Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Kierownik duchowy?? 
Autor Wiadomość

No widzisz to nie takie trudne :-D ...pomódl sie przed tym spotkaniem i emocje odłóż na bok, bo najważniejszym partnerem dialogu ma być Chrystus :-D

N lis 06, 2005 12:35
Zobacz profil WWW

Właśnie wtedy ksiądz nakazał mi przyjmować Chrystusa mówiąc , że bierze to na siebie .

Również mam kierownika duchowego i również miałam podobną sytuację, tzn. również mi ks. powiedział, że bierze to na siebie:)).

N gru 25, 2005 23:44

A ja dalej Mu nie powiedziałam. Nie mogę się w sobie zebrać. :cry: Jestem tchórzem. No, ale żyje się dalej. Może kiedyś... Wesołych Świąt przy okazji :D

Pn gru 26, 2005 13:55
Zobacz profil WWW

No to może zaczne od początku.W pewnym punkcie rozwoju mojej wiary zaczęłam szukać kierwonika...zaczęło mi po prostu czegoś brakować.Po pewnym czasie poszłam do spowiedzi w oddalonym o 15 km od mojego miejsca zamieszkania kościele,w małym miasteczku.Tam długo czekałam na Ksiedza,zaczelam modlic sie do św. Tereski i zaraz przyszedł kapłan,byłam tylko z kolezanka i nikogo wiecej wiec to torche dziwne ;>
Nasza spowiedz trwala bardzo długo i wierze ze dał mi go Bog.Bo juz wtedy zaproponował mo abym przyszła po ksiazke do niego itp.
Po trzech spowiedziach w konfesjonale zaproponowałam aby byl moim stalym spowiednikiem...oczywiscie nie zrobilam tego tak jednoznacznie jakoś samo wyszło.I od tego czasu wzrastam duchowo na prawde.Moj spowiednik i jednoczesnie kierownik jest bardzo zabiegany i mało ma czasu gdyz pracuje z mlodzieża itd. przypomina mi troche Karola Wojtyłe jako ksiedza.Ale dla mnie zawsze znajdzie czas i za to mu dziekuje,ostatnio zaczelismy jeszcze lepiej sie dogadywac i jest cudownie!
A jak mi go brakuje to pisze sms,albo dzwonie lub gadamy na gg i w ten sposob mi doradza .Mysle ze nie powinnas przejmować sie tym ze Ksiedza przeniesli ..widocznie ten nie byl dla Ciebie czekaj na nowego ,ktorego Bog Ci da.
pozdrawiam

Śr kwi 19, 2006 13:43

Ja to taka nienowoczesna jestem ale te sms ,gg? Przeciez chyba mozna zaczekac na spotkanie raz na jakis czas a nie zawracac glowe ks ,,na okragło"swoimi problemami.

Śr kwi 19, 2006 17:11

A więc tak... zawsze chciałam mieć księdza, z którym będę często rozmawiać, który będzie moim przyjacielem i będzie mną kierował, ale nigdy odpowiedniego nie spotkałam. Teraz się takowy pojawił, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić, żeby był moim kierownikiem duchowym. I jak poza tym to wszystko wygląda? O czym się rozmawia z takim kierownikiem, jak często itd... I jak mam mu to powiedzieć, że chcialabym, aby nim dla mnie był?

So sty 13, 2007 21:41

Rola kierownika duchowego polega na towarzyszeniu a nie na rozwiązywaniu problemów. Choc to nie uniknione (ale to nie cel)I nie chodzi o to by było miło i by zawsze na każde zawołanie był obecny, dyspozycyjny... Jest to niesamowity dar, który trzeba pielęgnować.

Cz sty 25, 2007 21:07

Ale mam pytanie:
czy myślicie, że mogłabym pisać smsy do kierownika duchowego, gdy mi źle, czuje sie bezradna?
i czy musiała by być to rozmowa w konfesjonale, czy tez na "spacerku"?

Cz maja 03, 2007 23:21

Becia Ty chyba potrzebujesz przyjaciela a nie kierownika duchowego. Oczywiście, że jeśli potrzebujesz możesz napisać smsa, ale powiedz co ten sms zmieni w Twoim życiu duchowym (duchowym a nie psychicznym). Takie rzeczy powinnaś ustalić ze swoim kierownikiem w pierwszej kolejności.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt maja 04, 2007 18:24

nie wiem czy bardziej smieszno czy straszno?

Pt maja 04, 2007 20:07

pamiętam, jak moja kumpela napisała esa do swego kierownika, ze jej ciężko w danej chwili (duchowo!), a on jej kazał odmowić modlitwe... i mu powiedziała, że jej cięzko, bo w danej chwili nie moze sobie przypomnieć tekstu tej modlitwy ( a przecież znała ja doskonale)..
ja mam na chwięe obecną tak samo :(

Pt maja 04, 2007 20:57

Becia ale o takich sprawach musisz rozmawiać ze swoim kierownikiem, z nim musisz ustalić co dla Ciebie dobre, czy jak będziecie się spotykać/kontaktować. Rozumiem, że bardzo trudno Ci teraz, jednak internet to nie najlepsze medium aby jakkolwiek pomagać na tej płaszczyźnie.
Pozdrawiam :)

Pt maja 04, 2007 21:29

hm... a o czym na początku rozmawiać ze swoim kierownikiem?
tzn załóżmy, że pytam się go, ale zrobić to muszę, gdy mam już jakiś problem?

(to są czysto teoretyczne pytania :D )

So maja 12, 2007 10:38

Na sam początek chyba dobrze byłoby razem przyjrzeć się własnej kondycji duchowej, określić moment życia duchowego w którym się jest. Określić co tak naprawdę jest Ci potrzebne, do czego chcesz dążyć. Oczywiście o problemach i kłopotach sukcesywnie mówić i próbować sobie z nimi jakoś radzić wg wskazówek.

Nigdy nie znajdziesz gotowego szablonu takich rozmów bo go zwyczajnie nie ma. Zaczynasz na "szczęść Boże" a kończysz na "z Panem Bogiem" a cała reszta jest indywidualna. Tak samo nie jesteś w stanie podać schematu żadnej innej rozmowy ponieważ tematów do niej dostarcza samo życie, które się przecież zmienia :)

So maja 12, 2007 19:29

ale takie pytanie: czy trzeba się przygotować do tej rozmowy, trzeba wiedzieć, o czy rozmawiać, czy to wyjdzie samo?
czy można iść od razu bez problemu?

So maja 12, 2007 21:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona