Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Dziękujemy za te analizę psychologiczną. Może zatrudnisz się jako psycholog?
Cytuj:
urywasz niewygodne dla ciebie wątki

Gdybyście nie zakładali dziesiątek tematów to bym nie musiał niczego urywać
Cytuj:
jakbyś nie potrafił użyć Google

Nie będę szukał dowodów na potwierdzenie waszych fantasmagorii
Cytuj:
Przecież dyskutujesz

od lat dyskutuje w ten sam sposób. Nie mam zamiaru komentować rzeczy o których pisałem długie posty po kilka razy(np. O Franco)
Cytuj:
Masz zamknięty umysł i nie jesteś otwarty na dialog

A kiedyś twierdziłem że jestem?
Cytuj:
zależności co jest dla ciebie korzystniejsze

Nie ma nic lepszego niż płacz lewicy o poranku :)

Wt sty 05, 2021 12:04

Quinque napisał(a):
Cytuj:
Masz zamknięty umysł i nie jesteś otwarty na dialog

A kiedyś twierdziłem że jestem?

Muszę podziękować za to wyznanie. Przynajmniej wiadomo, z kim mam do czynienia. W takiej sytuacji rzeczywiście nie ma sensu podejmować jakichkolwiek prób dyskusji, bo to strata czasu. Przede wszystkim dla mnie.

Także twoja obecność na forum jest dyskusyjna, ale to nie moja piaskownica, więc możesz sobie tu być.

Quinque napisał(a):
Cytuj:
zależności co jest dla ciebie korzystniejsze

Nie ma nic lepszego niż płacz lewicy o poranku :)

Nie jestem ani lewicowy, ani prawicowy. Biorę sobie z każdej ze stron co mi się wydaje najlepsze. Jeśli otwartość umysłu i ciekawość świata to "lewicowe" cechy, no to w takim przypadku rzeczywiście bliżej mi do lewicy. Wolę to niż poczucie, że mój łeb jest zakuty.

głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami."
- Izajasz 29,13

Wt sty 05, 2021 13:08
Post Re: Kościelny język, nowomowa, język przekładów biblijnych
No_Pasaran napisał(a):
A mnie irytuje gdy ludzie, w tym autor tego tematu i osobnik powyżej, używają terminu nowomowa, ewidentnie nie wiedząc co oznacza.

Nowomowa - język władzy i kontrolowanych przez nią środków przekazu w państwach totalitarnych, służący do manipulowania ludźmi i nastrojami społecznymi
^podkreślenie własne
https://sjp.pwn.pl/sjp/nowomowa;2491041.html

Nowomowa nie oznacza po prostu nowo powstałych wyrazów lub znaczeń. Dla określenia "wyrazu, zwrotu lub znaczenia wyrazu nowo powstałego w jakimś języku", używa się terminu neologizm.

Ale masz coś merytorycznego do napisania w temacie? Czy tak przyszedł sobie tworzyć poezję

Śr lut 03, 2021 17:30

Przyszedłem zwrócić uwagę, że w tytule tematu jest termin, który nijak nie pasuje do jego treści.

Nawiasem pisząc, do listy słów których Quinque znaczenia nie zna, obok "nowomowy" należy również dołączyć słowo "poezja".

Śr lut 03, 2021 17:39
Quinque napisał(a):
No_Pasaran napisał(a):
A mnie irytuje gdy ludzie, w tym autor tego tematu i osobnik powyżej, używają terminu nowomowa, ewidentnie nie wiedząc co oznacza.

Nowomowa - język władzy i kontrolowanych przez nią środków przekazu w państwach totalitarnych, służący do manipulowania ludźmi i nastrojami społecznymi
^podkreślenie własne
https://sjp.pwn.pl/sjp/nowomowa;2491041.html

Nowomowa nie oznacza po prostu nowo powstałych wyrazów lub znaczeń. Dla określenia "wyrazu, zwrotu lub znaczenia wyrazu nowo powstałego w jakimś języku", używa się terminu neologizm.

Ale masz coś merytorycznego do napisania w temacie? Czy tak przyszedł sobie tworzyć poezję

Podziękuj za wyjaśnienie i zacznij pisać merytorycznie.

Śr lut 03, 2021 17:42
No_Pasaran napisał(a):
Przyszedłem zwrócić uwagę, że w tytule tematu jest termin, który nijak nie pasuje do jego treści.

Nawiasem pisząc, do listy słów których Quinque znaczenia nie zna, obok "nowomowy" należy również dołączyć słowo "poezja".

Aha, czyli nie masz nic merytorycznego do powiedzenia. To akurat żadne zaskoczenie

Śr lut 03, 2021 20:51
krzysiekniepieklo napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
To jest forum dyskusyjne, a nie ambona.

Jeśli to do mnie uwaga, to to jest to uwaga nie na miejscu. Czy spotkałaś się z sytuacją żeby ktoś polemizował z księdzem podczas kazania? Ja normalnie dyskutuję, a Wasze odczucia i pewnego rodzaju bezradność we własnej argumentacji, to nie są dowody na "ambonę"

I to jest twoj glowny problem.

Ty jestes tak przekonany, ze twoja prawda to Prawda, ze nie przyjmujesz zadnych argumentow.
Ciebie jakis duch oswiecil, a innych na pewno zaden nie oswieca, no bo by mysleli jak ty.
Koniec "dyskusji".

No i milion watkow o tym samym, tylko poszatkowane na pojedyncze zdania, ktore ty rozumiesz tak, jak tobie pasuje. Celem nie jest wlasciwe zrozumienie, tylko przekonanie reszty forum do twojej prawdy.

Szczerze mowiac, to jest to meczace, bo nie ma sensu tlumaczyc komus zasad lotow samolotem, jesli ten sie upiera, ze fizyka jest bee i on nie bedzie zadnych podstaw sie uczyl, a samolot latac nie moze, bo on sam nie potrafi.

So mar 13, 2021 11:54

Na pewnym forum mieli podobny problem z antyteistką, która zakładała w niekontrolowany sposób antyklerykalne wątki. Wkrótce chyba cała społeczność miała już tego serdecznie dość, bo z tego co pamiętam założyli jej jeden temat, gdzie mogła wypluwać z siebie wciąż nowe pretensje.

So mar 13, 2021 14:24

Do @Kael
To jest fakt, że mam dość silne przekonanie do tego, co piszę. No ale faryzeusze mieli dokładnie taki sam problem z Jezusem. Nie znajdowali argumentów przeciwko temu, co Jezus mówił. Jezus powiedział im parę słów Prawdy i skończyło się, jak się skończyło. Jezus jak do faryzeuszów mówił. to miał pewność, co do Słowa. Ja opieram się na wierze, że te myśli, które do mnie przychodzą, to pochodzą od Boga. Czasami na coś sobie pozwolę, jak mam silne przekonanie, co do Słowa. No ale to nie moja zasługa, że to słowo jest dla Was tak drażniące. To widocznie Bóg porusza Wasze serce. No bo od głaskania to jeszcze nikt się nie zmienił. To na podstawie silnych przeżyć, ludzie się dopiero zmieniają. No ale do tego, to potrzeba chęci żeby zrozumieć i zakwestionować to, co się już "wie".

So mar 13, 2021 14:46

@krzysiekniepieklo, a czytałeś Dzienniczek Faustyny?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 13, 2021 15:58

Andy72 napisał(a):
@krzysiekniepieklo, a czytałeś Dzienniczek Faustyny?

Nawet cały dzienniczek przeczytałem ale to było kilkanaście lat temu. Na początku trochę myślałem o tym, co pisała, no ale dzisiaj nie jest dla mnie inspiracją. Można powiedzieć, że była na mojej drodze ale to było dość krótko.

So mar 13, 2021 16:47

I pisała o posłuszeństwie Kościołowi, Jezus wolał by była poszłuszna przełożonym nawet niż Jemu. I między innymi dlatego została świętą. Mateczka Kozłowska natomiast popełniła błędy.
Ja muszę się zabrać za Dzienniczek, choć mam zaległości z czytaniem i nie lubię dużo czytać/

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So mar 13, 2021 16:51
Moderator

Krzysiek, brak Tobie pokory. "Ja wiem, do mnie mówi Bóg, a do was nie..."- nie dyskutujesz, a przekonujesz, głosisz - to jest pycha. Porównanie siebie do Jezusa w kwestii głoszenia Twojej prawdy, to najdelikatniej mówiąc, przegięcie. On Bóg - Człowiek był nieomylny, a Ty? Tak samo?

So mar 13, 2021 18:09

Małgosiaa napisał(a):
Krzysiek, brak Tobie pokory. "Ja wiem, do mnie mówi Bóg, a do was nie..."- nie dyskutujesz, a przekonujesz, głosisz - to jest pycha. Porównanie siebie do Jezusa w kwestii głoszenia Twojej prawdy, to najdelikatniej mówiąc, przegięcie. On Bóg - Człowiek był nieomylny, a Ty? Tak samo?

Przecież mówił żeby Go naśladować. To Go naśladuję i mówię to, co myślę.

No a mało jest w Piśmie, jak proroków traktowano. Prawdziwi prorocy spotykali się z ostracyzmem do zabijania włącznie, a fałszywych nosili na rękach. Z Jezusem tak samo postąpili i jeszcze Jezus swoim uczniom obiecywał, że i ich też tak będą traktować. No a taki, który prawdę mówi prosto w oczy, to świętym nie zostaje. Szybciej zostaje męczennikiem. Tych, których palili na stosach, świętymi nie ogłaszali. No a taki Loyola, to był gotów mówić, że białe jest czarne (czy odwrotnie), jak mu tak powiedzą. No, przy takiej uległości, to nie trudno świętym zostać.

So mar 13, 2021 19:14
Uznales, ze wymysly twojego rozumu to wiedza od Boga.

Ale juz innym zarzucasz, ze ich prawda to bladzenie.
Albo kazdy zna (swoja prawde) albo kazdy moze bladzic i musi przyznac, ze moze jalas czesc zrozumial, ale moze sie i mylic. Ty takiej mysli do siebie nie dopuszczasz. Twoja prawda, to jedyne w co wierzysz.

Prawda cala, ciebir nie interesuje bo twoj rozum jej nie przyjmuje.

So mar 13, 2021 19:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433 ... 498  Następna strona