| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
ale gdyby Kwasniewska nie była żoną prezydenta i nie miała takiej charyzmy, to pewnie wogóle byśmy o niej nie usłyszeli. Są dziesiątki organizacji, które codziennie pomagają tysiącom potrzebujących, ale o tym sie po prostu nie mówi w telewizji ani w gazetach
|
| Cz mar 23, 2006 9:17 |
|
|
|
 |
|
k66
|
Kamyk napisał(a): ale gdyby Kwasniewska nie była żoną prezydenta i nie miała takiej charyzmy, to pewnie wogóle byśmy o niej nie usłyszeli. Prawie o to mi chodzilo. Ja bym raczej JEJ konkretnie jej popularnosc przypisal prezydentowi i ludziom z nimi zwiazanymi niz jej charyzmie. Kamyk napisał(a): Są dziesiątki organizacji, które codziennie pomagają tysiącom potrzebujących, ale o tym sie po prostu nie mówi w telewizji ani w gazetach
No tu tez tragizujesz.
A Caritas, a Lekarze bez granic,a PCK, a HRW, a wiele innych organizacji?
Mowi sie i w tv i w prasie ale nie da sie zaprzeczyc, ze bardziej nas porusza zlo, zwlaszcza w kraju gdzie 80 czy 90 % mieszkancow deklaruje katolicyzm, a jak to sie ma do praktyki wiadomo.
Nawet takie przyziemne przyklady.
Zawsze mnie zastanawialo dlaczego ks. w trakcie swiat czy to Bozego narodzenia czy innych napomina zeby nie pic alkoholu przy stole swiatecznym.
Zeby uszanowac ta atmosfere.
Nie pojmowalem tego, bo u mnie w domui czegos takiego nie bylo jak picie na komunii czy chrzcinach czy swietacg.
Ale jak podroslem i zaczalem rozmawiac z kolegami i kolezankami to okazalo sie, ze moja rodzina ro nie jest wyznacznik normy polskiej tylko raczej ewenement.
Wiec, to ze np. tobie czy komus innemu sie wydaje, ze prasa naglasnia i uwypukla tylko zle rzeczy i ze trudno w to uwiezyc (tak jak np. Spidiemu) to z jednej strony dobrze swiadczy o was i waszych rodzinach ale z drugiej pokazuje pewien brak swiadomosci o stanie faktycznym naszego spoleczenstwa.
_________________ Naraz przerywam marazm i BASTA!
Kto poszukuje prawdy ten uszu nie zatyka,
kto poszukuje szczescie temu nigdy nie styka!
|
| Cz mar 23, 2006 10:14 |
|
 |
|
Agatka
|
k66 bingo! U mnie się tez nigdy nie piło z okazji chrzcin czy komunii, co było ewenementem i dziwactwem, bo większośc chlała z tej okazji. zdrowi, polscy katolicy, znaczy się. Słuchali księdza z ambony, ale im wylatywało. Jak mój mąż trzymał synka kolegi do chrztu to sama babcia wyciągnęla flachę. Mówię - nie godzi się , a ona jak się nie godzi. Pijcie dzieci  I stała gorzała na stole obok tego co nowoochrzczonego  Żal tyłek ściska, spidy, żal tyłek ściska. Katolicyzm polski w pełnej krasie.
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
| Cz mar 23, 2006 22:27 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: k66 bingo! U mnie się tez nigdy nie piło z okazji chrzcin czy komunii, co było ewenementem i dziwactwem, bo większośc chlała z tej okazji. zdrowi, polscy katolicy, znaczy się. Słuchali księdza z ambony, ale im wylatywało. Jak mój mąż trzymał synka kolegi do chrztu to sama babcia wyciągnęla flachę. Mówię - nie godzi się , a ona jak się nie godzi. Pijcie dzieci Confused I stała gorzała na stole obok tego co nowoochrzczonego Żal tyłek ściska, spidy, żal tyłek ściska. Katolicyzm polski w pełnej krasie.
nie nazywaj katolicyzmem to co nim nie jest. Jeśli dla Ciebie polak katolik musi chlać na chrzcie czy komunii, to tylko współczuć wypaczonego poglądu
|
| Cz mar 23, 2006 22:32 |
|
 |
|
Agatka
|
Kamyk, nie musi chlać, a chleje. Co widzisz w tym nieprawdziwego?
Uważasz, ze katolicy polscy nie piją alkoholu i nie mają zwyczaju pić przy dużych uroczystościach rodzinnych?
Duży odstetek tak robi, więc nie wiem, czemu się złościsz na moje słowa?
Już nie mówię o tym, że chyba połowa par staje przed ołtarzem z powodu ciąży panny młodej, to przeciez też katolicy i to szczerzy. Nie ma się co bawić w hipokryzję. Trzeba patrzeć prawdzie w oczy.
|
| Pt mar 24, 2006 18:26 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
no cóż może i sa katolikami ale wygląda na to,że dopiero raczkują w drodze do Boga
jak to swego czasu ojciec Rydzyk powiedział ludzie niektórzy zatrzymuja się w duchowym rozwoju na etapie dziecka idącego do pierwszej komuni [czy jakos tak] choc w rozwoju fizycznym są daleko...
i tu jest racja potrzeba nam równomierności w rozwoju nie można utykac "jedną noga" w tyle powłócząc bo się taki człowiek kopyrtnie...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Pt mar 24, 2006 22:00 |
|
 |
|
Kamyk
|
własnie temu sie Agatko sprzeciwiam - że na podstawie przypadków wyciągasz błędne wnioski nt całości katolików.
|
| Pt mar 24, 2006 22:59 |
|
 |
|
k66
|
|
| Pt mar 24, 2006 23:17 |
|
 |
|
Kamyk
|
tak, k66 - przypadków. Pewnie nawet bardzo wielu przypadków, ale przypadków. Nie jest to reguła
|
| So mar 25, 2006 10:30 |
|
 |
|
k66
|
Kamyk napisał(a): tak, k66 - przypadków. Pewnie nawet bardzo wielu przypadków, ale przypadków. Nie jest to reguła
musisz byc szczesliwym czlowiekiem zyjac w takiej zeczywistosci.
Neo - zec by mozna
|
| So mar 25, 2006 22:48 |
|
 |
|
Kamyk
|
ja po prostu wole widzieć jasne strony niż ciemne 
|
| So mar 25, 2006 23:23 |
|
 |
|
k66
|
Kamyk napisał(a): ja po prostu wole widzieć jasne strony niż ciemne  Cytuj: Jeśli dla Ciebie polak katolik musi chlać na chrzcie czy komunii, to tylko współczuć wypaczonego poglądu
no i kto tu ma wypaczony poglad?
|
| N mar 26, 2006 21:04 |
|
 |
|
Agatka
|
k66, nie mam wypaczonego poglądu na katolicyzm polski, ale widzę jego wady, w związku z tym inwektywy Kamyka mnie nie wzruszają. Łatwiej jest przymknąc oczy i mówić - wszystko cacy, jesteśmy najbardziej katolickim i najlepszym narodem w Europie.
Jesteśmy wielkim narodem, który wydał Karola Wielkiego Papieża, ale do doskonałości nam daleko. Sobie myślę, że wielkość JPII w całej krasie docenią dopiero następne pokolenia, tego ogromu nie jesteśmy w stanie zobaczyć i zrozumieć.
I tego mi żal, tych pozorów, ze niby tacy dobrzy jesteśmy a tyle alkoholizmu, rozwodów, przemocy  Będzie rocznica śmierci papieża, ale czy przez ten rok coś sie w Polsce zmieniło? Czy nastąpi sanacja, ja nie widzę.
A i w życiu świeckim - tak na codzień ta religijność, katolickość nam umyka, gubimy gdzieś tę duchowość, kolejne Święta Wielkiej Nocy będą jarzyły się setkami reklam w TV, trzepaniem dywanów i szykowaniem jedzenia.
Tymczasem moc wiary , religijność nie tkwi przecież w rzeczach i konsumpcji ale w sercach ludzi. Coraz bardziej się upodabniamy do zachodu.
|
| N mar 26, 2006 22:16 |
|
 |
|
k66
|
Agatka napisał(a): Łatwiej jest przymknąc oczy i mówić - wszystko cacy, jesteśmy najbardziej katolickim i najlepszym narodem w Europie.
i o to mi wlasnie chodzilo w zestawieniu tych 2 cytatow Kamyka. Zarzuca ci i posrednio mi, ze robimy z polakow-katolikow pijakow i taki czy owakich i jeszcze wmawia, ze to pojedyncze przypadki po czym sam o sobie pisze, ze: woli widziec jane strony niz ciemne. Czyli woli sie oszukiwac niz spojzec prawdzie w oczy. Kamyk - ocknij sie !Agatka napisał(a): I tego mi żal, tych pozorów, ze niby tacy dobrzy jesteśmy a tyle alkoholizmu, rozwodów, przemocy  Będzie rocznica śmierci papieża, ale czy przez ten rok coś sie w Polsce zmieniło? no jak to co  ? kibice sie przez tydzien nie bili, gazetom wzrosl naklad dzieki dolaczanym do kazdego wydania cd z Abba Ojcze, koles jakis zastrzegl sobie prawa autorskie do JPII i terza zarabia na smierci Papieza, i wiele wiele innych pozytywnych zmian - Agatko jak moglas tego nie zauwazyc?  Agatka napisał(a): Tymczasem moc wiary , religijność nie tkwi przecież w rzeczach i konsumpcji ale w sercach ludzi. Coraz bardziej się upodabniamy do zachodu. smutne ale prawdziwe.
|
| Pn mar 27, 2006 7:44 |
|
 |
|
rozalka
Moderator
|
k66 napisał(a): smutne ale prawdziwe.
Naprawdę smutno Ci z tego powodu? 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
| Pn mar 27, 2006 10:39 |
|
|
|