Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
marekrogowicz napisał(a): Mógłbyś objaśnić zrozumiale w jaki sposób przeczy to 6 dniom stworzenia ? W taki, że jeśli wszystkie gatunki powstały w 6 dni, to dlaczego ułożyły się w stratygrafii tak, że ich lokalizacja jest zależna od warstwy. Nie istnieje sensowne wyjaśnienie tego. Cytuj: Na jakiej podstawie naukowej (nie spekulacyjnej) twierdzisz że w ogóle są gwiazdy będące w takiej odległości ? O ile mi wiadomo metoda trygonometryczna ma pewne ograniczenia - w żadnym razie nie pozwala obliczyć tak dalekich odległości mając aktualne rozmiary Ziemi do wyliczeń. No też w tym przypadku nie stosuje się metody trygonometrycznej.
|
Wt lis 19, 2019 15:29 |
|
|
|
 |
bert04
|
marekrogowicz napisał(a): Cytuj: Chociażby widoczność gwiazd znajdujących się dalej niż 6000 lat świetlnych stąd przeczy.
Na jakiej podstawie naukowej (nie spekulacyjnej) twierdzisz że w ogóle są gwiazdy będące w takiej odległości ? O ile mi wiadomo metoda trygonometryczna ma pewne ograniczenia - w żadnym razie nie pozwala obliczyć tak dalekich odległości mając aktualne rozmiary Ziemi do wyliczeń. Znając dokładne rozmiary orbity Ziemi wokół Słońca można za pomocą teleskopu Hubble lub satelity Hipparcos obliczać paralaksę do ponad 3.000 parsec-ów (ok. 10.000 lat świetlnych). Najdalszy obiekt zmierzony tą metodą to pulsar PSR B1508+55, paralaksa 0,000415", co odpowiada ok. 2.400 parsecom albo 7.800 latom świetlnym. zefciu napisał(a): No też w tym przypadku nie stosuje się metody trygonometrycznej.
Stosuje stosuje, w miarę ulepszania metod pomiarów. Służy to też kalibracji metod między sobą, w tym przypadku triangulacji i przesunięcia ku czerwieni.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt lis 19, 2019 15:48 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: Znając dokładne rozmiary orbity Ziemi wokół Słońca Powiedziałem - nie spekulacyjnej. Ruchu Ziemi nikt nie dowiódł, a zatem jedyne co mamy do obliczeń to średnicę Ziemi. To w sposób drastyczny zmniejsza możliwości pomiarowe. Cytuj: W taki, że jeśli wszystkie gatunki powstały w 6 dni, to dlaczego ułożyły się w stratygrafii tak, że ich lokalizacja jest zależna od warstwy. Nie istnieje sensowne wyjaśnienie tego. Owszem - istnieje - potop.
|
Wt lis 19, 2019 16:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marekrogowicz napisał(a): Owszem - istnieje - potop. Masz irytujący zwyczaj rzucania hasłami bez kontekstu. Co potop? Jaka konkretnie teoria wyjaśnia zapis stratygraficzny przy użyciu potopu? Jak konkretnie przebiegał potop i dlaczego kopaliny ułożone są akurat tak, jak są ułożone?
|
Śr lis 20, 2019 8:24 |
|
 |
Kozioł
|
marekrogowicz napisał(a): Cytuj: Znając dokładne rozmiary orbity Ziemi wokół Słońca Powiedziałem - nie spekulacyjnej. Ruchu Ziemi nikt nie dowiódł, a zatem jedyne co mamy do obliczeń to średnicę Ziemi. To w sposób drastyczny zmniejsza możliwości pomiarowe. I tu jesteś w błędzie. Człowiek juz był w kosmosie i na własne oczy widział ruch ziemi. Jeżeli to skala, odległośc dla ciebie za mała, to wystrzeliliśmy juz kilka sond kosmicznych i zebralismy z nich dane. marekrogowicz napisał(a): Cytuj: W taki, że jeśli wszystkie gatunki powstały w 6 dni, to dlaczego ułożyły się w stratygrafii tak, że ich lokalizacja jest zależna od warstwy. Nie istnieje sensowne wyjaśnienie tego. Owszem - istnieje - potop. Gdyby wszystkie gatunki istniały od początku i potop miał by byc wyjasnieniem warstw ze skamieniałościami, to jest pewien problem. We wszystkich warstwach musiały by wszystkie znane nam (i nie znane juz) gatunki (chociażby sam człowiek) Co do przekładu Wujka. Otóż jest on .... bardzo modernistyczny. Jest to przekład przekładu, przekład powstałej równolegle wersji Wulgaty, a ta powstała na podstawie późnych źródeł głównie bizantyjskich. Jak kulawa jest to wersja i jak bardzo odstaje od znanych źródeł zdawał sobie sprawę chocby Pius X, który zlecił wykonanie odnowionej wersji (Neowulgata) bliższej czasów Jezusa . Szło jak krew z nosa, po ćwierc wieku wydano dopiero pierwsza księgę, a calość skończono po nastepnym pół wieku. Neowulgata stała sie oficjalnym katolickim tłumaczeniem lacińskim w 2001r.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Śr lis 20, 2019 8:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ponieważ widać, że marekrogowicz, jak każdy kreacjonista próbuje zrobić wątek o wszystkim i o niczym, wydzieliłem temat geocentryzmu tutaj:viewtopic.php?f=47&t=41773W tym wątku proszę dyskutować modele Układu Słonecznego. Tutaj skupmy się na ewolucji biosfery ziemskiej.
|
Śr lis 20, 2019 9:10 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: We wszystkich warstwach musiały by wszystkie znane nam (i nie znane juz) gatunki (chociażby sam człowiek) Z jakiej racji? - przecież jedne organizmy lepiej się chronią przed powodzią niż inne. Jedne są w stanie uciec wyżej , inne nie. Cytuj: Co do przekładu Wujka. Otóż jest on .... bardzo modernistyczny. Jest to przekład przekładu, przekład powstałej równolegle wersji Wulgaty, a ta powstała na podstawie późnych źródeł głównie bizantyjskich. Z tego co wyczytałem przekład Wujka bazował nie tylko na teście Wulgaty ale i na starych kopiach ksiąg biblijnych. Co ważne - jest tam ortodoksyjne katolickie objaśnienie. Przykładowo chronologia biblijna jest tam w jednym z komentarzy potraktowana dosłownie.
|
Śr lis 20, 2019 15:54 |
|
 |
bert04
|
Ech... Biblia Wujka to temat na osobny temat. Tutaj tylko najważniejsze: marekrogowicz napisał(a): przekład Wujka bazował nie tylko na teście Wulgaty Dodajmy tutaj, że były to czasy reedycji Wulgaty. Jak Wujek zaczynał, obowiązywała jeszcze Wulgata lowańska, w środku prac została zadekretowana Wulgata Sykstyńska (1590), a jak kończył to obowiązywała już poprawiona Wulgata Klementyńska (1592). Wujek miał ponoć skonfrontować swoją ostatnią wersję z "klementynką", ale badacze nie są zgodni do tego, na które z tych edycji bazował ... bardziej. marekrogowicz napisał(a): ale i na starych kopiach ksiąg biblijnych. To fakt, gdyż błędy "lowanki" były wówczas już powszechnie znane. Niemniej w tym miejscu należy przypomnieć, że po śmierci Wujka Biblia trafiła do rąk jezuickiej komisji rewizyjnej, której zadaniem było ujednolicenie jej treści z obowiązującą "klementynką". Edycje były liczne a najbardziej dotyczyły tych miejsc, w których Wujek korzystał z oryginalnych tekstów greckich bądź hebrajskich. I dopiero w 1599, dwa lata po śmierci Wujka, ukazuje się wydanie pełne, obejmujące także Stary Testament (przedtem były tylko NT + Psalmy). Tak więc Księga Rodzaju też jest z tego "pośmiertnego", wielokrotnie poprawianego i zrewizjonowanego wydania, bez "starych kopii". marekrogowicz napisał(a): Przykładowo chronologia biblijna jest tam w jednym z komentarzy potraktowana dosłownie. Byłbym Ci wdzięczny, gdybyś podawał jakiegoś linka do takowego komentarza. Biblia Wujka jest w sieci, nie powinno być problemu. Bo wiem jak na razie o takowych komentarzach, ale w Biblii Króla Jakuba. U Wujka, dotychczas, nie słyszałem.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr lis 20, 2019 16:25 |
|
 |
Kozioł
|
@bert04 Uprzedziłeś mnie o włos 
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Śr lis 20, 2019 16:29 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: Byłbym Ci wdzięczny, gdybyś podawał jakiegoś linka do takowego komentarza. Biblia Wujka jest w sieci, nie powinno być problemu. Bo wiem jak na razie o takowych komentarzach, ale w Biblii Króla Jakuba. U Wujka, dotychczas, nie słyszałem. Chodzi o komentarz nr 1 po rozdziale II Genesis w wydaniu z 1599 roku: https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 62/content
|
Śr lis 20, 2019 16:38 |
|
 |
IrciaLilith
|
Mimo najszczerszych chęci obawiam się, że nie potrafię tego odczytać, czyżbyś był historykiem i zakładał, że to oczywista umiejętność? Jak tak to by tłumaczyło problemy z naukami ścisłymi.
Na marginesie- dzięki za ten link, przyda się młodej do pracy z polskiego o poziomie zmian w pisowni itd.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr lis 20, 2019 20:00 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: Mimo najszczerszych chęci obawiam się, że nie potrafię tego odczytać, czyżbyś był historykiem i zakładał, że to oczywista umiejętność? Nie potrzebowałem żadnych przygotowań by to czytać - to zwyczajna czcionka gotycka ale wszystko po polsku. Trochę samozaparcia i każdy kto umie po polsku to przeczyta. S. 40 w przeglądarce jakby co - wcześniej się pomyliłem - to 1 objaśnienie po rozdziale I, a nie IIgim. Tyle chyba dasz radę. Cytuj: Jak tak to by tłumaczyło problemy z naukami ścisłymi. Jakie problemy?
|
Śr lis 20, 2019 20:58 |
|
 |
IrciaLilith
|
Jakie problemy? Totalny brak zrozumienia na czym polega ewolucja, czym jest teoria naukowa, czym jest dowód naukowy. Choć mogłobyć gorzej- chociaż nie uważasz, że Ziemia jest płaska, choć kulisty kształt ma sens tylko przy uwzględnieniu grawitacji.
Wybacz, ale nie każdy- ja sobie z tym nie radzę, to bardziej zgadywanie niż czytanie, a w przypadku tego typu tekstów zgadywanie nie powinno mieć miejsca. Jeśli dla Ciebie to czytelne to przepisz to znaną czcionką.
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr lis 20, 2019 21:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marekrogowicz napisał(a): Z jakiej racji? - przecież jedne organizmy lepiej się chronią przed powodzią niż inne. Jedne są w stanie uciec wyżej , inne nie. Gdyby wyjaśnienie było takie, to powinniśmy obserwować, iż w wyższych warstwach mamy więcej organizmów zdolnych do lotu i wspinaczki, a w niższych – mniej. Natomiast organizmy wodne powinny być rozłożone równomiernie. Ale niczego takiego nie obserwujemy. Jak np. Twoja „teoria” wyjaśnia, dlaczego trylobity obserwujemy tylko w warstwach paleozoicznych, a mezozoicznych i kenozoicznych nie? Dlaczego nieptasie dinozaury obserwujemy tylko w mezozoiku, a w paleozoiku i kenozoiku już nie?
|
Cz lis 21, 2019 7:50 |
|
 |
IrciaLilith
|
Konkretniej- jakim to cudem przy hipotezue ucieczki przed powodzą wyginęły organizmy wodne i to wiele gatunków bardzo wcześnie, bo znajdujemy je w najniższych warstwach?
|
Cz lis 21, 2019 12:08 |
|
|
|