Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 8:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
 Co na śniadanie/obiad/kolację 
Autor Wiadomość

ja dziś upichciłam (albo lepiej usmażyłam) jajecznicę z cebulą, chudą jakaś kiełbasą, pomidorem. Całość posypana odrobiną soli, bazylii i majeranku. Przez ok. 7-8 godzin nie chce się jeść ;)

Pt lip 20, 2007 13:40
Ta jajecznica ktora upichcila Enigma, to prawie jak wloska Frittata, ktora tez polecam na sniadanie. Moze byc z cebula i szynka albo frittata di cipolle e Zucchini lub frittata con spinaci.
Kocham wloska kuchnie.

Obrazek

Pt lip 20, 2007 15:27

Pt lip 20, 2007 19:27
Fritta con spinaci ( przepis na 3- 4osoby)

600g szpinaku
6 jajek
25 g masla
2 - 3 lyzki utartego sera parmezanu (nie musi byc ale dodaje specyficzny smaczek, a Wlosi sypia ten ser gdzie popadnie, ja go bardzo lubie wiec dodaje)
swiezo zmielony czarny pieprz
szczypta galki muszkatulowej

Szpinak ugotwac w bardzo malej ilosci wody 6 - 8 min, odsaczyc i bardzo dokladnie, mocno odcisnac, pokroic, dodac przyprawy i lekko podsmazyc na polowie masla, 5min, ciagle mieszajac. Po czym ostudzic.
Jajka ubic widelcem i polaczyc ze szpinakiem i serem. Dobrze wymieszac.

Maslo rozpuscic na patelni (o grubym dnie), wlac mase jajeczna i smazyc na bardzo malym ogniu, nie mieszajac, tak aby sie wszystko ladnie scielo. Mozna na chwile wlozyc do piekarnika. Jest to rodzaj omletu. Mozna go jesc i na zimno i na cieplo.
Na kolacje z kieliszkiem bialego wina.

Smacznego!

Pt lip 20, 2007 20:09
Zapomnialam dodac, ze w niektorych przepisach jest jeszcze lyzka maki i mleko (ok 1 szklanki) ale ja nie dodaje.

Pt lip 20, 2007 20:38

So lip 21, 2007 20:49

Post odp
Bułki z masłem, szynką, pomidorem i serkiem topionym GOUDA z Hohlandu. Do picia herbata albo kako xD

So lip 21, 2007 21:44

Ostatnio - świeża, chrupiąca bułeczka + mała sałatka ziemniaczana z jajkiem i szynką :D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lip 22, 2007 17:57
Zobacz profil WWW
Dzis na sniadanie zrobilam ulubiona moja paste z tunczykiem.

Oto przepis
Ser bialy rozgniesc ze smietana lub jogurtem, tak aby byl jednolita masa, ale nie za rzadka. Do tego dodac: cebulke posiekana w drobniutka kosteczka, ogorka kiszonego, tez drobno pokrojonego, i tunczyka z puszki (z wody lub oliwy). Wszystkie te produkty dobrze wymieszac i przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.

Podawac z pieczywem swiezym albo chrupkim. Najbardziej lubie pieczywo chrupkie angielskiej firmy Ryvita (nie wszedzie jednak do zdobycia).

Jezeli ktos jest na diecie, to pasta ta smakuje rowniez sama bez pieczywa.

Śr sie 22, 2007 19:02

Ja mam dziś na śniadanie dwie bułki (cztery połówki) obłożone serem, szynką i pomidorem :jem1: i do tego herbata z cytryną :jem2: - strasznie mnie gardło boli. No, tak. Piwko i nocne wydzieranie się przy gitarce zrobiło swoje ;) Po tym obfitym śniadanku zabieram się za :nauka: powtarzanie materiału z filozofii nowożytnej! :olaboga: :kreci:

Life is brutal!

Cz sie 23, 2007 8:25
Zobacz profil WWW

ja znalazłam suchą grahamkę, popiłam mocną herbatą i poszłam na zakupy ;p

Macie może jakieś przepisy na coś oryginalnego na śniadanie? Coś dla całej rodziny, ok. 5-6 osób. Niedługo zapowiada się, że przyjedzie zza Odry mój luby i wypadałoby mu coś upichcić, a że jeszcze się rodzice napatoczą...

Cz sie 23, 2007 11:57
Bruschetta (dla tych, którzy lubią włoską kuchnie)

Długą bułkę pokroić na kromki i obsmażyć na lekko zloty kolor, można w opiekaczu albo na patelni z odrobiną oliwki z oliwek. Każdą kromkę natrzeć rozpołowionym ząbkiem czosnku (aby przeszedł zapach) i posmarowac oliwka (jezeli nie byla smazona na niej)

1 wersja -
Pomidory pokroic w drobna kostkę (odcisnac z nadmiaru soku), dodac drobno pokrojona świeżą bazylie (możną sucha, ale świeża lepsza), drobno pokrojoną cebulkę, może być czerwona (niedużo), trochę oliwki, sól i piepr..
Zamiast cebulki często daje zmiażdżony czosnek, zamiast bazyli mozna dodac zielona pietruszke ale z bazylia, to jest typowo wloska przystawka. Nałożyć na ciepłe, chrupiące kromeczki bułki. Mozna lekko posypac parmezanem ale niekoniecznie.

2 wersja - dla lubiących oliwki
Pól szklanki czarnych oliwek pokroić drobno, dodać 1/3 szklanki pokrojonych oliwek zielonych, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek (exstra virgin oczywiście) i 2 łyżeczki świeżego oregano (może być suche). Dokładnie wymieszać i położyć na ciepłe kromeczki bułki.

Smacznego

Obrazek

Cz sie 23, 2007 14:50

Jak jest tyle tego nasypane na kromkach to musi wszystko zlatywać przy jedzeniu. :-|

Cz sie 23, 2007 16:35

Ja nie rozróżniam posiłków. Zarówno na śniadanie, obiad i kolację mogę zjeść dowolne (w ramach rozsądku oczywiście) danie.

Cz sie 23, 2007 16:41

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz sie 23, 2007 16:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona