Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 20:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Kozioł napisał(a):
I nie wypowiadałaś się nigdy na temat teologii, czy wierzeń niekatolickich?

To nie jest to samo, co udowadnianie, że ktoś wierzy w to, w co nie wierzy.
Kozioł napisał(a):
@Tomek44 jest zdaje sie katolikiem wg teologii katolickiej (ochrzczony w KRK), to ci mówi jak katolik katolikowi

Nie ośmieszaj się.

Wt cze 11, 2019 21:25

Małgosiaa napisał(a):
Kozioł napisał(a):
I nie wypowiadałaś się nigdy na temat teologii, czy wierzeń niekatolickich?

To nie jest to samo, co udowadnianie, że ktoś wierzy w to, w co nie wierzy.
Kozioł napisał(a):
@Tomek44 jest zdaje sie katolikiem wg teologii katolickiej (ochrzczony w KRK), to ci mówi jak katolik katolikowi

Nie ośmieszaj się.
Ty pisząc o niekatolikach piszesz z zewnątrz. Tomek był (jest??) katolikiem, pisze tak, jak katolicyzm poznał od środka i jak teraz postrzega z zewnątrz. Jeżeli się myli w jakies kwestii, to ma takie samo do tego prawo jak np. ty.
A wiesz, że nie raz tu pisano w co wierzę,a w co nie wierzę. W tej chwili jeden z katolików nazywa mnie wrogiem Jezusa i moderacja nabiera wody w usta.

Wt cze 11, 2019 21:56
Moderator

Nie ośmieszaj się. Ja pisząc o niekatolikach nie wciskam im, że wierzą inaczej niż wierzą. To, że Tomek był katolikiem, a nie jest, świadczy wyłacznie o braku wiedzy na temat nauczania UNK. W przeciwnym razie nie porzuciłby tej wiary, a swoje wątpliwości rozwiewałby zgłębiając wiedzę na jej temat. I wiem, co mówię, bo swego czasu miałam dylemat z prawosławiem.

Wt cze 11, 2019 22:09

Małgosiaa napisał(a):
To, że Tomek był katolikiem, a nie jest, świadczy wyłacznie o braku wiedzy na temat nauczania UNK. W przeciwnym razie nie porzuciłby tej wiary, a swoje wątpliwości rozwiewałby zgłębiając wiedzę na jej temat.
Z mojego punktu widzenia jest dokładnie odwrotnie. I każdy ma prawo do swojego zdania.
Chcesz wprowadzić cenzurę dla niekatolików?
W zasadzie juz jest taka: dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Pamietasz?

Wt cze 11, 2019 22:24
Moderator

Kozioł napisał(a):
Z mojego punktu widzenia jest dokładnie odwrotnie. I każdy ma prawo do swojego zdania.

Rozumiem, że przeprowadziłeś Tomkowi egzamin ze znajomości nauczania UNK.
Kozioł napisał(a):
W zasadzie juz jest taka: dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Pamietasz?

I jeszcze kłamiesz w żywe oczy. Nie było żadnej listy, a wyśmiewanie wiary: viewtopic.php?p=1024991#p1024991

Śr cze 12, 2019 4:36

Małgosiaa napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Rozumiem, że przeprowadziłeś Tomkowi egzamin ze znajomości nauczania UNK.

A ty jakiś zdałaś? sprowadzasz dyskusje do absurdu. Za chwile będziesz wymagała dyplomu z teologii aby brać udział w rozmowie z tobą.
Małgosiaa napisał(a):
Kozioł napisał(a):

I jeszcze kłamiesz w żywe oczy. Nie było żadnej listy, a wyśmiewanie wiary: viewtopic.php?p=1024991#p1024991

Nie kłamię, to twoja interpretacja. Wszystkie dane były prawdziwe łącznie z wieloznaczną tabliczką.
A pytanie o butelkowanie jest zasadne: skoro jest to cudowna woda leczaca rózne schorzenia, to powinna byc traktowana tak, jak wody zdrojowe z zastrzeżeniem, ze dla katolików (a w zasadzie dlaczego zastrzeżenie? Bóg leczy poprzez cudowna wodę tylko katolików?). To bardzo konsekwentne podejście.

Śr cze 12, 2019 7:13

Kozioł, wybacz że się wtrącę, ale przeczytałam podlinkowaną dyskusję i z mojego punktu widzenia wygląda to tak samo jak z Małgosi, a nie jestem nawet chrześcijanką czyli nie mam motywów religijnych do tskuej interpretacji. Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma.
Uważam, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masz świadomość, że w przypadku tzw cudownej wody nie leczy woda tylko wiara w jej domniemane właściwości i przydałoby się odróżniać nauczanie Kościoła katolickiego od ludowych, lokalnych wierzeń.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Śr cze 12, 2019 7:51
IrciaLilith napisał(a):
Kozioł, wybacz że się wtrącę, ale przeczytałam podlinkowaną dyskusję i z mojego punktu widzenia wygląda to tak samo jak z Małgosi, a nie jestem nawet chrześcijanką czyli nie mam motywów religijnych do tskuej interpretacji. Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma.
Uważam, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masz świadomość, że w przypadku tzw cudownej wody nie leczy woda tylko wiara w jej domniemane właściwości i przydałoby się odróżniać nauczanie Kościoła katolickiego od ludowych, lokalnych wierzeń.

Przy czym te lokalne wierzenia często znajdują naukowe potwierdzenia - woda ze wskazanego przez Kozła źródełka w kaplicy św Anny zawiera promieniotwórczy radon - stosowany w kąpielach leczniczych w przypadku chorób narządu ruchu, w leczeniu cukrzycy, tarczycy, schorzeń ginekologicznych.

Śr cze 12, 2019 8:58

IrciaLilith napisał(a):
Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma.

A to nie ma problemu. Mam w pamięci, ze kilka cudownych źródełek wymieniłem. Do się da nadrobic. Znajdę trochę czasu, to zrobie liste polskich cudownych źródełek i założę temat.
Alus napisał(a):
Przy czym te lokalne wierzenia często znajdują naukowe potwierdzenia - woda ze wskazanego przez Kozła źródełka w kaplicy św Anny zawiera promieniotwórczy radon - stosowany w kąpielach leczniczych w przypadku chorób narządu ruchu, w leczeniu cukrzycy, tarczycy, schorzeń ginekologicznych.
I dlatego jest to źródełko miłości, przynoszące powodzenie w sprawach sercowych?

Śr cze 12, 2019 10:49
Alus napisał(a):

Cytuj:
I dlatego jest to źródełko miłości, przynoszące powodzenie w sprawach sercowych?

Sądzisz, że lud znał sie na medycynie, pierwiastkach chemicznych i miał właściwe rozeznanie ich działań...
Ot ktoś poczuł sie zdrowszy, szczęśliwie pokochał i uznał, że woda służy miłości, przekazał innym swoje doznania i inni poszli szukać źródła miłości - ot i proste wyjaśnienie ;)

Śr cze 12, 2019 13:16
Moderator

IrciaLilith napisał(a):

No i z Tobą warto dyskutować, bo pomimo nieporozumień na początku Twojej obecności na forum, potrafisz patrzeć na wypowiedzi innych (tu moje) bez uprzedzeń. Niestety, @Kozioł jest znany z tego, że jest protestantem i nie chodzi o wyznanie, ale że nieustannie protestuje przeciwko katolikom :)
Kozioł napisał(a):
A to nie ma problemu. Mam w pamięci, ze kilka cudownych źródełek wymieniłem. Do się da nadrobic. Znajdę trochę czasu, to zrobie liste polskich cudownych źródełek i założę temat.

Znajdziesz? Twierdziłeś, że
Kozioł napisał(a):
dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń.

Jak się okazuje, kłamałeś i w sprawie listy i w sprawie powodu ostrzeżenia.

Śr cze 12, 2019 13:57

Małgosiaa napisał(a):
Znajdziesz? Twierdziłeś, że
Kozioł napisał(a):
dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń.

Jak się okazuje, kłamałeś i w sprawie listy i w sprawie powodu ostrzeżenia.

O ile pamiętam, to wspomniałem o czterech źródełkach. Wydłubie je z tekstu, obiecuję.
Na marginesie: wody zdrojowe sa butelkowane i sprzedawane w marketach. Analogicznie podobne oczekiwania co do podobno cudownie uzdrawiających wód ze swiętych źródełek są w pełni uzasadnione.

Cz cze 13, 2019 8:42
Moderator

Kozioł napisał(a):
O ile pamiętam, to wspomniałem o czterech źródełkach. Wydłubie je z tekstu, obiecuję.

Nie kręć. Nie interesuje mnie gdzie i kiedy wspomniałeś o czterech źródełkach. Twierdziłeś, że za ową listę dostałeś ostrzeżenie, co jest wierutnym kłamstwem. Skończ z tym, bo będzie kolejne ostrzeżenie za kłamstwa.
Kozioł napisał(a):
Na marginesie: wody zdrojowe sa butelkowane i sprzedawane w marketach. Analogicznie podobne oczekiwania co do podobno cudownie uzdrawiających wód ze swiętych źródełek są w pełni uzasadnione.

Oczekujesz tego? Bo mnie to do szczęścia nie jest potrzebne. Potrafię sama wlać do butelki :P.

Cz cze 13, 2019 12:06

Małgosiaa napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Nie kręć. Nie interesuje mnie gdzie i kiedy wspomniałeś o czterech źródełkach. Twierdziłeś, że za ową listę dostałeś ostrzeżenie, co jest wierutnym kłamstwem. Skończ z tym, bo będzie kolejne ostrzeżenie za kłamstwa.
Opierałem się na swojej pamieci. Pamiętam, ze wspomniałem Poznań (bo wtedy dopiero o źródełku na Żydowskiej dowiedziałem), Sosnówke i miałem jeszcze co najmniej dwa przykłady otwarte.
Ale nic straconego. Juz otwieram watek o cudownych źródełkach.

Cz cze 13, 2019 12:20
Moderator

Nadal lecisz w kulki. Nie odwołałeś kłamstwa, że za to własnie dostałeś ostrzeżenie.

Cz cze 13, 2019 12:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400 ... 498  Następna strona