Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Błogosławieństwo pokarmów- bez księdza ?? 
Autor Wiadomość
Post Błogosławieństwo pokarmów- bez księdza ??
Przeglądając strony poświęcone zwyczajom wielkanocnym, natknęłam się na takie zdanie:

o.Adrian Paweł napisał(a):
Powinno zachęcać się także wiernych, by nie przychodzili do Kościoła z pokarmami na stół wielkanocny, ale by sami dokonywali błogosławieństwa przed wielkanocnym śniadaniem.

http://www.archidiecezja.lodz.pl/dabrow ... turgia.htm
Czy zatem błogosławieństwo księdza nie różni się niczym od błogosławieństwa wypowiadanego przez świeckiego człowieka , a święcenie pokarmów przez kapłanów jest tylko wynikiem tradycji , a nie wymogiem ?

Mogę sie mylić, ale mi wspólne błogosławieństwo pokarmów i proszenie o to kapłana kojarzy się z zabijaniem baranków paschalnych przez " całe zgromadzenie Izraela o zmierzchu".
Dlaczego zachęcać wiernych do rezygnacji ze wspólnotowego przeżywania świąt ?

I jak samodzielne błogosławieństwo pokarmów pogodzić z tym:

Cytuj:
W ten dzień przychodzimy również do kościoła, by kapłan pobłogosławił pokarmy, które będzie się spożywać w Wielkanoc. Praktyka ta występowała już w VIII wieku, zwłaszcza w Galii i Frankonii[11] .. Pobłogosławić pokarmy może, oprócz biskupa i prezbitera, także diakon i kleryk Wyższego Seminarium od III roku

Tu nie ma mowy o świeckich ...

N kwi 16, 2006 10:08

Ad ostatniego cytatu - Baraninka ale kleryk jakby nie patrzeć jest świecki jest po obłóczynach ale jakby nie patrzeć żadnych święceń jeszcze nie przyjmował (nawet diakonatu). Ale to tylko taki szczegół ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N kwi 16, 2006 11:50

N kwi 16, 2006 11:58

Bo widocznie musi odbębnić praktyki na parafii :P a mnie się pytasz? czy ja kiedyś wyglądałam jak kleryk na III roku? :D

Użytkownik rzadko obecny na forum.

N kwi 16, 2006 12:20

Cytuj:
Przy pewnych błogosławieństwach wyliczeni są: kapłan, diakon lub osoba świecka np. błogosławieństwo rodzin, małżonków, dzieci, narzeczonych, kobiety przed lub po urodzeniu dziecka, starców pozostających w domu, chorych. Jeszcze przy innych błogosławieństwach wymienia się także akolitę i lektora, np. błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny.

Czasem jako szafarz błogosławieństwa podany jest człowiek świecki, np. przy błogosławieństwie synów lub córek, ale i tu jeśli jest kapłan lub diakon oni powinni błogosławić.

co nadal nie stwierdza jednoznacznie, czy pokarmy na stół wielkanocny mogą święcić także świeccy.

I o wspólnotowym charakterze błogosławieństw :
Wprowadzenie do " Obrzędów Błogosławieństw napisał(a):
"Błogosławieństwa Kościoła są czynnościami liturgicznymi. Dlatego uczestnictwo wspólnoty, którego niekiedy się wymaga, bardziej odpowiada charakterowi modlitwy liturgicznej" (n. 16) i domaga się, by pierwszeństwo przyznać wspólnotowemu sprawowaniu błogosławieństw. W tym sprawowaniu winny dojść do głosu różne funkcje liturgiczne w zgromadzeniu, dlatego diakon, lektor, psałterzysta winni wykonywać właściwe im czynności

Czyli zasadniczo nie powinno się zachęcać wiernych ( nawet gdyby mogli) do nie proszenia kapłana o błogosławieństwo pokarmów ..?

N kwi 16, 2006 12:36

Oj, Baranku. Kleryk - do przyjęcia święceń diakonatu - jest osobą świecką (no chyba że mówimy o zakonniku, po ślubach zakonnych).

III rok - kwestia tego, że dopiero na III roku klerycy seminariów diecezjalnych (nie zakonnych - tam od złożenia ślubów) otrzymują strój duchowny - sutannę.

Mówienie o "święceniu" pokarmów nie jest raczej właściwe. Powinno się mówić - błogosławieństwo. W domach choćby przecież nie duchowny błogosławi stół przed posiłkiem - ale np. głowa rodziny.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N kwi 16, 2006 15:16
Zobacz profil WWW
Mówienie o "święceniu" pokarmów nie jest raczej właściwe. Powinno się mówić - błogosławieństwo. W domach choćby przecież nie duchowny błogosławi stół przed posiłkiem - ale np. głowa rodziny.

Masz rację. Z przyzwyczajenia użyłam raz tego słowa - oczywiście chodzi o błogosławieństwo :)

N kwi 16, 2006 16:58

Obrzędy błogosławieństw przewidują, że pokarmy mogą błogosławić klerycy, którzy otrzymali posługę lektoratu. Zazwyczaj przyjmuje się ją w trakcie III roku.

N kwi 16, 2006 20:06

A takie osoby mają też już zazwyczaj strój duchowny :)

N kwi 16, 2006 20:09
Zobacz profil WWW
Wszystko fajnie- tylko czy te obrzędy mówią coś o błogosławieństwie pokarmów przez wiernych całkiem świeckich ( poza klerykami ;) ?

N kwi 16, 2006 20:10

No gdyby taki nie-kleryk otrzymał posługę akolitatu...

Ale takich sytuacji praktycznie nie ma :)

Nie wiem, w naszej diecezji błogosławią nie tyle nawet klerycy z posługą lektorską, ale tylko akolici (czyli mogący rozdzielać Komunię, V rok).

N kwi 16, 2006 20:14
Zobacz profil WWW

z tego co wiem, moi koledzy (rok V) posługiwali w tym roku przy święceniu pokarmów, ale nie wiem czy w mojej dsiecezji mlodszy rocznik też miał taką posługę, czy też nie.

N kwi 16, 2006 20:31

Obrzęd który widziałem wyraźnie wskazuje, że mowa jest o lektorach, którzy są klerykami seminariów duchownych.

Posługę lektoratu i akolitatu przyjmują także osoby świeckie, nie-klerycy. Mowa o lektorach i nadzwyczajnych szafarzach komunii świętej. U mnie w parafii jest chyba 5 świeckich nadzwyczajnych szafarzy komunii świętej. Oni nie mogą dokonywać błogosławieństwa pokarmów.

N kwi 16, 2006 20:43

Meritus - błogosławieństwo lektorów, posługujących w parafiach (czyli ministrantów, członków liturgicznej służby ołtarza) to nie to samo co udzielenie posługi lektoratu klerykowi w ramach formacji przed kapłaństwem.

N kwi 16, 2006 20:54
Zobacz profil WWW

Zasadniczo to nie jest to samo. Funkcje są podobne, tylko lektor-kleryk jeszcze może błogosławić pokarmy i pole.

N kwi 16, 2006 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona