Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Kozioł napisał(a): I nie wypowiadałaś się nigdy na temat teologii, czy wierzeń niekatolickich? To nie jest to samo, co udowadnianie, że ktoś wierzy w to, w co nie wierzy. Kozioł napisał(a): @Tomek44 jest zdaje sie katolikiem wg teologii katolickiej (ochrzczony w KRK), to ci mówi jak katolik katolikowi Nie ośmieszaj się.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt cze 11, 2019 21:25 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): I nie wypowiadałaś się nigdy na temat teologii, czy wierzeń niekatolickich? To nie jest to samo, co udowadnianie, że ktoś wierzy w to, w co nie wierzy. Kozioł napisał(a): @Tomek44 jest zdaje sie katolikiem wg teologii katolickiej (ochrzczony w KRK), to ci mówi jak katolik katolikowi Nie ośmieszaj się. Ty pisząc o niekatolikach piszesz z zewnątrz. Tomek był (jest??) katolikiem, pisze tak, jak katolicyzm poznał od środka i jak teraz postrzega z zewnątrz. Jeżeli się myli w jakies kwestii, to ma takie samo do tego prawo jak np. ty. A wiesz, że nie raz tu pisano w co wierzę,a w co nie wierzę. W tej chwili jeden z katolików nazywa mnie wrogiem Jezusa i moderacja nabiera wody w usta.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Wt cze 11, 2019 21:56 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nie ośmieszaj się. Ja pisząc o niekatolikach nie wciskam im, że wierzą inaczej niż wierzą. To, że Tomek był katolikiem, a nie jest, świadczy wyłacznie o braku wiedzy na temat nauczania UNK. W przeciwnym razie nie porzuciłby tej wiary, a swoje wątpliwości rozwiewałby zgłębiając wiedzę na jej temat. I wiem, co mówię, bo swego czasu miałam dylemat z prawosławiem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt cze 11, 2019 22:09 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): To, że Tomek był katolikiem, a nie jest, świadczy wyłacznie o braku wiedzy na temat nauczania UNK. W przeciwnym razie nie porzuciłby tej wiary, a swoje wątpliwości rozwiewałby zgłębiając wiedzę na jej temat. Z mojego punktu widzenia jest dokładnie odwrotnie. I każdy ma prawo do swojego zdania. Chcesz wprowadzić cenzurę dla niekatolików? W zasadzie juz jest taka: dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Pamietasz?
|
Wt cze 11, 2019 22:24 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Z mojego punktu widzenia jest dokładnie odwrotnie. I każdy ma prawo do swojego zdania. Rozumiem, że przeprowadziłeś Tomkowi egzamin ze znajomości nauczania UNK. Kozioł napisał(a): Chcesz wprowadzić cenzurę dla niekatolików? W zasadzie juz jest taka: dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Pamietasz? I jeszcze kłamiesz w żywe oczy. Nie było żadnej listy, a wyśmiewanie wiary: viewtopic.php?p=1024991#p1024991
|
Śr cze 12, 2019 4:36 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Z mojego punktu widzenia jest dokładnie odwrotnie. I każdy ma prawo do swojego zdania. Rozumiem, że przeprowadziłeś Tomkowi egzamin ze znajomości nauczania UNK. A ty jakiś zdałaś? sprowadzasz dyskusje do absurdu. Za chwile będziesz wymagała dyplomu z teologii aby brać udział w rozmowie z tobą. Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Chcesz wprowadzić cenzurę dla niekatolików? W zasadzie juz jest taka: dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Pamietasz? I jeszcze kłamiesz w żywe oczy. Nie było żadnej listy, a wyśmiewanie wiary: viewtopic.php?p=1024991#p1024991Nie kłamię, to twoja interpretacja. Wszystkie dane były prawdziwe łącznie z wieloznaczną tabliczką. A pytanie o butelkowanie jest zasadne: skoro jest to cudowna woda leczaca rózne schorzenia, to powinna byc traktowana tak, jak wody zdrojowe z zastrzeżeniem, ze dla katolików (a w zasadzie dlaczego zastrzeżenie? Bóg leczy poprzez cudowna wodę tylko katolików?). To bardzo konsekwentne podejście.
|
Śr cze 12, 2019 7:13 |
|
 |
IrciaLilith
|
Kozioł, wybacz że się wtrącę, ale przeczytałam podlinkowaną dyskusję i z mojego punktu widzenia wygląda to tak samo jak z Małgosi, a nie jestem nawet chrześcijanką czyli nie mam motywów religijnych do tskuej interpretacji. Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma. Uważam, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masz świadomość, że w przypadku tzw cudownej wody nie leczy woda tylko wiara w jej domniemane właściwości i przydałoby się odróżniać nauczanie Kościoła katolickiego od ludowych, lokalnych wierzeń.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr cze 12, 2019 7:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Kozioł, wybacz że się wtrącę, ale przeczytałam podlinkowaną dyskusję i z mojego punktu widzenia wygląda to tak samo jak z Małgosi, a nie jestem nawet chrześcijanką czyli nie mam motywów religijnych do tskuej interpretacji. Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma. Uważam, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masz świadomość, że w przypadku tzw cudownej wody nie leczy woda tylko wiara w jej domniemane właściwości i przydałoby się odróżniać nauczanie Kościoła katolickiego od ludowych, lokalnych wierzeń. Przy czym te lokalne wierzenia często znajdują naukowe potwierdzenia - woda ze wskazanego przez Kozła źródełka w kaplicy św Anny zawiera promieniotwórczy radon - stosowany w kąpielach leczniczych w przypadku chorób narządu ruchu, w leczeniu cukrzycy, tarczycy, schorzeń ginekologicznych.
|
Śr cze 12, 2019 8:58 |
|
 |
Kozioł
|
IrciaLilith napisał(a): Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma. A to nie ma problemu. Mam w pamięci, ze kilka cudownych źródełek wymieniłem. Do się da nadrobic. Znajdę trochę czasu, to zrobie liste polskich cudownych źródełek i założę temat. Alus napisał(a): Przy czym te lokalne wierzenia często znajdują naukowe potwierdzenia - woda ze wskazanego przez Kozła źródełka w kaplicy św Anny zawiera promieniotwórczy radon - stosowany w kąpielach leczniczych w przypadku chorób narządu ruchu, w leczeniu cukrzycy, tarczycy, schorzeń ginekologicznych. I dlatego jest to źródełko miłości, przynoszące powodzenie w sprawach sercowych?
|
Śr cze 12, 2019 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Przy czym te lokalne wierzenia często znajdują naukowe potwierdzenia - woda ze wskazanego przez Kozła źródełka w kaplicy św Anny zawiera promieniotwórczy radon - stosowany w kąpielach leczniczych w przypadku chorób narządu ruchu, w leczeniu cukrzycy, tarczycy, schorzeń ginekologicznych. Cytuj: I dlatego jest to źródełko miłości, przynoszące powodzenie w sprawach sercowych? Sądzisz, że lud znał sie na medycynie, pierwiastkach chemicznych i miał właściwe rozeznanie ich działań... Ot ktoś poczuł sie zdrowszy, szczęśliwie pokochał i uznał, że woda służy miłości, przekazał innym swoje doznania i inni poszli szukać źródła miłości - ot i proste wyjaśnienie 
|
Śr cze 12, 2019 13:16 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
IrciaLilith napisał(a): Kozioł, wybacz że się wtrącę, ale przeczytałam podlinkowaną dyskusję i z mojego punktu widzenia wygląda to tak samo jak z Małgosi, a nie jestem nawet chrześcijanką czyli nie mam motywów religijnych do tskuej interpretacji. Zresztą liczyłam na merytoryczną listę i jej tam nie ma. Uważam, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masz świadomość, że w przypadku tzw cudownej wody nie leczy woda tylko wiara w jej domniemane właściwości i przydałoby się odróżniać nauczanie Kościoła katolickiego od ludowych, lokalnych wierzeń. No i z Tobą warto dyskutować, bo pomimo nieporozumień na początku Twojej obecności na forum, potrafisz patrzeć na wypowiedzi innych (tu moje) bez uprzedzeń. Niestety, @Kozioł jest znany z tego, że jest protestantem i nie chodzi o wyznanie, ale że nieustannie protestuje przeciwko katolikom Kozioł napisał(a): A to nie ma problemu. Mam w pamięci, ze kilka cudownych źródełek wymieniłem. Do się da nadrobic. Znajdę trochę czasu, to zrobie liste polskich cudownych źródełek i założę temat. Znajdziesz? Twierdziłeś, że Kozioł napisał(a): dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Jak się okazuje, kłamałeś i w sprawie listy i w sprawie powodu ostrzeżenia.
|
Śr cze 12, 2019 13:57 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Znajdziesz? Twierdziłeś, że Kozioł napisał(a): dostałem ostrzeżenie za liste cudownych źródełek i zwiazanych z nimi w KK wierzeń. Jak się okazuje, kłamałeś i w sprawie listy i w sprawie powodu ostrzeżenia. O ile pamiętam, to wspomniałem o czterech źródełkach. Wydłubie je z tekstu, obiecuję. Na marginesie: wody zdrojowe sa butelkowane i sprzedawane w marketach. Analogicznie podobne oczekiwania co do podobno cudownie uzdrawiających wód ze swiętych źródełek są w pełni uzasadnione.
|
Cz cze 13, 2019 8:42 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): O ile pamiętam, to wspomniałem o czterech źródełkach. Wydłubie je z tekstu, obiecuję. Nie kręć. Nie interesuje mnie gdzie i kiedy wspomniałeś o czterech źródełkach. Twierdziłeś, że za ową listę dostałeś ostrzeżenie, co jest wierutnym kłamstwem. Skończ z tym, bo będzie kolejne ostrzeżenie za kłamstwa.Kozioł napisał(a): Na marginesie: wody zdrojowe sa butelkowane i sprzedawane w marketach. Analogicznie podobne oczekiwania co do podobno cudownie uzdrawiających wód ze swiętych źródełek są w pełni uzasadnione. Oczekujesz tego? Bo mnie to do szczęścia nie jest potrzebne. Potrafię sama wlać do butelki  .
|
Cz cze 13, 2019 12:06 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): O ile pamiętam, to wspomniałem o czterech źródełkach. Wydłubie je z tekstu, obiecuję. Nie kręć. Nie interesuje mnie gdzie i kiedy wspomniałeś o czterech źródełkach. Twierdziłeś, że za ową listę dostałeś ostrzeżenie, co jest wierutnym kłamstwem. Skończ z tym, bo będzie kolejne ostrzeżenie za kłamstwa.Opierałem się na swojej pamieci. Pamiętam, ze wspomniałem Poznań (bo wtedy dopiero o źródełku na Żydowskiej dowiedziałem), Sosnówke i miałem jeszcze co najmniej dwa przykłady otwarte. Ale nic straconego. Juz otwieram watek o cudownych źródełkach.
|
Cz cze 13, 2019 12:20 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nadal lecisz w kulki. Nie odwołałeś kłamstwa, że za to własnie dostałeś ostrzeżenie.
|
Cz cze 13, 2019 12:23 |
|
|
|