| 
 
 
 
	
			
	
	 Co na śniadanie/obiad/kolację 
        
        
            | Autor | Wiadomość |  
			| Enigma 
					Dołączył(a): Pt sty 26, 2007 18:46
 Posty: 786
   | ja dziś upichciłam (albo lepiej usmażyłam) jajecznicę z cebulą, chudą jakaś kiełbasą, pomidorem. Całość posypana odrobiną soli, bazylii i majeranku. Przez ok. 7-8 godzin nie chce się jeść  _________________
 "Doch gestohlen ist er wertlos,
 Und dann brauch' ich ihn nicht"
 
 
 |  
			| Pt lip 20, 2007 13:40 | 
					
					   |  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   | Ta jajecznica ktora upichcila Enigma, to prawie jak wloska Frittata, ktora tez polecam na sniadanie. Moze byc z cebula i szynka albo frittata di cipolle e Zucchini lub frittata con spinaci.
 Kocham wloska kuchnie.
 
 
 |  
			| Pt lip 20, 2007 15:27 | 
					
					 |  
		|  |  
			| Enigma 
					Dołączył(a): Pt sty 26, 2007 18:46
 Posty: 786
   | mmm, wygląda pysznie.  _________________
 "Doch gestohlen ist er wertlos,
 Und dann brauch' ich ihn nicht"
 
 
 |  
			| Pt lip 20, 2007 19:27 | 
					
					   |  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   | Fritta con spinaci ( przepis na 3- 4osoby)
 600g szpinaku
 6 jajek
 25 g masla
 2 - 3 lyzki utartego sera parmezanu (nie musi byc ale dodaje specyficzny smaczek, a Wlosi sypia ten ser gdzie popadnie, ja go bardzo lubie wiec dodaje)
 swiezo zmielony czarny pieprz
 szczypta galki muszkatulowej
 
 Szpinak ugotwac w bardzo malej ilosci wody 6 - 8 min, odsaczyc i bardzo dokladnie, mocno odcisnac, pokroic, dodac przyprawy i lekko podsmazyc na polowie masla, 5min, ciagle mieszajac. Po czym ostudzic.
 Jajka ubic widelcem i polaczyc ze szpinakiem i serem. Dobrze wymieszac.
 
 Maslo rozpuscic na patelni (o grubym dnie), wlac mase jajeczna i smazyc na bardzo malym ogniu, nie mieszajac, tak aby sie wszystko ladnie scielo. Mozna na chwile wlozyc do piekarnika. Jest to rodzaj omletu. Mozna go jesc i na zimno i na cieplo.
 Na kolacje z kieliszkiem bialego wina.
 
 Smacznego!
 
 
 |  
			| Pt lip 20, 2007 20:09 | 
					
					 |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   | Zapomnialam dodac, ze w niektorych przepisach jest jeszcze lyzka maki i mleko (ok 1 szklanki) ale ja nie dodaje. 
 
 |  
			| Pt lip 20, 2007 20:38 | 
					
					 |  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   | Szpinak??A fe!! 
 
 |  
			| So lip 21, 2007 20:49 | 
					
					 |  
		|  |  
			| Bartoszek15 
					Dołączył(a): N lut 04, 2007 12:43
 Posty: 18
   |   odpBułki z masłem, szynką, pomidorem i serkiem topionym GOUDA z Hohlandu. Do picia herbata albo kako xD _________________
 Hi!
 
 
 |  
			| So lip 21, 2007 21:44 | 
					
					   |  
		|  |  
			| ToMu 
					Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49
 Posty: 10063
 Lokalizacja: Trójmiasto
   | Ostatnio - świeża, chrupiąca bułeczka + mała sałatka ziemniaczana z jajkiem i szynką  _________________
 Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
 
 Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
 
 
 |  
			| N lip 22, 2007 17:57 | 
					
					     |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   | Dzis na sniadanie zrobilam ulubiona moja paste z tunczykiem.
 Oto przepis
 Ser bialy rozgniesc ze smietana lub jogurtem, tak aby byl jednolita masa, ale nie za rzadka. Do tego dodac: cebulke posiekana w drobniutka kosteczka, ogorka kiszonego, tez drobno pokrojonego, i tunczyka z puszki (z wody lub oliwy). Wszystkie te produkty dobrze wymieszac i przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
 
 Podawac z pieczywem swiezym albo chrupkim. Najbardziej lubie pieczywo chrupkie angielskiej firmy Ryvita (nie wszedzie jednak do zdobycia).
 
 Jezeli ktos jest na diecie, to pasta ta smakuje rowniez sama bez pieczywa.
 
 
 |  
			| Śr sie 22, 2007 19:02 | 
					
					 |  
		|  |  
			| Bartas 
					Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13
 Posty: 2267
 Lokalizacja: Poznań
   | Ja mam dziś na śniadanie dwie bułki (cztery połówki) obłożone serem, szynką i pomidorem    i do tego herbata z cytryną    - strasznie mnie gardło boli. No, tak. Piwko i nocne wydzieranie się przy gitarce zrobiło swoje    Po tym obfitym śniadanku zabieram się za    powtarzanie materiału z filozofii nowożytnej!       Life is brutal!_________________
 [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
 
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 8:25 | 
					
					     |  
		|  |  
			| Enigma 
					Dołączył(a): Pt sty 26, 2007 18:46
 Posty: 786
   | ja znalazłam suchą grahamkę, popiłam mocną herbatą i poszłam na zakupy ;p
 Macie może jakieś przepisy na coś oryginalnego na śniadanie? Coś dla całej rodziny, ok. 5-6 osób. Niedługo zapowiada się, że przyjedzie zza Odry mój luby i wypadałoby mu coś upichcić, a że jeszcze się rodzice napatoczą...
 _________________
 "Doch gestohlen ist er wertlos,
 Und dann brauch' ich ihn nicht"
 
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 11:57 | 
					
					   |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 
					
				   |  Bruschetta (dla tych, którzy lubią włoską kuchnie)
 Długą bułkę pokroić na kromki i obsmażyć na lekko zloty kolor, można w opiekaczu albo na patelni z odrobiną oliwki z oliwek. Każdą kromkę natrzeć rozpołowionym ząbkiem czosnku (aby przeszedł zapach) i posmarowac oliwka (jezeli nie byla smazona na niej)
 1 wersja -
  Pomidory pokroic w drobna kostkę (odcisnac z nadmiaru soku), dodac drobno pokrojona świeżą bazylie (możną sucha, ale świeża lepsza), drobno pokrojoną cebulkę, może być czerwona (niedużo), trochę oliwki, sól i piepr.. 
  Zamiast cebulki często daje zmiażdżony czosnek, zamiast bazyli mozna dodac zielona pietruszke ale z bazylia, to jest typowo wloska przystawka.  Nałożyć na ciepłe, chrupiące kromeczki bułki. Mozna lekko posypac parmezanem ale niekoniecznie.
 2 wersja - dla lubiących oliwki  
 Pól szklanki czarnych oliwek pokroić drobno, dodać 1/3 szklanki pokrojonych oliwek zielonych, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek (exstra virgin oczywiście) i 2 łyżeczki świeżego oregano (może być suche). Dokładnie wymieszać i położyć na ciepłe kromeczki bułki.
 Smacznego
 
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 14:50 | 
					
					 |  
		|  |  
			| Zencognito 
					Dołączył(a): Śr maja 09, 2007 7:24
 Posty: 4028
   | Jak jest tyle tego nasypane na kromkach to musi wszystko zlatywać przy jedzeniu.  
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 16:35 | 
					
					   |  
		|  |  
			| filippiarz 
					Dołączył(a): Pn maja 29, 2006 12:06
 Posty: 4608
   | Ja nie rozróżniam posiłków. Zarówno na śniadanie, obiad i kolację mogę zjeść dowolne (w ramach rozsądku oczywiście) danie. _________________
 "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 
  "Inter faeces et urinam nascimur".
 
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 16:41 | 
					
					   |  
		|  |  
			| angua 
					Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
 Posty: 7301
   | O! To zupełnie tak, jak ja  _________________
 Czuwaj i módl się bezustannie,
 a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
 Nie ma piękniejszego zadania,
 które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
 niż kontemplacja.
 P. M. Delfieux
 
 
 |  
			| Cz sie 23, 2007 16:55 | 
					
					   |  
		|  |  
 
	|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach
 Nie możesz edytować swoich postów
 Nie możesz usuwać swoich postów
 Nie możesz dodawać załączników
 
 |  
   |