Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
NoParssan napisał(a):
świadomość - zdawanie sobie sprawy z czegoś, np. istnienia otoczenia

Aha, czyli jak ktoś spi można go zabić. Tak jak mówię, ateizm prowadzi do degrengolady co widac na powyzszym
Cytuj:
to w żadnym razie nie zmienia faktu, iż we współczesnej filozofii jest ono stosowane w oderwaniu od religii

a co mnie to obchodzi co wspólczesna złodziejska filozofia robi?

Pn sty 18, 2021 9:27

Quinque napisał(a):
Aha, czyli jak ktoś spi można go zabić.

Nie, nie można.
Sen to nietrwały interwał w samoświadomości już zaistniałej osoby ludzkiej.

Quinque napisał(a):
a co mnie to obchodzi co wspólczesna złodziejska filozofia robi?

To stwierdzenie jest tak głupie, że aż trudno je skomentować...
Analogicznie, złodziejska teologia katolicka ukradła pojęcie substancji od Arystotelesa?

Pn sty 18, 2021 9:39
No Parssan napisał(a):
Nie, nie można.
Sen to nietrwały interwał w samoświadomości już zaistniałej osoby ludzkiej

No i? skąd niby wniosek że ktoś sie obudzi?
Cytuj:
Analogicznie, złodziejska teologia katolicka ukradła pojęcie substancji od Arystotelesa?

Oczywiście nie bo Arystoteles nie był obrzydliwym ateistą, i pewnie jakby żył w owych czasach to by to pochwalał

Pn sty 18, 2021 9:54

Quinque napisał(a):
No i? skąd niby wniosek że ktoś sie obudzi?

Dlaczego miałby się nie obudzić?

Quinque napisał(a):
Oczywiście nie bo Arystoteles nie był obrzydliwym ateistą

Przyjąłeś sobie za punkt honoru świecić swoim szczeniackim chamstwem w każdej rozmowie, w której bierzesz udział?

Quinque napisał(a):
Oczywiście nie bo Arystoteles nie był obrzydliwym ateistą, i pewnie jakby żył w owych czasach to by to pochwalał

Aha, czyli w główce Quinque, kradzież jest tylko wtedy, gdy ateista używa tego samego terminu co wcześniej teista - gdy teista używa tego samego terminu co inny teista, nawet nie wyznający tej samej religii, to spoko. :mrgreen:

Swoją drogą, termin osoby złodziejscy katolicy też ukradli od starożytnych greków i jeszcze bezczelnie zmienili jego znaczenie.

Quinque napisał(a):
i pewnie jakby żył w owych czasach to by to pochwalał

Dorabiasz sobie jako wróżka?

Pn sty 18, 2021 10:18
No Parssan napisał(a):
Dlaczego miałby się nie obudzić?

Z tego samego powodu dla którego dzieko miałoby się nie urodzić
Cytuj:
Aha, czyli w główce Quinque, kradzież jest tylko wtedy, gdy ateista używa tego samego terminu co wcześniej teista - gdy teista używa tego samego terminu co inny teista, nawet nie wyznający tej samej religii, to spoko

Oczywiście brednie, bo w średniowieczu doszło do rozwinięcia i modyfikacji tych samych terminów nie zmieniając ich sensu. Natomiast filozofia uprawiana przez obrzydliwych ateistów neguje sam sens pojęć jak i istnienie podmiotów

Pn sty 18, 2021 11:46

Quinque napisał(a):
Z tego samego powodu dla którego dzieko miałoby się nie urodzić

Między sytuacją śpiącego, dorosłego człowieka a nienarodzonego dziecka zachodzi kardynalna różnica. Wedle mojej definicji, śpiący człowiek jest już zaistniałą osobą, natomiast dziecko potencjalną. Umysł dorosłego człowieka, nawet w trakcie snu, posiada operatywność wpisania się we wszystkie punkty definicji. Umysł nienarodzonego dziecka, w zależności od etapu rozwoju, albo w ogóle nie istnieje, albo nie posiada operatywności wpisania się w rzeczone punkty. Podobnie jest z umysłami dorosłych ludzi fizycznie i permanentnie (przynajmniej w świetle współczesnej nauki) zniszczonymi przez neurodegeneracyjną chorobę, jak zaawansowany alzheimer chociażby.

Quinque napisał(a):
Oczywiście brednie, bo w średniowieczu doszło do rozwinięcia i modyfikacji tych samych terminów nie zmieniając ich sensu. Natomiast filozofia uprawiana przez obrzydliwych ateistów neguje sam sens pojęć jak i istnienie podmiotów

Filozofia uprawiana przez ateistów również rozwinęła i modyfikowała te same terminy, co stosowane przez obrzydliwych katolików. :)
Wedle waszej obrzydliwej definicji, osoba jest bytem obdarzonym rozumną duszą. Ateiści, nie widząc jakichkolwiek dobrych przesłanek świadczących o istnieniu duszy, zmodyfikowali ową definicję, przez pozbycie się nieweryfikowalnego śmiecia w postaci konceptu duszy i rozwinięcie konceptu rozumności dzięki zdobyczom współczesnej nauki. ;)

Poza tym, w starożytnej grecji termin osoba (πρόσωπον) oznaczał maskę zakładaną przez aktorów teatralnych. Wbrew więc temu co sobie ubzdurałeś, obrzydliwi katolicy niestety bezczelnie zmienili sens tego terminu. :(

Pn sty 18, 2021 12:16

Potencjalna osoba jest wtedy zanim się pocznie, więc antykoncepcja jest zabicie potencjalnej osoby ;-)
natomiast gdy plemnik wniknie w jajeczko mamy rzeczywistą, aktualną osobę.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 18, 2021 13:28
No Parssan napisał(a):
Wedle mojej definicji, śpiący człowiek jest już zaistniałą osobą, natomiast dziecko potencjalną

Tak samo jak jest potencjalnym warzywem. Ech, do czego to prowadzi ateizm:(

Cytuj:
obrzydliwych katolików

Widzimy że ateiści nie potrafią nic innego jak małpować po katolikach. No ale od dawna wiadomo że ateizm robi wiele złego w umysłach młodych podlotków

Cytuj:
Ateiści, nie widząc jakichkolwiek dobrych przesłanek świadczących o istnieniu duszy, zmodyfikowali ową definicję, przez pozbycie się nieweryfikowalnego śmiecia w postaci konceptu duszy i rozwinięcie konceptu rozumności dzięki zdobyczom współczesnej nauki

Oczywiście są to brednie. Umysł z duszą utożsamił Kartezjusz a ten żadnym prymitywnym ateistą nie był. (Rzecz jasna, katolicyzm nigdy poglądu Kartezjusza nie przyjmował. No ale to trzeba mieć pojęcie o tym co się pisze) Mało tego, w jego czasach nie do pomyślenia było że ktokolwiek może się zniżyć to tego poziomu żeby, negować oczywisty fakt istnienia Boga. No ale abstrahując od tego, to napisałem wyraźnie że pojęcia Arystotelizmu w Średniowieczu zachowały swoje znaczenie. Natomiast osoba według świeckich humanistów nie wiadomo co znaczy

Cytuj:
Poza tym, w starożytnej grecji termin osoba (πρόσωπον) oznaczał maskę zakładaną przez aktorów teatralnych

Wow, przeczytałeś Wikipedię. Szkoda tylko że nie napisałeś iż termin ten wykorzystuje tylko chrześcijaństwo

Pn sty 18, 2021 13:34

Cytuj:
Tak samo jak jest potencjalnym warzywem.

Jakim znowu warzywem?

Cytuj:
Widzimy że ateiści nie potrafią nic innego jak małpować po katolikach.

Cóż, przyznaję bez bicia, że w kwestii szczeniackiego chamstwa nie mam aż takiego doświadczenia jak, wedle Ciebie, katolicy, toteż chcąc utrzymać dyskusję na jedynym respektowanym przez Ciebie poziomie, nie mam innego wyboru jak korzystać z wiedzy osób bardziej doświadczonych w tej kwestii. Chociaż ja nie byłbym w tej kwestii aż tak surowy i nie ekstrapolowałbym poziomu chamówy pewnego prymitywnego krzykacza forumowego, wycierającego sobie gębę katolicyzmem, na ogół katolików.

Cytuj:
Oczywiście są to brednie. Umysł z duszą utożsamił Kartezjusz a ten żadnym prymitywnym ateistą nie był.

A propos bredni - kto w tej dyskusji utożsamiał rozum z duszą, bo chyba nie wymyśliłeś sobie po prostu znów chochoła?

Cytuj:
Mało tego, w jego czasach nie do pomyślenia było że ktokolwiek może się zniżyć to tego poziomu żeby, negować oczywisty fakt istnienia Boga.

Cóż, to że w roku X nie do pomyślenia było Y przez grupę ludzi Z, nie oznacza że Y nie jest prawdziwe. Podobnie jak dla Ciebie w roku 2021 nie do pomyślenia jest prowadzić dyskusję na poziomie innym niż kloaki, nie oznacza, że prowadzenie dyskusji na innym poziomie nie jest możliwe.

Cytuj:
Wow, przeczytałeś Wikipedię.

Owszem, przeczytałem. Gdybyś i Ty przeczytał chociażby tą stronę na Wikipedii to może nie robiłbyś z siebie głupka, twierdząc, że katolicy nie zmienili sensu terminu "osoba" względem oryginalnego znaczenia ukutego przez greków. ;)

Cytuj:
Szkoda tylko że nie napisałeś iż termin ten wykorzystuje tylko chrześcijaństwo

Nie napisałem, ponieważ jest to bzdura, którą napisać, w tej dyskusji, mógłbyś tylko Ty. ;)

Pn sty 18, 2021 14:24

Quinque napisał(a):
Umysł z duszą utożsamił Kartezjusz a ten żadnym prymitywnym ateistą nie był.

Dusza to nie umysł.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 18, 2021 14:30
Owszem, ale to Kartezjusz tak twierdził. Przymiotem duszy jest rozumność. I owszem, KK tak naucza

nawet nie chce mi się cytować
No Parssan,
1. Warzywem po wypadku
2. Ja nie utozsamialem rozumu z duszą
3. Oczywiście artykuł na Wikipedii mówi to o czym ja powiedziałem

Cytuj:
Podobnie jak dla Ciebie w roku 2021 nie do pomyślenia jest prowadzić dyskusję na poziomie innym niż kloaki

Nauczyłem się od ateistów i antyklerykalów. Robespierre, Diderot, Dawkins i komuch Hiczens same autorytety

Pn sty 18, 2021 14:36

Quinque napisał(a):
Warzywem po wypadku

Cóż, jak pisałem, w kwestii szczeniackiego chamstwa nie mam aż takiego doświadczenia jak Ty, ale prawdę powiedziawszy do głowy by mi nie przyszło, że osoba mająca czelność mienić się katolikiem mogłaby używać podobnie plugawego słownictwa względem ludzi niepełnosprawnych. Najwidoczniej jednak szambo, w Twoim wypadku, nie ma dna...

Quinque napisał(a):
Ja nie utozsamialem rozumu z duszą

Więc kto w tej dyskusji utożsamiał?

Quinque napisał(a):
Oczywiście artykuł na Wikipedii mówi to o czym ja powiedziałem

Oczywiście nie będziesz w stanie zacytować stosownego fragmentu z tego artykułu na Wikipedii.

Pn sty 18, 2021 14:41
"We współczesnej filozofii pojęcie kluczowe dla chrześcijańskiego i niechrześcijańskiego personalizmu, mającego źródła w chrześcijańskim (zwłaszcza tomistycznym) rozumieniu człowieka jako bytu odrębnego od świata rzeczy, przyrody, w tym także zwierząt." ~ Wikipedia

Cytuj:
Cóż, jak pisałem, w kwestii szczeniackiego chamstwa nie mam aż takiego doświadczenia jak Ty, ale prawdę powiedziawszy do głowy by mi nie przyszło, że osoba mająca czelność mienić się katolikiem mogłaby używać podobnie plugawego słownictwa względem ludzi niepełnosprawnych. Najwidoczniej jednak szambo, w Twoim wypadku, nie ma dna

Aha, wykaż że wasza śmieszna logika nie trzyma się kupy to zostaniesz wyzywany od chamów. Ech, śmiechu warte

Pn sty 18, 2021 16:59

Quinque napisał(a):
"We współczesnej filozofii pojęcie kluczowe dla chrześcijańskiego i niechrześcijańskiego personalizmu, mającego źródła w chrześcijańskim (zwłaszcza tomistycznym) rozumieniu człowieka jako bytu odrębnego od świata rzeczy, przyrody, w tym także zwierząt." ~ Wikipedia

Według Ciebie ten fragment stanowi o tym, że "termin [osoba] wykorzystuje tylko chrześcijaństwo"? :mrgreen:
Znów potykasz się i nakrywasz kopytami przy próbie przeczytania ze zrozumieniem jednego, prostego zdania. Jak to było? " Ech, śmiechu warte". Może i bawiłoby mnie to bardziej, gdybyś do podobnej, nazwijmy to, nieporadności intelektualnej, nie zdążył mnie już przyzwyczaić. ;)

Quinque napisał(a):
Aha, wykaż że wasza śmieszna logika nie trzyma się kupy to zostaniesz wyzywany od chamów.

Raczej: "określaj osoby niepełnosprawne mianem warzyw a zostaniesz słusznie, acz zdawkowo, nazwany chamem". W tym momencie to doprawdy wygląda jakbyś celowo wycierał sobie gębę katolicyzmem, by ośmieszyć tą grupę społeczną swoim kloacznym zachowaniem. Ludzie Twojego pokroju robią antyklerykałom lepszą robotę niż Robespierre, Diderot, Dawkins i Hiczens razem wzięci.

Pn sty 18, 2021 17:25
No Parssan napisał(a):
Może i bawiłoby mnie to bardziej, gdybyś do podobnej, nazwijmy to, nieporadności intelektualnej, nie zdążył mnie już przyzwyczaić

Proszę zauważyć że to nie ja stosuje personalne wycieczki. Jaki jest koń każdy widzi

Cytuj:
Według Ciebie ten fragment stanowi o tym, że "termin [osoba] wykorzystuje tylko chrześcijaństwo"?

Oczywiście zwazywszy na fakt że ateusze negują to ze człowiek to osoba

Cytuj:
Raczej: "określaj osoby niepełnosprawne mianem warzyw a zostaniesz słusznie, acz zdawkowo, nazwany chamem". W tym momencie to doprawdy wygląda jakbyś celowo wycierał sobie gębę katolicyzmem, by ośmieszyć tą grupę społeczną swoim kloacznym zachowaniem.

Proszę zauważyć że zwolennika mordowania ludzi gorszy użycie słowa które jest powszechne w potocznym użyciu. Cóż za kuriozum

Pn sty 18, 2021 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836 ... 976  Następna strona