Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia... 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia...
Mrs_Hadley napisał(a):
@Sapper opisał zdawkowo swoje doświadczenie, o ile się nie mylę nigdzie nie głosi swojej wyjątkowości(gdzie?), ani nie głosi swoich objawień, jako pewnych prawd

W pewnym sensie głosi, nie tylko na tym forum. I to na zasadzie - ja wiem a wy nie rozumiecie, ja rozumiem bo mam od Boga a wy nie rozumiecie. A kiedy pytałam nie raz o to aby w takim razie wyjaśnił lub przekazał te treści, to odpowiedź okazywała się być pewną formą ataku zamiast normalnej i merytorycznej odpowiedzi.

Żaden prorok nie zatrzymuje wiedzy danej od Boga tylko dla siebie, w dodatku dając innym do zrozumienia że on coś wie o czym nikt inny nie ma pojęcia i że on rozumie prawdy wiary a inni nie. Taka postawa daje do myślenia. To jest ezoteryka jak słusznie zauważył Egro - okultyzm, wiedza ezoteryczna - okultystyczna. Wiedza tajemna gdzie tylko wybrani / nieliczni mogą mieć do niej dostęp. Ala taka wiedza od Boga nie pochodzi.

Cytuj:
Napisał, czego doświadczył. Nie ma tam podkreślania, że to cud, nie ma tam nawet sugestii, że każdy powinien poznać to, co mu powiedział Bóg, nie mówi jakie słowa padły. Nie naucza o swoim objawieniu, nie szerzy swoich wizji, nie wprowadza innych w błąd. A jednak kłuje Cię w oczy, że o tym napisał i robisz nagonkę, żeby poszedł do lekarza.

Nie jest tak do końca, a poza tym takie wizje / objawienia muszą być zgłoszone przynajmniej spowiednikowi. Sapper przedstawiał siebie jako proroka który otrzymuje wizje dotyczące prawdopodobnie z tego co opisuje Apokalipsy, a także jak sugeruje przekazów dotyczących kleru. I tutaj trzeba by zachować zdecydowanie daleko idącą ostrożność.

Zły duch doskonale potrafi grać na psychice i wykorzystywać nawet chorobę psychiczną aby podawać fałszywe wizje / objawienia i tym samym używać takich osób jako swoich nieświadomych mniej lub bardziej narzędzi. Bo to fajnie myśleć o sobie w taki sposób i wierzyć w swoją wyjątkowość. Oto sam Bóg do mnie przemawia, ba, sam Bóg powierza mi swoje sekrety, niedostępne dla innych, to jest dopiero wyjątkowość niesamowita. Ja też kiedyś, na początku choroby byłam przekonana że jestem kosmitą zesłanym na ziemię, niczym K-Pax. Ale teraz nawet ja jako schizofrenik poddałabym w wątpliwość takie wizje / objawienia, bo wiem co może sprawić umysł, psychika w chorobie.

Prorok jest tylko narzędziem w rękach Boga i zgadza się być tym narzędziem, prorok nie zatrzymuje dla siebie tego co Bóg objawia, a Bóg nie powierza objawień tylko dla prywatnego użytku. Wszyscy mistycy przekazywali innym swoje wizje, tym samym mamy chociażby Dzienniczek siostry Faustyny. Misja dana od Boga jest misją dla innych, dla świata.

Weźmy pod uwagę chociażby objawienie w Tre Fontane, gdzie Bruno Cornacchiola wybrał się ze swoimi dziećmi. Matka Boża przemawiała do niego prywatnie, ale dzisiaj wie o tym cały świat. Nie zatrzymał tego tylko dla siebie jako wiedze tajemną.

Poza tym takie wizje jak sappera, z dużym prawdopodobieństwem fałszywe objawienia, są szkodliwe i dla tej osoby która je otrzymuje, ponieważ nie są prawdziwe, a także dla innych, bowiem naraża to innych na zwiedzenie.

Już był tutaj Krzysztof który jako samozwańczy prorok z misją od Boga głosił nauki przeciwne Bogu i Kościołowi, a teraz głosi to także na swoim blogu / forum, prezentując postawę przeciwko nauce Kościoła i przeciwko klerowi.

Pn kwi 02, 2018 14:42

Robek napisał(a):
Chronos napisał(a):
To chyba lekko niesprawiedliwe? Wydawałoby się, że wszyscy powinnni mieć równe szanse na starcie i ten kto będzie dobry trafi do nieba. A tu zonk.

Nie można nikogo nazwać dobrym, bo każdy ma jakieś grzechy na sumieniu, więc żaden nie nadaje sie do Nieba.
I tutaj Bóg sobie ustala, kto gdzie trafi.
Więc to nie jest kwestia sprawiedliwości, ale tego co Bóg z własnej inicjatywy, zadecyduje.

I w tym jest problem: wolałbym wiedzieć jakie są zasady a nie tak, że bez względu na to co robisz i tak nie ma znaczenia bo decyduje kto inny.

Pn kwi 02, 2018 18:47
Chronos napisał(a):
I w tym jest problem: wolałbym wiedzieć jakie są zasady a nie tak, że bez względu na to co robisz i tak nie ma znaczenia bo decyduje kto inny.

Oczywiście że są zasady. Te zasady masz przedstawione w postaci X przykazań, w najważniejszym przykazaniu miłości pozostawionym nam przez Jezusa Chrystusa, w prawie moralnym zapisanym w sercu każdego człowieka.

Robek napisał(a):
I tutaj Bóg sobie ustala, kto gdzie trafi.

Bóg nie ustala sobie. To człowiek ustala sobie poprzez swoje własne życie, człowiek dokonuje wyborów. Bóg tylko zatwierdza ten ostateczny wybór który człowiek dokonał w swoim ziemskim życiu.

Cytuj:
Więc to nie jest kwestia sprawiedliwości, ale tego co Bóg z własnej inicjatywy, zadecyduje.

Ależ to jest kwestia sprawiedliwości.

Cytuj:
Nie można nikogo nazwać dobrym, bo każdy ma jakieś grzechy na sumieniu, więc żaden nie nadaje sie do Nieba.

Istnieje możliwość przebaczenia grzechów, wymazania tych grzechów w sakramencie pokuty i pojednania, czyli spowiedź. Faktem jest że człowiek będzie zazwyczaj upadał do końca, ale jeśli będzie korzystał z miłosierdzia Boga poprzez spowiedź, jeśli będzie żałował za grzechy, tym samym ma szansę na zbawienie.

Wt kwi 03, 2018 14:35

Chronos napisał(a):

Tak to już jest, że bez względu na to, co będziesz w życiu robił, to i tak jesteś grzesznikiem nie godnym królestwa niebieskiego.
I to ludzi może troche zrażać, bo niby pomimo tych wszystkich grzechów, każdy ma jakąś szanse na to, że Bóg jednak go weźmie do tego Nieba, no ale to Bóg o tym zdecyduje, a nie ludzie.

equuleuss napisał(a):
Bóg nie ustala sobie. To człowiek ustala sobie poprzez swoje własne życie, człowiek dokonuje wyborów. Bóg tylko zatwierdza ten ostateczny wybór który człowiek dokonał w swoim ziemskim życiu.

Bo każdy jak tylko zachce, to będzie żył bez żadnego grzechu, i to od urodzenia aż do samej śmierci.
I w tej sytuacji Bóg ma obowiązek zabrać kogoś takiego do Nieba, tylko kto do tego go zmusi?

equuleuss napisał(a):
Ależ to jest kwestia sprawiedliwości.

Bo sprawiedliwie każdy został obciążony grzechem pierworodnym, z Matką Boską na czele.

Wt kwi 03, 2018 21:31
Maryja była bez grzechu

Wt kwi 03, 2018 21:36

Robek napisał(a):
Tak to już jest, że bez względu na to, co będziesz w życiu robił, to i tak jesteś grzesznikiem nie godnym królestwa niebieskiego.
I to ludzi może troche zrażać, bo niby pomimo tych wszystkich grzechów, każdy ma jakąś szanse na to, że Bóg jednak go weźmie do tego Nieba, no ale to Bóg o tym zdecyduje, a nie ludzie.

Istnieje jeden warunek: jeśli chrześcijański Bóg istnieje:)

Wt kwi 03, 2018 21:38
A może byś zapoznał się z tym jak definiuje się Boga? Bóg z definicji jest absolutem, bytem najwyższym. Tak go określa judeochrześcijaństwo. Nie ma czegoś takiego jak chrześcijański Bóg. Może być Bog w jaki sposób opisuje to sama religia. To imperatyw

Wt kwi 03, 2018 22:00

Quinque napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak chrześcijański Bóg.

Tu się zgadzam:)

Wt kwi 03, 2018 22:25
Rozumiem że zabrakło ci zdolności intelektualnej by napisać co więcej?

Śr kwi 04, 2018 8:07
Robek napisał(a):

Bóg nie decyduje na zasadzie - ten do komory gazowej a ten na lewo, ten na prawo. To człowiek podejmuje decyzję o swojej wieczności poprzez swoje ziemskie życie na tej planecie. To człowiek sam dokonuje takiego wyboru, poprzez swoje życie i wybory jakich dokonuje w tym życiu. To człowiek wybiera sobie tę drogę, albo do Nieba albo do Piekła. Bóg zatwierdza ten wybór człowieka. Ale do chwili śmierci i ponoć jeszcze w tej chwili śmierci człowiek ma nadal szansę, czasem ostatnią. Potem opuszcza czasoprzestrzeń, wchodząc do innej rzeczywistości i nie ma już miejsca na podejmowanie decyzji / zmiany w czasie, bowiem dany czas się skończył. Wtedy zapada ostateczny wyrok, ale jest on konsekwekcją życia i wyborów człowieka których za życia dokonał.

Cytuj:
Bo każdy jak tylko zachce, to będzie żył bez żadnego grzechu, i to od urodzenia aż do samej śmierci.
I w tej sytuacji Bóg ma obowiązek zabrać kogoś takiego do Nieba, tylko kto do tego go zmusi?

Nikt raczej nie jest w stanie przeżyć życia bez grzechu, poza takimi wyjątkami jak Jezus i Maryja. Mimo tego Bóg się nami raczej nie zraża ani nie męczy, cały czas otwierając nam drogę do swego miłosierdzia. Bóg nie ma żadnego obowiązku, Bóg szanuje wolę czlowieka i jeśli człowiek do Nieba nie będzie chciał i nie będzie chciał z Bogiem przebywać, to Bóg go do tego nie zmusi.

A jeśli człowiek żyje godnie i chce być z Bogiem w Niebie, to dlaczegoż Bóg miałby to Niebo przed człowiekiem zamykać. Bóg chce tam każdego z nas. Ale to my mamy wolną wolę i wolny wybór. Projektujesz tutaj w pewien sposób wykrzywiony obraz Boga, jako jakiegoś tyrana i despoty, poczytaj Dzienniczek siostry Faustyny, spotkasz tam bezwarunkową i bezgraniczą miłość Boga względem stworzenia.

Cytuj:
Bo sprawiedliwie każdy został obciążony grzechem pierworodnym, z Matką Boską na czele.

Matka Boża przyszła na ten świat bez grzechu pierworodnego. Jeśli przedstawiasz siebie tutaj jako katolika, to powinieneś uznać katolicki dogmat.

Śr kwi 04, 2018 12:37

Quinque napisał(a):
A może byś zapoznał się z tym jak definiuje się Boga? Bóg z definicji jest absolutem, bytem najwyższym. Tak go określa judeochrześcijaństwo. Nie ma czegoś takiego jak chrześcijański Bóg. Może być Bog w jaki sposób opisuje to sama religia. To imperatyw

No przecież Zeus jest innym Bogiem, niż Bóg chrześcijański.
Więc nie wiem, co ty tutaj teraz wymyślasz?

Chronos napisał(a):
Istnieje jeden warunek: jeśli chrześcijański Bóg istnieje:)

Dużo jest tych wszystkich warunków.

equuleuss napisał(a):
Bóg nie decyduje na zasadzie - ten do komory gazowej a ten na lewo, ten na prawo.

No przecież tak właśnie będzie :mrgreen: Apokalipsa, mówi ci to coś?
I to co opowiadasz, to jakaś inna religia, chyba nawet kojarzę która :-D ale już mniejsza o to.

equuleuss napisał(a):
A jeśli człowiek żyje godnie i chce być z Bogiem w Niebie, to dlaczegoż Bóg miałby to Niebo przed człowiekiem zamykać.

Bo ty będziesz rozkazywać Bogu, kto ma trafić do Nieba, a kto już nie.

equuleuss napisał(a):
Matka Boża przyszła na ten świat bez grzechu pierworodnego. Jeśli przedstawiasz siebie tutaj jako katolika, to powinieneś uznać katolicki dogmat.

No to jest w końcu ta cała sprawiedliwość, o której tu wcześniej mówiłeś?
To w końcu każdy sprawiedliwie został obciążony, grzechem pierworodnym?

Śr kwi 04, 2018 13:24
Robek napisał(a):
Quinque napisał(a):

No przecież Zeus jest innym Bogiem, niż Bóg chrześcijański.
Więc nie wiem, co ty tutaj teraz wymyślasz?

Dlatego zaznaczyłem że Bóg to najwyższy byt. Zeus to bóg, który był ograniczony choćby od innych bogów

Śr kwi 04, 2018 14:09
Robek napisał(a):
No przecież tak właśnie będzie :mrgreen: Apokalipsa, mówi ci to coś?

Jest opis w Ewangelii, Sąd Ostateczny, a tam jest to o czym piszę. Jak człowiek żył i jak postępował, jakie decyzje podejmował, to będzie stanowiło o tym gdzie się znajdzie. Zbawieni po prawej, czyli idą do Królestwa, a kozły po lewej, czyli potępieni. Tylko wyczytaj dlaczego. Bo swoim życiem na to zapracowali zarówno jedni i tak i drudzy. Życie, decyzje, wybory.

Cytuj:
I to co opowiadasz, to jakaś inna religia, chyba nawet kojarzę która :-D ale już mniejsza o to.

Czy Ty jesteś na forum aby sobie po prostu pożartować? To Twoje wypowiedzi przedstawiają obraz innego Boga i inną religię.

Cytuj:
Bo ty będziesz rozkazywać Bogu, kto ma trafić do Nieba, a kto już nie.

Jaki to ma związek z moją wypowiedzią? Bo nie widzę żadnego. Mam wrażenie że nic nie zrozumiałeś z moich postów.

Cytuj:
To w końcu każdy sprawiedliwie został obciążony, grzechem pierworodnym?

Uważasz to za niesprawiedliwe że Maryja została uchroniona przed grzechem pierworodnym jako Matka Boga?

Śr kwi 04, 2018 17:04

Tylko Bog jest Zbawicielem w prawdziwym i ostatecznym znaczeniu tego slowa, bo tylko On moze wybawic czlowieka od grzechu i smierci i dlatego tylko Bog moze dac nam poczucie sensu zycia, radosci i szczescia.
Bog tylko moze dac czlowiekowi wypelnienie naszych pragnien i szczegolnie dazenia tam ktore w jezyku wszystkich religi bez wyjatku nazywa sie..... Niebem.

Czy mozna uzyskac Zbawienie bez Wiary a jesli to jak mozna bez Wiary, uzyskac Zbawienia, czy zna ktos odpowiedz na to pytanie ?

Śr kwi 04, 2018 18:13
Moderator

amadeus35 napisał(a):
Tylko Bog jest Zbawicielem w prawdziwym i ostatecznym znaczeniu tego slowa, bo tylko On moze wybawic czlowieka od grzechu i smierci i dlatego tylko Bog moze dac nam poczucie sensu zycia, radosci i szczescia.
Bog tylko moze dac czlowiekowi wypelnienie naszych pragnien i szczegolnie dazenia tam ktore w jezyku wszystkich religi bez wyjatku nazywa sie..... Niebem.

A ktoś twierdzi inaczej?
amadeus35 napisał(a):
Czy mozna uzyskac Zbawienie bez Wiary a jesli to jak mozna bez Wiary, uzyskac Zbawienia, czy zna ktos odpowiedz na to pytanie ?

Próbujesz założyć Bogu kajdany?
Albowiem u Boga nie ma względu na osobę.
Bo ci, którzy bez Prawa zgrzeszyli, bez Prawa też poginą, a ci, co w Prawie zgrzeszyli, przez Prawo będą sądzeni. Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające.(Rz 2, 11-15)

Śr kwi 04, 2018 18:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona