Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Quinque napisał(a):
No_Pasaran napisał(a):
Twoja głupota i chamstwo w oczy kole.

To nie ja popieram mordowanie ludzi

Nikt tutaj nie popiera mordowania ludzi. Ty sobie po prostu ubzdurałeś, że zaprzestanie terapii osoby w stanie wegetatywnym z poważnym i trwałym uszkodzeniem mózgu = morderstwo

Wt sty 26, 2021 14:20
Oczywiście. Tak samo jak aborcja

Wt sty 26, 2021 14:48

Cytuj:
Oczywiście. Tak samo jak aborcja

Oczywiście masz prawo ubzdurać sobie dowolną rzecz.

Ale karę śmierci pewnie popierasz?
Wiesz jakie Kościół Katolicki ma stanowisko względem dopuszczalności przerwania uporczywej terapii?

Wt sty 26, 2021 14:51
Quinque nauka Kosciola katolickiego juz dawno nie intersuje. On wie lepiej!

I "naturalna smierc" ma dla niego - jak widac - baaardzo rozciagliwe pojecie.
Naturalne poczecie juz nie.
A i pewnie operacji by nie unikal i rozrusznika serca a moze i transplantacji....

Wt sty 26, 2021 15:07

No_Pasaran napisał(a):
Wiesz jakie Kościół Katolicki ma stanowisko względem dopuszczalności przerwania uporczywej terapii?

Jest w nim mowa o zaprzestaniu pojenia i karmienia?

Wt sty 26, 2021 15:25

No_Pasaran napisał(a):
https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C796587%2Cprzewodniczacy-episkopatu-prosi-o-ratowanie-zycia-polaka-ze-szpitala-w

Katoliccy księża jak zwykle wiedzą najlepiej co dobre dla człowieka – lepiej od najbliższej rodziny (żony i dzieci), lepiej od lekarzy opiekujących się chorym, lepiej od sądów brytyjskich dogłębnie analizujących sprawę i lepiej od Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.

Ale wyspecjalizowany w tych właśnie przypadkach Prof Maksymowicz z Kliniki Budzik który ma na koncie wiele sukcesów chce się podjąć tego zadania więc dlaczego ktoś miałby to utrudniać?
Lekarze zatrudnieni w NHS niestety do najlepszych nie należą a tamtejsze sądy pewnie są takie jak w Polsce i prawie zawsze są po stronie lekarzy.
Nie rozumiem tego kuriozalnego tłumaczenia sądu że transport do Polski mógłby go narazić na dodatkowe cierpienia i w efekcie na śmierć.
Tzn śmierć z braku wody i pożywienia byłaby tu jakoś bardziej sprzyjająca dla pacjenta?
W dodatku już cztery razy go odłączano od wody i pokarmu.
Zupełnie bez sensu ten pacjent blokuje łóżko w szpitalu skoro są chętni aby go zabrać. Nawet przed pandemią ciężko jest się tu dopchać do jakiegoś lekarza a teraz to tragedia.

Wt sty 26, 2021 15:37

katon napisał(a):
Lekarze zatrudnieni w NHS niestety do najlepszych

Masz jakieś dowody podważające kompetencje lekarzy zaangażowanych w sprawę tego polaka, czy tak sobie przyszedłeś ich poszkalować?

katon napisał(a):
a tamtejsze sądy pewnie są takie jak w Polsce i prawie zawsze są po stronie lekarzy.

Masz jakieś dowody podważające kompetencje sędziów zaangażowanych w sprawę tego polaka, czy tak sobie przyszedłeś ich poszkalować? Poza tym, może nie zauważyłeś, ale to żona i dzieci opowiadają się za zaprzestaniem terapii i to do ich zdania przychylił się sąd.

katon napisał(a):
Nie rozumiem tego kuriozalnego tłumaczenia sądu że transport do Polski mógłby go narazić na dodatkowe cierpienia i w efekcie na śmierć

Czego nie rozumiesz?
Cierpienia i śmierć w trakcie wielogodzinnego tranzytu mogłyby być gorsze, niż spokojne odejście na szpitalnym łóżku pod nadzorem lekarzy i dostępem do sprzętu medycznego.
Sąd uznał także, iż nie ma przesłanek świadczących o tym, że w Polsce pacjent mógłby uzyskać leczenie, którego nie mogliby mu zapewnić Anglicy. Zwrócił także uwagę, że przeniesienie pacjenta wbrew woli jego żony i dzieci byłoby niewłaściwe.

katon napisał(a):
Zupełnie bez sensu ten pacjent blokuje łóżko w szpitalu skoro są chętni aby go zabrać.

No popatrz. Najwyraźniej Anglicy nie myślą w tak czysto utylitarnych kategoriach i respektują jednak prawa ludzi będących pod ich jurysdykcją.

Wt sty 26, 2021 16:13

No_Pasaran napisał(a):
Masz jakieś dowody podważające kompetencje lekarzy zaangażowanych w sprawę tego polaka, czy tak sobie przyszedłeś ich poszkalować?

No nie ufam lekarzom na budżetówce.Trzy tygodnie temu zgłosiłem się do dentysty NHS co było nie takie proste i dentysta chciał mi usunąć zęba ponieważ tak ze zdjęcia wynikało,
poważna infekcja i zapalenie. Ja jednak nie chciałem się na to zgodzić bo chciałem ratować zęba to dentysta wyznaczył mi termin na wczoraj.
Ponowne zdjęcie wykazało że zęba jednak nie trzeba usuwać.
Innym razem zgłosiłem się z silnym bólem tylnej części głowy i tylko na podstawie pobranej krwi, pomiaru ciśnienia i wagi stwierdzono że jest wszystko porządku. Żadnego zdjęcia RTG. Mój kolega z podobnym bólem w tym samym miejscu miał robione zdjęcie RTG i punkcje bo jak wiadomo tylko tak można stwierdzić czy nie ma jakiegoś guza. W ogóle bardzo niechętnie dają skierowanie na RTG i ja tam nie mam szans chociaż mam
stwierdzone uszkodzenie kilku kręgów dziesięć lat temu.
Zupełnie nie mam zaufania do lekarzy opłacanych z budżetu państwa zarówno w Polsce jak i w UK.
Chcesz się naprawdę leczyć to idz do dobrego specjalisty na prywatną wizytę.

Cytuj:
Masz jakieś dowody podważające kompetencje sędziów zaangażowanych w sprawę tego polaka, czy tak sobie przyszedłeś ich poszkalować? Poza tym, może nie zauważyłeś, ale to żona i dzieci opowiadają się za zaprzestaniem terapii i to do ich zdania przychylił się sąd.

Po prostu wiem z doświadczenia jak działają sądy lekarskie i prokuratura w Polsce i jak mają za nic prawa pacjenta i wątpię aby w UK było inaczej bo w tym kraju jak zauważyłem wszystko jest na od....
Matka i siostra jest jednak innego zdania, a my nie wiemy jakie są tam stosunki rodzinne.
Nie mam zaufania do sądów i nie jestem tak naiwny.
Cytuj:
Czego nie rozumiesz?
Cierpienia i śmierć w trakcie wielogodzinnego tranzytu mogłyby być gorsze, niż spokojne odejście na szpitalnym łóżku pod nadzorem lekarzy i dostępem do sprzętu medycznego.
Sąd uznał także, iż nie ma przesłanek świadczących o tym, że w Polsce pacjent mógłby uzyskać leczenie, którego nie mogliby mu zapewnić Anglicy. Zwrócił także uwagę, że przeniesienie pacjenta wbrew woli jego żony i dzieci byłoby niewłaściwe.

No nie spokojne odejście tylko śmierć z braku wody. Spróbuj nie pić tak z kilka dni. Dlaczego jak taki pacjent ma już umrzeć to nie wstrzykuje mu się trucizny?
Dlaczego jak mi się coś przytrafi to rodzina będzie mieć problemy żeby mnie odebrać? Jakiś urzędas z obcego kraju będzie mi tu decydować co jest dla mnie dobre a co nie.
Cytuj:
No popatrz. Najwyraźniej Anglicy nie myślą w tak czysto utylitarnych kategoriach i respektują jednak prawa ludzi będących pod ich jurysdykcją.

Jak miałem kilka tygodni temu silny ból zęba i opuchliznę to nigdzie nie chcieli mnie przyjąć ponieważ wytłumaczenie było takie że nie byłem ich pacjentem.
Czyż to nie kuriozalne?
Na szczęście od bólu zęba się nie umiera.
Podali mi nr telefonu na infolinię ale dopiero następnego dnia udało mi się tam dodzwonić bo linia była tak przeładowana.
No i niestety jak już się dodzwoniłem to dopiero na drugi dzień mogli mnie przyjąć a tu ból przez parę dni nie do wytrzymania i jeszcze mi zakazali (w trosce o moje zdrowie) zażywanie środków przeciwbólowych ze względu na żołądek. Ale prosili abym zadzwonił jakby zapalenie się pogłębiło i opuchlizna przeszła na oko.

I takie mam prawo do leczenia w tym kraju w nagłych przypadkach.

Wt sty 26, 2021 17:37
Lekarze nie sa z gumy.
Mnie moj wlasny dentysta (na kase chorych) w Niemczech przyjal z silnym bolem zeba po 3 dniach, bo tak mial wolny termin. Ale potem siedzial nad tym zebem godzinami (doslownie), nie patrzac na zegarek, kilka razy, zeby go uratowac i uratowal.

Ale jak mu taki pacjent niespodziewanie czas zajmie, to caly grafik innych wizyt sie sypie.

Wt sty 26, 2021 18:36

Muzeum "Pamięć i Tożsamość" im. św. Jana Pawła II w Toruniu otrzymało na jedną ze swoich wystaw 60 milionów złotych z publicznego budżetu. W wydatkach niewygasających na całą ochronę zdrowia w tym roku przeznaczono ok. 240 mln zł - wyliczyli dziennikarze TVN24
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsLink

Wt sty 26, 2021 18:37
Polak, o ktorego tak zawziecie walczonu, umarl

https://tvn24.pl/swiat/sparalizowany-po ... je-4943124

proteom, czemu sie dziwisz? Pasozyt bedzie tak dlugosie pasl na cudzych pieniadzach, az go sie sila oderwie. Jego wymysly sa wazniejsze niz zycie i zdrowie milionow ludzi! On to dla przyszlych pokolen robi, zeby go na witrazach mogli ogladac.

Ostatnio edytowano Wt sty 26, 2021 18:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt sty 26, 2021 18:39

katon napisał(a):
Trzy tygodnie temu zgłosiłem się do dentysty NHS co było nie takie proste i dentysta chciał mi usunąć zęba ponieważ tak ze zdjęcia wynikało,
poważna infekcja i zapalenie. Ja jednak nie chciałem się na to zgodzić bo chciałem ratować zęba to dentysta wyznaczył mi termin na wczoraj.
Ponowne zdjęcie wykazało że zęba jednak nie trzeba usuwać.
Innym razem zgłosiłem się z silnym bólem tylnej części głowy i tylko na podstawie pobranej krwi, pomiaru ciśnienia i wagi stwierdzono że jest wszystko porządku. Żadnego zdjęcia RTG. Mój kolega z podobnym bólem w tym samym miejscu miał robione zdjęcie RTG i punkcje bo jak wiadomo tylko tak można stwierdzić czy nie ma jakiegoś guza. W ogóle bardzo niechętnie dają skierowanie na RTG i ja tam nie mam szans chociaż mam
stwierdzone uszkodzenie kilku kręgów dziesięć lat temu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dowód_anegdotyczny

katon napisał(a):
Zupełnie nie mam zaufania do lekarzy opłacanych z budżetu państwa zarówno w Polsce jak i w UK.

To że nie masz zaufania do lekarzy opłacanych z budżetu państwa, nie daje ci podstaw do podważania kompetencji lekarzy zaangażowanych w sprawę tego polaka.

katon napisał(a):
Po prostu wiem z doświadczenia jak działają sądy lekarskie i prokuratura w Polsce i jak mają za nic prawa pacjenta i wątpię aby w UK było inaczej bo w tym kraju jak zauważyłem wszystko jest na od....

Czyli nie masz dowodów, ale a priori podważasz ich kompetencje. Spoko.

katon napisał(a):
No nie spokojne odejście tylko śmierć z braku wody. Spróbuj nie pić tak z kilka dni. Dlaczego jak taki pacjent ma już umrzeć to nie wstrzykuje mu się trucizny?

Jest jednak pewna "mała" różnica pomiędzy mną a nim. Ja nie jestem w stanie wegetatywnym i odczuwam głód oraz pragnienie.

katon napisał(a):
Dlaczego jak mi się coś przytrafi to rodzina będzie mieć problemy żeby mnie odebrać? Jakiś urzędas z obcego kraju będzie mi tu decydować co jest dla mnie dobre a co nie.

Usilnie ignorujesz fakt, że w przypadku tego człowieka zadecydowała najbliższa rodzina - żona oraz dzieci.

Wt sty 26, 2021 18:39
Ale on wlasnie umarl!

Wt sty 26, 2021 18:42

@No_Pasaran

Jak pójdziesz do jakiegoś lekarza z problemem zdrowotnym i on stwierdzi że niestety nic nie da się tu zrobić to czy poprzestaniesz na tym? Wystarczy Ci że jest specjalistą i sprawa zamknięta?
Niczego nie podważam a jedynie mam wątpliwości i skoro ceniony w tej dziedzinie Prof Maksymowicz mówi że mogą być jakieś szanse to chyba wie co mówi.
I tak jak powiedziałem nie znamy sytuacji rodzinnej tego pacjenta i jakie były tam relacje.
Nie podważam tu wyroku sędziów lecz mam wątpliwości.
Wiem że w polskich Sądach Lekarskich gdy jest odwołanie to pacjenci przegrywają w ok dziewięćdziesięciu kilku procent.
Po prostu bronią swoich i nic w tym nadzwyczajnego nie ma.

Wt sty 26, 2021 19:03

Kael napisał(a):
Lekarze nie sa z gumy.
Mnie moj wlasny dentysta (na kase chorych) w Niemczech przyjal z silnym bolem zeba po 3 dniach, bo tak mial wolny termin. Ale potem siedzial nad tym zebem godzinami (doslownie), nie patrzac na zegarek, kilka razy, zeby go uratowac i uratowal.

Ale jak mu taki pacjent niespodziewanie czas zajmie, to caly grafik innych wizyt sie sypie.

To nie o to chodzi. Nie przyjęto mnie ponieważ są takie wytyczne, możliwe że w związku z covidem i wszędzie od razu pytali czy jesteś zarejestrowany w naszej placówce. Jak nie to dziękuje i do widzenia i rób co chcesz, a ryzyko że stracisz zęba czy coś poważniejszego z tego mogło wyniknąć było duże.
A przepisanie jakiegoś antybiotyku to byłby jakiś problem? W końcu jak się zażywa po 12 ibuprofenu plus 2-4 paracetamole dziennie bo nie dało się wytrzymać to też było niebezpieczne.

Wt sty 26, 2021 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839 ... 976  Następna strona