Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 12:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 153  Następna strona
 Platforma Nieobywatelska 
Autor Wiadomość
Post Re: Platforma Nieobywatelska
Val napisał(a):
To może Ty mi wyjaśnisz, dlaczego PO za każdym razem wbrew swym deklaracjom odrzuca wszelkie projekty, które by ograniczyły finansowanie partii z budżetu?
Chociażby co PO przeszkadza w projektach RP, który to próbuje już po raz trzeci uchwalić stosowną ustawę?
Z Powodów politycznych i pragmatycznych. RP nie jest dla PO partnerem, a głosowanie bez szans na sukces jest dla partii rządzącej porażką (dla opozycji to przejaw aktywności). Dwukrotnie PO próbowało znieść/ograniczyć finansowanie. Najblizej była ograniczeniu o 50% ale PiS wycofał się w ostatniej chwili a nikt inny poprzeć nie chciał.
Alus napisał(a):
Forsowanie przez PO zaniechania lub ograniczenia finansowania z budżetu, to automatyczne rozwalenie koalicji z PSL i wizja wcześniejszych wyborów.
Więc skończy się na gadaniu.
Nie widzę zagrożenia rozwalenia koalicji. Brak elastyczności dla PSL oznacza koniec jej reprezentacji w parlamencie. Ugięła się nawet w sprawie KRUSu. Ze wszystkimi się dogadają aby tylko być u władzy. Bez władzy nie ma stołków w terenie, a bez stołków poparcia. Na takiej zasadzie działa PSL.
Ale masz rację: i tak się pewnie skończy na gadaniu, nikt liczący się nie poprze zniesienia finansowania.

Cz cze 20, 2013 6:45
Cytuj:
Ja nie piszę o likwidacji, a o dawaniu wędki, tj. ułatwianiu jednostkom podjęcia kroków w kierunku rozwoju, samorealizacji. Orliki, emerytury czy dłuższe macierzyńskie takimi krokami przecież nie są. Za to idealnie wpisują się w wymagania ludzi żyjących sobie komfortowo, którzy nie muszą się martwić o jutro, gdyż są na ciepłej posadce: dłuższy macierzyński czy boisko dla synusia, to dla nich dobre osiągnięcia władzy. Ich nie obchodzi, że jest kryzys i że władza mogłaby wydać te pieniądze na sprzyjanie przedsiębiorczości, taka grupa wyborców nie składa się z młodych, bo młodzi(do 30tki) w większości są na śmieciówkach, bezrobociu lub mają niską pensję.

Problemy z bezrobociem wśród młodych mają państwa wielokroć bogatsze niż Polska.

Cytuj:
Taka grupa społeczna, która ma komfort życiowy nie ma nic przeciwko marzeniom PO na wprowadzenie podatku katastralnego, w końcu lepiej sypnąć do budżetu niż zaryzykować, że PiS doszłoby do władzy. Jednak zauważ, że Ci, którzy żyją od pierwszego do pierwszego lub mają trudną sytuację życiową mają interes, aby głosować na PiS, bo dla nich to wybór: wylądować pod mostem lub swój własny dom mieć.

Podatkiem katastralnym straszą już od 20 lat.
A w jaki sposób PiS sprawi, że ci biedni zamieszkają ww własnych domach? :o

Cz cze 20, 2013 7:28

Alus napisał(a):
A w jaki sposób PiS sprawi, że ci biedni zamieszkają ww własnych domach? :o

Zabierze domy "bogatym i wpływowym" :( Już przed wyborami w 2005 roku był w programie PIS taki właśnie zapis (konkretnie, że mieszkanie nie może być większe niż 50 m2 "na rodzinę"), ale później go ze zrozumiałych względów utajnili, chociaż oczywiście w żadnej mierze z niego nie zrezygnowali :evil:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz cze 20, 2013 7:38
Alus, zawsze mozna obiecac 2 mln mieszkan....
Aktualnie toczy sie walka o wybor burmistrza w Elblagu. Wszystkie partie juz chbya odwiedzily to miasto, zeby przekonac do wyboru akurat ich kandydata. Kto wygra w niedziele, to ja nie wiem, ale obiecanki PiSu sa tak samo populistyczne, jak byly zawsze.
PO (Sikorski) mowi, ze wykonanie przekopu Mierzeji Wislanej bedzie kosztowac miliard (plus stale koszty poglebiania przekopu i rzeki Elblag - a juz teraz nie ma komu Zulaw ratowac, plus nieokreslone zmiany srodowiska, kiedy zasolone wody morskie dostana sie do slabo zasolonych Zalewu Wislanego), a PiS mami "4 portem morskim" (no i utarciem nosa Rosji).

http://www.info.elblag.pl/

Cz cze 20, 2013 7:43

Miejska Komisja Wyborcza w Elblągu podała, że pierwszą turę wyborów na prezydenta Elbląga wygrał Jerzy Wilk z Prawa i Sprawiedliwości, zdobywając 11 282 głosy (31,79 proc.). Drugie miejsce w wyborach zajęła Elżbieta Gelert z Platformy Obywatelskiej, która zdobyła 7 540 głosów (21,25 proc.). - Te dwie osoby spotkają się w drugiej turze za dwa tygodnie - powiedział dyrektor departamentu wydziału spraw obywatelskich w elbląskim magistracie Maciej Cichosz. Trzeci wynik w niedzielnych wyborach na prezydenta Elbląga uzyskał startujący z własnego komitetu wyborczego Witold Wróblewski (obecnie członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, który to stanowisko piastuje z ramienia PSL-u). Na Wróblewskiego oddano 6 040 ważnych głosów (17,02 proc.). Czwarte miejsce uzyskał kandydat SLD Janusz Nowak, na którego zagłosowało 3 827 osób (10,78 proc.). Frekwencja w przedterminowych wyborach na prezydenta Elbląga wyniosła 36,59 proc.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... denta.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 24, 2013 16:48

Kozioł napisał(a):
Nie widzę zagrożenia rozwalenia koalicji. Brak elastyczności dla PSL oznacza koniec jej reprezentacji w parlamencie. Ugięła się nawet w sprawie KRUSu. Ze wszystkimi się dogadają aby tylko być u władzy. Bez władzy nie ma stołków w terenie, a bez stołków poparcia. Na takiej zasadzie działa PSL.

PSL się nie zgadza, bo ma olbrzymi dług z tytułu zakwestionowania przez PKW rozliczeń za kampanię wyborczą w 2001 r. (http://tvp.info/informacje/polska/rosto ... sl/6161939). Rostowski najpierw odmówił im umorzenia odsetek, ale ostatnio rozłożył dług na raty. Ale, oczywiście, gdyby się wkurzył.. politycy PSL mówili przecież nieomal wprost, że wszystko co dostają, natychmiast muszą wydać i to bynajmniej nie na garnitury. Utrzymanie subwencji to dla nich kwestia nie władzy, tylko dalszego istnienia partii, z pewnością ważniejsza od koalicji z PO. Stąd też Tusk spróbował zaszachować ich z drugiej strony, poprzez ostentacyjne niewykluczenie koalicji z SLD. Oczywiście, Tusk doskonale wie, że żadnych subwencji nie zniesie - wrócił do tego tematu tylko po to, by przykryć aferkę garniturową. Jak zwykle zręcznie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 24, 2013 17:02

Johnny99 napisał(a):
Nie. Powiedział: "kto dzieli prawicę, podnosi rękę na Polskę". Nie powiedział: "kto dzieli PiS, podnosi rękę na Polskę". Sorry, ale to ja tu cytuję, a nie ty! Rozumiesz do tego momentu?

Był to komentarz do podziału w PiS.

Rozumiesz do tego momentu?

Cytuj:
Nie interesują mnie czyjekolwiek wyobrażenia, wrażenia czy wydźwięki co do tego, cóż to niby Kaczyński "miał na myśli". To, co Kaczyński "miał na myśli", nie jest cytowaniem!! Rozumiesz do tego momentu?! Rozumiesz, że nie ty cytujesz, tylko ja?

Rozumiem, że usilnie chcesz oderwać tę wypowiedź od jej kontekstu, byle tylko nie przyjąć do wiadomości, że Kaczyński powiedział coś nieodpowiedniego.

Naprawdę próbujesz mnie przekonać, że wypowiedzi powinno się interpretować w oderwaniu od kontekstu, sytuacji, autora itd.? Ty to tak na poważnie?

Pn cze 24, 2013 21:52

Johnny99 napisał(a):
[i][b]Miejska Komisja Wyborcza w Elblągu podała, że pierwszą turę wyborów na prezydenta Elbląga wygrał Jerzy Wilk z Prawa i Sprawiedliwości, zdobywając 11 282 głosy (31,79 proc.). Drugie miejsce w wyborach zajęła Elżbieta Gelert z Platformy Obywatelskiej, która zdobyła 7 540 głosów (21,25 proc.). - Te dwie osoby spotkają się w drugiej turze za dwa tygodnie -

No cóż, wynik faktycznie jest bardzo zły. Znacznie gorszy niż w Rybniku. :roll:

W dodatku kandydat PIS, nawet jeżeli nie wygra w II turze to na pewno przekroczy 40%, bo może liczyć na wyborców SP i RP (w sumie 10%) :roll:

Jedyny plus tej sytuacji, to fakt, ze przy tej okazji PIS znów naobiecywało przekopanie mierzei wiślanej, czego oczywiście, jako rzeczy nie podobającej się Rosji, nigdy nie zrobi 8)

Będziemy zatem PIS rozliczać z tej obietnicy. :D

Wt cze 25, 2013 8:21

pilaster napisał(a):

Czyli, jak zwykle, działać na rzecz interesu Rosji? :-D

Witold napisał(a):
Był to komentarz do podziału w PiS.

Rozumiesz do tego momentu?

To bez znaczenia. Kwestia jest fundamentalna, ponieważ padło z Twojej strony sformułowanie o CYTOWANIU. Rozumiesz, że NIE CYTOWAŁEŚ?

Cytuj:
Rozumiem, że usilnie chcesz oderwać tę wypowiedź od jej kontekstu, byle tylko nie przyjąć do wiadomości, że Kaczyński powiedział coś nieodpowiedniego.

A cóż niby takiego nieodpowiedniego by powiedział, gdyby powiedział to, co twierdzisz?

Cytuj:
Naprawdę próbujesz mnie przekonać, że wypowiedzi powinno się interpretować w oderwaniu od kontekstu, sytuacji, autora itd.? Ty to tak na poważnie?

Do interpretowania zaraz przejdziemy. Najpierw musimy ustalić kwestie fundamentalne.

Wt cze 25, 2013 21:41

Johnny99 napisał(a):
To bez znaczenia. Kwestia jest fundamentalna, ponieważ padło z Twojej strony sformułowanie o CYTOWANIU. Rozumiesz, że NIE CYTOWAŁEŚ?

CYTOWAŁEM kiilkukrotnie

viewtopic.php?p=652673#p652673
viewtopic.php?p=716294#p716294
viewtopic.php?p=756023#p756023

Cytuj:
Czyli, jak zwykle, działać na rzecz interesu Rosji?

Rozliczanie kogoś z obietnicy zrobienia czegoś, czemu Rosja się sprzeciwia, jest "działaniem na rzecz interesu Rosji". Ta twoja logika...

Śr cze 26, 2013 2:12

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

Czyli, jak zwykle, działać na rzecz interesu Rosji? :-D

No nie, znowu... :roll:

Przekopanie Mierzei Wiślanej jest niezbędną dla rozwoju regionu i Elbląga koniecznością. Przynajmniej do czasu, kiedy Królewiec przyłączy się do Polski (opcjonalnie - do UE), ale to nie nastąpi wcześniej niż za 15-20 lat. Jednak jest to rzecz, która nie podoba się Rosji (bo pozbawiłoby ją środka nacisku jakim jest arbitralne "otwieranie" i "zamykanie" Pilawy.)

Dlatego też PIS, werbalnie gardłując za przekopem, realnie zrobi wszystko, żeby przekopu nie było. :roll:

Niemniej PIS złożyło obietnicę, że jak jej kandydat wygra w Elblągu, przekop będzie. Będziemy zatem od PIS to egzekwować. :D

Śr cze 26, 2013 7:52

pilaster napisał(a):
Dlatego też PIS, werbalnie gardłując za przekopem, realnie zrobi wszystko, żeby przekopu nie było. :roll:

W takim razie po co gardłuje coś przeciwnego, niż chce zrobić? :o

Co ciekawe, kandydatka PO na prezydenta Elbląga też jest za przekopem (http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 33925.html). Jednak ostro krytykują to władcy PO, w osobach Tuska i Sikorskiego. Pytanie więc, kto tak naprawdę "realnie robi wszystko, żeby przekopu nie było".

Cytuj:
Niemniej PIS złożyło obietnicę, że jak jej kandydat wygra w Elblągu, przekop będzie. Będziemy zatem od PIS to egzekwować. :D

Ale od PO to już nie trzeba tego egzekwować?

Śr cze 26, 2013 17:39
To nie PO jest za przekopem, tylko pani Gelert osobiscie.
A jednoczesnie to PiS z cala potega przekop popiera.

Pytanie do Johnnego: kto ten przekop moze sfinansowac: burmistrz ciezko zadluzonego miasta? Czy caly kraj z podatkow? Szczegolnie ze ma byc on na Mierzeji, a Mierzeja jest .... w innym wojewodztwie. Bo jakis geniusz podzielil min Zulawy Wislane miedzy dwa wojewodztwa, przy czym Olsztyn jest tak daleko od problemu, ze nawet go nie zauwaza.
Dla niewtajemniczonych w szczegoly: ten przekop nie powinien powstac z wielu wzgledow. Jedynym powodem, dla ktorego ktokolwiek moze chciec przeryc Mierzeje Wislana i zniszczyc ekologie Zalewu oraz wladowac sie w niekonczace sie poglebiania (przypomne: na utrzymanie Zulaw Wislanych, juz istniejacych, pieniedzy od dawna brakuje) jest chec postawienia sie okoniem Rosjanom i pogrozenie szabelka.
Elblag juz teraz zyje bez przekopu, powtorki z okresu prosperity portu w wiekach rozkwitu nie bedzie i lepiej probowac sie dogadywac lokalnie i czerpac z tego korzysci, niz z honorem porywac sie z motyka na slonce.

No ale rozsadek i kompromisy to nie jest mocna strona Polakow.

Śr cze 26, 2013 17:51
Cytuj:

Wyegzekwujesz jak 3 miliony mieszkań :D
Przy czym rządy PiSu trwały 2 lata, a ewentualnego prezydenta z PiS rok, do kolejnych wyborów.

Śr cze 26, 2013 20:51

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

W takim razie po co gardłuje coś przeciwnego, niż chce zrobić? :o

1. Żeby wygrać wybory w Elblągu.
2. Żeby utrzymać swój image partii ostro sprzeciwiającej się Rosji, podczas gdy nawet osoby tak o miłość do PO nie podejrzewane, jak Rafał Ziemkiewicz, widzą, że PIS realnie jest najlepszym narzędziem Kremla w Polsce. :roll:

Cytuj:
Cytuj:

Ale od PO to już nie trzeba tego egzekwować?

PO tego nie obiecywało. :roll:

Kael

Cytuj:
ten przekop nie powinien powstac z wielu wzgledow.

Jest tylko jeden wzgląd przeciwko - postawa Rosji. :(

Cytuj:
zniszczyc ekologie Zalewu

Jak przekop miałby zniszczyć ekologię zalewu? :o

Cytuj:
wladowac sie w niekonczace sie poglebiania

Tor wodny do Szczecina też bez przerwy trzeba pogłębiać. A ten byłby dużo krótszy. :roll:

Cytuj:
Elblag juz teraz zyje bez przekopu

Ale z przekopem żyłby dużo bardziej. Nawet zakładając życzliwość Rosjan, droga wodna np do Gdańska, skróciłaby się o 1/3

Zresztą ów "przekop" funkcjonował naturalnie jeszcze w XVI wieku. Dopiero potem zarósł. :roll:

Cz cze 27, 2013 8:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 153  Następna strona