Co na śniadanie/obiad/kolację
Autor |
Wiadomość |
Enigma
|
ja dziś upichciłam (albo lepiej usmażyłam) jajecznicę z cebulą, chudą jakaś kiełbasą, pomidorem. Całość posypana odrobiną soli, bazylii i majeranku. Przez ok. 7-8 godzin nie chce się jeść 
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pt lip 20, 2007 13:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ta jajecznica ktora upichcila Enigma, to prawie jak wloska Frittata, ktora tez polecam na sniadanie. Moze byc z cebula i szynka albo frittata di cipolle e Zucchini lub frittata con spinaci.
Kocham wloska kuchnie.

|
Pt lip 20, 2007 15:27 |
|
 |
Enigma
|
mmm, wygląda pysznie. 
|
Pt lip 20, 2007 19:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fritta con spinaci ( przepis na 3- 4osoby)
600g szpinaku
6 jajek
25 g masla
2 - 3 lyzki utartego sera parmezanu (nie musi byc ale dodaje specyficzny smaczek, a Wlosi sypia ten ser gdzie popadnie, ja go bardzo lubie wiec dodaje)
swiezo zmielony czarny pieprz
szczypta galki muszkatulowej
Szpinak ugotwac w bardzo malej ilosci wody 6 - 8 min, odsaczyc i bardzo dokladnie, mocno odcisnac, pokroic, dodac przyprawy i lekko podsmazyc na polowie masla, 5min, ciagle mieszajac. Po czym ostudzic.
Jajka ubic widelcem i polaczyc ze szpinakiem i serem. Dobrze wymieszac.
Maslo rozpuscic na patelni (o grubym dnie), wlac mase jajeczna i smazyc na bardzo malym ogniu, nie mieszajac, tak aby sie wszystko ladnie scielo. Mozna na chwile wlozyc do piekarnika. Jest to rodzaj omletu. Mozna go jesc i na zimno i na cieplo.
Na kolacje z kieliszkiem bialego wina.
Smacznego!
|
Pt lip 20, 2007 20:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapomnialam dodac, ze w niektorych przepisach jest jeszcze lyzka maki i mleko (ok 1 szklanki) ale ja nie dodaje.
|
Pt lip 20, 2007 20:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szpinak??A fe!!
|
So lip 21, 2007 20:49 |
|
 |
Bartoszek15
|
 odp
Bułki z masłem, szynką, pomidorem i serkiem topionym GOUDA z Hohlandu. Do picia herbata albo kako xD
_________________ Hi!
|
So lip 21, 2007 21:44 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ostatnio - świeża, chrupiąca bułeczka + mała sałatka ziemniaczana z jajkiem i szynką 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 22, 2007 17:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzis na sniadanie zrobilam ulubiona moja paste z tunczykiem.
Oto przepis
Ser bialy rozgniesc ze smietana lub jogurtem, tak aby byl jednolita masa, ale nie za rzadka. Do tego dodac: cebulke posiekana w drobniutka kosteczka, ogorka kiszonego, tez drobno pokrojonego, i tunczyka z puszki (z wody lub oliwy). Wszystkie te produkty dobrze wymieszac i przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
Podawac z pieczywem swiezym albo chrupkim. Najbardziej lubie pieczywo chrupkie angielskiej firmy Ryvita (nie wszedzie jednak do zdobycia).
Jezeli ktos jest na diecie, to pasta ta smakuje rowniez sama bez pieczywa.
|
Śr sie 22, 2007 19:02 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
Ja mam dziś na śniadanie dwie bułki (cztery połówki) obłożone serem, szynką i pomidorem  i do tego herbata z cytryną  - strasznie mnie gardło boli. No, tak. Piwko i nocne wydzieranie się przy gitarce zrobiło swoje  Po tym obfitym śniadanku zabieram się za  powtarzanie materiału z filozofii nowożytnej!
Life is brutal!
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Cz sie 23, 2007 8:25 |
|
 |
Enigma
|
ja znalazłam suchą grahamkę, popiłam mocną herbatą i poszłam na zakupy ;p
Macie może jakieś przepisy na coś oryginalnego na śniadanie? Coś dla całej rodziny, ok. 5-6 osób. Niedługo zapowiada się, że przyjedzie zza Odry mój luby i wypadałoby mu coś upichcić, a że jeszcze się rodzice napatoczą...
|
Cz sie 23, 2007 11:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bruschetta (dla tych, którzy lubią włoską kuchnie)
Długą bułkę pokroić na kromki i obsmażyć na lekko zloty kolor, można w opiekaczu albo na patelni z odrobiną oliwki z oliwek. Każdą kromkę natrzeć rozpołowionym ząbkiem czosnku (aby przeszedł zapach) i posmarowac oliwka (jezeli nie byla smazona na niej)
1 wersja -
Pomidory pokroic w drobna kostkę (odcisnac z nadmiaru soku), dodac drobno pokrojona świeżą bazylie (możną sucha, ale świeża lepsza), drobno pokrojoną cebulkę, może być czerwona (niedużo), trochę oliwki, sól i piepr..
Zamiast cebulki często daje zmiażdżony czosnek, zamiast bazyli mozna dodac zielona pietruszke ale z bazylia, to jest typowo wloska przystawka. Nałożyć na ciepłe, chrupiące kromeczki bułki. Mozna lekko posypac parmezanem ale niekoniecznie.
2 wersja - dla lubiących oliwki
Pól szklanki czarnych oliwek pokroić drobno, dodać 1/3 szklanki pokrojonych oliwek zielonych, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek (exstra virgin oczywiście) i 2 łyżeczki świeżego oregano (może być suche). Dokładnie wymieszać i położyć na ciepłe kromeczki bułki.
Smacznego

|
Cz sie 23, 2007 14:50 |
|
 |
Zencognito
|
Jak jest tyle tego nasypane na kromkach to musi wszystko zlatywać przy jedzeniu. 
|
Cz sie 23, 2007 16:35 |
|
 |
filippiarz
|
Ja nie rozróżniam posiłków. Zarówno na śniadanie, obiad i kolację mogę zjeść dowolne (w ramach rozsądku oczywiście) danie.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz sie 23, 2007 16:41 |
|
 |
angua
|
O! To zupełnie tak, jak ja 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz sie 23, 2007 16:55 |
|
|
|