| 

Co na śniadanie/obiad/kolację 

| Autor | Wiadomość |  
			| Enigma 
   | ja dziś upichciłam (albo lepiej usmażyłam) jajecznicę z cebulą, chudą jakaś kiełbasą, pomidorem. Całość posypana odrobiną soli, bazylii i majeranku. Przez ok. 7-8 godzin nie chce się jeść  _________________
 "Doch gestohlen ist er wertlos,
 Und dann brauch' ich ihn nicht"

|  
			| Pt lip 20, 2007 13:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| Ta jajecznica ktora upichcila Enigma, to prawie jak wloska Frittata, ktora tez polecam na sniadanie. Moze byc z cebula i szynka albo frittata di cipolle e Zucchini lub frittata con spinaci.
 Kocham wloska kuchnie.

|  
			| Pt lip 20, 2007 15:27 | 

|  
		|  |  
			| Enigma 
   | mmm, wygląda pysznie.  _________________
 "Doch gestohlen ist er wertlos,
 Und dann brauch' ich ihn nicht"

|  
			| Pt lip 20, 2007 19:27 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

| Fritta con spinaci ( przepis na 3- 4osoby)
 600g szpinaku
 6 jajek
 25 g masla
 2 - 3 lyzki utartego sera parmezanu (nie musi byc ale dodaje specyficzny smaczek, a Wlosi sypia ten ser gdzie popadnie, ja go bardzo lubie wiec dodaje)
 swiezo zmielony czarny pieprz
 szczypta galki muszkatulowej

Szpinak ugotwac w bardzo malej ilosci wody 6 - 8 min, odsaczyc i bardzo dokladnie, mocno odcisnac, pokroic, dodac przyprawy i lekko podsmazyc na polowie masla, 5min, ciagle mieszajac. Po czym ostudzic.
 Jajka ubic widelcem i polaczyc ze szpinakiem i serem. Dobrze wymieszac.

Maslo rozpuscic na patelni (o grubym dnie), wlac mase jajeczna i smazyc na bardzo malym ogniu, nie mieszajac, tak aby sie wszystko ladnie scielo. Mozna na chwile wlozyc do piekarnika. Jest to rodzaj omletu. Mozna go jesc i na zimno i na cieplo.
 Na kolacje z kieliszkiem bialego wina.

Smacznego!

|  
			| Pt lip 20, 2007 20:09 | 

|  
		|  |  

| Zapomnialam dodac, ze w niektorych przepisach jest jeszcze lyzka maki i mleko (ok 1 szklanki) ale ja nie dodaje. 

|  
			| Pt lip 20, 2007 20:38 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

| Szpinak??A fe!! 

|  
			| So lip 21, 2007 20:49 | 

|  
		|  |  
			| Bartoszek15 
   |   odpBułki z masłem, szynką, pomidorem i serkiem topionym GOUDA z Hohlandu. Do picia herbata albo kako xD _________________
 Hi!

|  
			| So lip 21, 2007 21:44 | 

|  
		|  |  
			| ToMu 
   | Ostatnio - świeża, chrupiąca bułeczka + mała sałatka ziemniaczana z jajkiem i szynką  _________________
 Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

|  
			| N lip 22, 2007 17:57 | 

|  
		|  |  

| Dzis na sniadanie zrobilam ulubiona moja paste z tunczykiem.
 Oto przepis
 Ser bialy rozgniesc ze smietana lub jogurtem, tak aby byl jednolita masa, ale nie za rzadka. Do tego dodac: cebulke posiekana w drobniutka kosteczka, ogorka kiszonego, tez drobno pokrojonego, i tunczyka z puszki (z wody lub oliwy). Wszystkie te produkty dobrze wymieszac i przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.

Podawac z pieczywem swiezym albo chrupkim. Najbardziej lubie pieczywo chrupkie angielskiej firmy Ryvita (nie wszedzie jednak do zdobycia).

Jezeli ktos jest na diecie, to pasta ta smakuje rowniez sama bez pieczywa.

|  
			| Śr sie 22, 2007 19:02 | 

|  
		|  |  
			| Bartas 
   | Ja mam dziś na śniadanie dwie bułki (cztery połówki) obłożone serem, szynką i pomidorem    i do tego herbata z cytryną    - strasznie mnie gardło boli. No, tak. Piwko i nocne wydzieranie się przy gitarce zrobiło swoje    Po tym obfitym śniadanku zabieram się za    powtarzanie materiału z filozofii nowożytnej!       Life is brutal!_________________
 [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)

|  
			| Cz sie 23, 2007 8:25 | 

|  
		|  |  
			| Enigma 
   | ja znalazłam suchą grahamkę, popiłam mocną herbatą i poszłam na zakupy ;p
 Macie może jakieś przepisy na coś oryginalnego na śniadanie? Coś dla całej rodziny, ok. 5-6 osób. Niedługo zapowiada się, że przyjedzie zza Odry mój luby i wypadałoby mu coś upichcić, a że jeszcze się rodzice napatoczą...

|  
			| Cz sie 23, 2007 11:57 | 

|  
		|  |  

|  Bruschetta (dla tych, którzy lubią włoską kuchnie)
 Długą bułkę pokroić na kromki i obsmażyć na lekko zloty kolor, można w opiekaczu albo na patelni z odrobiną oliwki z oliwek. Każdą kromkę natrzeć rozpołowionym ząbkiem czosnku (aby przeszedł zapach) i posmarowac oliwka (jezeli nie byla smazona na niej)
 1 wersja -
  Pomidory pokroic w drobna kostkę (odcisnac z nadmiaru soku), dodac drobno pokrojona świeżą bazylie (możną sucha, ale świeża lepsza), drobno pokrojoną cebulkę, może być czerwona (niedużo), trochę oliwki, sól i piepr.. 
  Zamiast cebulki często daje zmiażdżony czosnek, zamiast bazyli mozna dodac zielona pietruszke ale z bazylia, to jest typowo wloska przystawka.  Nałożyć na ciepłe, chrupiące kromeczki bułki. Mozna lekko posypac parmezanem ale niekoniecznie.
 2 wersja - dla lubiących oliwki  
 Pól szklanki czarnych oliwek pokroić drobno, dodać 1/3 szklanki pokrojonych oliwek zielonych, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek (exstra virgin oczywiście) i 2 łyżeczki świeżego oregano (może być suche). Dokładnie wymieszać i położyć na ciepłe kromeczki bułki.
 Smacznego

|  
			| Cz sie 23, 2007 14:50 | 

|  
		|  |  
			| Zencognito 
   | Jak jest tyle tego nasypane na kromkach to musi wszystko zlatywać przy jedzeniu.  

|  
			| Cz sie 23, 2007 16:35 | 

|  
		|  |  
			| filippiarz 
   | Ja nie rozróżniam posiłków. Zarówno na śniadanie, obiad i kolację mogę zjeść dowolne (w ramach rozsądku oczywiście) danie. _________________
 "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"

"Inter faeces et urinam nascimur".

|  
			| Cz sie 23, 2007 16:41 | 

|  
		|  |  
			| angua 
   | O! To zupełnie tak, jak ja  _________________
 Czuwaj i módl się bezustannie,
 a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie.
 Nie ma piękniejszego zadania,
 które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
 niż kontemplacja.
 P. M. Delfieux

|  
			| Cz sie 23, 2007 16:55 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach