Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 5:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Czy chodzenie w niedziele na basen to grzech? Pilne! 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy chodzenie w niedziele na basen to grzech? Pilne!
Jajko napisał(a):
No to chyba niedobrze, że katolicy tak masowo korzystają z usług restauracji w niedziele, nieprawdaż? Najwyraźniej bardzo wielu polskim katolikom nie przeszkadza, że ktoś pracuje w niedziele. Wszak gdyby większości przeszkadzało, to większość lokali świeciłaby pustkami i sama zamknęła swe podwoje, a tak chyba nie jest.
Też mnie to boli.

Cytuj:
39,1% dominicantes, co nijak nie przekłada się na 39% katolików
Co się nie przekłada? Przecież to oznacza właśnie, że z ogółu katolików w Polsce 39,1% chodzi na niedzielną Mszę św. Chodzący do kościoła na niedzielną Mszę św. są nazywani dominicantes. Coniedzielne uczestnictwo we Mszy św. jest jednocześnie jednoznaczne z regularnym praktykowaniem.

N sty 11, 2015 2:05

Oj, a ja cały wątek o tym stworzyłem... i nic...
Znasz definicję dominicantes? Odsyłam do ISKK albo do wątku w którym to wyjaśniam: viewtopic.php?p=820893#p820893
Po przeczytaniu przekonasz się, że te dane są powszechnie źle interpretowane (co sam pokazałeś). Często też tak właśnie (jak Ty sądziłeś) przedstawiane są w mediach. Do społeczeństwa trafia więc zmanipulowany/zafałszowany przekaz. A różnica między nim, a faktycznym poziomem praktykowania jest dość wyraźna. Tylko mało kto zdaje sobie z tego sprawę.

N sty 11, 2015 2:12

Cawilian napisał(a):
Odpowiedź na pytanie początkowe zależy od wrażliwości sumienia i samoświadomości. Jak to już tłumaczyłem Róży, możemy wybierać, w jaki sposób przyswajamy rozmaite niezbędne do życia rzeczy. W niedziele też jemy, ale od nas zależy czy będziemy to robić w restauracji, czy też zrobimy sobie obiad w domu.

Tak czy siak ktoś to musi wszystko ugotować, co za różnica czy to będzie robione w restauracji, czy u mnie w domu?

Cawilian napisał(a):
Są oczywiście wypadki, gdy praca w niedziele jest niezbędna dla społeczeństwa. Mam tu na myśli zawody takie jak policja, straż pożarna, pogotowie ratunkowe, obsługa elektrowni, wodociągów itp.

Co to ma znaczyć, niezbędne dla społeczeństwa ? gdyby policjanci nie pracowali w niedziele, koniec świata przecież by nie nastąpił, a nawet jeśli jakiś ludzie od tego by ucierpieli, to co z tego? przecież najważniejsze jest uzyskanie zbawienia po śmierci, kwestie społeczne są drugoplanowe.

N sty 11, 2015 13:28
Jajko napisał(a):
Znasz definicję dominicantes? Odsyłam do ISKK albo do wątku w którym to wyjaśniam: viewtopic.php?p=820893#p820893
Po przeczytaniu przekonasz się, że te dane są powszechnie źle interpretowane (co sam pokazałeś). Często też tak właśnie (jak Ty sądziłeś) przedstawiane są w mediach. Do społeczeństwa trafia więc zmanipulowany/zafałszowany przekaz. A różnica między nim, a faktycznym poziomem praktykowania jest dość wyraźna. Tylko mało kto zdaje sobie z tego sprawę.
Definicja ISKK:
Wskaźnik dominicantes oblicza się dla każdej parafii jako odsetek wiernych uczęszczających na niedzielną mszę św., w odniesieniu do ogólnej liczby zobowiązanych według wzoru: D = Uc/Zo * 100
ISKK

N sty 11, 2015 14:44
Robek napisał(a):
Cawilian napisał(a):
Odpowiedź na pytanie początkowe zależy od wrażliwości sumienia i samoświadomości. Jak to już tłumaczyłem Róży, możemy wybierać, w jaki sposób przyswajamy rozmaite niezbędne do życia rzeczy. W niedziele też jemy, ale od nas zależy czy będziemy to robić w restauracji, czy też zrobimy sobie obiad w domu.
Tak czy siak ktoś to musi wszystko ugotować, co za różnica czy to będzie robione w restauracji, czy u mnie w domu?
Cawilian napisał(a):
Są oczywiście wypadki, gdy praca w niedziele jest niezbędna dla społeczeństwa. Mam tu na myśli zawody takie jak policja, straż pożarna, pogotowie ratunkowe, obsługa elektrowni, wodociągów itp.
Co to ma znaczyć, niezbędne dla społeczeństwa ? gdyby policjanci nie pracowali w niedziele, koniec świata przecież by nie nastąpił, a nawet jeśli jakiś ludzie od tego by ucierpieli, to co z tego? przecież najważniejsze jest uzyskanie zbawienia po śmierci, kwestie społeczne są drugoplanowe.
Jak dorośniesz na tyle, że będziesz już umiał gotować, to możemy wrócić do tej dyskusji

N sty 11, 2015 14:47

Cawilian napisał(a):
Jajko napisał(a):
Definicja ISKK:
Wskaźnik dominicantes oblicza się dla każdej parafii jako odsetek wiernych uczęszczających na niedzielną mszę św., w odniesieniu do ogólnej liczby zobowiązanych według wzoru: D = Uc/Zo * 100
ISKK

No to doczytaj co to są owi zobowiązani, to się zorientujesz, że 39% dominicantes to nie to samo co 39% katolików na mszy co niedziela.

N sty 11, 2015 14:55

Cawilian napisał(a):
Jak dorośniesz na tyle, że będziesz już umiał gotować, to możemy wrócić do tej dyskusji

Z tego co patrze to masz urodziny tego samego dnia co ja. :badgrin:
I nie bardzo rozumiem, jestem za młody żeby wchodzić z tobą w dyskusje?
Czyżby brakło argumentów?

N sty 11, 2015 15:31
Na podstawie analizy struktury demograficznej przeciętnej parafii wiejskiej i miejskiej ustalono, iż jest to 18% populacji, co jednocześnie oznacza, że zobowiązani do uczęszczania na niedzielną mszę św. stanowią 82% wiernych.
Oznacza to, że chcąc poznać uczestnictwo wszystkich katlików we Mszy św. należy podany procent dominicantes przemnożyć przez 0,82. Wyniesie on wówczas 39,1x0,82=32,062 (%).
W ten sposób wreszcie dszedłem do źródeł mojej pomyłki. Wynikła ona z niechlujstwa.
Dzięki, Jajko.

N sty 11, 2015 15:38
Robek napisał(a):
Z tego co patrze to masz urodziny tego samego dnia co ja.
To, że masz urodziny w tym samym dniu, nie oznacza, że rok się też zgadza. Obiadu najwyraźniej nie umiesz sobie ugotować. Nie rozumiesz też podstaw funkcjowania społeczeństwa.
Dorośnij.

N sty 11, 2015 15:47

Proponuje zatem być konsekwentnym. Pojedz do dużego miasta. Zlokalizowany najgorsza dzielnice i idź tam w nocy. Jeśli ucierpiał to przecież nic się nie stanie. I Ty komuś robisz uwagi ze argumentów brakuje? Coś czuje ze długo tu nie podyskutuj es z.

N sty 11, 2015 16:22

Cawilian napisał(a):
Robek napisał(a):
Z tego co patrze to masz urodziny tego samego dnia co ja.
To, że masz urodziny w tym samym dniu, nie oznacza, że rok się też zgadza. Obiadu najwyraźniej nie umiesz sobie ugotować. Nie rozumiesz też podstaw funkcjowania społeczeństwa.
Dorośnij.

Ja wiem jak to ma działać, jakakolwiek religia może istnieć na obszarze Polski, byle zbytnio nie przeszkadzała w funkcjonowaniu społeczeństwa, zamknięta biedronka w niedziele to nic, a już brak policji to ogromny społeczny problem. :D
To już jest taki społeczny katolicyzm :biggrin:
WIST napisał(a):
Proponuje zatem być konsekwentnym. Pojedz do dużego miasta. Zlokalizowany najgorsza dzielnice i idź tam w nocy. Jeśli ucierpiał to przecież nic się nie stanie. I Ty komuś robisz uwagi ze argumentów brakuje? Coś czuje ze długo tu nie podyskutuj es z.

Nawet jak bym ucierpiał, to przecież tylko życie doczesne, w dłuższej perspektywie nie ma to większego znaczenia.
Widze że masz do mnie negatywne nastawienie, jak ci to tak przeszkadza to moge w ostateczności przyznać że ksiądz to nie zawód tylko powołanie :-D

N sty 11, 2015 17:56

Cawilian napisał(a):
Na podstawie analizy struktury demograficznej przeciętnej parafii wiejskiej i miejskiej ustalono, iż jest to 18% populacji, co jednocześnie oznacza, że zobowiązani do uczęszczania na niedzielną mszę św. stanowią 82% wiernych.
Oznacza to, że chcąc poznać uczestnictwo wszystkich katlików we Mszy św. należy podany procent dominicantes przemnożyć przez 0,82. Wyniesie on wówczas 39,1x0,82=32,062 (%).
W ten sposób wreszcie dszedłem do źródeł mojej pomyłki. Wynikła ona z niechlujstwa.
Dzięki, Jajko.

I właśnie dla takich momentów warto tkwić na tym forum! Dzięki!
Żeby jeszcze Yarpen głośno przyznał, że się mylił...no ale to byłby chyba cud....

N sty 11, 2015 20:33

@Jajko

Dodam tylko dla porządku, że nadal nie ustaliliśmy, co się dzieje, jeżeli do kościoła przyjdzie matka z (ochrzczonym) dzieckiem w wózku. Nominalnie to dziecko wlicza się w te 18% "niezobowiązanych", a jednak na mszy św. jest obecne. Zakładając, że nie jest liczone, to liczba obecnych będzie jednak większa, niż to wyliczone 32 koma cośtam procenta.

...

(Koh 3:1nn)

N sty 11, 2015 21:03

A czy wy w ogóle liczycie tych co "bywają" w kościele a nie" chodzą" do niego?
Chodzi mi o to, że dominicantes wcale nie oznacza liczby katolików uczęszczających na msze, ale pewną średnia obecnych na niedzielnej mszy. Znam bowiem kilka osób i wiem, że nie są wyjątkiem, które mają delikatnie mówiąc dość swobodny stosunek do obowiązku uczestniczenia w niedzielnej mszy. Oni na mszy bywają, raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc, od święta.
wskaźnik dominicantes obejmuje więc: x+yz gdzie x- ci co chodzą co tydzień, y- ci co chodzą sporadycznie, z- wskaźnik częstotliwości. Hipotetycznie (bo nie mamy badań na ten temat) Jeżeli w kościele jest 40% zobowiązanych, a 20 procent z nich to ci, którzy pojawiają się średnio raz na miesiąc to na msze uczęszcza tak naprawdę 32%- regularnie i 32% nieregularnie. Oczywiście liczby są wzięte z sufitu, ale nikt chyba nie stwierdzi, że katolicy chodzą na msze albo regularnie albo wcale.

N sty 11, 2015 21:33

bert04 napisał(a):
@Jajko

Dodam tylko dla porządku, że nadal nie ustaliliśmy, co się dzieje, jeżeli do kościoła przyjdzie matka z (ochrzczonym) dzieckiem w wózku. Nominalnie to dziecko wlicza się w te 18% "niezobowiązanych", a jednak na mszy św. jest obecne. Zakładając, że nie jest liczone, to liczba obecnych będzie jednak większa, niż to wyliczone 32 koma cośtam procenta.

Racja, ale sądzę, że osób kompletnie nieświadomych uczestnictwa w rytuale można nie liczyć.

brunero:

Oczywiście, że w dniu liczenia pojawia się pewna liczba "katolików z przypadku" i gdyby zrobić jedne badania, to trudno by było cokolwiek na ten temat powiedzieć. Niemniej, jeśli badania są prowadzone od lat to błąd ten, można przyjąć o podobnym poziomie, powtarza się co roku, można więc wyciągnąć pewne ogólne wnioski dotyczące trendu. Poza tym taka metoda jest "lepsza" z punktu widzenia KK, bo do regularnych zalicza tych "przypadkowych", a więc wyniki są oszacowane od góry - faktycznie jest to mniej, pewnie z 1/4 Polaków.

N sty 11, 2015 22:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona