Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 18:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Polska religijność. 
Autor Wiadomość

ale gdyby Kwasniewska nie była żoną prezydenta i nie miała takiej charyzmy, to pewnie wogóle byśmy o niej nie usłyszeli. Są dziesiątki organizacji, które codziennie pomagają tysiącom potrzebujących, ale o tym sie po prostu nie mówi w telewizji ani w gazetach

Cz mar 23, 2006 9:17

ale gdyby Kwasniewska nie była żoną prezydenta i nie miała takiej charyzmy, to pewnie wogóle byśmy o niej nie usłyszeli.
Prawie o to mi chodzilo.
Ja bym raczej JEJ konkretnie jej popularnosc przypisal prezydentowi i ludziom z nimi zwiazanymi niz jej charyzmie.

Kamyk napisał(a):
Są dziesiątki organizacji, które codziennie pomagają tysiącom potrzebujących, ale o tym sie po prostu nie mówi w telewizji ani w gazetach

No tu tez tragizujesz.
A Caritas, a Lekarze bez granic,a PCK, a HRW, a wiele innych organizacji?
Mowi sie i w tv i w prasie ale nie da sie zaprzeczyc, ze bardziej nas porusza zlo, zwlaszcza w kraju gdzie 80 czy 90 % mieszkancow deklaruje katolicyzm, a jak to sie ma do praktyki wiadomo.
Nawet takie przyziemne przyklady.
Zawsze mnie zastanawialo dlaczego ks. w trakcie swiat czy to Bozego narodzenia czy innych napomina zeby nie pic alkoholu przy stole swiatecznym.
Zeby uszanowac ta atmosfere.
Nie pojmowalem tego, bo u mnie w domui czegos takiego nie bylo jak picie na komunii czy chrzcinach czy swietacg.
Ale jak podroslem i zaczalem rozmawiac z kolegami i kolezankami to okazalo sie, ze moja rodzina ro nie jest wyznacznik normy polskiej tylko raczej ewenement.
Wiec, to ze np. tobie czy komus innemu sie wydaje, ze prasa naglasnia i uwypukla tylko zle rzeczy i ze trudno w to uwiezyc (tak jak np. Spidiemu) to z jednej strony dobrze swiadczy o was i waszych rodzinach ale z drugiej pokazuje pewien brak swiadomosci o stanie faktycznym naszego spoleczenstwa.

Kto poszukuje prawdy ten uszu nie zatyka,
kto poszukuje szczescie temu nigdy nie styka!

Cz mar 23, 2006 10:14

k66 bingo! U mnie się tez nigdy nie piło z okazji chrzcin czy komunii, co było ewenementem i dziwactwem, bo większośc chlała z tej okazji. zdrowi, polscy katolicy, znaczy się. Słuchali księdza z ambony, ale im wylatywało. Jak mój mąż trzymał synka kolegi do chrztu to sama babcia wyciągnęla flachę. Mówię - nie godzi się , a ona jak się nie godzi. Pijcie dzieci :? I stała gorzała na stole obok tego co nowoochrzczonego :? Żal tyłek ściska, spidy, żal tyłek ściska. Katolicyzm polski w pełnej krasie.

Cz mar 23, 2006 22:27

k66 bingo! U mnie się tez nigdy nie piło z okazji chrzcin czy komunii, co było ewenementem i dziwactwem, bo większośc chlała z tej okazji. zdrowi, polscy katolicy, znaczy się. Słuchali księdza z ambony, ale im wylatywało. Jak mój mąż trzymał synka kolegi do chrztu to sama babcia wyciągnęla flachę. Mówię - nie godzi się , a ona jak się nie godzi. Pijcie dzieci Confused I stała gorzała na stole obok tego co nowoochrzczonego Żal tyłek ściska, spidy, żal tyłek ściska. Katolicyzm polski w pełnej krasie.

nie nazywaj katolicyzmem to co nim nie jest. Jeśli dla Ciebie polak katolik musi chlać na chrzcie czy komunii, to tylko współczuć wypaczonego poglądu

Cz mar 23, 2006 22:32

Kamyk, nie musi chlać, a chleje. Co widzisz w tym nieprawdziwego?
Uważasz, ze katolicy polscy nie piją alkoholu i nie mają zwyczaju pić przy dużych uroczystościach rodzinnych?
Duży odstetek tak robi, więc nie wiem, czemu się złościsz na moje słowa? :o
Już nie mówię o tym, że chyba połowa par staje przed ołtarzem z powodu ciąży panny młodej, to przeciez też katolicy i to szczerzy. Nie ma się co bawić w hipokryzję. Trzeba patrzeć prawdzie w oczy.

Pt mar 24, 2006 18:26

ale wygląda na to,że dopiero raczkują w drodze do Boga

jak to swego czasu ojciec Rydzyk powiedział
ludzie niektórzy zatrzymuja się w duchowym rozwoju na etapie dziecka idącego do pierwszej komuni [czy jakos tak] choc w rozwoju fizycznym są daleko...

i tu jest racja potrzeba nam równomierności w rozwoju
nie można utykac "jedną noga" w tyle powłócząc
bo się taki człowiek kopyrtnie...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt mar 24, 2006 22:00

własnie temu sie Agatko sprzeciwiam - że na podstawie przypadków wyciągasz błędne wnioski nt całości katolików.

Pt mar 24, 2006 22:59

własnie temu sie Agatko sprzeciwiam - że na podstawie przypadków wyciągasz błędne wnioski nt całości katolików.

przypadkow??? :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

ty z Polski jestes?????

polecam obejzenie filmu Wesele - tam jest troche prawdy o nas polakach-katolikach

Pt mar 24, 2006 23:17

tak, k66 - przypadków. Pewnie nawet bardzo wielu przypadków, ale przypadków. Nie jest to reguła

So mar 25, 2006 10:30

tak, k66 - przypadków. Pewnie nawet bardzo wielu przypadków, ale przypadków. Nie jest to reguła

musisz byc szczesliwym czlowiekiem zyjac w takiej zeczywistosci.
Neo - zec by mozna

So mar 25, 2006 22:48

ja po prostu wole widzieć jasne strony niż ciemne :)

So mar 25, 2006 23:23

ja po prostu wole widzieć jasne strony niż ciemne :)

Cytuj:
Jeśli dla Ciebie polak katolik musi chlać na chrzcie czy komunii, to tylko współczuć wypaczonego poglądu

no i kto tu ma wypaczony poglad?

N mar 26, 2006 21:04

k66, nie mam wypaczonego poglądu na katolicyzm polski, ale widzę jego wady, w związku z tym inwektywy Kamyka mnie nie wzruszają. Łatwiej jest przymknąc oczy i mówić - wszystko cacy, jesteśmy najbardziej katolickim i najlepszym narodem w Europie.
Jesteśmy wielkim narodem, który wydał Karola Wielkiego Papieża, ale do doskonałości nam daleko. Sobie myślę, że wielkość JPII w całej krasie docenią dopiero następne pokolenia, tego ogromu nie jesteśmy w stanie zobaczyć i zrozumieć.
I tego mi żal, tych pozorów, ze niby tacy dobrzy jesteśmy a tyle alkoholizmu, rozwodów, przemocy :( Będzie rocznica śmierci papieża, ale czy przez ten rok coś sie w Polsce zmieniło? Czy nastąpi sanacja, ja nie widzę.
A i w życiu świeckim - tak na codzień ta religijność, katolickość nam umyka, gubimy gdzieś tę duchowość, kolejne Święta Wielkiej Nocy będą jarzyły się setkami reklam w TV, trzepaniem dywanów i szykowaniem jedzenia.
Tymczasem moc wiary , religijność nie tkwi przecież w rzeczach i konsumpcji ale w sercach ludzi. Coraz bardziej się upodabniamy do zachodu.

N mar 26, 2006 22:16

Łatwiej jest przymknąc oczy i mówić - wszystko cacy, jesteśmy najbardziej katolickim i najlepszym narodem w Europie.
i o to mi wlasnie chodzilo w zestawieniu tych 2 cytatow Kamyka.
Zarzuca ci i posrednio mi, ze robimy z polakow-katolikow pijakow i taki czy owakich i jeszcze wmawia, ze to pojedyncze przypadki po czym sam o sobie pisze, ze: woli widziec jane strony niz ciemne.
Czyli woli sie oszukiwac niz spojzec prawdzie w oczy.

Kamyk - ocknij sie !

Agatka napisał(a):
I tego mi żal, tych pozorów, ze niby tacy dobrzy jesteśmy a tyle alkoholizmu, rozwodów, przemocy :( Będzie rocznica śmierci papieża, ale czy przez ten rok coś sie w Polsce zmieniło?
no jak to co ???
kibice sie przez tydzien nie bili, gazetom wzrosl naklad dzieki dolaczanym do kazdego wydania cd z Abba Ojcze, koles jakis zastrzegl sobie prawa autorskie do JPII i terza zarabia na smierci Papieza, i wiele wiele innych pozytywnych zmian - Agatko jak moglas tego nie zauwazyc? ;)
Agatka napisał(a):
Tymczasem moc wiary , religijność nie tkwi przecież w rzeczach i konsumpcji ale w sercach ludzi. Coraz bardziej się upodabniamy do zachodu.
smutne ale prawdziwe.

Pn mar 27, 2006 7:44
Moderator

smutne ale prawdziwe.

Naprawdę smutno Ci z tego powodu? ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn mar 27, 2006 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona