Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 11:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona
 Satanizm:) 
Autor Wiadomość
Jurji, zapytaj sie satanistow. Ja nim nie jestem ale przyjane im pelne prawo do nazywania sie takimi i definiowania swojej religii wg ich przekonan a nie bazowania na chrzescijanskiej Bibli.

Crosis

Cz paź 13, 2005 11:27

Czy CZAS, PUNKT albo PRZYMIOTNIK jest bytem duchowym?

Czas, punkt, przymiotnik - to są abstrakty, a nie byty.

Cz paź 13, 2005 22:34

Odpowiem ci cytatami pochodzacymi z oficjalnego oswiadczenia CoS
Kim jest Szatan dla satanisty? napisał(a):
Z kwestią Szatana wiąże się wiele nieporozumień. Ludzie, którzy nie znają satanizmu łatwo ulegają złudzeniu, że satanizm polega na czymś po prostu przeciwnym do chrześcijaństwa, a skoro chrześcijanie wierzą w Boga, to sataniści w Szatana. Nic bardziej błędnego. Szatan istnieje w naszych umysłach jedynie jako symbol, co oznacza, że sataniści nie wierzą w Szatana jako byt osobowy! Szatan jest symbolem reprezentującym samego satanistę - jego umysł, zwierzęcą naturę, przebiegłość, egoizm itd. Szatan nie pochodzi nie wiadomo skąd, pochodzi od człowieka, jest 'złem' chrześcijaństwa. Nie należy jednak rozumować na zasadzie prostej odwrotności! Sataniści nie są negatywem chrześcijan. Satanizm kwestionuje wiele z chrześcijańskich zachowań, wytyka rozbieżność natury i chrześcijańskiej moralności, ale Szatan nie oznacza 'pana wszelkiego zła na ziemi'. Nie oznacza, że dokonywane są 'dla niego' jakieś mordy, czy gwałty - tego w satanizmie w ogóle nie ma, co jest częstym nieporozumieniem. Satanista dąży do zaspokojenia, przyjemności i Szatan jest tym symbolem, który na drodze sprzeciwu napędza emocjonalnie - tworzy specyficzny teatr, w którym emocje napędzają działanie.

Kim jest i jaki powinien być satanista? napisał(a):

Nie ma jednolitego wizerunku jaki "powinien" być satanista. Unikatowość i twórczość są tu popierane - nie bezmyślne podporządkowywanie się. Nie ma znaczenia jakiego rodzaju muzyki lubicie słuchać. Nie ważne czy wolicie gotyk, black metal, klasykę, pop, czy inną muzykę. Nie istotne jaki styl ubierania się preferujecie. Naprawdę liczy się to, że jesteście dojrzałymi, wrażliwymi, świadomymi swych możliwości indywidualistami, którzy rozkoszują się Ciemnością i którzy pragną zetknąć się z innymi, podzielającymi wasze poglądy. W świecie prefabrykowanych, nasączonych mediami, nieoryginalnych jazgotów do satanisty należy wielbienie, podtrzymywanie i chronienie prawdziwej indywidualności i kreatywności. Szatan reprezentuje wolność od hipokryzji, wygodnych kłamstw i przeciwstawiania się temu, co niesłusznie uważane jest za prawdę. Jest silny i buntowniczy, inspiruje nasze własne siły.
[jest to fragment listu CoS do satanistycznej młodzieży]

Czy satanizm jest groźny? napisał(a):

Tak. Jest groźny dla ludzi niedojrzałych i nieodpowiedzialnych. Tym odradzam sciezke satanizmu bardzo szczerze i bardzo mocno. Satanizm bowiem stawia przed tobą nieograniczoność moralnego wyboru, czyli Wolność. Ukazuje ci siłe Ego. Satanizm bowiem uskrzydla cię i wynosi ponad dobro i zło. Zabiera cię w poczet bogów. Teraz odpowiedź na pytanie stanowi to czy umiesz z tego mądrze korzystać.
Tu tkwi bezpieczeństwo i niebezpieczeństwo tejże ścieżki. Twój umysł, twój wybór, postawa, odpowiedzialność stanowi to, czy ten potencjał, jaki satanizm przed tobą odkrywa, wykorzystasz do płodzenia dobra dla siebie czy do plenienia głupoty.

Pt paź 14, 2005 15:05
Zobacz profil WWW

-=TenebrosuS=-Kim jest Szatan dla satanisty? napisał(a):
[...]Szatan istnieje w naszych umysłach jedynie jako symbol, co oznacza, że sataniści nie wierzą w Szatana jako byt osobowy[...]

Czyli po prostu szatan nie istnieje? Jest to lekceważące podejście do tak groźnej siły.
<Tu nie ma żadnych min! - powiedział Jasiu, wchodząc na pole minowe!>

Cytuj:
Nie oznacza, że dokonywane są 'dla niego' jakieś mordy, czy gwałty - tego w satanizmie w ogóle nie ma, co jest częstym nieporozumieniem.

To dziwne, że ludzie nazywający się satanistami, organizują czarne msze czasami (rzadko, ale się czasem zdarzy) rytualne gwałty i mordy. Może oni są złymi satanistami i za karę może ich skreślić z listy satanistów...

jaki powinien być satanista napisał(a):
Nie ma jednolitego wizerunku jaki "powinien" być satanista. Unikatowość i twórczość są tu popierane -[...] Naprawdę liczy się to, że jesteście dojrzałymi, wrażliwymi, świadomymi swych możliwości indywidualistami, którzy rozkoszują się Ciemnością i którzy pragną zetknąć się z innymi, podzielającymi wasze poglądy. [...] wolność od hipokryzji, wygodnych kłamstw i przeciwstawiania się temu, co niesłusznie uważane jest za prawdę. Jest silny i buntowniczy, inspiruje nasze własne siły.

Czyli satanista to po prostu prawdomówny indywidualista, lubiący ciemność i nie lubiący hipokryzji. ciekawa definicja - Ludzi obdarzonych tymi cechami jest dużo, ale czy wszyscy z nich wiedzą, że są satanistami?
Może nawet ja? -
Ja nie, nie jestem zbyt silny, ale buntowniczy tak.

Czy satanizm jest groźny? napisał(a):

[...] Jest groźny dla ludzi niedojrzałych i nieodpowiedzialnych. Tym odradzam sciezke satanizmu bardzo szczerze i bardzo mocno. Satanizm bowiem stawia przed tobą nieograniczoność moralnego wyboru, czyli Wolność [...]

Ale każdy człowiek ma wolną wolę i może wybierać. Nie musi być zaraz satanistą.

Cytuj:
Ukazuje ci siłe Ego

Znam bardziej bezpieczne metody wzmocnienia Ego.

Reasumując: satanizm to prymitywna i mało konkretna ideologia podatna na zniekształcenia, szczególnie w wykonaniu prymitywnych osobowości, którzy nie potrafią poradzić sobie z nadmiarem agresji. Dla nich taka ideologia jest szczególnie atrakcyjna. W praktyce podpierając się taką niespójną ideologią można usprawiedliwić KAŻDY swój czyn, nawet najbardziej ohydny.

So paź 15, 2005 12:15

z tego co widze to probujesz mi weprzec ze ja wierze w szatana i oddaje mu choldy i inne badziewia ?

Cytuj:
To dziwne, że ludzie nazywający się satanistami, organizują czarne msze czasami (rzadko, ale się czasem zdarzy) rytualne gwałty i mordy. Może oni są złymi satanistami i za karę może ich skreślić z listy satanistów...

a moze mi opowiesz cos ciekawego o gwaltach i morderstwach i nawracaniu mieczem "za boga" podczas inkwizycji i innych tego typu akcjach ??

So paź 15, 2005 18:27
Zobacz profil WWW

z tego co widze to probujesz mi weprzec ze ja wierze w szatana i oddaje mu choldy i inne badziewia ?

? ..ale o Tobie nic nie było w tym poście...

Cytuj:
a moze mi opowiesz cos ciekawego o gwaltach i morderstwach i nawracaniu mieczem "za boga" podczas inkwizycji i innych tego typu akcjach ??

Czy sugerujesz związek inkwizycji z satanizmem ze względu na podobieństwo metod? Nie wiem zbyt wiele na temat inkwizycji. Napewno wielu ludzi średniowieczna inkwizycja skrzywdziła, tak samo jak wyprawy krzyżowe. Ale co ma do tego satanizm? (poza metodami?)

So paź 15, 2005 19:39

? ..ale o Tobie nic nie było w tym poście...

ale odnosiles sie do mojego postu wiec uwazam ze te slowa byly skierowanie do mnie
Cytuj:
Czy sugerujesz związek inkwizycji z satanizmem ze względu na podobieństwo metod? Nie wiem zbyt wiele na temat inkwizycji. Napewno wielu ludzi średniowieczna inkwizycja skrzywdziła, tak samo jak wyprawy krzyżowe. Ale co ma do tego satanizm? (poza metodami?)
nie, ale krucjaty byly przytoczone dlatego ze ludzie w sredniowieczu ktorzy mieli nizsze swiecenia kaplanskie(wiekszosc templariuszy naprzyklad) zabijali w imie boga, wszedzie mozna znalezc grupe ludzi ***** lekko mowiac psycholi

So paź 15, 2005 20:37
Zobacz profil WWW

a może chodzi o pseudosatanistów....no tych co latają nocami po cmentarzach poubierani w czarne szmaty i gonią koty ??

nie zbłaźniłabym się tak...

Pt lis 04, 2005 10:19

Dowiedziałem się tu takich rzeczy o satanistach, że omal z krzesła nie spadłem. Rytualne gwałty i mordy... ktoś tu chyba ma zbyt bujną wyobraźnie. A może to przez tę telewizje? Ciekawe, ile osób wypowiadających się w tym temacie chociaż raz przeczytało dzieło LaVey'a... Przykrym jest fakt, iż większość ludzi krytykujących satanistów nie ma żadnego pojęcia o ich poglądach i filozofii zyciowej.
Bardzo typowym nieporozumieniem jest twierdzenie, jakoby satanista nie wierzył w Boga. Koncept "Boga" w człowieczej interpretacji tak bardzo się przez te wszystkie wieki różnił, ze satanista po prostu przyjmuje taki, jaki mu najbardziej odpowiada. To człowiek zawsze stwarzał swoich bogów, nie zaś oni jego. Dla niektórych Bóg jest łaskawy, dla innych przerażający. Przez satanistę "Bóg" - jakkolwiek by się go nazwało lub w ogóle bezimienny - postrzegany jest jako równoważący czynnik natury, nie zajmujący się ludzkim cierpieniem. Ta potężna siła, która przenika i równoważy wszechświat, jest zbyt bezosobowa, aby zajmować się szczęściem bądź niedolą stworzeń z krwi i kości na tej kulce brudu, na której właśnie żyjemy. Każdy, kto uważa Szatana za uosobienie zła, powinien zastanowić się nad wszystkimi mężczyznami, kobietami, dziećmi i zwierzętami, o których śmierci zadecydowała "wola Boża". Nawet w obrębie danej religii subiektywne wyobrażenia Boga różnią się od siebie zasadniczo. Niektóre religie posuwają się tak daleko, że przyczepiają etykietę heretyka każdemu, kto należy do innej sekty religijnej niż ich własna, pomimo że ogólne założenia doktrynalne i wyobrażenia o pobożności mają prawie takie same. Na przykład katolicy uważają, że protestanci skazani są na potępienie z tego prostego powodu, że nie należą do Kościoła katolickiego. Z tej samej przyczyny wiele odłamów wiary chrześcijańskiej, jak Kościół ewangelicki czy grupy Kościołów odrodzonych, wierzy, że katolicy są poganami ponieważ oddają cześć wizerunkom (Chrystusa przedstawia się na nich w sposób najbardziej zbliżony do psychologicznych wyobrażeń jego czcicieli, a z drugiej strony chrześcijanie krytykują "pogan" za oddawanie czci symbolom i posążkom). Żydzi z kolei zawsze byli utożsamiani z Diabłem. Jeżeli występuje tyle gwałtownych sprzeczności dotyczących właściwego sposobu oddawania czci Bogu, to jak wiele musi być różnych interpretacji Boga - i która jest właściwa?

Cz lis 24, 2005 15:19

Sanort ciekawie piszesz. Na kończące Twoją wypowiedź pytanie odpowiedziałbym: właściwa iterpretacja jest ta, która jest własna. Bo nie ma czegoś takiego jak prawda, jest tylko punkt widzenia.

So sty 14, 2006 16:10

-=TenebrosuS=-Kim jest Szatan dla satanisty? napisał(a):
[...]Szatan istnieje w naszych umysłach jedynie jako symbol, co oznacza, że sataniści nie wierzą w Szatana jako byt osobowy[...]

Czyli po prostu szatan nie istnieje? Jest to lekceważące podejście do tak groźnej siły.

Skoro określasz Szatana jako "groźna siła" to dlaczego czepiasz się stwierdzenia że nie jest bytem osobowym? Czy Twoim zdaniem np. grawitacja istnieje fizycznie? Czy może tylko odczuwamy jej istnienie? Czy z Szatanem nie jest podobnie?

So sty 14, 2006 16:13

Post To bardzo niebezpieczna sekta.
To bardzo niebezpieczna sekta. Może się nam wydawać że satanizm jeśli wogóle istnieje to gdzieś poza naszym "światkiem". A tu codziennie mijasz ludzi... co oni myślą... co czują... Kogo czczą...? :o

Pn sty 16, 2006 13:47

Jasne. Bo każdy może być satanistą... Nawet twój kolega z podwórka... Brat... Siostra... Kolega ze szkolnej ławy czy z miejsca pracy... Zło nigdy nie śpi... :/

Jakbyśmy to już kiedyś przerabiali, tylko na inną mańkę: zamieńmy "satanista" albo "sekciarz" na "wróg ludu", "zapluty karzeł reakcji", "antykomunista", "imperialista" czy "szpieg CIA", a będziemy mieli dokładnie taką same poetykę, jaką posługiwała sie propaganda pół wieku temu.

Bo grunt, to robić ludziom wodę z mózgu i utrzymywać ich w stanie ciągłego zagrożenia, prawda? Wtedy sa posłuszni jak stadko baranów. Pardon - owieczek. :>

No opanujmy się. Bez psychozy proszę, co?

Pn sty 16, 2006 14:58
Zobacz profil WWW

Post Re: To bardzo niebezpieczna sekta.
Dżonek napisał(a):
To bardzo niebezpieczna sekta. Może się nam wydawać że satanizm jeśli wogóle istnieje to gdzieś poza naszym "światkiem". A tu codziennie mijasz ludzi... co oni myślą... co czują... Kogo czczą...? :o

Takie podejście nie ma większego sensu, co najwyżej może Cie wpedziec w nerwice.

So sty 21, 2006 23:20

Jak wiadomo "świętą" księgą satanistów jest Biblia Szatana. Ja jednak po przeczytaniu tej książki byłem bardzo rozczarowany, jeżeli chodzi o jej choćby literacką wartość. Bardzo niski poziom zarówno treści jaki formy. Ksiega po prostu godna wyznawców. Czytając to ma się wrażenie jakby twórca Kościoła Szatana sam nie wierzył w to co pisze, a nawet przeczył istnieniu Szatana.

"Ja wędruję tylko po ścieżkach obdarzonych sercem, po ścieżkach, które mogą mieć serce. Po nich wędruję, by przemierzyć je do końca; to jedyne wyzwanie warte podjęcia. Oto którędy wędruję i patrzę, patrzę z zapartym tchem." Juan Matus

N sty 29, 2006 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona