Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dołącz do nas - PRZECIW BIOENERGII 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dołącz do nas - PRZECIW BIOENERGII
Soul33 napisał(a):
Życie istnieje dzięki prawom natury, czyli procesom chemicznym, a nie żadnej mitycznej energii.

To nieprawda. Procesy chemiczne nie mają żadnego potencjału dawania i podtrzymywania życia.
Piszę to jako absolwent dobrej, wyższej uczelni o kierunku chemicznym, który przepracował w naukowych badaniach chemicznych i fizyko - chemicznych, w tym w badaniach podstawowych kilkanaście lat ;)

Wt paź 02, 2012 12:42
Moderator

Na pewno procesy chemiczne nic nie "dają", tylko zwyczajnie funkcjonują.

Wszystko, co dzieje się w organizmach żywych, to procesy chemiczne/fizyczne, nic więcej. Jeśli twierdzisz inaczej, wskaż przykład i uzasadnij.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 12:47
zbanowany na stałe

Po prostu sam przeczytaj i postudiuj trochę.
Nie zrobiłeś tego ponad roku temu, mimo, że maly_kwiatek Ci doradzał.

maly_kwiatek napisał(a):
Soul33 napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
Całe to krzesło rozpadnie się w jednym momencie, gdy Bóg postanowi zakończyć proces podtrzymywania życia.
Skąd wytrzasnąłeś pomysł, że potrzebna jest jakakolwiek nadnaturalna ingerencja, aby świat istniał? Wszystko się trzyma bez tego.

Może materia nieożywiona się utrzymałaby jakiś czas, choć ona przecież też ma swojego specyficznego ducha, uzasadniającego jej istnienie - tak wierzę.
Natomiast materią żywa - przestałaby żyć w momencie, gdy Bóg przestałby ją podtrzymywać przy życiu. Poczytaj Soul33 trochę o entropii i o rozważaniach o życiu autorstwa Ilya Prigogine, skądinąd noblisty. Żywe istoty są najmniej prawdopodobne do utworzenia i utrzymania się samoistnego :D

Pozdrawiam :)

viewtopic.php?p=597430#p597430

maly_kwiatek napisał(a):
Aiveena napisał(a):
to co niesie "Sekret" przeczy naszej wierze, ponieważ wszystko co mamy, otrzymujemy od Pana Boga, a w tekście Byrne rolę Boga przejmuje wszechświat. Kojarzy mi się to z boską siłą Ki obecną w taoizmie... :-|

Nie czytałem książki "Sekret". Czytam to co piszecie tutaj.

Stworzenie jest dziełem Boga, czyż nie?
Człowiek jest stworzony na obraz i podobieństwo Boga.
Cały wszechświat jest więc Bożym Dzieckiem, o czym my, ludzie, powinniśmy sobie najpełniej zdawać sprawę.
Mówi się, że Bóg nie ma innych rąk niż nasze. W obszarze tworzenia to właśnie widać. Rządzą stworzeniem prawa fizyki, chemii, przyrody, kosmosu. Ani jedno doświadczenie im nie przeczy. Człowiek jest odkrywcą tych praw, choć zostały one stworzone i nadane przez Boga.

I teraz najważniejsze.
Człowiek, jak i żadne stworzenie nie zastępują Boga, nie przejmują Jego funkcji, jak zwodził Szatan. Jesteśmy narzędziami stworzonymi przez Boga dla realizacji Jego zamiarów. Cokolwiek czynimy, czynimy z upoważnienia Boga. Korzystajmy ze swej natury. Obserwujmy świat, poznawajmy go. Wykorzystujmy siły, jakich udzielił nam Bóg jako swym Dzieciom.

Tak bym rozumiał Księgę Rodzaju w tym zakresie. Inne interpretacje krążą wokół interpretacji Szatana, który zwiódł człowieka i doprowadził do naszego upadku.

Wszechobecna Energia Ki, rozpoznawalna przez wszystkie mające znaczenie duchowości świata, w chrześcijaństwie może być rozważana jako wszechobecność Ducha Świętego.
To jest Ten Który Jest. I Jest Wszędzie.
Ponieważ On jest Wszędzie, przestaje dziwić, że On wszystko i wszystkich łączy. Łączy całe stworzenie. I nie ma już znaczenia czas i miejsce. Wszyscy i wszystko co jest - w Bogu jesteśmy Jedno. A Duch Święty nieustannie działa, abyśmy o tym nie zapomnieli.

Duch Święty jest wszędzie by nieustannie podtrzymywać życie żyjących istnień.
Bez Boga nie żylibyśmy ani chwili.
W ubiegłym stuleciu belgijski fizyk Ilya Prigogine prowadził badania i rozważania nad entropią istot żywych i entropią życia jako takiego. Bardzo szybko doszedł do tego, że każde życie jest cudem z punktu widzenia tradycyjnej fizyki. Nie da się żyć, nie może istnieć życie bez zewnętrznej energetycznej interwencji w postaci wkładu energii. Dziś nazywamy naukę jaką Prigogine stworzył, termodynamiką odwracalną. Termodynamika klasyczna, jak wiadomo z nauki fizyki, na poziomie szkoły licealnej, nie jest odwracalna i stale dąży do zwiększenia entropii.

Religie nazywają zjawisko Bożego wkładu energetycznego dla podtrzymania życia i dla odwrócenia biegu termodynamiki w stworzeniach żyjących - Boską Interwencją.

Za swoje badania, Ilya Prigogine otrzymał w 1977 roku nagrodę Nobla.

viewtopic.php?p=577482#p577482

Trochę szokująco czyta się nagłówek nad sympatycznym awatarem małego kwiatka "zbanowany na stałe".
Zaiste, maly_kwiatek został zbanowany na stałe za głoszenie prawdy.
I za zadawanie trudnych pytań.

Dziś mógłbym się dwiema rękami podpisać pod powyższymi tekstami małego kwiatka.

Wt paź 02, 2012 13:04
Cytuj:
Dziś mógłbym się dwiema rękami podpisać pod powyższymi tekstami małego kwiatka.

Dziwne by było gdybys nie mógł sie podpisac pod SWOIMI TEKSTAMI.
Kogo ty chcesz robic za głupka? Przeciez to TY jestes malym_kwiatkiem.

Nie każdy ma zniszczony "kosmiczna energia" umysł by tego nie widzieć.

Wt paź 02, 2012 13:07
Moderator

mały_kwiatek napisał(a):
Poczytaj trochę o entropii...

Entropia rośnie w układach izolowanych. I to rośnie globalnie, a nie lokalnie.

mały_kwiatek napisał(a):
nie może istnieć życie bez zewnętrznej energetycznej interwencji w postaci wkładu energii

Dokładnie tak (pomijając słowo "interwencja", które oznacza działanie świadome). Organizmy żywe pobierają energię z otoczenia w postaci ciepła, światła (chlorofil) lub ze związków chemicznych, które magazynują oraz przekształcają. A gdy przestają pobierać ją w wymienionych formach, wtedy umierają. Wszystko się zgadza.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 18:12
zbanowany na stałe

I pytanie, skąd w ogóle biorą się te żywe organizmy i skąd wiedzą, że trzeba energię pobierać, by żyć?
Pytanie trudniejsze, jak to się dzieje, zanim te organizmy zostaną powołane do życia?
Weź trochę tłuszczu, białka, glikogenu, posyp solami mineralnymi i zalej wodą i nawet podgrzej i poświeć słoneczkiem, wbrew tym, którzy uważają, że energia nie istnieje, ewentualnie się nie przenosi (bo na forum czytałem dwie wersje :D )
Jak myślisz, powstanie z tego jakieś życie?
No i trzecie pytanie, skąd organizm żywy wie, kiedy zaprzestać pobierać energię i umrzeć?

A poza tym, wszystko się zgadza ;)

Wt paź 02, 2012 18:39
Cytuj:
Weź trochę tłuszczu, białka, glikogenu, posyp solami mineralnymi i zalej wodą i nawet podgrzej i poświeć słoneczkiem, wbrew tym, którzy uważają, że energia nie istnieje, ewentualnie się nie przenosi (bo na forum czytałem dwie wersje )

Ludzie wierzacy sa przekonani, ze tylko i wyłacznie Bóg jest dawcą życia i śmierci.
Natomiast niewierzacy i ci co wypaczaja chrześcijaństwo twierdza, ze to jakas "energia". Na dodatek ci drudzy twierdzą, ze potrafia innych otwierać na jej zbawienne dla zdrowia działanie.

Dziwne....bo Pismo Świete nie mówi nic o "energii", duzo za to mówi o magii, czarach i szarlatanerii.

Wt paź 02, 2012 19:03
Moderator

homo_homini_canis_est napisał(a):
[żywe organizmy] skąd wiedzą, że trzeba energię pobierać, by żyć?
(...)
skąd organizm żywy wie, kiedy zaprzestać pobierać energię i umrzeć?

Większość organizmów, jak choćby jednokomórkowce, niczego nie wiedzą, tylko po prostu działają. Przestają działać, gdy nie mają dostępu do energii, którą mogą pobrać lub utracą zdolność jej pobierania. Tak jak komputer przestaje działać, gdy wyciągniesz wtyczkę lub coś się w nim popsuje. Podobnie z samochodem, a nawet maszyną parową.

Jeśli już, to Bóg stworzył podstawowe prawa fizyki, a dalej życie powstało samo. Potrzebne były tylko odpowiednie warunki. Polecam ten post: viewtopic.php?p=606735#p606735

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 19:25
zbanowany na stałe

Powiem tak:
zbyt długo pracowałem naukowo, by bawiła mnie żonglerka argumentów w tej sprawie.
Jestem chemikiem i zgłębiałem chemię dość długo, by być pewnym, że nie da się zrozumieć różnych przemian wyłącznie przez badanie samej chemii zjawisk, trzeba mieć wiedzę na temat innych czynników towarzyszących chemizmowi, przede wszystkim czynników energetycznych.

Rozmawiamy tu w środowisku osób o różnych kwalifikacjach, niektóre uważają istnienie energii za pogląd diabelski. Dlatego nie chcę tu się wymądrzać, bo nie ma powodu.

Porfiryny, a zwłaszcza proste aminokwasy nigdy nie będą polipeptydami czy biopolimerami - taka uwaga na marginesie. To fałszywka. Spróbuj odczytać ten mądry post, będąc w pełni tego świadomym.

Nie ma żadnych racjonalnych dowodów wprost na istnienie Boga ani na Jego ingerencję w widziany przez nasz świat, bo ich być nie może.
Płaski robak nie jest w stanie udowodnić istnienia przestrzennej bryły - tłumaczyłem to kilka dni temu, tylko to zostało zatrollowane.
Mógłby płaski robak zauważyć ingerencję przestrzennej bryły w jego świat, a nawet tę ingerencję i samą bryłę próbować opisać, jednak opis bryły zawsze będzie bardziej opisem baśniowym lub religijnym niż racjonalnym, patrząc z punktu widzenia racjonalizmu powierzchni płaskich i figur płaskich.

W naszym świecie, ingerencje przestrzennej bryły są wpisane w ten nasz płaski świat od zawsze w taki sposób, że dostrzegamy je jak prawidła, które istnieją zawsze.
To dlatego ludzie nie dostrzegają Boga, mimo, że On jest wszędzie i nieustannie, nie patrząc na czas, który dla Niego nie istnieje, daje i podtrzymuje życie. :)

Jednak ludzie uważni dostrzegają takie elementy Boskiego działania, jak piękno :)
W naturalnym jakoby chaosie nie ma żadnego piękna.
A w dostrzeganym przez nas stworzeniu piękno jest.

I jak byś to wytłumaczył? ;)

Wt paź 02, 2012 19:53
Moderator

Aha, i jeszcze to: viewtopic.php?f=47&t=30984

Gdyby Bóg musiał podtrzymywać życie, świat byłby niekompletny. Nauka coraz więcej wyjaśnia i trend ten bynajmniej nie zmienia się.

W naturalnym jakoby chaosie nie ma żadnego piękna.
A w dostrzeganym przez nas stworzeniu piękno jest.
I jak byś to wytłumaczył? :)

Zaraz usnę... Piękno to jest odczucie, którego doświadcza człowiek, a nie coś, co istnieje "w stworzeniu".

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 20:36
zbanowany na stałe

Co Wy macie z tym usypianiem ?
Czyżbym ja na Was działał tak uspokajająco? ;)

Soul33,
nie sposób doświadczać czegoś co nie istnieje ;)
Zatem sam niechcący chyba, dałeś dowód na to, że Piękno istnieje i tym samym Twórca piękna też istnieje ;)

Wt paź 02, 2012 20:48
Moderator

Istnieje w głowie jako uczucie ale nigdzie na zewnątrz. Przecież to jasne, o co mi chodziło.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 20:58
zbanowany na stałe

Przepraszam, sugerujesz, że umysł ludzki odczuwając piękno jest w jakimś błędzie?
Moim zdaniem, umysł ludzki odczuwa piękno na podstawie uprzedniego zaistnienia tego piękna, a następnie dostrzeżenia go przez człowieka.

Wt paź 02, 2012 21:02
Moderator

Doprawdy nie wiem, czego można tu nie rozumieć. Gdyby tak było, jak piszesz, to moda by się nie zmieniała tak bardzo, a ludzie nie mieliby tak różnorodnych gustów.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 02, 2012 22:13
zbanowany na stałe

Piękno to zjawisko obiektywne, niezależne od mód i gustów.
Piękno jest harmonią i przeciwieństwem chaosu. :)

Wt paź 02, 2012 22:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona