Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

nnnnoooo dobra :D

dopisałem częściej występującą wersję nazwy :)

Rzeczywiście. Eisegeta jest baaardzo popularnym słowem w stosunku do ejzegety :zly:

Pn lut 06, 2006 9:17

Od jakiegoś czasu nie odzywam się na forum. Z różnych powodów.
Ale teraz się odezwę krótko.
Otóż mi pytania nie uwłaczają swoją łatwością. Nie znajduję odpowiedzi nie tylko w minutę, ale nawet w 5 minut. Może niektórzy będa zbulwersowani - 10 minut również mi nie wystarcza.
Obecne pytania bardzo mi się podobają - nie za łatwe, ale równocześnie jednoznaczne, nie ma niedomówień (przynajmniej w tych trzech, które teraz widzę), dotyczą Biblii. Jak nie znam odpowiedzi to po prostu moja niewiedza, a nie np. błąd w interpretacji.

Pn lut 06, 2006 9:39

ejzegeta - ejze Geta!
ejze - ejże - zawołanie
Geta - Lucius Publius Septimius Antoninus Geta, młodszy syn Septymiusza Sewera, brat Karakalli. Cesarz rzymski od 211 roku (współrządził z bratem). Zamordowany przez Karakallę w 212 roku.

Geta - japońskie drewniane obuwie przypominające chodaki. Są noszone z tradycyjnymi japońskimi strojami, takimi jak kimono lub yukata, ale w Japonii nosi się je także do współczesnych ubrań podczas gorących letnich miesięcy.

Domyslam się, ze chodzi o ten pierwszy przypadek. Ponieważ drugi jest przedmiotem, a pierwszy osobą.

Patrzcie jakie prosciutkie :P

Pn lut 06, 2006 9:56
Długośc szukania nie jest sprawa uwłaczajaca w niczym......po prostu jedni maja szczęście i znajduja szybko inni musza sie troche pomeczyć, bo akurat nie trafili tam gdzie sie to znajduje.

Tak wiec nieważny czas, ale efekt....

Pn lut 06, 2006 9:59

Od jakiegoś czasu nie odzywam się na forum. Z różnych powodów.
Ale teraz się odezwę krótko.
Otóż mi pytania nie uwłaczają swoją łatwością. Nie znajduję odpowiedzi nie tylko w minutę, ale nawet w 5 minut. Może niektórzy będa zbulwersowani - 10 minut również mi nie wystarcza.
Obecne pytania bardzo mi się podobają - nie za łatwe, ale równocześnie jednoznaczne, nie ma niedomówień (przynajmniej w tych trzech, które teraz widzę), dotyczą Biblii. Jak nie znam odpowiedzi to po prostu moja niewiedza, a nie np. błąd w interpretacji.

dzieki, ze sie odezwał któstaki kto nie znajduje odpowiedzi w minute, pozdrawiam, uff, az mi lzej na sercu, bo myslałam, ze to tylko ja szukam "nieco" dłuzej
mamałgosia witaj w klubie( chciałam napisać w jakim klubie, ale sie ugryzłam w jezyk)

Pn lut 06, 2006 11:27
dzieki, ze sie odezwał któstaki kto nie znajduje odpowiedzi w minute, pozdrawiam, uff, az mi lzej na sercu, bo myslałam, ze to tylko ja szukam "nieco" dłuzej
mamałgosia witaj w klubie( chciałam napisać w jakim klubie, ale sie ugryzłam w jezyk)

Ej no... ja też się wyżej odzywałam ;)

Pn lut 06, 2006 11:42

Po portugalsku i włosku nie umiem, więc jakby nawet się znalazło to nic mi po tym.
Ale problem w tym, że mnie się nie znajduje "po żadnemu". :(

Też mam z tym pytaniem problemy. Mam pytanie czy to jest, jak już ktoś zdążył zauważyć, konkurs biblijny czy językowy? Dlaczego mamy poszukiwać w tekstach pisanych w językach obcych, jeżeli w tekstach polskich biblistów (egzegetów), polskich słownikach i encyklopediach brak jest tego słowa? Pozdrawiam wszystkich Konkursowiczów i Księdza Prowadzącego.

Pn lut 06, 2006 19:55

To kiedy trzeba u Ciebie sprzątać :-D ??

Pn lut 06, 2006 20:57

Z tym ejse-czy tez ejzegeta to jednak lekka przesada, no nie wiem moze po za tymi, którzy w ciagu minuty odpowiadaja, to sporo nas ma problem.
Słowo nie do znalezienia(oczywiscie według mnie) Juz dam spokój, bo szukałam juz w wielu miejscach i nic.

Pn lut 06, 2006 21:15
Belizariuszu, geta to także technika łapania kamieni w Go (bo komuś się kształt z tym chodaczkiem kojarzył.
Obrazek
Następnym razem kiedy będę miał okazję to zagrać, celowo wybiję sobie dwa przednie zęby, żeby móc wyseplenić "Ejse! Geta!"

Pn lut 06, 2006 21:21

Chciałam przeprosić tych wszystkich, którzy poczuli się dotknięci tym małym wyścigiem z czasem w kwestii szukania odpowiedzi. W żadnym razie nie chciałam nikogo urazić. Przepraszam.

Co to eisegety to faktycznie nie ma tego pierwszego hasła, ale to, co Saxon dopisał w nawiasie już da się znaleźć, więc nie rezygnujcie:)
Powodzenia.

Pn lut 06, 2006 21:21

Mysle jednak, ze saxonowi chodzilo o cesarza. Bo tutaj chodzi o osobe.

To zawołanie jego brata Karakalli, tuz przed usunieciem z padołu łez wspomnianego nieszczesnika.
Według historyków karakalla w dzieciństwie spadł z konia i stacił dwa pierwsze zęby...dla tego seplenił wolajac "EJZE GETA"

Pn lut 06, 2006 22:07

Coś nam Padre zamilkł :( Albo, znając tendencje poprzednich tur, wystrzeli z pytaniem za 1 pkt jak z armaty i wszyscy padniemy :?

ave:
Też szukałem długo (i bezowocnie) do czasu gdy zacząłem zamieniać literki na "współbrzmiące" i gdy już znalazłem pojawiło się uzupełnienie w pytaniu (bardzo pomagające), więc głowa do góry i do dzieła!!

Stan:
Prawda - słowniki na temat ejze- eisegety milczą jak zaklęte :? Widocznie one wszystkie są postkomunistyczne :P

A co do trudności... pamiętacie słynne pytanie (które stało się nawet tytułem artykułu) o 4QEx^b ?? Nawet w Googlach można się pogubić ;)

Pn lut 06, 2006 22:13
Co to eisegety to faktycznie nie ma tego pierwszego hasła, ale to, co Saxon dopisał w nawiasie już da się znaleźć, więc nie rezygnujcie:)
Powodzenia.

No ja znalazłam w końcu.... ale w "zagranicznym" języku ;-) nie do końca mi znanym. Prawdę mówiąc: wcale mi nie znanym ;-)

Powiem Wam tak: w pierwszej chwili to się zdenerwowałam na to moje google ze nie chce pokazać tego co ja chce zobaczyć, ale na szczęście.... zaraz potem przyszło opamiętanie :) No bo nawet jeśli nie znajde (a już nie palnuję dalej szukać) to jakie to w sumie ma znaczenie? Poczytałam sobie trochę o "egzegetach", dowiedziałam się czegoś nowego - i w sumie tylko to się liczy.
Pamiętajmy o tym, a nie złoścmy się na ks. Adama.

Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza tych którzy mają kłopoty ze znalezieniem odpowiedzi :)

Pn lut 06, 2006 22:29
A co do trudności... pamiętacie słynne pytanie (które stało się nawet tytułem artykułu) o 4QEx^b ?? Nawet w Googlach można się pogubić ;)

O przepraszam... tamto mi się znalazło :) Tyle że wczesniej już kiedyś czytałam o Qmran i miałam troszkę pojęcia jak szukać ;)

Pn lut 06, 2006 22:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 234  Następna strona