Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?u
Alus napisał(a):
Andy72 napisał(a):
http://mateusz.pl/czytelnia/rz-stosy.htm

Nic gorszego ponad Ziemkiewicza nie potrafisz zafundować....papież idiota - tak Twój idol określa papieża Franciszka.

Tekst przeczytałam i zasadniczo jest zgodny z moimi wnioskami po prywatnym śledztwie w sprawie inkwizycji w którym odkryłam, że skala okrucieństwa zadawanego przez katolicką inkwizycję jest w porównaniu do dokonań kościołów protestanckich na tym polu naprawdę minimalna. Tu wystarczy doryć się do danych i po prostu widać wyraźnie, że stosy były, ale głównie tam gdzie nie było inkwizycji...

Na marginesie, co ma inkwizycja do ewolucji? Że niby jakoś znacząco wpłynęła na ograniczenie populacji tzw hetetyków?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Wt kwi 16, 2019 16:09
Moderator

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
To jest temat o ewolucji, a nie inkwizycji. Proszę zakończyć offtop. Kolejne posty nie na temat będą usuwane.

Wt kwi 16, 2019 16:21

"Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?"
Biblia nie jest podręcznikiem, nie była podyktowana ale jest natchniona.
Z drugiej strony "ewolucję" traktujemy jako niepodważalny dogmat prawdy wiary. A może bliżej prawdy niż Darwin i Dawkins był Lamarkizm?
Dawkins to pisze bardzo sugestywne bzdury. Sugeruje że jesteśmy automatami.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 16:30

Andy, bo w pewnym sensie jesteśmy automatami. Ale w pewnym sensie to nie znaczy, że dosłownie.

Żadna teoria naukowa nie jest dogmatem, w nauce są jedynie paradygmaty i nie są niezmiennie, ciągle się je weryfikuje i gdy jakiś po prostu przegrywa z faktami to się go zmienia.

Sama teoria ewolucji ewoluuje, obecnie bardzo dużo wnosi epigenetyka.
Z pierwotnych założeń Darwina zostało bardzo mało, bo większość mechanizmów ewolucyjnych była mu nieznana. Z ciekawostek był rasistą i wierzył w telegeneze... Książki Darwina czy Dawkinsa to nie prawdy objawione i można je podważać ile się komu podoba, ważne aby było to mertytoryczne i podparte dowodami.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Wt kwi 16, 2019 17:58

Książka "Samolubny gen" jest o wiele gorsza niż "Bóg urojony" , bo tej drugiej można nie wierzyć, pośmiać się etc, a ta pierwsza orze mózg i po jej przeczytaniu ma się urojony obraz siebie i bliźnich jako genowe automaty.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 18:03

Odbiór książki zależy w dużej mierze od odbiorcy, jakoś nie pamiętam abym po przeczytaniu Samolubnego genu traktowała siebie jako genowy automat, choć może chodzi o to, że od dawna uważam, że mam ciało i mam geny a nie, że jestem ciałem.
Naryć to mogą książki z neuropsychologii, gdy wychodzi na to że umysłowo też jesteśmy automatami, ale akceptacja tego ma sporo plusów. Gdy wiesz, że Twoje ciało i umysł działa na programach i je znasz to można pokusić się na 'zostanie samoprogramującym się robotem', zawsze to większa wolność niż udawanie, że biologiczne i mentalne oprogramowanie nie ma takiego wpływu jaki ma.
Nie uwolnisz się z niewoli gdy nie masz świadomość, że jesteś niewolnikiem.

Wt kwi 16, 2019 18:44

pilaster napisał(a):

Wybawiony

Cytuj:
czy znacie choć jeden przypadek by ktoś nawrócił się do Boga dzięki teorii ewolucji?

Jeden znacie. :)

Jesteś ewenementem na skalę światową ;)
Można powiedzieć, że wyjątek potwierdza regułę :)
A czy bierze pilaster pod uwagę taką możliwość, że o ile wszystko co Bóg stworzył było dobre, to wszystko też uległo skażeniu, którego rozmiarów i konsekwencji nie jesteśmy w stanie ustalić, a co za tym idzie nasze wnioskowanie na temat rzeczywistości, człowieka i Boga może być również skażone jeśli zignorujemy fundamentalne prawdy Słowa Bożego?

Wt kwi 16, 2019 19:43

pilaster napisał(a):
Tylko wtedy, gdyby był istotą materialną - czasoprzestrzenną. Takim własnie kreacjonistycznym bożkiem prestidigitatorem, bogiem urojonym. Ale Bóg Prawdziwy nie jest przecież urojony, ani materialny. :)

Jezus był i chyba cały czas jest materialny.

Swołocz napisał(a):
Ja wiem, że mi już pisałeś. Ja także napisałem, że zdaję sobie sprawę z nie do końca prawomocnego charakteru poligenizmu. Jednak poligenizm jest bardzo prawdopodobny, gdyż skoro osobników zazwyczaj w obrębie gatunku jest wiele - a człowiek powstał przez ewolucyjne przeobrażenie się właśnie z gatunku - to prawdopodobnie "na początku" było wielu ludzi.

Z tego co się orientuję, to wygląda to, nieco inaczej.

http://wyborcza.pl/1,75400,14638339,Ada ... _raju.html

Bo co z tego że było więcej ludzi, skoro nasze geny pochodzą od dwójki ludzi, więc Adam i Ewa kiedyś tam istnieli.

IrciaLilith napisał(a):
Odbiór książki zależy w dużej mierze od odbiorcy, jakoś nie pamiętam abym po przeczytaniu Samolubnego genu traktowała siebie jako genowy automat, choć może chodzi o to, że od dawna uważam, że mam ciało i mam geny a nie, że jestem ciałem.
Naryć to mogą książki z neuropsychologii, gdy wychodzi na to że umysłowo też jesteśmy automatami, ale akceptacja tego ma sporo plusów. Gdy wiesz, że Twoje ciało i umysł działa na programach i je znasz to można pokusić się na 'zostanie samoprogramującym się robotem', zawsze to większa wolność niż udawanie, że biologiczne i mentalne oprogramowanie nie ma takiego wpływu jaki ma.
Nie uwolnisz się z niewoli gdy nie masz świadomość, że jesteś niewolnikiem.

Jakie samolubne geny! gdyby wierzyć w to że na serio posiadam samolubny gen, który za wszelką cene chce przetrwać(bo chyba o to temu samolubnemu genowi chodzi?) to nie mając pieniędzy na zakładanie rodziny, i posiadanie później potomstwa, to chcąc temu zaradzić, gwałciłbym na potęge, licząc na to że dzięki temu będę miał jak najwięcej dzieci, w końcu samolubny gen musi przetrwać, a czy tak się dzieje? czy tak robie?

Wt kwi 16, 2019 20:33
Moderator

@Robek
:rotfl2: Jesteś moim idolem :piwko:

Wt kwi 16, 2019 21:34
Robek napisał(a):
Jezus był i chyba cały czas jest materialny.
W niebie? No nie wiem, nie znam się... Słyszałem, że podobno tam nie ma się materialnego ciała, ale może to ściema albo nieporozumienie?

Robek napisał(a):
Jakie samolubne geny! gdyby wierzyć w to że na serio posiadam samolubny gen, który za wszelką cene chce przetrwać(bo chyba o to temu samolubnemu genowi chodzi?) to nie mając pieniędzy na zakładanie rodziny, i posiadanie później potomstwa, to chcąc temu zaradzić, gwałciłbym na potęge, licząc na to że dzięki temu będę miał jak najwięcej dzieci, w końcu samolubny gen musi przetrwać, a czy tak się dzieje? czy tak robie?
Muj Borze! Człowiek, który dosłownie bierze określenie "samolubny gen" i sądzi, że geny są świadome i mają jakąś wolę, przymuszającą nosicieli do czegoś! Przypomnijcie mi, czy muzeum figur woskowy M-me Tussaud nadal działa, czy też trzeba jakoś osobno utrwalić tego człeka dla potomności?

Wt kwi 16, 2019 21:42

IrciaLilith napisał(a):
Andy, bo w pewnym sensie jesteśmy automatami. Ale w pewnym sensie to nie znaczy, że dosłownie.

Żadna teoria naukowa nie jest dogmatem, w nauce są jedynie paradygmaty i nie są niezmiennie, ciągle się je weryfikuje i gdy jakiś po prostu przegrywa z faktami to się go zmienia.

Sama teoria ewolucji ewoluuje, obecnie bardzo dużo wnosi epigenetyka.
Z pierwotnych założeń Darwina zostało bardzo mało, bo większość mechanizmów ewolucyjnych była mu nieznana. Z ciekawostek był rasistą i wierzył w telegeneze... Książki Darwina czy Dawkinsa to nie prawdy objawione i można je podważać ile się komu podoba, ważne aby było to mertytoryczne i podparte dowodami.

Z Darwinem jest dokładnie odwrotnie, wiele jego luźnych hipotez zostało w późniejszym okresie potwierdzone (out of Africa) lub przynajmniej rozwinięte (abiogeneza w "prazupie"), chyba niewielu naukowców tak intuicyjnie mogło przewidzieć sprawy, których jeszcze udowodnić nie mogli (Galileusz i Einstein mi wpadają na myśl). A z tym rasizmem to AFAIK plotka, czytałem cytat, w którym odrzucał on stosowanie pojęcia "rasy" wobec ludzi, zanim stało się to modne. O telegenezie nie slyszałem, naromiast jedna z jego ostatnich prac (a moze ostatnia) dotyczyła pożyteczności dżdżownic (przed nim uważano je za szkodniki polne).

...

(Koh 3:1nn)

Wt kwi 16, 2019 22:32
IrciaLilith napisał(a):
Tak samo Kopernik nie we wszystkim miał rację i tak samo nie za to go kochamy, że był nieomylny. Obaj zaproponowali zupełnie nowe, rewolucyjne spojrzenie na pewne kwestie naukowe i potrafili je podeprzeć bardzo dobrą argumentacją. Z której, w obu przypadkach, sporo pozostało, a nie to, że zupełnie nic, niby sam tylko ogólny pomysł. Naprawdę warto przeczytać Darwina (z Kopernikiem może być większy kłopot, bo mocno matematyczny) i samodzielnie przekonać się, jak wiele z użytych przez niego argumentów na rzecz ewolucji oraz odparć kontrargumentów pozostaje aktualnych. Mimo że nie miał pojęcia o genetyce, o mechanizmach tkwiących pod spodem.
Tekst jest dostępny za darmo, także po polsku.

Wt kwi 16, 2019 22:50

akruk napisał(a):
Muj Borze! Człowiek, który dosłownie bierze określenie "samolubny gen" i sądzi, że geny są świadome i mają jakąś wolę, przymuszającą nosicieli do czegoś! Przypomnijcie mi, czy muzeum figur woskowy M-me Tussaud nadal działa, czy też trzeba jakoś osobno utrwalić tego człeka dla potomności?

W książce to określenie jest brane dosłownie, więc trudno żebym rozumiał to inaczej, przecież cała sprawa rozchodzi sie o to, żeby mieć jak największe potomstwo, a sposób w jaki to sie zrobi, jest całkowicie dowolny.

Wt kwi 16, 2019 23:44

Lol. A jaki ma być? Usankcjonowany prawnie? W książce o biologii? Książkę swoją drogą w ogóle czytałeś, czy widziałeś jedynie okładkę?

Wt kwi 16, 2019 23:52
Robek napisał(a):
akruk napisał(a):
W książce to określenie jest brane dosłownie
Ja nie mogie! Gość rzekomo przeczytał, ale w ząb nie zrozumiał popularnej książki, w której po oczach autor wali czytelnikowi, że "samolubność" tylko jest wygodnym obrazowym antropomorfizmem. Jak to było z tym rzucaniem pereł?...

Śr kwi 17, 2019 0:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 215  Następna strona