Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy badać kandydatów do seminarium? 
Autor Wiadomość

Post Czy badać kandydatów do seminarium?
Czy ludzie idacy doseminarium duchownego powinny byc badanie psychologicznie (np. testami) czy nie maja jakis przeciwskazan do bycia kaplanem?

Śr mar 01, 2006 18:47

Śr mar 01, 2006 19:23
Jak najbardziej jest to wskazane. Bo powołanie to nie tylko "zdaje mi się", ale także konkretne predyspozycje fizyczne* i psychiczne.

* np. księdzem nie może zostać eunuch, człowiek nie posiadający jednej ręki etc.

Śr mar 01, 2006 19:56

Cytuj:
k najbardziej jest to wskazane. Bo powołanie to nie tylko "zdaje mi się", ale także konkretne predyspozycje fizyczne* i psychiczne.

A to dlaczego eunuch nie może być księdzem. ..?????
A kulawy moze byc ..??To też taki sam człowiek niesprawny jak eunuch ( w pewnym sensie)

Śr mar 01, 2006 20:51

* np. księdzem nie może zostać eunuch, człowiek nie posiadający jednej ręki etc.

Kompletnie, zupelnie tego nie rozumiem. Mozesz mi to wyjasnic?

Śr mar 01, 2006 21:06

bo 2 ręce są potrzebne do czynności liturgicznych :P
ale tego z eunuchem to nie wiem o co autorowi chodziło

Śr mar 01, 2006 22:11

kandydaci są przy przyjmowaniu do seminarium badani przez psychologa - moj znajomy ksiądz pisze doktorat z psychologii na KUL , prawdopodobie potem bedzie pracowal w seminarium wlasnie

i więcej o nie pelnej sprawnosci [jakiejkolwiek] przyszlych kaplanów tu

Śr mar 01, 2006 22:36

Nie wiem, jak to dokładnie jest - zresztą, ciekawskim udzielą odpowiedzi w pierwsyzm lepszym seminarium - ale rzeczywiście w seminariach diecezjalnych zazwyczaj osób kalekich nie przyjmuje się.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 01, 2006 22:55
Zobacz profil WWW

kandydaci są przy przyjmowaniu do seminarium badani przez psychologa - moj znajomy ksiądz pisze doktorat z psychologii na KUL , prawdopodobie potem bedzie pracowal w seminarium wlasnie
ech ci psychologowie z KUL...
Nie wiem jak to jest teraz ale jeszcze kilka lat temu tych badan nie bylo.

Cz mar 02, 2006 9:21

Może trochę merytoryczniej? Bo na razie wygląda to tak, że jak nie wiesz co odpowiedziec, to po prostu dyskredytujesz argumenty/ kwalifikacje lub rzucasz stwierdzenia niepoparte dowodami.

Co to znaczy że kilka lat temu tych badań nie było i skąd to wiesz? :) I co znaczy to westchnienie przy psychologach z KUL? Czekam na odpowiedź :)

Cz mar 02, 2006 11:11

Co to znaczy że kilka lat temu tych badań nie było i skąd to wiesz? :) I co znaczy to westchnienie przy psychologach z KUL? Czekam na odpowiedź :)
Kilka lat temu zdawal do Siedlec do seminarium moj kolega i nic mi nie mowil o takich badaniach, stad wywnioskowalem ze kilka lat temu ich nie bylo. :) Ale nie bede sie spieral jezeli faktycznie byly.

Co do psychologow z KUL... no coz sa to specyficzni psychologowie.
Wsrodowisku psychologiczno-psychiatrycznym isnieje pewna opinia co do metod ich pracy (choc oczywiscie nie mozna tego uogolniac na wszystkich). Istnieje takze opinia, ze na KUL czy ateku nie powinno byc takiego kierunku jak psychologia.
Ale to tylko zaslyszane w srodowisku z ktorym mam stycznosc. moze sa jakies inne opinie - bardziej pozytywne ;)

Cz mar 02, 2006 11:25

Rozumiem zatem, że powtarzasz opinię środowiska, w którym się obracasz. W dodatku co najmniej nieprecyzyjną. Potrafisz postawic konkretny zarzut i go udowodnić, czy wolisz rzucać dyskredytujące i nic nie znaczące półsłówka?

[...]

[...] - off-top medyczny, przepraszam - jo_tka

Ostatnio edytowano Pt mar 03, 2006 6:55 przez jo_tka, łącznie edytowano 2 razy

Cz mar 02, 2006 11:41

Rozumiem zatem, że powtarzasz opinię środowiska, w którym się obracasz. W dodatku co najmniej nieprecyzyjną. Potrafisz postawic konkretny zarzut i go udowodnić, czy wolisz rzucać dyskredytujące i nic nie znaczące półsłówka?
[...]

Wyrazam zasluszana opinie. Gdy podwazylem sens robienia czegos takiego przez ToMu nastalo potworne oburzenie , ze jak to ...!!!!!!!
Jak ja pisze to juz mozna sie dowalic. Filozofia kalego - ale mniejsz z tym.

To dlczego KULowcy sa inni to mozna by przewod doktorski otworzyc i penie by sie wszystkiego nie ujelo. Powiem tylko, ze moja kolezanka, ktora skonczyla psychologie na KUL sama po 5 latach powiedziala: trzeba ich zamknac!!!
Mysle, ze ich podstawowym bledem jest zbytnie angazowanie religi(swojej wiary) w proces leczenia/poradnictwa/terapii. szerzej o tym zapraszam do pogadania w topicu viewtopic.php?t=6708

[...]

[...] - off-top medyczny - jo_tka

Cz mar 02, 2006 11:53
Moderator

Tak na marginesie, badania psychologiczne w siedleckim seminarium odbywają się kilka razy w ciągu studiów, po ukończonych kolejnych latach kursu. W czasie egzaminów wstępnych kandydaci rozwiązują test psychologiczny, ale nie wiem jaki, bo do seminarium nie zdawałam :)

A o opinii k66 na temat psychologów z KUL i UKSW było juz w innym wątku. Tam też było powiedziane, że różne są podejścia do człowieka i do swojego zawodu.
Wyrażając takie krzywdzące opinie (jak wyżej) podważa się autorytet profesorów, którzy na tych uczelniach wykładają i którzy nie zawsze przecież są osobami duchownymi. Ale może faktycznie k66 jest mądrzejszy niż jakis tam profesor z KULu...

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz mar 02, 2006 12:01

Nie podważam przekazywania zasłyszanej opinii. Po prostu ustaliłam fakty - mówisz coś, o czym słyszałeś. Tyle.
Podważam natomiast nieprecyzyjność negatywnej opinii - zwłaszcza, że nadal wolisz mówić o zasłyszanych ogólnikach, a nie o konkretach.

[...]

[...] - off-top medyczny, przepraszam - jo_tka

Ostatnio edytowano Pt mar 03, 2006 6:58 przez jo_tka, łącznie edytowano 2 razy

Cz mar 02, 2006 12:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona