Autor |
Wiadomość |
wybrana
|
 Re: Nasze zbawienie
@chwat, uczynki są wypełnieniem, potwierdzeniem wiary. Ale, by je wypełniać i potwierdzać wiarę, trzeba najpierw ją mieć. Trzeba czuć ją w sobie i wtedy iść jej drogą. Iść jej drogą, to znaczy, że idziemy drogą, którą prowadzi nas Jezus Chrystus. A jak prowadzi? Trzeba wypełniać Ewangelię Jezusową, czyli Słowo Boże w niej zawarte. Uczynki wtedy są owocem naszej wiary, którą mamy.
_________________ Miłość Jezusa moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie Boga uwielbieniem.
|
Pn sty 08, 2018 13:33 |
|
|
|
 |
chwat
|
Czyli jeśli Jezus mówił do tłumu "daj temu obok swoją drugą koszulę", to mówił to tylko do wierzącej części tłumu? Po co była im potrzebna ta rada, skoro już mieli wiarę? Przecież ten uczynek i tak wyniknąłby z ich wiary, jako jej naturalne potwierdzenie. Po co Jezus strzępił sobie język na ewangelizowanie wierzących i dawanie im rad robienia tego, co jako wierzący zrobić musieli poprzez posiadaną wiarę?
Czy młodzieniec. który w Mk 10.17 pytał: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?, posiadał wiarę, czy nie posiadał wiary?
Bo jeśli posiadał wiarę, to posiadał to co trzeba, więc po co pytał "co mam czynić"? A jeśli nie posiadał wiary, to czemu Jezus dał mu radę "nie zabijaj, nie cudzołóż, rozdaj majątek", czyli polecił uczynki? Czy młodzieniec z przypowieści posiadał wiarę, czy nie posiadał?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn sty 08, 2018 13:58 |
|
 |
wybrana
|
@chwat, to chyba logiczne, że jeżeli mamy w coś wierzyć i uwierzyć, to najpierw musimy poznać w co. Nie ma wiary z niewiedzy. Nie ma ślepej wiary. Trzeba poznawać, trzeba poznać Ewangelię, by żyć zgodnie z planem i zamysłem Bożym. Trzeba poznać Boże Prawa i Intencje, by zgodnie z nimi żyć i je wypełniać. Przede wszystkim to wszystko trzeba chcieć i pragnąć czynić. Modlitwa nas w tym wszystkim wspomaga, bo modlitwie wyrażamy naszą wolę i prosimy Boga o wspomożenie. Duch Święty, gdy Go poprosimy będzie nas wspomagał i umacniał w naszych dążeniach. Nie jesteśmy ani ty, ani ja wstanie osądzić czyjąś wiarę, bo tylko Bóg zna nasze serce i pragnienia nasze.
_________________ Miłość Jezusa moim zbawieniem. Trwanie w Jezusie Boga uwielbieniem.
|
Pn sty 08, 2018 18:50 |
|
|
|
 |
chwat
|
wybrana napisał(a): @chwat, to chyba logiczne, że jeżeli mamy w coś wierzyć i uwierzyć, to najpierw musimy poznać w co. Dla mnie zawsze było logiczne, że do wiary dochodzi się przez uczynki, ale niektórzy mówili jakby coś innego.
|
Pn sty 08, 2018 18:55 |
|
 |
wybrana
|
chwat napisał(a): Dla mnie zawsze było logiczne, że do wiary dochodzi się przez uczynki, ale niektórzy mówili jakby coś innego. Do wzrostu wiary, do wzrastania w świętości i miłości Bożej, do jednoczenia się z Bogiem. Szatan też wierzy, ale co z tego, jak ją niszczy.
|
Pn sty 08, 2018 19:03 |
|
|
|
 |
chwat
|
wybrana napisał(a): Do wzrostu wiary Tylko do wzrostu wiary? A do pojawienia się wiary, to już nie?
|
Pn sty 08, 2018 20:19 |
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): Czy młodzieniec. który w Mk 10.17 pytał: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?, posiadał wiarę, czy nie posiadał wiary?
Wszystko co posiadał to wymienione przez Jezusa uczynki, wiary w nim było jednak brak 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn sty 08, 2018 22:53 |
|
 |
chwat
|
No i co dalej w takim wypadku? Co robić dalej z takim delikwentem?
|
Pn sty 08, 2018 23:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura napisał(a): Wszystko co posiadał to wymienione przez Jezusa uczynki, wiary w nim było jednak brak  Nie posiadał prawdy, a nie wiary.
|
Pn sty 08, 2018 23:12 |
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): No i co dalej w takim wypadku? Co robić dalej z takim delikwentem? Nic, nie ten "grunt".
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn sty 08, 2018 23:15 |
|
 |
Saqura
|
felek_ napisał(a): Saqura napisał(a): Wszystko co posiadał to wymienione przez Jezusa uczynki, wiary w nim było jednak brak  Nie posiadał prawdy, a nie wiary. Był bogatym młodzieńcem o "twardym karku" 
|
Pn sty 08, 2018 23:20 |
|
 |
chwat
|
Saqura napisał(a): Nic, nie ten "grunt". Przychodzi młodzian do Jezusa i pyta, jak osiągnąć zbawienie, a Jezus miałby odpowiedzieć: nic się nie da zrobić, nie ten grunt.
|
Pn sty 08, 2018 23:25 |
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): Saqura napisał(a): Nic, nie ten "grunt". Przychodzi młodzian do Jezusa i pyta, jak osiągnąć zbawienie, a Jezus miałby odpowiedzieć: nic się nie da zrobić, nie ten grunt. To właśnie powiedział, tylko w formie delikatniejszej, tak by poszło mu w pięty/"potrząsł nim"wewnętrznie, a i tak nic nie dało.
|
Pn sty 08, 2018 23:27 |
|
 |
chwat
|
Ależ bynajmniej Jezus nie powiedział, że nic się nie da zrobić, Jezus podał młodzianowi wyjście z sytuacji. Polecił mu rozdać majątek i ten uczynek miał mu zapewnić zbawienie. A więc jak najbardziej dało się coś zrobić.
|
Pn sty 08, 2018 23:46 |
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): Ależ bynajmniej Jezus nie powiedział, że nic się nie da zrobić, Jezus podał młodzianowi wyjście z sytuacji. Polecił mu rozdać majątek i ten uczynek miał mu zapewnić zbawienie. A więc jak najbardziej dało się coś zrobić. Nie dało, ale Jezus próbował do końca.Wiara tego młodzieńca była martwa, a serce kamienne. Kto jak kto ale Chrystus to chyba wiedział?
|
Pn sty 08, 2018 23:50 |
|
|
|