Autor |
Wiadomość |
Polikarp
|
 Ugarycki bóg EL
Witam Czy zna ktoś jakieś poważniejsze źródło (opracowanie) w który można poczytać o związku (lub braku związku) pomiędzy oddawaniem czci przez patriarchów biblijnych Bogu EL (jedno z kilku imion Boga obok Jahwe, czy Elohim wymieniane w ST) a ugaryckim kultem boga o tym samym imieniu?
|
N gru 12, 2010 23:34 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
 Re: Ugarycki bóg EL
Ehh... Chrześcijanie potrafią toczyć równie długie co jałowe dysputy o hipostazach w Trójcy, niebie, piekle, aniołach itp. A jak ktoś zada konkretne pytanie, to odpowiedzi brak. Poniekąd wcale mnie to nie dziwi. Chrześcijanie nie interesują się własną religią. W zupełności zadowala ich to co usłyszą z ambony ew. wyczytają na kłamliwych, apologetycznych, stronach. Wracając do pytania. Odpowiednią literaturę już podałem w innym wątku ale mogę ją podać również i tutaj. Książka "Ewolucja Boga". Rozdz. 5, "Politeizm, religia starożytnego Izraela", podrozdziały: "Kim był Jahwe, zanim stał się Jahwe", str. 118-123 "Postradane w tłumaczeniu", str. 123-126 "Życie seksualne Jahwe", str. 126-132 "Wzajemne zapładnianie", str. 132-137 Myślę, że na podanych przez mnie stronach znajdziesz to, czego szukasz.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Wt gru 14, 2010 22:21 |
|
 |
pilaster
|
greg(R) napisał(a): Chrześcijanie nie interesują się własną religią. Od kiedy to ugarycki bóg El, jest częścią "własnej religii" chrześcijan? Chrześcijaństwo jest syntezą starej religii żydowskiej (obecnie już wymarłej, współczesny judaizm jest tak samo od niej odległy, jak i chrześcijaństwo) i hellenistycznej filozofii. Jednak jest to nowa jakość, nie będąca ani biblijnym "Jahwizmem", ani hellenizmem. Co mają do tego bogowie ugaryccy? Zresztą o ile mi wiadomo w językach semickich człon "El", "Al" (np "Allach") oznacza po prostu "Boga", a nie jakiegoś konkretnego boga.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr gru 15, 2010 14:02 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Pilaster, czegos tu nie rozumiem. Deklarujesz sie wierzacym katolikiem, a jak podchodzisz, jak rozumiesz okreslenie "prawda objawiona"? Twoim zdaniem wyplywa z powielania jakiegos mitu o Zeusie czy innym bogu nieprawdziwym? Jak mozesz uwazac swoje religie za kontynuacje innej, kiedy ta jest jedyna, bezprecedensowa?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr gru 15, 2010 16:07 |
|
 |
jo_tka
|
A ja poproszę, żeby pomijać w odpowiedziach fragmenty obraźliwe dla rozmówców. Jeśli oczywiście chce się rozmawiać na tym forum.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr gru 15, 2010 21:49 |
|
|
|
 |
parepidemos
|
pilaster napisał(a): Zresztą o ile mi wiadomo w językach semickich człon "El", "Al" (np "Allach") oznacza po prostu "Boga", a nie jakiegoś konkretnego boga. Tak i nie. Oczywiście "El" używane było używane jako określenie ogólne, podobnie jak "Baal" oznaczało po prostu "Pan", jednak w panteonie kanaańskim odnosiło się do konkretnego, najwyższego w hierarchii bóstwa. Ugarit nie jest pod tym względem wyjątkiem. Odkrycia z Ugarit mają bez wątpienia duży wpływ na poznanie tła Biblii. W zakresie objętym tematem skłoniły historyków religii do przekonania, że znane z Biblii określenia takie jak "El Szaddaj", "El Eljon" itd. nie odnosiły się w czasach patriarchów do różnych bogów (jak uważał H. Gressmann), lecz raczej były to lokalne tytuły Ela - choć zapewne poszczególne sanktuaria zachowały elementy starszych tradycji, odnoszących się do miejscowych bóstw. Co do patriarchów, to dość powszechnie przyjętym poglądem jest, że przodkowie Hebrajczyków przybywając do Kanaanu utożsamili swojego "Boga ojców" (przy czym pogląd, by chodziło tu wyłącznie o jakieś bóstwo opiekuńcze rodu Abrahama jest obecnie zarzucony) z czczonym tam Elem. Biorąc pod uwagę ówczesną względną prostotę kultu i myśli religijnej, trudno tu nawet mówić o synkretyzmie.
|
Cz gru 16, 2010 0:13 |
|
 |
greg(R)
|
@pilasterOd kiedy to ugarycki bóg El, jest częścią "własnej religii" chrześcijan?Użyłem skrótu myślowego. Precyzyjnie rzecz ujmując powinienem to napisać w taki sposób: "Chrześcijanie nie interesują się genezą własnej religii."Co do reszty. Bardzo chętnie odpowiem zarówno w bieżącym wątku jak i w tym. Jednak wciąż nie doczekałem się odpowiedzi tutaj oraz solidnej - punkt po punkcie - tutaj (co zwalnia mnie od odpowiadania Tobie). Omijasz to co Ci niewygodne a nad resztą się prześlizgujesz. Dodam, że lekceważące i zbywające odpowiedzi mnie nie interesują. A cała sytuacja jest łudząco podobna do tej. Tylko Ty grasz inną rolę. A ja, parafrazując, mógłbym napisać: Kudy Crossan'owi, Vermes'owi czy Ehrman'owi do takiego geniuszu i autorytetu, jak pilaster. Powinni teraz się wstydzić, że porwali się na coś, co przecież pilaster określił jako "niemożliwe". Pilaster locuta est, causa finita est. 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz gru 16, 2010 0:34 |
|
 |
pilaster
|
Dural napisał(a): Jak mozesz uwazac swoje religie za kontynuacje innej, kiedy ta jest jedyna, bezprecedensowa? Bo jest jedyna, w której, jak wierzę, miało miejsce Objawienie. Myślałem, że to oczywiste Gdyby zaś jednak pilaster się mylił i Objawienie nie zaszło w tej konkretnej religii, to nie zaszło też na pewno w żadnej innej i racja jest wtedy po stronie deistów, lub nawet ateistów. Ale Objawienia tez przecież Bóg nie dokonał w, że się tak wyraże "społecznej próżni". Widocznie uznał, że właśnie synteza tych dwóch ideologii i cywilizacji, które stykały się czasoprzestrzennie właśnie w I wiecznej Palestynie jest tym, co najpełniej zdoła owo Objawienie zaabsorbować. greg(R) Cytuj: "Chrześcijanie nie interesują się genezą własnej religii." Chrześcijanie wierzą, że ich religia, w przeciwieństwie do wszystkich innych, jest objawiona w konkretnym miejscu i czasie. Geneza zastanego przez Objawienie systememu filozoficzno-cywilizacyjnego i jego interakcja z tymże Objawieniem jest na pewno ciekawym zagadnieniem, ale raczej dla teologów i historyków, a nie od razu koniecznie dla wszystkich wiernych.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz gru 16, 2010 11:35 |
|
 |
Polikarp
|
greg(R) napisał(a): Wracając do pytania. Odpowiednią literaturę już podałem w innym wątku ale mogę ją podać również i tutaj. Książka "Ewolucja Boga". Rozdz. 5, "Politeizm, religia starożytnego Izraela", podrozdziały: "Kim był Jahwe, zanim stał się Jahwe", str. 118-123 "Postradane w tłumaczeniu", str. 123-126 "Życie seksualne Jahwe", str. 126-132 "Wzajemne zapładnianie", str. 132-137 Myślę, że na podanych przez mnie stronach znajdziesz to, czego szukasz. Dziękuję za źródło. Książka została zamówiona 
|
Cz gru 23, 2010 14:24 |
|
 |
a.R.E.k.
|
pilaster napisał(a): Chrześcijanie wierzą, że ich religia, w przeciwieństwie do wszystkich innych, jest objawiona w konkretnym miejscu i czasie. Wszystkich? Czy aby na pewno? A co z judaizmem i islamem? Z tego, co wiem to również są religie uznawane za objawione. Jeśli chodzi o synkretyzm religijny to nie powinien on nikogo dziwić. Nie tylko Żydzi czerpali z innych wierzeń i mitologii (choćby mit o Józefie jest zaczerpnięty ze źródeł egipskich). Robiło tak większość narodów, jeśli nie wszystkie z nich.
|
Wt gru 28, 2010 23:08 |
|
 |
parepidemos
|
a.R.e.k. napisał(a): Z tego, co wiem to również są religie uznawane za objawione. Islam nie jest raczej przez chrześcijan uznawany za religię objawioną, pomijając elementy, które czerpie z objawienia żydowskiego i chrześcijańskiego. Oczywiście jeśli bierzemy pod uwagę objawienie szczególne, bo objawienie ogólne jest dostępne wszystkim ludziom. a.R.e.k. napisał(a): Jeśli chodzi o synkretyzm religijny to nie powinien on nikogo dziwić. Nie tylko Żydzi czerpali z innych wierzeń i mitologii (choćby mit o Józefie jest zaczerpnięty ze źródeł egipskich). Robiło tak większość narodów, jeśli nie wszystkie z nich. Przy czym należy dodać, że Biblia wprawdzie czerpie motywy z tradycji nieizraelskich, jednak poddaje je przeróbce i reinterpretuje.
|
Śr gru 29, 2010 1:42 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Mogę dodać że Elohim (imię którym nazywano Boga w Starym Testamencie) jest liczbą mnogą słowa El (Bóg), więc znaczy "Bogowie".
|
Śr gru 29, 2010 3:36 |
|
 |
a.R.E.k.
|
parepidemos, ksiądz, którego znam mówił, że islam zalicza się do religii objawionych, więc sugeruję się jego opinią. Nie wnikałem w szczegóły tego, jak naucza KKK, więc może być tak jak mówisz. Co zaś do reinterpretacji to jest ona oczywista. Nie tylko autorzy Biblii jej dokonali. Genralnie zawsze trzeba coś zreinterpretować do własnych warunków. tomek92pl, z tego co wiem liczba mnoga w języku biblijnym określa rangę, więc jeśli Bóg w Biblii mówi o sobie w liczbie mnogiej to podkreśla tym swoją wielkość.
|
Śr gru 29, 2010 10:17 |
|
 |
Rutus
|
parepidemos napisał(a): Islam nie jest raczej przez chrześcijan uznawany za religię objawioną Podobnie, jak chrześcijaństwo nie jest uznawane za religię objawioną przez muzułmanów, gdyż nie opiera się na Słowie Allacha - czyli na Koranie. Mamy tu przykład błędnej analizy. Każda religia musi być rozpatrywana z punktu widzenia tylko jej wyznawców i jej ideologii. Inaczej okaże się, że żadna nie jest prawdziwa. Jeśli natomiast rozpatrzymy każdą religię z "jej wewnętrznego" punktu widzenia, to każda będzie prawdziwa. Proste. parepidemos napisał(a): Przy czym należy dodać, że Biblia wprawdzie czerpie motywy z tradycji nieizraelskich, jednak poddaje je przeróbce i reinterpretuje. Niekiedy jednak interpretacja pozostaje w zasadzie identyczna, jak np. mit o potopie (pożyczka od Sumerów) a zmianom kosmetycznym ulegają wyłącznie otoczki opisowe lub imiona bohaterów.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Śr gru 29, 2010 10:27 |
|
 |
Klebestift
|
Rutusie mój wielki szacunek do Ciebie za wiedzę i wolę walki z przesądami (zwłaszcza kreacjonistycznymi) jest wystawiony na ciężką próbę. Czy naprawdę twierdzisz że: Rutus napisał(a): Każda religia musi być rozpatrywana z punktu widzenia tylko jej wyznawców i jej ideologii. Inaczej okaże się, że żadna nie jest prawdziwa. Od kiedy to wybór właściwego kryterium ustalania prawdziwości jakiejś tezy jest uzależniony od wyniku takiego badania? Inaczej mówiąc, dlaczego powodem odrzucenia jakiejś metody dochodzenia do prawdy ma być możliwość dojścia przy jej pomocy do wniosków niezgodnych z wcześniejszymi założeniami badacza? Rutus napisał(a): Jeśli natomiast rozpatrzymy każdą religię z "jej wewnętrznego" punktu widzenia, to każda będzie prawdziwa. Proste. A teraz jako metodę badawczą proponujesz coś kompletnie bezużytecznego. Jeśli rozpatruję dwie tezy, wykluczające się chociaż w jednym punkcie to obie nie mogą być prawdziwe na mocy elementarnych zasad logiki, niezależnie co na ten temat mają do powiedzenia wyznawcy poszczególnych tez. Na przykład chrześcijanie twierdzą że Jezus jest Bogiem zaś muzułmanie twierdzą że Jezus nie jest Bogiem. Ktoś musi się mylić. Nic nie może być zarówno prawdą jak i nieprawdą.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Śr gru 29, 2010 14:11 |
|
|
|