Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 753 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 51  Następna strona
 Kształt Ziemi 
Autor Wiadomość

Post Re: Kształt Ziemi
Paulito napisał(a):
Uznanie heliocentryzmu implikuje jeszcze to, że musisz zaprzeczyć potocznej obserwacji i stwierdzić, że to co widzisz jest pozorne.Ja takiego dylematu nie mam.
Nie rozumiem. Nie muszę niczego zaprzeczać w potocznej obserwacji. Np. nie muszę wypierać, że Wahadło Foucaulta zaczyna się zachowywać jak na obracającej się kuli.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wahad%C5%82o_Foucaulta
Nie muszę wypierać tego, że mapa nieba na różnych szerokościach geograficznych wygląda inaczej.
(Zob. np. jak zachowuje się Gwiazdozbiór oriona: https://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazdozb ... e-kosmos-2).
Nie muszę zaprzeczać istnieniu zjawisku zaćmienia księżyca.
Nie muszę zaprzeczać faktowi powiększania się widnokręgu wraz ze wzrostem wysokości i całej masie innych zjawisk.
Nie muszę wierzyć, że "tarcze zarówno Słońca jak i Księżyca okazują się mieć tylko około 32 mile (59 km) średnicy i znajdować się w odległości około 3 000 mil (4 828 km)" (tzn. znajdować się na wysokości góry Mont Blanc i sporo niżej niż Mount Everest).

Wt gru 26, 2017 20:20

Eubulides napisał(a):
[

1"]Nikt z nas nie był i nie wie jak wyglada Antarktyda.
A to za ma 100000 km .....któż to wie[
Po pierwsze. Proponuję umiar w cytowaniu ;) Po drugie: przecież był tam nasz rodak Marek Kamiński i wiele innych osób. Dalej: zignorowałeś całą resztę postu, mówiącego np. o dysproporcjach w odległościach i lotów pasażerskich samolotów, które musiałyby wyglądać zupełnie inaczej, trwać nieprawdopodobnie dłużej lub krócej. Rozmiary kontynentów nie zgadzają się itd...

1 Był nasz rodak na Antarktydzie ale konkretnie gdzie?
Kto to sprawdził ? Na czym opieramy się kiedy ktoś nam pokazuje ze tam był?
2 Leciałeś kiedyś samolotem z Australii do Johanesburga? Albo do Argentyny?
3 Właśnie rozmiary kontynentów to na ziemi kuli jedna wielka mistyfikacja . Nie można pomierzyć kontynentów na płaszczyźnie ,przenieść to na kule i dokładnie odwzorować.

Wt gru 26, 2017 20:34
??? Paulito, Zaczales wierzyc w (nieistniejaca) grawitacje? Czy moze znalazles jakies inne "naukowe" wyjaśnienie tego fenomenu?

Formek1, a ty skad dokad najdalej leciales i jak dlugo?

Wt gru 26, 2017 20:38
HenrykK napisał(a):
Natrafiłem na pewnym blogu na informację, która podważa wzór Newtona na przyciąganie grawitacyjne dwóch ciał. Wystarczy dokonać porównania z jaką siłą jest przyciągany Księżyc przez naszą planetę i Słońce.
Z obliczeń wynika, iż siła grawitacji Słońca jest znacznie większa od tej, z którą oddziałuje na niego Ziemia.
W wyniku takiego układu, Księżyc powinien stać się satelitą Słońca.

Księżyc, wraz z Ziemią, jest satelitą Słońca.

Wt gru 26, 2017 20:44

Kael napisał(a):
??? Paulito, Zaczales wierzyc w (nieistniejaca) grawitacje? Czy moze znalazles jakies inne "naukowe" wyjaśnienie tego fenomenu?

Formek1, a ty skad dokad najdalej leciales i jak dlugo?

A co to ma do rzeczy . Z Glasgow do polski.

Wt gru 26, 2017 20:54
To skąd wiesz jakie są trasy lotów np. z Johannesburga (Afryka) do Sao Paulo w Ameryce Południowej i ile czasu trwa przelot?

Wt gru 26, 2017 20:56

formek1 napisał(a):
1 Był nasz rodak na Antarktydzie ale konkretnie gdzie?
Kto to sprawdził ? Na czym opieramy się kiedy ktoś nam pokazuje ze tam był?
2 Leciałeś kiedyś samolotem z Australii do Johanesburga? Albo do Argentyny?
3 Właśnie rozmiary kontynentów to na ziemi kuli jedna wielka mistyfikacja . Nie można pomierzyć kontynentów na płaszczyźnie ,przenieść to na kule i dokładnie odwzorować.
Czyli wszystkie linie lotnicze na ziemi kłamią. Potajemnie agencje rządowe dotankowywują samoloty i maszyny lecą o wiele szybciej, niż rzeczywiście podają. Wszyscy, którzy twierdzą, że byli na Antarktydzie i że ją obeszli lub zdobywali na niej góry - kłamią. Kłamią, że nie widzieli granic kopuły. Geodeci całego świata zmówili się i zatajają prawdę. Po co?

Wt gru 26, 2017 20:59

chwat napisał(a):
Paulito napisał(a):
Co więcej, mogę podeprzeć się w tym zakresie Biblią i stwierdzić, że to co opisuje jest dosłownie prawdą
Co znaczy "możesz się podeprzeć Biblią"? Kto upoważnił Cię do interpretowania Biblii, w Twój własny sposób? Luter?

Mam na półce Biblię i jak se chce, to se interpretuje, upoważniając się tym samym. :-) A kto mi zabroni?

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Czy wierzysz w to, co zacytowałeś w tym postcie na temat wymiarów Słońca i Księżyca, a także odległości Słońca od Ziemi?

Jasne że tak, wierzę. :-)

Cytuj:

Pozwól że teraz ja zapytam.

Czy wierzysz w to co tu napisałeś?

Kael napisał(a):
. No nie mozesz. Korzystasz z samolotu wbrew teorii o roznych gestosciach i jakos Biblia sie nie przejmujac lecac z jednego kontynentu na drugi. Tu i matematyka i podstawy fizyki plaskiej Ziemi zawodza.

Nie bardzo rozumiem.

O jakiej matematyce i fizyce płaskiej ziemi tutaj prawisz?

Eubilides napisał(a):
Nie rozumiem. Nie muszę niczego zaprzeczać w potocznej obserwacji. Np. nie muszę wypierać, że Wahadło Foucaulta zaczyna się zachowywać jak na obracającej się kuli..[/
.

No nie musisz ;-)

Wt gru 26, 2017 21:24
Paulito napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Czy wierzysz w to, co zacytowałeś w tym postcie na temat wymiarów Słońca i Księżyca, a także odległości Słońca od Ziemi?

Jasne że tak, wierzę. :-)

To może mi wyjaśnisz dlaczego dzisiaj w południe widziałem Słońce niecałe 15 stopni nad horyzontem, a nie, jak to wynika z przyjętej przez Ciebie jego wysokości nad płaską Ziemią, około 27 stopni ponad nim?

Cytuj:
Cytuj:

Pozwól że teraz ja zapytam.

Czy wierzysz w to co tu napisałeś?

Nie. Ja to wiem.

Wt gru 26, 2017 21:34

Oto relacja na żywo z międzynarodowej stacji kosmicznej:
http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload
Stacja ta istnieje? :papa2:
Obrazek
To miało miejsce?
Cytuj:
No nie musisz ;-)
Niestety Ty jednak musisz, inaczej popadniesz w sprzeczność.
Jak to możliwe, że Ci ludzie fruwają? Mają magiczne moce?
https://www.youtube.com/watch?v=dwGhEbqtg88

Wt gru 26, 2017 21:35
Paulito napisał(a):

Kael napisał(a):
. No nie mozesz. Korzystasz z samolotu wbrew teorii o roznych gestosciach i jakos Biblia sie nie przejmujac lecac z jednego kontynentu na drugi. Tu i matematyka i podstawy fizyki plaskiej Ziemi zawodza.

Nie bardzo rozumiem.

O jakiej matematyce i fizyce płaskiej ziemi tutaj prawisz?

Tej bez grawitacji, gdzie mimo to, wszystko spada na dol a nie na lewo, prawo badz do gory, albo z taka grawitacja, co sobie sama decyduje co i jak jest przyciagane. Gdzie Ksiezyc jest przezroczysty, niematerialny i swieci nie wiadomo czym, a samoloty lataja im dalej tym szybciej i ktos na tym namiocie nieba dokleja ciagle nowe swiatelka. I wszystkie sie poruszaja, zmieniaja i w ogole.

A co do interpretacji prywatnej Biblii, to jest tam napisane, ze nie jest ona do prywatnego wyjasniania. A juz na pewno nie znajdziesz tam zadnych wzorow opisujacych swiat materialny. Ze takowe jednak sa, bo swiat jest stworzony wedlug konkretnych zasad fizycznych, mozesz sie przekonac sam. Jak pisalam, fizyka jest sprawdzalna. Chocby lot samolotem gestszym od powietrza. A waszej granicy plaskiej Ziemi nikt pokazac nie potrafi.

Wt gru 26, 2017 21:44

Paulito napisał(a):
chwat napisał(a):
Paulito napisał(a):
Co więcej, mogę podeprzeć się w tym zakresie Biblią i stwierdzić, że to co opisuje jest dosłownie prawdą
Co znaczy "możesz się podeprzeć Biblią"? Kto upoważnił Cię do interpretowania Biblii, w Twój własny sposób? Luter?

Mam na półce Biblię i jak se chce, to se interpretuje, upoważniając się tym samym. :-) A kto mi zabroni?

Nie no, nikt nie zabroni.
Tylko trzeba było powiedzieć, że robisz z siebie idiotę, bo Ci w końcu wolno, to wtedy nikt poważny nie będzie z Tobą gadał, no bo nie będzie o czym. Zresztą już nie ma.

Paulito ma argumenty takie, jak mu się spodobało wyczytać. Prawdziwy hit :brawo:

Wt gru 26, 2017 21:52

Eubulides napisał(a):
Oto relacja na żywo z międzynarodowej stacji kosmicznej:
http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload
Stacja ta istnieje? :papa2:
Obrazek
To miało miejsce?
Cytuj:
No nie musisz ;-)
Niestety Ty jednak musisz, inaczej popadniesz w sprzeczność.
Jak to możliwe, że Ci ludzie fruwają? Mają magiczne moce?
https://www.youtube.com/watch?v=dwGhEbqtg88

Zobacz sobie różne filmy jak oni to robią. To jeden z takich filmow
https://youtu.be/bw-LxITGiuE

Wt gru 26, 2017 21:54

Formek, masz już te zdjęcia styku Ziemi z kopułą?

Wt gru 26, 2017 22:00

Ok. Rozumiem. Czyli ta stacja kosmiczna tak naprawdę znajduje się na ziemi i jest tylko aranżacją mającą udowadniać z góry przyjętą tezę? I niemal wszystkie kraje w tym tkwią? Bezlitośnie nabrali i papieża Franciszka? :D

Wt gru 26, 2017 22:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 753 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 51  Następna strona