Czy głoszone przez KK twierdzenia o Bogu są sprawdzone?
Autor |
Wiadomość |
niewierny
|
opat_90 napisał(a): Kościelny w mojej parafii mawiał...
opat_90 możesz wytłumaczyć jak ten post "wpasowuje" się w tok tego wątku? Bo ja mam problemy z załapaniem (co do tych prawd to stare, ale dobre powiedzenie).
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
Śr cze 18, 2008 18:31 |
|
|
|
 |
R6
|
Błogosławieni którzy kupli choć do końca nie wiedzą co 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Cz cze 19, 2008 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kupujący wie co kupuje....to gapie snują różne domysły 
|
Cz cze 19, 2008 12:37 |
|
|
|
 |
R6
|
Każdy myśli, że ma racje ale czy każdy ją ma? 
|
Cz cze 19, 2008 13:35 |
|
 |
R6
|
No ja oczywiscie mam racje ale nie Alus. No jestem tego pewien na 1000 %  Nie zdarzyło mi się jeszcze pomylić
|
Cz cze 19, 2008 13:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Twoja pewność to jeszcze nie dowód  ...Netze był pewny na 1000%, że,
"Bóg umarł"; komuniści byli pewni, że zniszczyli wiarę w ZSRR....podobnych przykładów można mnożyć - ale po co?
"I tak się kołyszę  "...i dwa posty dalej pewnośc na 1000%....uważaj lepiej z tym kołysaniem, bo mocniejszy przechył i wtopa 
|
Cz cze 19, 2008 13:46 |
|
 |
R6
|
Też żartujesz? Bo już nie wiem. Ja przed chwilą żartowałem z tym 1000 % w reakcji na twój post o wydźwięku "Ja wiem lepiej a ty R6 snujesz tylko domysły".
Chyba się nie zrozumieliśmy.
|
Cz cze 19, 2008 14:10 |
|
 |
R6
|
Cytuj: Twoja pewność to jeszcze nie dowód...
O właśnie. Zgadzam się w 10000 %
|
Cz cze 19, 2008 14:14 |
|
 |
SweetChild
|
 Re: Czy głoszone przez KK twierdzenia o Bogu są sprawdzone?
niewierny napisał(a): Natomiast mój schemat jest następujący: Pozwolę sobie zastosować ten schemat do Totolotka: niewierny napisał(a): 1. Na początku nie zakładamy nic (tzn nie wiemy czy Bóg jest czy go nie ma) - 100% poprawności Na początku nie zakładamy nic (tzn nie wiemy czy skreślona przez nas szóstka zostanie wylosowana czy też nie) - 100% poprawności niewierny napisał(a): 2. Zakładamy jakąś opcje tzn czy Bóg jest czy go nie ma 50% poprawności Zakładamy jakąś opcję, tzn. czy nasza szóstka zostanie wylosowana czy też nie, ma 50% poprawności. niewierny napisał(a): 3. Jeśli wybraliśmy, że jest Bóg, to teraz wybieramy czy jest ich wielu czy Jeden (a jak wielu to ilu konkreatnie) i już w tym miejscu prawdopodobieństwo obrania właściwej ścieżki wynosi 1/nieskończoność, ponieaż bogów może byc teoretycznie nieskończoność Jeśli wybraliśmy, że nasza szóstka nie zostanie wylosowana, to teraz wybieramy czy jest zostanie wylosowana inna szóstka, czy zostanie wylosowana piątka (jak piątka, to jaka konkretnie) i już w tym miejscu prawdopodobieństwo obrania właściwej ścieżki wynosi 1/N (gdzie N większe od miliona). niewierny napisał(a): 4. Dokładanie dodatkowych założeń w stylu określanie jaki styl życia prowadzi do zbawienia jest już bezsensowne (szansa na popwne spełnienie punktu 3 dąży do 0 więć nie ma po co przechodzić do następnego punktu), jednak i tutaj jest również nieskończoność założeń. Zgadzam się, że dokładanie dodatkowych założeń jest już bezsensowne  niewierny napisał(a): Dla wyjaśnienia dodam co dla mnie z tego wszystkiego wynika: Niewierzący ma dużo (w zasadzie nieskończenie) większe sznase na to, że ma racje. Ale nawet jeżeli Bóg istnieje wierzący ma nieskończenie małe sznase na zbawienie poniważ nikt nie jest w stanie na 100% powiedzieć jakie są tego zbawienia warunki.
Więc i ja dla wyjaśnienia dodam, co z tego wszystkiego wynika:
Grający w totka ma dużo większe szanse na trafienie szóstki (50%), niż na trafienie piątki (mniej niż 1/1000000).
Moja rada: zdejmij linka do tego wywodu ze stopki 
|
Pn cze 23, 2008 10:36 |
|
 |
niewierny
|
Sweet Child: gdybyś wiedziała na czym polega rachunek prawdopodobieństwa to byś takich bzdur nie pisała.
|
Pn cze 23, 2008 11:01 |
|
 |
SweetChild
|
niewierny napisał(a): Sweet Child: gdybyś wiedziała na czym polega rachunek prawdopodobieństwa to byś takich bzdur nie pisała.
Cieszę się, że i do Ciebie dotarło, jakie to bzdury, bo taki był cel przykładu. Szkoda jedynie, że nie zdawałeś sobie sprawy, na czym polega rachunek prawdopodobieństwa, zanim popełniłeś swój wywód na temat szans teistów/ateistów. Postów edytować nie można, ale stopkę możesz sobie zmienić, to może nikt nie zauważy.
|
Pn cze 23, 2008 11:38 |
|
 |
niewierny
|
Ja uważam, że to co napisałem jest słuszne (jest przeprowadzone zgodnie z zasadami racunku prawdopodobieństwa). Zamiast pisać, ze to bzdury pokaż konkretny moment, w którym pomyliłem się w obliczeniach i uzasadnij swoje zdanie.
|
Pn cze 23, 2008 11:42 |
|
 |
SweetChild
|
niewierny napisał(a): Ja uważam, że to co napisałem jest słuszne (jest przeprowadzone zgodnie z zasadami racunku prawdopodobieństwa). Zamiast pisać, ze to bzdury pokaż konkretny moment, w którym pomyliłem się w obliczeniach i uzasadnij swoje zdanie. Kawa na ławę Błędem jest punkt 2, czyli niewierny napisał(a): 2. Zakładamy jakąś opcje tzn czy Bóg jest czy go nie ma 50% poprawności
Nie można zakładać, że prawdopodobieństwo "A" i "nie A" zawsze jest jednakowe i równe 50%. Widać to wyraźnie, jeśli np. zdarzenie A polega na "wylosowaniu szóstki w totka". Albo, gdyby trzymać się prawdopodobieństwa szacowanego, można sobie za A podstawić np. "dożyję jutra".
Chyba, że coś źle zrozumiałem, bo jak sam zauważyłeś, wkradło się parę literówek.
|
Pn cze 23, 2008 11:52 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Otóż mój drogi mylisz się przede wszystkim w punktach... wszystkich.
Jeżeli zakładasz że jest nieskończona ilość Bogów które mogą być prawdziwe każda szansa jest tak samo prawdopodobna to prawdopodobieństwo wybrania prawdziwego wynosi zero - można to wyliczyć z działania
lim (1/n) = 0
n->oo
I tu masz rację, jednak nie wiem dlaczego zakładając nieskończoność Bogów to szansa, że nie ma żadnego wynosi aż 50%.
Bo szansa, ze nie ma Boga wynosi 50% tylko wtedy kiedy możliwy jest jeden Bóg.
Jeżeli możliwi są 2 Bogowie albo żadne to szansa na to że nie ma żadnego wynosi 1/3 a nie 1/2
Jeżeli możliwych Bogów jest 99 to szansa, że nie ma żadnego wynosi 1% a nie 50%
Jeżeli nie wierzysz rozpisz to sobie drzewkiem i tyle ile jest ostatecznych możliwości to prawdopodobieństwo wybrania prawdziwego wynosi ilość możliwości do minus pierwszej.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 23, 2008 12:02 |
|
 |
wieczny_student
|
Chciałbym zauważyć, że w tych wszystkich kalkulacjach przyjmuje się nieuzasadnione założenie, że jeżeli może wystąpić n możliwości, to wszystkie są równie prawdopodobne. Niby na jakiej podstawie?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn cze 23, 2008 13:36 |
|
|
|