ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństwo
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństw
Alus napisał(a): Nie chcesz chyba dowodzić, że 9 rozdział poprzedza 1 Nie. Wskazuję tylko, że w rozdziale 9 werset 6 poprzedza 7. Alus napisał(a): Kapłani zawsze stanowili specyficzną kategorię ludzi - choćby wybór tylko pokolenie Lewiego do posługi kapłańskiej. Wybraństwo zawsze rodzi różnego rodzaju zobowiązania. W Prawie nie było żadnej wzmianki o nakazie bezżeństwa. Jezus również o nim nie wspominał. Powiedział jednak o eunuchach i kastracji, a to może być już pewnego rodzaju zobowiązaniem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt sty 24, 2012 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Nie chcesz chyba dowodzić, że 9 rozdział poprzedza 1 Nie. Wskazuję tylko, że w rozdziale 9 werset 6 poprzedza 7. A ja podałam wers z rozdziału 1. Cytuj: W Prawie nie było żadnej wzmianki o nakazie bezżeństwa. Jezus również o nim nie wspominał. Powiedział jednak o eunuchach i kastracji. To może wskażesz gdzie, na jakim etapie dziejów ST eunuchowie i kastraci byli poświęceni Bogu?..... którzy dla królestwa niebieskiego zostali bezżenni
|
Wt sty 24, 2012 15:37 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Elbrus napisał(a): W Prawie nie było żadnej wzmianki o nakazie bezżeństwa. Nie mogło być, nakaz dotyczył raczej zawierania małżeństw. Jeśli jednak mowa o eunuchach, wspomina się o nich w dość ciekawym kontekście, mianowicie w zasadach działania Sanhedrynu: Starcy, eunuchowie i bezdzietni nie mogli być sędziami, bo obawiano się, że mogą mieć stępione uczucie miłosierdzia.(za http://www.the614thcs.com)
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt sty 24, 2012 15:54 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Nie chcesz chyba dowodzić, że 9 rozdział poprzedza 1 Nie. Wskazuję tylko, że w rozdziale 9 werset 6 poprzedza 7. A ja podałam wers z rozdziału 1. Dlatego wskazałem, że był to noachidzki nakaz będący powtórzeniem nakazu adamowego (bo Noe jest uznawany za protoplastę wszystkich ludzi - Rodzaju 10:32, 11:1). Alus napisał(a): To może wskażesz gdzie, na jakim etapie dziejów ST eunuchowie i kastraci byli poświęceni Bogu? (...) Rzezaniec także niechaj nie mówi: Oto ja jestem uschłym drzewem. Tak bowiem mówi Pan: Rzezańcom, którzy przestrzegają moich szabatów i opowiadają się za tym, co Mi się podoba, oraz trzymają się mocno mego przymierza, dam miejsce w moim domu* i w moich murach oraz imię lepsze od synów i córek, dam im imię wieczyste i niezniszczalne. (Izajasza 56:3-5) Jest to obietnica dotycząca rzeczywistości świata, który ma nadejść. I eunuch, co nie skalał swych rąk nieprawością ani nic złego nie myślał przeciw Bogu: za wierność otrzyma łaskę szczególną i dział pełen radości w Świątyni Pańskiej*.(Mądrości 3:14) Odnosi się to do czasów mesjańskich i związanej z nimi Świątyni Jerozolimskiej*. Alus napisał(a): .....którzy dla królestwa niebieskiego zostali bezżenni Nie zostali bezżenni, tylko się wytrzebili - pozbawili siebie jąder (a może i członka). Słowa dość kontrowersyjne, co może utrudniać zrozumienie tego, co autor miał na myśli (Jezus lub ewangelista sugerujący, że Jezus mógł coś takiego powiedzieć).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt sty 24, 2012 16:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dlatego wskazałem, że był to noachidzki nakaz będący powtórzeniem nakazu adamowego (bo Noe jest uznawany za protoplastę wszystkich ludzi - Rodzaju 10:32, 11:1). A co z Adamem? Cytuj: (...) Rzezaniec także niechaj nie mówi: Oto ja jestem uschłym drzewem. Tak bowiem mówi Pan: Rzezańcom, którzy przestrzegają moich szabatów i opowiadają się za tym, co Mi się podoba, oraz trzymają się mocno mego przymierza, dam miejsce w moim domu* i w moich murach oraz imię lepsze od synów i córek, dam im imię wieczyste i niezniszczalne. (Izajasza 56:3-5) Rozdział tyczy "Przyjęcie pogan przez Pana" - Niechże cudzoziemiec, który sie przyłączył do Pana, czyli nalezy rozumieć, że obrzezanie nastąpiło przed nawróceniem na Judaizm Cytuj: Jest to obietnica dotycząca rzeczywistości świata, który ma nadejść. W rzeczywistości świata, który ma nadejść kastracja nadal jest zakazana. Cytuj: I eunuch, co nie skalał swych rąk nieprawością ani nic złego nie myślał przeciw Bogu: za wierność otrzyma łaskę szczególną i dział pełen radości w Świątyni Pańskiej*. (Mądrości 3:14) Różne losy świętych i grzesznych - raczej eunuch nie jest zaliczany w poczet świętych...... co nie skalał swych rąk mieprawością, ani nic złego nie myślał przeciw Bogu - a kastacja była sprzeciwem wobec woli Boga. Więc podobnie może dotyczyć mężczyzn, którzy w sposób nie zawiniony zostali okaleczeni Cytuj: Nie zostali bezżenni, tylko się wytrzebili - pozbawili siebie jąder (a może i członka). Słowa dość kontrowersyjne, co może utrudniać zrozumienie tego, co autor miał na myśli (Jezus lub ewangelista sugerujący, że Jezus mógł coś takiego powiedzieć). Dowolna interpretacja, oderwana od rzeczywistości. Mężczyźni, którzy sami się wytrzebili, poddali temu zabiegowi, postąpili wbrew przykazaniu Boga. Kastarcji zakazyje 7 praw Noego, a w Księdze Kapłańskiej (22,24) istnieje kategoryczny zakaz składania ofiar z kastrowanych zwierząt.
|
Wt sty 24, 2012 17:18 |
|
|
|
 |
elli
|
szyszkownik napisał(a): Ciekawostką jest zapowiedź zmian w dotychczasowej polityce KK względem księży, którzy mają potomstwo. Do tej pory było zatajanie i potajemne wypłacanie (bądź nie) alimentów przez diecezje i zakony. Obecnie coraz więcej duchownych, nawet biskupów przyznaje się, że posiadają dzieci... Ponoć Watykan rozważa zmianę reguły, dzięki czemu księża mieliby ułatwioną ścieżkę do przyznania się, że są ojcami, płacenia alimentów i pozostania w stanie kapłańskim. Jeśli to jest prawda, to oznaczałoby to poważny krok w kierunku zaniechania przymusowego celibatu. http://wyborcza.pl/1,75248,10915881,Bis ... zieci.htmlNo tak, gratuluję wyboru GW jako źródła informacji kościelnych  (
|
Wt sty 24, 2012 21:26 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Cytuj: Dlatego wskazałem, że był to noachidzki nakaz będący powtórzeniem nakazu adamowego (bo Noe jest uznawany za protoplastę wszystkich ludzi - Rodzaju 10:32, 11:1). A co z Adamem? Rozmnażał się. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki. Ogólna liczba lat, które Adam przeżył, była dziwięćset trzydzieści. I umarł. (Rodzaju 5:2-5) Jednym z jego potomków był Noe i to on odnowił rodzaj ludzki (również przez rozmnażanie). Alus napisał(a): Cytuj: (...) Rzezaniec także niechaj nie mówi: Oto ja jestem uschłym drzewem. Tak bowiem mówi Pan: Rzezańcom, którzy przestrzegają moich szabatów i opowiadają się za tym, co Mi się podoba, oraz trzymają się mocno mego przymierza, dam miejsce w moim domu* i w moich murach oraz imię lepsze od synów i córek, dam im imię wieczyste i niezniszczalne. (Izajasza 56:3-5) Rozdział tyczy "Przyjęcie pogan przez Pana" - Niechże cudzoziemiec, który sie przyłączył do PanaTen rozdział dotyczy oczyszczenia i uświęcenia jakiego dokona Bóg. Alus napisał(a): czyli nalezy rozumieć, że obrzezanie nastąpiło przed nawróceniem na Judaizm Może brzmienie jest podobne, ale urzezanie (które podkreślasz - było sprzeczne z Bożym zamysłem) jest czym innym niż obrzezanie (bo to było z kolei nakazane). Alus napisał(a): Cytuj: Nie zostali bezżenni, tylko się wytrzebili - pozbawili siebie jąder (a może i członka). Słowa dość kontrowersyjne, co może utrudniać zrozumienie tego, co autor miał na myśli (Jezus lub ewangelista sugerujący, że Jezus mógł coś takiego powiedzieć). Dowolna interpretacja, oderwana od rzeczywistości. Od jakiej rzeczywistości? Jezus to powiedział i dlatego właśnie zostało to umieszczone w Ewangelii. Chyba że podważasz wiarygodność tego fragmentu? A jeśli nie, to jak inaczej należy te słowa interpretować i dlaczego tak? Alus napisał(a): Cytuj: I eunuch, co nie skalał swych rąk nieprawością ani nic złego nie myślał przeciw Bogu: za wierność otrzyma łaskę szczególną i dział pełen radości w Świątyni Pańskiej*. (Mądrości 3:14) Różne losy świętych i grzesznych - raczej eunuch nie jest zaliczany w poczet świętych ...... co nie skalał swych rąk mieprawością, ani nic złego nie myślał przeciw Bogu - a kastacja była sprzeciwem wobec woli Boga. Alus napisał(a): Mężczyźni, którzy sami się wytrzebili, poddali temu zabiegowi, postąpili wbrew przykazaniu Boga. Alus napisał(a): Cytuj: Jest to obietnica dotycząca rzeczywistości świata, który ma nadejść. W rzeczywistości świata, który ma nadejść kastracja nadal jest zakazana. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. (Mateusza 5:19) viewtopic.php?p=618062#p618062Alus napisał(a): Cytuj: Dlaczego sądzisz, że nakazy ST Ciebie nie obowiązują? - Powiedziano ojcom waszym - a Ja wam powiadam.....Ewangelia św. Mateusza (5), Kazanie na górze. viewtopic.php?p=618095#p618095Alus napisał(a): Cytuj: Ale tam pół słowa nie ma o tym, że nakazy ST zostały zniesione-one zostały tylko poszerzone. A słowa Jezusa - Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi w człowieka, nie może uczynić go nieczystyn; bo nie wchodzi do jego sreca. lecz do żołądka i na zewnątrz się wydala. Tak uznał wszystkie potrawy za czyste" (Mk 7,18-19) - nie wystarczą? A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy.(Rzymian 10:4). Jakie to wygodne. viewtopic.php?p=618032#p618032Alus napisał(a): Cytuj: ja ujawniam?  -Alus, a jak tam- smakuje Ci wieprzowinka? Nie łapiesz - judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu - więc zakazy ST mnie nie obowiązują.....wieprzowinka dobrze przyrządzona super smakuje. Jeśli judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu, to chyba oczywiste, że przykazania Przymierza Synajskiego nie obowiązują, prawda? Ależ ci judaizanci są zaślepieni!
|
So sty 28, 2012 17:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Dlatego wskazałem, że był to noachidzki nakaz będący powtórzeniem nakazu adamowego (bo Noe jest uznawany za protoplastę wszystkich ludzi - Rodzaju 10:32, 11:1). A co z Adamem? Rozmnażał się. A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki. Ogólna liczba lat, które Adam przeżył, była dziwięćset trzydzieści. I umarł. (Rodzaju 5:2-5) Jednym z jego potomków był Noe i to on odnowił rodzaj ludzki (również przez rozmnażanie). Alus napisał(a): Cytuj: (...) Rzezaniec także niechaj nie mówi: Oto ja jestem uschłym drzewem. Tak bowiem mówi Pan: Rzezańcom, którzy przestrzegają moich szabatów i opowiadają się za tym, co Mi się podoba, oraz trzymają się mocno mego przymierza, dam miejsce w moim domu* i w moich murach oraz imię lepsze od synów i córek, dam im imię wieczyste i niezniszczalne. (Izajasza 56:3-5) Rozdział tyczy "Przyjęcie pogan przez Pana" - Niechże cudzoziemiec, który sie przyłączył do PanaTen rozdział dotyczy oczyszczenia i uświęcenia jakiego dokona Bóg. Alus napisał(a): czyli nalezy rozumieć, że obrzezanie nastąpiło przed nawróceniem na Judaizm Może brzmienie jest podobne, ale urzezanie (które podkreślasz - było sprzeczne z Bożym zamysłem) jest czym innym niż obrzezanie (bo to było z kolei nakazane). Alus napisał(a): Cytuj: Nie zostali bezżenni, tylko się wytrzebili - pozbawili siebie jąder (a może i członka). Słowa dość kontrowersyjne, co może utrudniać zrozumienie tego, co autor miał na myśli (Jezus lub ewangelista sugerujący, że Jezus mógł coś takiego powiedzieć). Dowolna interpretacja, oderwana od rzeczywistości. Od jakiej rzeczywistości? Jezus to powiedział i dlatego właśnie zostało to umieszczone w Ewangelii. Chyba że podważasz wiarygodność tego fragmentu? A jeśli nie, to jak inaczej należy te słowa interpretować i dlaczego tak? Alus napisał(a): Cytuj: I eunuch, co nie skalał swych rąk nieprawością ani nic złego nie myślał przeciw Bogu: za wierność otrzyma łaskę szczególną i dział pełen radości w Świątyni Pańskiej*. (Mądrości 3:14) Różne losy świętych i grzesznych - raczej eunuch nie jest zaliczany w poczet świętych ...... co nie skalał swych rąk mieprawością, ani nic złego nie myślał przeciw Bogu - a kastacja była sprzeciwem wobec woli Boga. Alus napisał(a): Mężczyźni, którzy sami się wytrzebili, poddali temu zabiegowi, postąpili wbrew przykazaniu Boga. Alus napisał(a): Cytuj: Jest to obietnica dotycząca rzeczywistości świata, który ma nadejść. W rzeczywistości świata, który ma nadejść kastracja nadal jest zakazana. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. (Mateusza 5:19) viewtopic.php?p=618062#p618062Alus napisał(a): Cytuj: Dlaczego sądzisz, że nakazy ST Ciebie nie obowiązują? - Powiedziano ojcom waszym - a Ja wam powiadam.....Ewangelia św. Mateusza (5), Kazanie na górze. viewtopic.php?p=618095#p618095Alus napisał(a): Cytuj: Ale tam pół słowa nie ma o tym, że nakazy ST zostały zniesione-one zostały tylko poszerzone. A słowa Jezusa - Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi w człowieka, nie może uczynić go nieczystyn; bo nie wchodzi do jego sreca. lecz do żołądka i na zewnątrz się wydala. Tak uznał wszystkie potrawy za czyste" (Mk 7,18-19) - nie wystarczą? A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy.(Rzymian 10:4). Jakie to wygodne. viewtopic.php?p=618032#p618032Alus napisał(a): Cytuj: ja ujawniam?  -Alus, a jak tam- smakuje Ci wieprzowinka? Nie łapiesz - judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu - więc zakazy ST mnie nie obowiązują.....wieprzowinka dobrze przyrządzona super smakuje. Jeśli judaizm stanowi podwalinę katolicyzmu, to chyba oczywiste, że przykazania Przymierza Synajskiego nie obowiązują, prawda? Ależ ci judaizanci są zaślepieni! Elbrus jeśli mieszasz nakazy Mojżeszowe podyktowane koniecznością zachowania higieny, profilaktyki: - jak obrzezanie, zabezpieczające przed infekcjami, - lub zakazem spożywania mięsa świni, które w tamtym klimacie ulegało błyskawicznego jełczeniu, psucu, nadto mogło być źródłem chorób odzwierzęcych, z nakazem Boga, to nigdy się nie dogadamy. Jezus o tych higieniczno/sanitarnych/rytalnych przepisach mówi słyszeliscie, że powiedziano ojcom/przodkom waszym - a Ja wam powiadam - i nie zmienia Prawa, w tym pierwszego - "rozmnażajcie się". Możemy tak sobie polemizować jeszcze kilka stron - ale Jezus nie byłby wiarygodny, gdy zalecał kastrowanie czyli niemożnośc nakazanego płodzenia/rozmnażania.
|
So sty 28, 2012 18:33 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus jeśli mieszasz nakazy Mojżeszowe podyktowane koniecznością zachowania higieny, profilaktyki: - jak obrzezanie, zabezpieczające przed infekcjami, - lub zakazem spożywania mięsa świni, które w tamtym klimacie ulegało błyskawicznego jełczeniu, psucu, nadto mogło być źródłem chorób odzwierzęcych, z nakazem Boga, to nigdy się nie dogadamy. Autorem całego Prawa jest Bóg, a określenie 'Prawo Mojżeszowe' wiąże się jedynie z tym, że Mojżesz był pośrednikiem, który to Prawo od Boga w imieniu Izraela otrzymał. Alus napisał(a): nakazy Mojżeszowe podyktowane koniecznością zachowania higieny, profilaktyki: - jak obrzezanie, zabezpieczające przed infekcjami Pozbyli się też znaku obrzezania i odpadli od świętego przymierza. Sprzęgli się też z poganami i zaprzedali się im, aby robić to, co złe. (...) żeby synów swoich pozostawiali bez obrzezania i żeby dusze swoje brukali wszystkim, co jest nieczyste i światowe. W ten sposób mieli zapomnieć o Prawie i zarzucić wszystkie jego nakazy.(1 Machabejska 1:15, 48-49) (...) Przymierze moje, przymierze obrzezania, będzie przymierzem na zawsze.(Rodzaju 17:13) Alus napisał(a): Jezus o tych higieniczno/sanitarnych/rytalnych przepisach mówi słyszeliscie, że powiedziano ojcom/przodkom waszym - a Ja wam powiadam Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż!(Mateusza 5:27) Czy ten zakaz również był higieniczno/sanitarny/rytualny? Alus napisał(a): - i nie zmienia Prawa, w tym pierwszego - "rozmnażajcie się". Nie zmienił więc też pewnie przykazania nakazującego wykonywanie wyroków śmierci wobec morderców. Alus napisał(a): Możemy tak sobie polemizować jeszcze kilka stron - ale Jezus nie byłby wiarygodny, gdy zalecał kastrowanie czyli niemożnośc nakazanego płodzenia/rozmnażania. Nie pytam się o wiarygodność twojego Mistrza, tylko o interpretację jego słów.
|
So sty 28, 2012 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mój Mistrz nigdy nie podważył Dekalogu, przykazania rozmnażania, które właśnie pochodza bezpośrednio od Boga. I to podkreślił A Ja wam powiadam....masz odpowiedź na pytanie o przykazanie "nie cudziłóż". I mój Mistrz bezpośredni/ pośrednio zniósł higieniczno/sanitarne/rytualne przepisy - uzdrawiał w szabat, uczniowie łuskali kłosy w szabat. Ukazał dobitnie różnicę między przykazaniami Boga a tradycją - (Mt 5) : (Mk 7,1-23) : (Dz 11, 1-18). Pierwszego przykazania danego ludziom przez Boga [b]Bądźcie płodni i rozmnażajcie się[/b] (Rdz 1,28) nikt nigdy nie zniósł. Ani Jezus, ani Jego apostołowie mówiąc o celibacie nigdy nie nakzaywali kastracji, niezgodnej z pierwszym przykazaniem (Mt 19,12), (1 Kor 7,32).
|
N sty 29, 2012 8:43 |
|
 |
lektorka-Kinga
|
Dla mnie jasne przedstawienie celibatu znajduje się w tych słowach: "Są bowiem ludzie od urodzenia niezdolni do małżeństwa, są też tacy, których ludzie uczynili niezdolnymi, są wreszcie i tacy, którzy SAMI, ZE WZGLĘDU NA KRÓLESTWO NIEBIESKIE, UCZYNILI SIĘ NIEZDOLNYMI" (Mt 19, 12) A co do celibatu, to trzeba się przyjrzeć np. Kościołowi anglikańskiemu. Tam duchowny jest ZAWODEM. Czy wy chcecie, aby i u nas tak było?
|
So lut 04, 2012 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lektorka-Kinga napisał(a): A co do celibatu, to trzeba się przyjrzeć np. Kościołowi anglikańskiemu. Tam duchowny jest ZAWODEM. Czy wy chcecie, aby i u nas tak było? U prawosławnych mają żony i jest dobrze:) Swoją drogą - obejrzyjcie nagranie z TVP 2 o dzieciach księży katolickich http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-s ... ch/6168945
|
So lut 04, 2012 17:11 |
|
|
|