Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy płód to też człowiek?
ErgoProxy napisał(a):
W ogóle, ważkie pytanie: IPW struga niekumatego, czy naprawde nie wie[...]
Arkadij i Borys Strugaccy, Trudno być trollem.

Pt wrz 18, 2015 14:43

IPW
Cytuj:
żołędzie to nasiona dębu , a nie jego wczesna faza rozwoju. Taki żołądź musi najpierw obumrzeć w ziemi by zakiełkować , ten kiełek można dopiero przyrównać do płodu , czy zarodka . Więc to kiełek jest wczesną fazą rozwoju dębu, a nie żołądź.

ErgoProxy
Cytuj:
Co to jest łożysko i skąd się bierze... bierze się z zygoty, proszę IPW. Ostatecznie IPW z łożyskiem przyrośniętym do pępka po świecie nie paraduje.

Cytuj:
IPW napisał(a):
Żołądź można przyrównać do plemnika, bo wiele tych nasion się marnuje w przyrodzie i nie z każdego wyrośnie dąb .

ErgoProxy
Cytuj:
Wiele zygot marnuje się również. A żołądź, jako żywo, pyłkiem nie jest i powstaje z czego? Z zapłodnienia, proszę IPW. Znów się kłania podstawówka, w której IPW rysował sprośności w podręcznikach, zamiast słuchać Pani-od-Przyrody.
http://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/zdro ... zysko.html https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81o%C ... natomia%29 Łożysko powstaje z tkanki łącznej błony śluzowej macicy (część matczyna) oraz z zewnętrznej warstwy komórek otaczających zarodek. Wiesz co, ErgoProxy ja sobie z akruk troszeczkę żartuję, aby nie było nudno, a ty jak jakiś niedorostek wtrącasz się między dorosłych. Ładnie to tak? Ale żebyś chociaż miał rację to już bym nic nie mówił! Ale ty wymyślasz takie bzdury, jak małe dziecko. Skoro już się wtrąciłeś to odsyłam cię do moich linków i poczytaj sobie o łożyskach, czym są i skąd się biorą, bo masz tutaj poważne braki. Powtarzam- zarodek, czyli zygota, ale wcześniej Genom, powstaje z nasienia mężczyzny i kobiety, to nasieniem właśnie jest ten twój pyłek, podobnie jak żołądź akruka. To dzięki pyłkom dopiero dochodzi do zapłodnienia, a nie odwrotnie jak by chciał mały geniusz.

Pt wrz 18, 2015 15:26
Ja tam nie wiem, z kogo akruk sobie żartuje, jeśli ze mnie, przyjmuję z pokorą i rozbawieniem, bo w istocie trollem być trudno, a jeszcze mieć przy okazji coś do powiedzenia... zajrzałem na tę wiki. Zainteresowało mnie pojęcie kosmówki, więc zajrzałem dalej. Dokopałem się w ten sposób do pojęcia ektodermy, czyli zewnętrznego listka zarodkowego. Jako żywo, listek zarodkowy jest częścią zarodka. Dobrze więc pamiętałem, że błony płodowe (a łożysko tylko częściowo - mój błąd) są, teologicznie, po katolicku i okołopłodowo, częścią człowieka.

A pyłek, do cholery, nie jest owocem.

Pt wrz 18, 2015 15:48
Częścią człowieka. No, płodu w każdym razie. Owoc żywota nie metafora.

Pt wrz 18, 2015 15:55

ErgoProxy
Cytuj:
...Dobrze więc pamiętałem, że błony płodowe (a łożysko tylko częściowo - mój błąd) są, teologicznie, po katolicku i okołopłodowo, częścią człowieka...
Nic podobnego, to część matczyna. A od kiedy to błona płodowa, wody płodowe, czy jajo i wszystkie różne komórki , których zadaniem jest ochrona człowieka we wczesnym stadium rozwoju , były tym człowiekiem? Jeżeli w tym jaju nie dojdzie do zapłodnienia, jeżeli do tego jaja nie wniknie 23 chromosomy męskie, czyli nasienie, lub pyłek jak wolisz, jeżeli nie połączą się one z taką samą ilością chromosomów żeńskich, czekających w jądrze tego jaja, to takie jajo po kilku dniach zostanie z organizmu wydalone . Te 46 chromosomów w stosunku do tego jaja ma się tak samo jak dorosły człowiek do otaczającego go świata , taka to jest w przybliżeniu skala . To co zawiera jajo to istna fabryka niezliczonych komórek o niezliczonym i do końca jeszcze nie wiadomym przeznaczeniu . Ale ta potężna fabryka zostanie w mig wyrzucona i nic nie będzie warta, jeżeli nie zamieszka tam np. człowiek. To ta fabryka właśnie produkuje te elementy, których to na Wiki... się doszukiwałeś, ale gdybyś tak naprawdę głęboko kopał i nie poprzestał na nazwach z zarodkiem w nazwie, to w końcu dokopałbyś się do początku, do niezapłodnionego jeszcze jaja, które posiada te wszystkie komórki odpowiedzialne później za budowę wszystkich elementów takich jak błona, śluz , wody około płodowe, czy łożysko, te elementy jeżeli w ogóle można tak powiedzieć, mają na celu tylko ochronę, a może i aż ochronę jakże delikatnego jeszcze człowieka , czy jakiegoś innego organizmu . Aby ta fabryka ruszyła i zaczęła to wszystko produkować to musi niestety w niej dojść do reakcji chemicznej, lub fizycznej zwanej przeze mnie - syntezą chromosomów . To co doszukałeś się w wikipedi to elementy ochrony , organizmu , organizm człowieka od początku znajduje się w środku otoczki , ta otoczka, to środowisko , zmienia się wraz ze wzrostem i potrzebami organizmu, aż w końcu po 9 miesiącach w przypadku człowieka, środowisko to zostaje porzucone na rzecz innego środowiska, niczym kokon motyla .

Pt wrz 18, 2015 17:19
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Powtarzam- zarodek, czyli zygota, ale wcześniej Genom, powstaje z nasienia mężczyzny i kobiety
Brednie. Genom, czyli materiał genetyczny, organizmu nie powstaje przed zygotą - jest jej częścią.

zarodek, czyli zygota [...] powstaje z nasienia mężczyzny i kobiety, to nasieniem właśnie jest ten twój pyłek, podobnie jak żołądź akruka. To dzięki pyłkom dopiero dochodzi do zapłodnienia, a nie odwrotnie jak by chciał mały geniusz.
Brednie oparte na mieszaniu znaczeń podobnych słów. Żołądź nie jest odpowiednikiem nasienia mężczyzny. Wewnątrz osłonki żołędzia znajduje się nasiono, powstałe z zapłodnionego zalążka. Nasiono rośliny to zarodek, otoczony tkanką zapasową. Żołądź to faza rozwojowa dębu, jego zarodek.

Pt wrz 18, 2015 17:44
ErgoProxy
Cytuj:
...Dobrze więc pamiętałem, że błony płodowe (a łożysko tylko częściowo - mój błąd) są, teologicznie, po katolicku i okołopłodowo, częścią człowieka...
Nic podobnego, to część matczyna.
Nie wiem, kto tak uważa, bo na pewno w biologii tak nie jest.
Nie chce mi się kolejny raz od nowa tłumaczyć, więc zacytuję fragment własnego tekstu z tego forum. Wówczas była mowa akurat porównaniu do jajka:
viewtopic.php?p=821981#p821981
Cytuj:
Ochronę przed środowiskiem zewnętrznym natura rozwiązuje na dwa podstawowe sposoby. U roślin nasiennych oraz wielu zwierząt nowy organizm dysponuje od pewnego momentu niezależnymi osłonami. Nasiono sosny dojrzewa chronione w kłosie, a potem korzysta z powstałej z osłonek łupiny nasiennej, podobnie jaja zwierząt początkowo dojrzewają w organizmie matki, a potem są osłania je błona, a w niektórych przypadkach nawet skorupka. W przypadku ssaków żyworodnych podstawową osłonę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi przez cały czas stanowi ciało matki.

Również zapewnienie dostępu do substancji odżywczych natura rozwiązuje na dwa podstawowe sposoby. U roślin nasiennych oraz wielu zwierząt, od owadów po ptaki, nowy organizm dysponuje "podręcznym zapasem żywności". Jaja ptaków zawierają żółtko, odżywczą mieszaninę białek, lipidów i fosfolipidów. Muszą zawierać go dostatecznie dużo, żeby wystarczyło na rozwój aż do wylęgu. Jaja ssaków żyworodnych, jak człowiek, mają bardzo mało żółtka --- zamiast tego nowy organizm wykształca specjalny narząd służący do wymiany substancji z organizmem macierzystym. Tym narządem jest łożysko, dzięki któremu pobiera z organizmu matki substancje odżywcze i tlen oraz odprowadza do niego szkodliwe dla siebie substancje.

Zygota, zarówno kurza, jak i ludzka, podlega podziałowi na dwie komórki potomne, zwane blastomerami. Organizm składa się już z dwóch komórek i od tego momentu nazywany jest zarodkiem. Następnie oba blastomery dzielą się i w ten sposób powstają cztery komórki. Kolejne podziały prowadzą do powstania grona ok. 12-16 niezróżnicowanych komórek, zwanego morulą, czyli po łacinie "morwą". Następnie wewnątrz moruli powstaje tzw. blastocel, wypełniona płynem przestrzeń, a komórki stopniowo różnicują się: zewnętrzne, otaczające jamą, rozwijają się w trofoblast, zaś rozwijające się wewnątrz tworzą embrioblast, węzeł zarodkowy. To stadium rozwoju zarodka nazywamy blastocystą. Właśnie w tej fazie zarodek ssaków żyworodnych zagnieżdża się w macicy, korzystając z właściwości trofoblastu. Rozwijają się z niego [trofoblastu] błony płodowe, a także łożysko, powstające z najbardziej zewnętrznych komórek zarodka tworzących kosmówkę oraz z komórek błony śluzowej macicy. Blastocysta składa się początkowo z kilkudziesięciu komórek, z czego 90% to komórki trofoblastu, a tylko 10% to komórki, z których rozwinie się ciało przyszłego samodzielnego organizmu. W przypadku ptaków z trofoblastu również wykształcają się błony płodowe (kosmówka, owodnia, omocznia), natomiast z kosmówki łożysko nie powstaje, bo nie jest potrzebne. Błony, łożysko, są odrzucane podczas wykluwania się lub porodu. Jednak są częścią zarodka, a nie czymś od niego odrębnym. Tak samo powstały z tej pierwszej, zapłodnionej komórki jajowej. Żółtko kurzego jajka to także część "kury", bo część komórki jajowej.

Pt wrz 18, 2015 17:52

Przypuszczam że wiecie tez ile diabłów mieści się na łebku od szpilki.
Ja myślę że 54 diabły.
Co wy na to.

Pt wrz 18, 2015 18:15
Ja na to, że jest ich PI.

A w ogóle to dobrze wiedzieć, po lekturze akruka, że te smętne okrawki wiedzy, jakimi rozporządzam, jednak dobrze naprowadzają na cel.

Pt wrz 18, 2015 18:27
formek1 napisał(a):
Ja myślę że 54 diabły.
Co wy na to.
Ja na to, że liczenie diabłów na łebku od szpilki to taka sobie bajęda, bo nikt się takim liczeniem nie zajmował:
viewtopic.php?p=754001#p754001

Pt wrz 18, 2015 18:51

akruk napisał(a):
formek1 napisał(a):
Ja myślę że 54 diabły.
Co wy na to.
Ja na to, że liczenie diabłów na łebku od szpilki to taka sobie bajęda, bo nikt się takim liczeniem nie zajmował:
viewtopic.php?p=754001#p754001

Ale można by się zająć.
Następne 150 byłoby o czym pisać

Pt wrz 18, 2015 19:28
Phi. Żydzi mają takie ćwiczenie w jeszywie: dwóch młodziaków losuje werset z Talmudu i jeden go podważa, drugi go broni. Dojdą, do czego dojdą, i co się nagadają, to ich. Tylko potem hyr idzie po świecie, że Żydzi nim rządzą. Ciekawe, dlaczego.

Pt wrz 18, 2015 19:30

Akruk, nie będę wnikał w szczegóły bo zaczynamy już rozmowę o komórach macieżystych , a z nich można by wyprowadzić każdy inny organ . Dajmy spokój już z ta, bologia, molekularna, . Chodzi mi oto że zarodek to materiał genetyczny plus jajo i w tej fazie rozwoju jest to nierozerwalne . Ale pocza,tek człowieka upatruję jeszcze wcześniej , w trakcie ła,czenia się chromosomów. Utworzenie się pełnej niepowtażalnej instrukcji budowy organizmu to prawdziwy pocza,tek , ta instrukcja służy i towarzyszy człowiekowi do samego końca , wraz z nim umiera , ginie i nigdy wiecej już nie jest odtwarzana . Ale nie o tym dyskutuje z ErgoProxy , bo on chce udowodnić , że skórę która, wa,ż pożuca to też jest wa,ż .

Pt wrz 18, 2015 21:42
Raduje się serce moje, że IPW zaczyna dostrzegać absurdy wynikające z przyznawania człowieczeństwa pojedynczym komórkom. No bo dlaczego pierwsza komórka zygoty jest człowiekiem, a dwie potomne człowiekami już nie są? Co się takiego stało w tych komórkach, że człowiekami być przestały?

A tak w ogóle, to jest jeszcze na świecie coś takiego jak chimeryzm. Polega to z grubsza na tym, że człowiek rodzi się genetycznie łaciaty, bo pochodzi z dwóch zarodków, które się bardzo wcześnie skleiły, przerosły i wymieszały komórkami. Ilu takiego człowieka jest według IPW? Bo mnie wychodzi, że po genomie patrząc, jest go dwóch.

Pt wrz 18, 2015 22:20

Ergo... wciąż zadajesz pytanie dlaczego ? To pytanie filozoficzne. Dla niczego , po prostu tak jest . Gdyby nawet tak było z tymi pierwszymi komórkami w co wątpię , to odpowiedź jest prosta - Tak już jest . Dlatego między innymi skóra porzucona przez węża wężem już nie jest a przed chwilą jeszcze była . Wiele ludzkich komórek człowiekami nie są , czy twoje włosy , paznokcie czy pot człowiekami są ? We wczesnej fazie rozwoju ludzkie i nie ludzkie komórki tak są ze sobą ściśle powiązane biologiczną zależnością że nie da się ich rozdzielić , dlatego cały zarodek i cały płód uważa się za człowieka . To natura decyduje co człowiekiem pozostanie a co zostanie odrzucone po 9 miesiącach . Ale we wczesnej fazie rozwoju natura takiego podziału jaki ty proponujesz nie robi i wszystko traktuje jednakowo i jeżeli zdecyduje , że coś jest nie tak to usuwa cały zarodek , czy płód i nie robi rozdziału na ludzkie i nie ludzkie . Więc ucz się może rozumu od natury .

So wrz 19, 2015 8:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155 ... 178  Następna strona