Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 14:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 Różne dziwne pytania o Pana Boga do mądrych ludzi 
Autor Wiadomość

Post Re: Różne dziwne pytania o Pana Boga do mądrych ludzi
chwat napisał(a):
Pewnie Robek też czasem cierpi i cierpiał. Czemu Robek nie kończy z tym cierpieniem, skoro rozważa to jako dobry pomysł?

Bóg może we mnie rzucać kamieniami, ja tutaj nie widze problemu.

Śr kwi 04, 2018 20:11

Chronos napisał(a):
chwat napisał(a):
Pierwsze pytanie nie ma sensu. To czy ktoś uważa, że Bóg jest dobry, czy uważa inaczej, nie ma znaczenia skoro mamy podane "Bóg jest dobry". To czy ktoś uważa, czy 2+2=4, czy wydaje mu się, że to nie jest cztery, nie zmienia faktu, że to jest cztery.

[ciach... Chronos, nie przeginaj. M]To czy ktoś uważa, czy 2+2=4, czy wydaje mu się, że to nie jest cztery, nie zmienia faktu, że to jest cztery. :D

Moderatorze - uprzejmie proszę najpierw przeczytaj wpis Chwata. Trolluje on twierdząc, że stwierdzenie iż " Bóg jest dobry" samo w sobie wystarcza do udowodnienia prawdziwości tego zdania, podobnie jak 2+2=4. Napisałem przykładowe zdanie które wycięłaś aby wykazać totalny bezsens w rozumowaniu Chwata, a nie aby go obrazić.
Chodzi o to, że samo przedstawienie twierdzenia nie jest jego dowodem.
Czy to jest niezrozumiałe?

Śr kwi 04, 2018 20:27
Moderator

Tylko, że to przykładowe zdanie odnosiło się bezpośrednio do osoby chwata. Nieważne czy hipotetyczne, czy autentyczne Twoje zdanie o nim, ale jest obraźliwe.

Śr kwi 04, 2018 20:30

Małgosiaa napisał(a):
Tylko, że to przykładowe zdanie odnosiło się bezpośrednio do osoby chwata. Nieważne czy hipotetyczne, czy autentyczne Twoje zdanie o nim, ale jest obraźliwe.

Przyjrzyj się wypowiedziom chwata w tym wątku i zauważysz, że chwat trolluje.
Czy według Ciebie stwierdzenie " Bóg jest dobry" jest dowodem samym w sobie? - oczywiście, że nie.
Podobnie jak z twierdzeniem "Bóg jest zły" - potrzeba uzasadnić takie zdanie i to jest fundamentalny element dyskusji.
Wierzę, że rozumiesz o co chodzi.

Śr kwi 04, 2018 20:35
Moderator

Nie upoważnia to Ciebie do jazdy ad personam.

Śr kwi 04, 2018 20:45

Małgosiaa napisał(a):
Nie upoważnia to Ciebie do jazdy ad personam.

Zgoda - a co w takim razie z trollowaniem Chwata?

Śr kwi 04, 2018 20:47
Moderator

Przyjrzę się temu.

Śr kwi 04, 2018 20:49

Małgosiaa napisał(a):
Przyjrzę się temu.

Dziękuje, rozumiem, że można prowokować w dyskusji i czasem sobie żartować, natomiast nagminne zachowanie chwata podchodzi pod trollowanie. Z tego co się orientuję to nie jest to nietypowe zachowanie tego użytkownika.

Śr kwi 04, 2018 21:21

Chronos napisał(a):
Ot prawdziwa perełka się trafiła :D
Na forum (jak by nie było) religijnym, podawanie cytatu z Pisma Świętego Dziękujcie Panu, bo jest dobry (Ps 118), ma być uważane za trolling. Tego jeszcze chyba nikt przed Chronosem nie wymyślił. Coś mi się wydaje, że docelowo Chronosowi zdaje się marzy się dawanie ostów i banów za cytowanie PŚ.

Cytuj:
Czy według Ciebie stwierdzenie " Bóg jest dobry" jest dowodem samym w sobie? - oczywiście, że nie.
Co za brednie. Jeśli uznajesz istotę jaką jest Bóg, a jednym z głównych źródeł informacji o tej istocie jest Pismo Święte, to jak można kwestionować to główne źródło informacji? Albo odrzucasz Boga razem ze źródłem informacji o Nim, albo jeśli już zaczynasz o Nim dyskutować, to na podstawie informacji o Jego cechach podawanych przez to źródło właśnie. Przyjmujesz istnienie Boga na podstawie Pisma Świętego, ale odrzucasz cechy Boga podawane przez to Pismo Święte. A Chronos chce brać jedną połowę, a drugą wyrzucić. :)

Cytuj:
Podobnie jak z twierdzeniem "Bóg jest zły" - potrzeba uzasadnić takie zdanie i to jest fundamentalny element dyskusji. Wierzę, że rozumiesz o co chodzi

A pewnie, że rozumiem o co chodzi. Chodzi o wymyślanie taich głupot, których jeszcze nikt nie wymyślił, potem nazywanie tych głupot "twierdzeniami", a potem odczuwanie przemożnej potrzeby uzasadniania takich głupot, nazywając je "fundamentalnymi elamentami dyskusji".

Śr kwi 04, 2018 21:23

chwat napisał(a):
Chronos napisał(a):
Ot prawdziwa perełka się trafiła :D
Na forum (jak by nie było) religijnym, podawanie cytatu z Pisma Świętego Dziękujcie Panu, bo jest dobry (Ps 118), ma być uważane za trolling. Tego jeszcze chyba nikt przed Chronosem nie wymyślił. Coś mi się wydaje, że docelowo Chronosowi zdaje się marzy się dawanie ostów i banów za cytowanie PŚ.

Cytuj:
Co za brednie. Jeśli uznajesz istotę jaką jest Bóg, a jednym z głównych źródeł informacji o tej istocie jest Pismo Święte, to jak można kwestionować to główne źródło informacji? Albo odrzucasz Boga razem ze źródłem informacji o Nim, albo jeśli już zaczynasz o Nim dyskutować, to na podstawie informacji o Jego cechach podawanych przez to źródło właśnie. Przyjmujesz istnienie Boga na podstawie Pisma Świętego, ale odrzucasz cechy Boga podawane przez to Pismo Święte. A Chronos chce brać jedną połowę, a drugą wyrzucić. :)

Cytuj:
Podobnie jak z twierdzeniem "Bóg jest zły" - potrzeba uzasadnić takie zdanie i to jest fundamentalny element dyskusji. Wierzę, że rozumiesz o co chodzi

A pewnie, że rozumiem o co chodzi. Chodzi o wymyślanie taich głupot, których jeszcze nikt nie wymyślił, potem nazywanie tych głupot "twierdzeniami", a potem odczuwanie przemożnej potrzeby uzasadniania takich głupot, nazywając je "fundamentalnymi elamentami dyskusji".

Hmm, tyle się spisałeś... odpowiem ale za dwie dychy:)

Śr kwi 04, 2018 22:11

Interesująca dyskusja. Przypominam sobie z czasów szkolnych - były tam na końcu podręcznika prawidłowe wyniki zadań. No więc się kombinowało jak zrobić, żeby "wyszedł" ten prawidłowy wynik. To właśnie robi kol. Chwat. To nic, że mnoży kilogramy przez kilometry, dzieli przez zero itd., ważne żeby wyszło to, co trzeba. Czekam kiedy Chronos wyrwie sobie wszystkie włosy z głowy bo na razie trzyma się roli bezgranicznie cierpliwego nauczyciela. Pozdrawiam!
P.S. Żeby nie było, że tylko sobie kpię, podrzucę Chwatowi dość popularny argument: uważa się, że definicja Boga zawiera w sobie cechę doskonałości, w tym dobra. Więc Bóg nie może być zły bo nie byłby wtedy Bogiem. Inaczej mówiąc, nazywamy Bogiem to, co jest doskonałe a więc i dobre. Zły Bóg to po prostu oksymoron.

Ostatnio edytowano Śr kwi 04, 2018 22:17 przez jano57, łącznie edytowano 1 raz

Śr kwi 04, 2018 22:15

Chronos napisał(a):
Trolluje on twierdząc, że stwierdzenie iż " Bóg jest dobry" samo w sobie wystarcza do udowodnienia prawdziwości tego zdania, podobnie jak 2+2=4. Napisałem przykładowe zdanie które wycięłaś aby wykazać totalny bezsens w rozumowaniu Chwata, a nie aby go obrazić.
Chodzi o to, że samo przedstawienie twierdzenia nie jest jego dowodem.
Czy to jest niezrozumiałe?

No właśnie że jest dowodem :mrgreen:
Bo jak w Biblii pisze, że Bóg jest dobry, to znaczy że jest dobry, w końcu o tym Bogu teraz mówimy.
Są jeszcze inne religie i inne wizje Boga, i na ten temat można dyskutować, w końcu ja nie wiem czy Allah jest dobry :biggrin: to trzeba by sie znać na tej religi.

jano57 napisał(a):
uważa się, że definicja Boga zawiera w sobie cechę doskonałości, w tym dobra. Więc Bóg nie może być zły bo nie byłby wtedy Bogiem. Inaczej mówiąc, nazywamy Bogiem to, co jest doskonałe a więc i dobre. Zły Bóg to po prostu oksymoron.

To Bóg nie może być doskolane zły?

Śr kwi 04, 2018 22:16

Robek, no właśnie, tak jakoś jest z tym Bogiem chrześcijan i żydów. Zło nie jest atrybutem doskonałości.

Śr kwi 04, 2018 22:26

jano57 napisał(a):
Interesująca dyskusja. Przypominam sobie z czasów szkolnych - były tam na końcu podręcznika prawidłowe wyniki zadań. No więc się kombinowało jak zrobić, żeby "wyszedł" ten prawidłowy wynik. To właśnie robi kol. Chwat. to nic, że mnoży kilogramy przez kilometry, dzieli przez zero itd., ważne żeby wyszło to, co trzeba. Czekam kiedy Chronos wyrwie sobie wszystkie włosy z głowy bo na razie trzyma się roli bezgranicznie cierpliwego nauczyciela. Pozdrawiam!
P.S. Żeby nie było, że tylko sobie kpię, podrzucę Chwatowi dość popularny argument: Uważa się, że definicja Boga zawiera w sobie cechę doskonałości, w tym dobra. Więc Bóg nie może być zły bo nie byłby wtedy Bogiem. Inaczej mówiąc, nazywamy Bogiem to, co jest doskonałe a więc i dobre. Zły Bóg to po prostu oksymoron.

Spokojnie, póki co jeszcze do wyrywania włosów się nie zabrałem:) Miałem nadzieję na dyskusję na ten temat, jak się okazało nieuprawnione, skoro druga strona nie podejmuje rękawicy.
Abstrahując od definicji doskonałego Boga i jego wynikającej z tego paradoksu wszechmocy, mam pytanie dotyczące argumentu podrzuconego dla Chwata:)
Skoro wszystko pochodzi od Boga (doskonałego) - to skąd wzięło się zło?

Śr kwi 04, 2018 22:37

jano57 napisał(a):
No więc się kombinowało jak zrobić, żeby "wyszedł" ten prawidłowy wynik.

Wskaż błąd i wykaż, że wynik jest nieprawidłowy.

Cz kwi 05, 2018 5:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona