W jakim celu logujemy się na wiara.pl?
Autor |
Wiadomość |
fanmroczka
|
 W jakim celu logujemy się na wiara.pl?
Witam serdecznie.
Nie wiem kim jestem, agnostykiem, czy ateistą (?)
Szukałem Boga, ale już nie szukam.
Nie wierzę w osobowego Boga. Przynajmniej nie w tego, który kogoś na wieczne męki wysyła (ale to juz było na forum).
Być może po śmierci "coś" jest, ale mam co do tego wątpliwości; duże.
To tyle o mnie, a teraz do rzeczy.
Zalogowałem się tutaj, bo....
...bo nie wiem.
NIC nie wiem.
Przeglądałem strony typu alkoholizm.pl i ktoś mi kiedyś ładnie odpisał, że gdybym nie miał problemu z alkoholem, to bym nie zaglądał na tamtą stronę. I to jest prawda.
A teraz po paru latach czytania podobnych stron, zalogowałem się, bo zastanawiam się nad sensem istnienia. Mam juz *dziesi lat, swoje przeżyłem i teraz...
No właśnie. Dlaczego piszą tutaj ateiści (tak jak ja, albo i nie), czyżby jednak coś ten tego...?
To działa na tej samej zasadzie, co alkoholizm.pl?
pozdrawiam serdecznie
fanmroczka
|
N sie 10, 2008 18:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie sądzę, by zainteresowanie religią jako społecznym fenomenem jest tożsame z poszukiwaniem Boga. Raczej ateiści, przynajmniej na tym forum, chcą po prostu podyskutować o wierze, o idei Boga. Nie oszukujmy się wierzący zajmują ważne miejsce, szczególnie w naszym kraju.
Ale pewnie są różni
Ciekawe co z ludźmi, którzy logują się tu i np. na portalach dla ateistów. Rozdwojenie jaźni  ?
|
N sie 10, 2008 18:30 |
|
 |
fanmroczka
|
Ale po co?
W Ameryce popularny jest baseball.
Ja jestem, dajmy na to z Ameryki, ale interesuję się krokodylami.
Po kiego mam się logować na stronę baseball'u?
A w Ameryce wszyscy kochają baseball!!!
To jest ich religia.
Co tydzień chodzą na mecze.
|
N sie 10, 2008 18:50 |
|
|
|
 |
fanmroczka
|
Żły przykład dałem.
Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki.
Kumasz?
|
N sie 10, 2008 18:57 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Co ja robię na Forum? Prawdę powiedziawszy trafiłem tu całkiem przypadkiem. Najpierw szukałem odpowiedzi na pytanie o powołanie kapłańskie, potem zacząłem zaglądać na pozostałe zakątki Forum... i tak już tu siedzę od 27 grudnia ub. roku.
W sumie to nawet polubiłem to miejsce  Są tu ludzie z różnymi światopoglądami, ale do tej pory jeszcze z nikim (nie licząc Mariolci, Pawła25 i Biedronki) nie pokłóciłem. Wymienieni z nawiasie to już całkiem osobna historia
Faniemroczka - to Forum może nie da Ci jakichś konkretnych odpowiedzi, ale może Cię w jakiś sposób pokierować. Wystarczy, że będziesz miał ochotę i odwagę stawiać mądre pytania
Pozdrawiam
P.S. Nie wiedziałem, że baseball to religia 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N sie 10, 2008 19:29 |
|
|
|
 |
No
|
A ci którzy logują się powiedzmy na http://www.elendili.pl/ wierzą we Froda dziewięciopalcego i jego proroka Tolkiena? Nie wydaje mi się.
Niektórzy mają własne przemyślenia na temat religii i chcą się nimi dzielić zresztą nie tylko na temat religii ...
|
N sie 10, 2008 19:36 |
|
 |
fanmroczka
|
Opat, dzięki za odpowiedź, ale pytanie było do agnostyków/ateistów.
ps.
A żebyś wiedział, że sport to religia!
Teraz "kibice" Legii wytoczyli Świętą Wojnę przeciwko ITI - oni są gotowi na wszystko..
pozdrawiam
fanmroczka
|
N sie 10, 2008 19:36 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
fanmroczka napisał(a): Opat, dzięki za odpowiedź, ale pytanie było do agnostyków/ateistów.
Wiem, że do osób wierzących to nie było, ale nie mogłem się powstrzymać  wybaczysz mi to ? 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N sie 10, 2008 19:43 |
|
 |
anulkaW
|
Ja zarejestrowałam się na to forum bo szukam Boga  ,szukam informacji o nim itp(to tak jakby ktoś chciał mi napisać że na forum Boga nie znajdę  )
|
N sie 10, 2008 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Żły przykład dałem. Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki. Kumasz?
Nie kumam, nie jestem płazem. Ale rozumiem. Z tym, że gdybym chciała porozmawiać o wierze w krasnoludki, to bym się tam zarejestrowała, co nie oznacza, że bym chciała w nie uwierzyć. Rozumiesz?
|
N sie 10, 2008 20:57 |
|
 |
niewierny
|
Ja piszę z pewnego zainteresowania tematyką tu poruszaną, jak i dla rozrywki podyskutowania sobie.
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
Pn sie 11, 2008 9:14 |
|
 |
zszywacz
|
fanmroczka napisał(a): Żły przykład dałem. Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki. Kumasz?
Gdyby wiara w krasnoludki była ważnym i ciekawym faktem społecznym, zalogowałbym się na takiej stronie.
Interesuje mnie zjawisko religii jako coś tak potężnego, że może doprowadzic ludzi do wielu czynów tak wspaniałych, jak i przerażających, a także jako coś co po prostu jest mi kompletnie obce i trochę dla mnie "egzotyczne". Przychodzę więc tu w celach, powiedziałbym, "naukowych" i obserwacyjnych.
Poza tym lubię sobie czasem podyskutowac z ludźmi o innych poglądach. Ot, tak dla higieny intelektualnej.
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Pn sie 11, 2008 9:35 |
|
 |
fanmroczka
|
Rita napisał(a): Cytuj: Żły przykład dałem. Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki. Kumasz? Nie kumam, nie jestem płazem. Ale rozumiem. Z tym, że gdybym chciała porozmawiać o wierze w krasnoludki, to bym się tam zarejestrowała, co nie oznacza, że bym chciała w nie uwierzyć. Rozumiesz?
Rozumiem.
|
Pn sie 11, 2008 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Loguję się w celu obserwacji jak ewoluuje religia.
Jakby nasi dziadkowie zobaczyli w co wierzy współczesny katolik, to by się za głowy połapali 
|
Wt sie 12, 2008 21:32 |
|
 |
lolnik1
|
ja czekam tutaj na posta w temacie smaku życia bo go szukam  .
Ale tak od paru miesiący tu wchodze i ani jednego posta nowego już .
|
Śr sie 13, 2008 17:09 |
|
|
|