| 

W jakim celu logujemy się na wiara.pl? 

| Autor | Wiadomość |  
			| fanmroczka 
   |   W jakim celu logujemy się na wiara.pl?Witam serdecznie.
 Nie wiem kim jestem, agnostykiem, czy ateistą (?)

Szukałem Boga, ale już nie szukam.

Nie wierzę w osobowego Boga. Przynajmniej nie w tego, który kogoś na wieczne męki wysyła (ale to juz było na forum).

Być może po śmierci "coś" jest, ale mam co do tego wątpliwości; duże.
 To tyle o mnie, a teraz do rzeczy.

Zalogowałem się tutaj, bo....
 ...bo nie wiem.
 NIC nie wiem.

Przeglądałem strony typu alkoholizm.pl i ktoś mi kiedyś ładnie odpisał, że gdybym nie miał problemu z alkoholem, to bym nie zaglądał na tamtą stronę. I to jest prawda.

A teraz po paru latach czytania podobnych stron, zalogowałem się, bo zastanawiam się nad sensem istnienia. Mam juz *dziesi lat, swoje przeżyłem i teraz...

No właśnie. Dlaczego piszą tutaj ateiści (tak jak ja, albo i nie), czyżby jednak coś ten tego...?
 To działa na tej samej zasadzie, co alkoholizm.pl?

pozdrawiam serdecznie
 fanmroczka

|  
			| N sie 10, 2008 18:11 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| Nie sądzę, by zainteresowanie religią jako społecznym fenomenem jest tożsame z poszukiwaniem Boga. Raczej ateiści, przynajmniej na tym forum, chcą po prostu podyskutować o wierze, o idei Boga. Nie oszukujmy się wierzący zajmują ważne miejsce, szczególnie w naszym kraju.
 Ale pewnie są różni    Ciekawe co z ludźmi, którzy logują się tu i np. na portalach dla ateistów. Rozdwojenie jaźni    ?

|  
			| N sie 10, 2008 18:30 | 

|  
		|  |  
			| fanmroczka 
   | Ale po co?
W Ameryce popularny jest baseball.
 Ja jestem, dajmy na to z Ameryki, ale interesuję się krokodylami.
 Po kiego mam się logować na stronę baseball'u?

A w Ameryce wszyscy kochają baseball!!!

To jest ich religia.
 Co tydzień chodzą na mecze.

|  
			| N sie 10, 2008 18:50 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| fanmroczka 
   | Żły przykład dałem.
Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki.
 Kumasz?

|  
			| N sie 10, 2008 18:57 | 

|  
		|  |  
			| nomines 
   | Co ja robię na Forum? Prawdę powiedziawszy trafiłem tu całkiem przypadkiem. Najpierw szukałem odpowiedzi na pytanie o powołanie kapłańskie, potem zacząłem zaglądać na pozostałe zakątki Forum... i tak już tu siedzę od 27 grudnia ub. roku. 
 W sumie to nawet polubiłem to miejsce    Są tu ludzie z różnymi światopoglądami, ale do tej pory jeszcze z nikim (nie licząc Mariolci, Pawła25 i Biedronki) nie pokłóciłem. Wymienieni z nawiasie to już całkiem osobna historia    Faniemroczka - to Forum może nie da Ci jakichś konkretnych odpowiedzi, ale może Cię w jakiś sposób pokierować. Wystarczy, że będziesz miał ochotę i odwagę stawiać mądre pytania    Pozdrawiam
 P.S. Nie wiedziałem, że baseball to religia  _________________
 "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach."
 Zenon Ziółkowski

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

|  
			| N sie 10, 2008 19:29 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| No 
   | A ci którzy logują się powiedzmy na http://www.elendili.pl/  wierzą we Froda dziewięciopalcego i jego proroka Tolkiena? Nie wydaje mi się.
 Niektórzy mają własne przemyślenia na temat religii i chcą się nimi dzielić zresztą nie tylko na temat religii ...

|  
			| N sie 10, 2008 19:36 | 

|  
		|  |  
			| fanmroczka 
   | Opat, dzięki za odpowiedź, ale pytanie było do agnostyków/ateistów.
 ps.
 A żebyś wiedział, że sport to religia!
 Teraz "kibice" Legii wytoczyli Świętą Wojnę przeciwko ITI - oni są gotowi na wszystko..
 pozdrawiam
 fanmroczka

|  
			| N sie 10, 2008 19:36 | 

|  
		|  |  
			| nomines 
   | fanmroczka napisał(a): Opat, dzięki za odpowiedź, ale pytanie było do agnostyków/ateistów.Wiem, że do osób wierzących to nie było, ale nie mogłem się powstrzymać    wybaczysz mi to ?   _________________
 "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach."
 Zenon Ziółkowski

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

|  
			| N sie 10, 2008 19:43 | 

|  
		|  |  
			| anulkaW 
   | Ja zarejestrowałam się na to forum bo szukam Boga    ,szukam informacji o nim itp(to tak jakby ktoś chciał mi napisać że na forum Boga nie znajdę    )

|  
			| N sie 10, 2008 20:36 | 

|  
		|  |  

| Cytuj: Żły przykład dałem.Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki.
 Kumasz?
Nie kumam, nie jestem płazem. Ale rozumiem. Z tym, że gdybym chciała porozmawiać o wierze w krasnoludki, to bym się tam zarejestrowała, co nie oznacza, że bym chciała w nie uwierzyć. Rozumiesz?

|  
			| N sie 10, 2008 20:57 | 

|  
		|  |  
			| niewierny 
   | Ja piszę z pewnego zainteresowania tematyką tu poruszaną, jak i dla rozrywki podyskutowania sobie. _________________
 Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
 Więcej w viewtopic.php?t=16963

|  
			| Pn sie 11, 2008 9:14 | 

|  
		|  |  
			| zszywacz 
   | fanmroczka napisał(a): Żły przykład dałem.Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki.
 Kumasz?
Gdyby wiara w krasnoludki była ważnym i ciekawym faktem społecznym, zalogowałbym się na takiej stronie.
 Interesuje mnie zjawisko religii jako coś tak potężnego, że może doprowadzic ludzi do wielu czynów tak wspaniałych, jak i przerażających, a także jako coś co po prostu jest mi kompletnie obce i trochę dla mnie "egzotyczne". Przychodzę więc tu w celach, powiedziałbym, "naukowych" i obserwacyjnych. 
 Poza tym lubię sobie czasem podyskutowac z ludźmi o innych poglądach. Ot, tak dla higieny intelektualnej._________________
 I recognise...
 Myself in every stranger's eyes

|  
			| Pn sie 11, 2008 9:35 | 

|  
		|  |  
			| fanmroczka 
   | Rita napisał(a): Cytuj: Żły przykład dałem.Chodzi o to, że ja nie loguję się na stronę KRASNOLUDKI.PL, skoro nie wierzę w krasnoludki.
 Kumasz?
Nie kumam, nie jestem płazem. Ale rozumiem. Z tym, że gdybym chciała porozmawiać o wierze w krasnoludki, to bym się tam zarejestrowała, co nie oznacza, że bym chciała w nie uwierzyć. Rozumiesz?Rozumiem.

|  
			| Pn sie 11, 2008 18:58 | 

|  
		|  |  

| Loguję się w celu obserwacji jak ewoluuje religia. 
 Jakby nasi dziadkowie zobaczyli w co wierzy współczesny katolik, to by się za głowy połapali  

|  
			| Wt sie 12, 2008 21:32 | 

|  
		|  |  
			| lolnik1 
   | ja czekam tutaj na posta w temacie smaku życia bo go szukam   .
 Ale tak od paru miesiący tu wchodze i ani jednego posta nowego już .

|  
			| Śr sie 13, 2008 17:09 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach