Autor |
Wiadomość |
Saqura
|
 Re: LGBT
Alus napisał(a): Ja nie wiem, dlaczego Izraelici wpisali do Prawa paragraf na czyny homoseksualne między mężczyznami Może dlatego że byli świadkami ("niosący przekaz") zniszczenia Sodomy i Gomory, kary za czyny które zostały tam popełniane: " Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to."Jud.7,4 ErgoProxy napisał(a): Jeśli jest miejsce w Piśmie, gdzie stwierdza się wprost, ale tak naprawdę wprost, że Bogu nie podoba się homoseksualizm w dowolnej postaci, to rzuć siglem Przekaz Biblii dotyczący homoseksualizmu dość gruntownie podsumował/wyjaśnił ap.Paweł: " Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie...(..)Oni to , mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci , którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci,nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią." Rzym.1,26-27,32 ErgoProxy napisał(a): Pismo wspiera zresztą literalnie (Mt 19:12) co innego Podajesz słowa Jezusa z Mat.19,12, mógłbyś wytłumaczyć co według Ciebie "innego" miałyby one wspierać, bezżeństwo?
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn sie 31, 2020 8:28 |
|
|
|
 |
bert04
|
Saqura napisał(a): Tak, a więc odwołania do punktu C nie będzie Serio uważasz, że dziecko wychowane przez parę gejów nie dostąpi zbawienia? Jest gorzej niż myślałem. Cytuj: Piekło do którego żaden z nas "nie przyłożył ręki", nie podpisał się pod tym, nie wyraził zgody.
Muszę Ciebie rozczarować, bo najpóźniej od SV2 w Kościele obowiązuje zasada, że grzeszy się "myślą, mową, uczynkiem i ZANIEDBANIEM". Umywanie rąk nie jest opcją. Cytuj: Pobyt dzieci w sierocińcu powoduje we mnie ten sam stan, który pojawia się na myśl o ich adopcji przez pary jednopłciowe(coś jak z deszczu pod rynnę; oczywiście chodzi o ducha)
OK, odpowiem tak: gdyby dla mnie wychowanie w sierocińcu i w homo-związku było takim samym złem, to pewnie myślałbym podobnie. I wybierał podobnie. Jednak, w odróżnieniu od Ciebie, znam parę przypadków. Tak w jedną jak i w drugą stronę, tak przypadków "udanych" jak i "nieudanych", tak parę hetero, "rodziców idealnych", oboje nauczyciele, jak i parę homo. I, co ważniejsze, z czasów służby cywilnej dowiedziałem się wystarczająco o sierocińcach. Nie gdzieś w Rumunii czy Tailandii, ale w centrum Zachodu, gdzie starcza i na opiekunów, i na środki, i na terapie. Być może gdyby Saqura też poznała parę takich przypadków, to porzuciłaby swoje stereotypy wzięte z jakichś, nie wiem, fantazji lub broszur lub innych horrorów. _____________________ Saqura napisał(a): Przesadzasz  Osoby wierzące też są dyskryminowane, zawsze znajdzie się ktoś kogo inność uwiera. Cały ambaras w braku poszanowania odmienności. Gdzie w tym wątku widzisz zdanie w stylu "Nie szanuję Ciebie za Twoją religię"? Są w tym wątku osoby wierzące i nie do końca, osoby z różnym stosunkiem do omawianej kwestii. To, że Saqura widzi w swoim stosunku do tej tematyki aspekty religijne nie oznacza, że krytykowanie Saqury jest dyskryminacją jej wiary. Dyskutjąc w ten sposób robisz z krzyża tarczę, za którą możesz się wygodnie schować a jednocześnie kij, którym możesz drugiej stronie przyłożyć. Jak w pewnej znanej karykaturze Cytuj: Jakiej kontrargumentacji? Patrzymy i widzimy inaczej, Ty żyjesz dniem dzisiejszym ja wiecznością, Twój wzrok nie widzi tego co mój; moje argumenty są Ci zupełnie obce.
Ale musisz uważać, żeby z tego "wyglądania wieczności" nie wpaść w studnię fanatyzmu. <auto-ciach>. Pamiętaj, że na końcu wszystkich dni nie będziesz rozliczana z tego, czy patrzyłaś wystarczająco daleko w wieczność. Ale z tego, czy głodnego nakarmiłaś. Spragnionego napoiłaś. Bezdomnego w dom przyjęłaś. Na końcu wszystkich dni nie będziesz odpytywana z tego, czy wystarczająco często mówiłaś "Panie, Panie". Ale z wszystkiego, co uczyniłaś jednemu z tych braci JEGO najmniejszych. Cytuj: Pięćset? Wystarczy spojrzeć 26 lat wstecz, a za "przeciwny naturze nierząd" można było w RFN wylądować na 10 lat w pace Saqura chyba jakiś wehikuł czasu ma, bo karalność homoseksualizmu zniesiono w RFN w 1969, a zmiany w 1973 i 1994 obejmowały tylko kwestię "wieku przyzwolenia". ____________________________ Saqura napisał(a):  Chcesz dysputy, więc niech tak będzie. Chrześcijanin czuje spoczywającą na sobie odpowiedzialność za ducha każdego człowieka, zwłaszcza za wdowy i sieroty. czyli osoby opuszczone, tym samym zagubione w obecnym świecie (te najbardziej narażone na aktualny upadek ducha bądź przyszły brak jego nowonarodzenia) Czyn homoseksualny klasyfikuję jako zło, natomiast dziecko w takiej rodzinie jako potencjalne zagrożenie wykrzywieniem widzenia i słuchania świata. Każde dziecko to obowiązek nas wszystkich, zwłaszcza te, które od świata raz już krzywdy doznało. Ponieważ kiedyś myślałem podobnie, rozumiem ten tok myślenia. Choć się z nim nie zgadzam. Jest to myślenie tylko teoretycznie zgodnie z maksymą "Tym gorzej dla faktów". Albo, bardziej biblijnie, z przecedzaniem komara i połykaniem wielbłąda. Stosowaniem się do litery, która zabija ducha. Długo trwało, zanim zmieniłem zdanie, ale jak już robaczek2, najważniejsze jest sumienie. Więc odpowiadając na pytanie zadane na początku <1>, zgodnie z wewnętrznym poczuciem odpowiedzialności od kiedy bert odnalazł odpowiedzi na pytania jego nurtujące, przestało go wreszcie uciskać. I życzy tego wszystkim innym. <1> viewtopic.php?p=1064776#p1064776
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn sie 31, 2020 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Natomiast ja myślę tak. Saqura napisał(a): Może dlatego że byli świadkami ("niosący przekaz") zniszczenia Sodomy i Gomory, kary za czyny które zostały tam popełniane: "Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to."Jud.7,4 No i do dziś nie ma zgody wśród ludzi na świecie, na czym konkretnie to przeciwne naturze pożądanie cudzego ciała polegało. Gógiel tłumaczy to w ten sposób: sexual intercourse involving anal or oral copulation. No w mordę jeża, heterycy też mogą tym zgrzeszyć. Ale może takie tłumaczenie już jest skażone przez dżędery. Tylko że przed dżęderami przyjmowano lekcję, że to o oślice chodzi... Saqura napisał(a): Przekaz Biblii dotyczący homoseksualizmu dość gruntownie podsumował/wyjaśnił ap.Paweł: "Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie...(..)Oni to , mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci , którzy się takich czynów dopuszczają, winni są śmierci,nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią." Rzym.1,26-27,32 Podkreślenia moje. Pawłowi ewidentnie chodzi o heteryków i ja się z nim zresztą w tej materii zgadzam. Ale widać jak na dłoni, że pojęcie wrodzonego pociągu do tej samej płci dla Pawła nie istnieje - wg niego każda osoba na świecie rodzi się hetero i tylko ewentualnie stacza się w trakcie życia, jak ją/go Bóg doświadczy, a on/a głupio wybiera, żeby się tej namiętności poddać i oddać, bo nie wie, że Bóg ma w zwyczaju próbować swoje sługi. Homoseksualizm jest dla Pawła kwestią wolnego ludzkiego wyboru i można ten wybór porzucić w każdej chwili, i wrócić do normy (Chrystus przebaczy). No ale to się kompletnie nie zgadza z tym, co my o świecie i ludziach wiemy: że swojego profilu seksualnego się nie wybiera, że ta próba Boża obejmuje całe życie człowieka. I stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby Paweł taką myśl do siebie dopuścił, toby wiarę w dobrego Boga stracił; ewentualnie przystałby do Szymona Maga i razem z nim gnozę robił. Saqura napisał(a): Podajesz słowa Jezusa z Mat.19,12, mógłbyś wytłumaczyć co według Ciebie "innego" miałyby one wspierać, bezżeństwo? Właśnie ja nie jestem z tych, co pojmują; zgaduję, że brak mi kontekstu kulturowego, żeby to rozczytać. Widzę tylko, że Jezus całe ziemskie życie zwracał się do ludzi wykluczonych i to wykluczonych w sensie, że Bóg tak chce, żebyśmy my ich wykluczali. Poparcie dla związków homoseksualnych ludzi dorosłych w ten wzorzec postępowania się wpisuje; zabranianie im wszystkiego, żeby się dało ich łaskawie uznać za mniej więcej normalnych, idzie mu w poprzek.
|
Pn sie 31, 2020 9:24 |
|
|
|
 |
Saqura
|
bert04 napisał(a): Serio uważasz, że dziecko wychowane przez parę gejów nie dostąpi zbawienia? Nie, a jedynie że występuje zagrożenie skrzywionym obrazem odbioru prawdy, tym samym całego świata. bert04 napisał(a): Być może gdyby Saqura też poznała parę takich przypadków, to porzuciłaby swoje stereotypy wzięte z jakichś, nie wiem, fantazji lub broszur lub innych horrorów. Zapewne znasz słowa iż " odrobina kwasu całe ciasto zakwasza"? bert04 napisał(a): Gdzie w tym wątku widzisz zdanie w stylu "Nie szanuję Ciebie za Twoją religię"? Są w tym wątku osoby wierzące i nie do końca, osoby z różnym stosunkiem do omawianej kwestii. To, że Saqura widzi w swoim stosunku do tej tematyki aspekty religijne nie oznacza, że krytykowanie Saqury jest dyskryminacją jej wiary. Nie pisałam o sobie, lecz ogólnie o "inności" w społeczności której żyjemy, z naciskiem że chrześcijaństwo w niej to nie standard, nie jej wyznacznik. bert04 napisał(a): Ale z wszystkiego, co uczyniłaś jednemu z tych braci JEGO najmniejszych. Uważasz że dbałość i troska o ducha tych najmniejszych się w to nie wpisuje? bert04 napisał(a): Albo, bardziej biblijnie, z przecedzaniem komara i połykaniem wielbłąda. Stosowaniem się do litery, która zabija ducha. Czyli nazywanie zła złem, jest tożsame z zabijaniem ducha? ErgoProxy napisał(a): No i do dziś nie ma zgody wśród ludzi na świecie, na czym konkretnie to przeciwne naturze pożądanie cudzego ciała polegało. Gógiel tłumaczy to w ten sposób Dlatego też, to nie Gógle jest mi wyznacznikiem w poznaniu prawd. ErgoProxy napisał(a): I stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby Paweł taką myśl do siebie dopuścił, toby wiarę w dobrego Boga stracił; ewentualnie przystałby do Szymona Maga i razem z nim gnozę robił. No to byłabym bogatsza  Bo Paweł to był człowiek, który wiedział co znaczy Boże postanowienie i powołanie : " Bo gdy one jeszcze się nie urodziły ani nic dobrego czy złego nie uczyniły - aby niewzruszone pozostało postanowienie Boże, powzięte na zasadzie wolnego wyboru, zależne nie od uczynków, ale od woli powołującego - powiedziano jej: starszy będzie służyć młodszemu, jak jest napisane: Jakuba umiłowałem, a Ezawa miałem w nienawiści"Rzym.9,11-13 albo np.: " Albowiem mówi Pismo do faraona: Po to właśnie cię wzbudziłem, aby okazać na tobie moją potęgę i żeby rozsławiło się moje imię po całej ziemi" ErgoProxy napisał(a): Widzę tylko, że Jezus całe ziemskie życie zwracał się do ludzi wykluczonych i to wykluczonych w sensie, że Bóg tak chce, żebyśmy my ich wykluczali. " Idź i nie grzesz więcej" te słowa Jezus kierował do wykluczonych; nie da się ich przeskoczyć.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn sie 31, 2020 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Alus napisał(a): Do wszystkich innych, które św Paweł wymienia w 1Kor (6, 9-11) przywołuje się kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień, tylko nie do tego jednego. Gdzie się tak przywołuje? Przy różnych wskazywanych grzechach, wielu tak broni siebie czy innych. Saqura napisał(a): Alus napisał(a): Ja nie wiem, dlaczego Izraelici wpisali do Prawa paragraf na czyny homoseksualne między mężczyznami Może dlatego że byli świadkami ("niosący przekaz") zniszczenia Sodomy i Gomory, kary za czyny które zostały tam popełniane: " Tak też Sodoma i Gomora i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to."Jud.7,4 Coś tu nakombinowane, bo cytat nie jest mojego autorstwa Ale odpowiem - bibliści i teolodzy upatrują w postępku mieszkańców Sodomy i Gomory innego karygodnego grzechu grzechu - nie poszanowania nakazu gościnności. https://deon.pl/kosciol/komentarze/kim- ... ici,431375Stanowisko Kościoła z upływem lat ewoluowało - choćby w XXw, w Katechizmie KK 2358 z 1992r, istniał zapis: Znaczna(wykreślone) Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne i dalej Osoby takie nie wybierają swej kondycji homoseksualnej (wykreślone) - kiedy trudno znaleźć informację.
|
Pn sie 31, 2020 13:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Widzę tylko, że Jezus całe ziemskie życie zwracał się do ludzi wykluczonych i to wykluczonych w sensie, że Bóg tak chce, żebyśmy my ich wykluczali. Czyli marnie widzisz, bo nie dostrzegłeś - Jezus jadał z wykluczonymi celnikami, pozwolił wykluczonej nierządnicy aby obmyła Mu nogi, podszedł do wykluczonej Kananejki i sam rozpoczął z nią rozmowę, wysłuchał prośbę setnika i uzdrowił jego sługę. Ba nawet faryzeuszom i kapłanom rzucił bardzo obrazoburcze dla nich słowa celnicy i nierządnice wyprzedzą was do raju.
|
Pn sie 31, 2020 13:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To dopowiem ściślej: wykluczanych na zasadzie, że wykluczający wierzą, że Bóg tego wykluczania od nich chce i kwitujących to wszystko, że cóż my garnki możemy, jedynie okazywać posłuszeństwo. Lepiej? Saqura napisał(a): Dlatego też, to nie Gógle jest mi wyznacznikiem w poznaniu prawd. Hm? Myśałem, że to jest jasne: poznanie prawdy, czym konkretnie grzeszyli Sodomczycy, jest niemożliwe, ponieważ jedyne źródło z epoki, które o tym mówi, dopuszcza interpretacje różnorakie. Jeżeli masz niezależne źródła z konkretnym opisem sprawy, chętnie się z nimi zapoznam. Saqura napisał(a): No to byłabym bogatsza  Bo Paweł to był człowiek, który wiedział co znaczy Boże postanowienie i powołanie Skup się, proszę. Paweł mógł to głosić tylko dlatego, że wierzył w dobrego Boga. Gdyby doszedł do wniosku, że jego Bóg jest zły, toby albo musiał szybko zaniewierzyć - najprostszym wyjściem byłaby ucieczka w gnostyckiego demiurga - albo mógłby tylko zwinąć się w kłębek i wyć do końca dni swoich, własną nauką skazany na wieczne Zło. No, ewentualnie mógł jeszcze wejść na służbę boskiego cezara; tu zło i tu zło, żadnej różnicy. A czy Ty wierzysz w Boga, który jest dobry? Saqura napisał(a): "Albowiem mówi Pismo do faraona: Po to właśnie cię wzbudziłem, aby okazać na tobie moją potęgę i żeby rozsławiło się moje imię po całej ziemi" No i chciałabyś sama być wzbudzona na takiej właśnie zasadzie? Opowieść o faraonie jest mocna i budująca tylko wtedy, jeżeli Paweł przesadził w swojej garncarskiej interpretacji. Bo wtedy faraon sam z siebie decyduje, że stoczy z Panem Izraela pojedynek bogów, choć wcale tego nie musi robić - ma wybór i jest w nim wolny. Wybiera źle, więc ponosi karę. Ale interpretacja pawłowa jest taka, że faraon, odkąd się narodził, miał zero wyboru. I wtedy możemy zrobić homoseksualistom wszystko - łącznie z gazowaniem ich w Auschwitzu, bo przecież na zagładę wzbudził ich Bóg - na koniec dziękując Mu z ulgą, że nas uczynił czym innym. Saqura napisał(a): "Idź i nie grzesz więcej" te słowa Jezus kierował do wykluczonych; nie da się ich przeskoczyć. Nie grzesz przeciw czemu, Prawu uczonych w Piśmie? On przewartościowywał ludziom wszystkie wartości i jeśli widział, że Jego słowo dotarło do człowieka i wycisnęło niezacieralne piętno, wtedy dopiero wygłaszał tę kwestię. Czyli owszem, idź i nie grzesz więcej - ale przeciw temu, czego ciebie dzisiaj nauczyłem. A w czym wg Niego zawiera się całe Prawo i Prorocy, to oboje wiemy.
|
Pn sie 31, 2020 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): To dopowiem ściślej: wykluczanych na zasadzie, że wykluczający wierzą, że Bóg tego wykluczania od nich chce i kwitujących to wszystko, że cóż my garnki możemy, jedynie okazywać posłuszeństwo. Lepiej? W sedno 
|
Pn sie 31, 2020 14:40 |
|
 |
bert04
|
Saqura napisał(a): Nie, a jedynie że występuje zagrożenie skrzywionym obrazem odbioru prawdy, tym samym całego świata.
Ostre kryterium. Nie załapią się na nie pary nie-katolickie, ba, małżeństwa mieszane nawet. A co dopiero o nie-chrześcijanach, czyli bałwochwalcach. Tylko czekać na inicatywy konstytucyjne, żeby im adoptować zakazać. I jakoś dziwnym trafem nie słyszałem też o inicjatywach konstytucyjnych, żeby zakazać adopcji dla: - rozpustników - bałwochwalców - cudzołożników - rozwiązłych - złodzieji - chciwców - pijaków - oszczerców - zdzierców To znaczy odpowiednie służby powinny większośćz tych grup wysortować, ale jak już wpisywać do konstytucji, to czemu nie w całości? Cytuj: Zapewne znasz słowa iż " odrobina kwasu całe ciasto zakwasza"? Było tam też coś o wyrzuceniu starego kwasu, to tak w kwestii kontekstu. To jest takie wygodne, zakładać, że Jezus opieprzał tylko faryzeuszy w latach 30-stych pierwszego wieku. Ten nasz Kościół wygląłdałby inaczej, gdyby zakładano, że słowa Jezusa są cały czas aktualne i cały czas trzeba się według nich mierzyć. Cytuj: Uważasz że dbałość i troska o ducha tych najmniejszych się w to nie wpisuje?
Cóż, parafrazując Lorda Farquada: "Na pewno wielu z was przez pobyt w sierocińcu będzie miało zrypaną psychikę, będzie ofiarą znęcania i molestowania współmieszkańców i pielęgniarzy, zejdzie na manowce, pójdzie do kryminału albo się po prostu zabije. Ale jest to poświęcenie, na które jestem gotów."Cytuj: Czyli nazywanie zła złem, jest tożsame z zabijaniem ducha?
Chyba zapomniałaś różnicy między złem i grzechem. A przy okazji, jakie są nadrzędne cechy grzechu. Cytuj: "Idź i nie grzesz więcej" te słowa Jezus kierował do wykluczonych; nie da się ich przeskoczyć. Dziwne, że pamiętasz tak dokładnie słowa kierowane do pewnych grzeszników a nie pamiętasz o innych. O obłudnikach, o przecedzaniu komara i łykaniu wielbłąda i wiele wiele innych. To tak wygodnie dla sumienia, zdać się na literę tego, co spisali inni. Można spać spokojnie, niech dylematy moralne rozwiązują za mnie insi.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn sie 31, 2020 14:45 |
|
 |
subadam
|
Jako kompletny laik bibilijny mam pytanie fomalne - jak odlegle w czasie byly zaglada Sodomy i Gomory w porownaniu do listow Pawla? I drugie, czy nikomu nie przyszlo do glowy ze zaglada tych dwoch miast moga byc spowodowana jakims kataklizmem zupelnie nie zwiazanym z boza dzialalnoscia?
|
Pn sie 31, 2020 15:53 |
|
 |
robaczek2
|
subadam napisał(a): Jako kompletny laik bibilijny mam pytanie fomalne - jak odlegle w czasie byly zaglada Sodomy i Gomory w porownaniu do listow Pawla? Nie musisz odwolywac sie do Biblii bo Twoje pytanie przypomina zagadnienie na ktorej stacji stala lokomotywa z wiersz Tuwima. Moze blizsza Ci bedzie interpretacja ostatniej konferencji Episkopatu Polski: https://www.pch24.pl/stanowisko-konfere ... 086,i.html
|
Pn sie 31, 2020 17:31 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Ergo Proxy, dziwnie i naiwnie rozumujesz nt. tego w jakiego Boga wierzył św Paweł. Bog może robić ze stworzeniem co zechce, a każde Jego postanowienie jest sprawiedliwe i nie podlega osądowi, bo On jest ponad prawem. Człowiek jako naczynie nie ma prawa szczekać i oceniać decyzji Najwyższego. Św Paweł nie miał problemu z tym, że w Bożym planie, część ludzkich naczyń przeznaczonych jest na zagładę.
Zresztą "dobry Bóg" to pojęcie wględne. Popatrz jak działa natura - słabe geny odpadają, krzewy, które nie przynoszą owocu wycina się i pali.
Na poletku religijnym widzę analogiczny mechanizm. Słabe, zepsute stworzenie, grzesznicy to jest ten chwast, który w religijnej, eschatologicznej selekcji naturalnej ma odpaść, natomiast Krolestwo jest dla szlachetnej pszenicy.
|
Pn sie 31, 2020 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Super. To teraz wyobraź sobie, że dostałeś schizofrenii i w psychozie Bóg ci mówi, żebyś zgwałcił swoje dziecko a potem poderżnął mu gardło. Jest tam w twojej głowie jakiś bezpiecznik, żebyś tego nie zrobił?
Dziękuję, nie widzę. A schizofrenia naprawdę może trafić każdego, również i ciebie. I zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: jeśli uważasz, że psychozę na pewno rozpoznasz jako taką i na pewno żadnego Boga wtedy nie posłuchasz, to rozumujesz dziwnie i naiwnie.
|
Pn sie 31, 2020 20:49 |
|
 |
subadam
|
robaczek2 napisał(a): subadam napisał(a): Jako kompletny laik bibilijny mam pytanie fomalne - jak odlegle w czasie byly zaglada Sodomy i Gomory w porownaniu do listow Pawla? Nie musisz odwolywac sie do Biblii bo Twoje pytanie przypomina zagadnienie na ktorej stacji stala lokomotywa z wiersz Tuwima. Moze blizsza Ci bedzie interpretacja ostatniej konferencji Episkopatu Polski: https://www.pch24.pl/stanowisko-konfere ... 086,i.htmlNie bardzo rozumiem twoja wypowiedz, robaczku2 - czy znaczy ona ze zarowno zaglada Sodomy i Gomory jak list sw Pawla mozna miedzy bajki wlozyc? Powiedzialbym ze ze strony katolika to b.odwazna interpretacja. A co do odpowiedzi na moje pytanie ma przywolane przez ciebie stanowisko Koferencji Episkopatu tez absolutnie nie mam pojecia. Tak ze moze sprobuj jeszcze raz, albo ktos inny jest w stanie odpowiedziec???
|
Pn sie 31, 2020 22:34 |
|
 |
robaczek2
|
subadam napisał(a): Nie bardzo rozumiem twoja wypowiedz, robaczku2 - czy znaczy ona ze zarowno zaglada Sodomy i Gomory jak list sw Pawla mozna miedzy bajki wlozyc? Czemu nie? Jezeli dla Ciebie jest najwazniejsze jaki przedzial czasowy dzieli te sytuacje to obawiam sie ze nie czujesz zapachu kwiatow.
|
Pn sie 31, 2020 22:43 |
|
|
|