Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 msze wieczorne? 
Autor Wiadomość

Zgadzam się z Barankiem. Nie chodzi nawet o to, że rano często ciężko jest wstać na mszę. Po prostu wieczorem mogę dziękować za to, co danego dnia mnie spotkało - a zarazem modlić się o błogosławieństwo na nadchodzący dzień :biggrin:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lut 12, 2006 21:53
Zobacz profil WWW

W sumie nie mam wiele do dodania do postów Baranka i ToMu :)

Cytuj:
Angua, chodzi o post eucharystyczny, ale nie tylko o to. Teoretycznie możnaby przecież skrócić post zawsze do 6 godzin na przykład. Bardziej jednak liczy się usposobienie duchowe człowieka o różnych porach dnia i "bagaż", jaki niesie się po całym dniu zajęć.

Tak - ja przychodzę z tym bagażem. Bagażem zarówno grzechów, które zostają mi odpuszczone podczas spowiedzi powszechnej, jak i bagażem dobrych uczynków, które przynoszę do ołtarza i tam je ofiarowuję. I nie widzę w tym nic złego - a wręcz przeciwnie...

Cytuj:
Inna sprawa to kwestia przygotowania. Jeśli Liturgia jest o północy - poprzedza ją modlitewne przygotowanie. Jeśli rano - nabożeństwo poprzedniego wieczora. Natomiast wpadnięcie na samą tylko Eucharystię zaraz po pracy jest niezalecane.

Równie dobrze można napisać, że rano to człowiek tylko o powrocie do łóżka marzy... Owszem, czasem wpadam od razu po pracy - a czasem już po nieszporach [chodzę na 20], wszystko zależy od dnia.

A tak całkiem na koniec - dla mnie osobiście bardziej wartościowa i lepiej przeżyta jest godzinna, uroczysta msza wieczorna od dwudziestominutowej cichej mszy rannej. Ale podkreślam - dla mnie.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn lut 13, 2006 0:32

dla mnie Msza Św. wieczorna nie różni się niczym od porannej ani od każdej innej
zawsze jest to spotkanie z Bogiem poprzez przyjęcie Go

kwestia rozrózniania tych Mszy Św. pochodzi zapewne od któregoś z nakazów by nie przyjmować komuni trzy razy na dzień, bo dwa wystarczy a więcej nie ma sensu i w dodatku jedna z komuni musi być z pełnym uczestnictwem we Mszy Św. ...

nie rozumię dlaczego będac na Pasterce np musimy iść w ten sam dzień po raz kolejny na Mszę Św.
i nie rozumie dlaczego w sobotę jest wieczorem Msza Św. niedzielna...
przecież sobota to nie niedziela..

heh
ale co mi tam
mnie interesuje raczej to by nie grzeszyć , nie lamać etyki cywilizacji łacińskiej Kościoła Katolickiego

widac, że dzisiejsi teolodzy zaczynają się w przepisach gmatwać tak jak Żydzi...
zaczynaja pojmować katolicyzm na zasadzie kontraktu
przepis tutaj przepis tam a jak go nie dochowasz to jesteś bee
jeszcze trochę a etyke złamią tymi przepisami...
:x

a może to wpływ pewnej cywilizacji tylko i nie ma co sie tak przejmować... ;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lut 13, 2006 17:28
Moderator

hmm
nie rozumię dlaczego będac na Pasterce np musimy iść w ten sam dzień po raz kolejny na Mszę Św.

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale właśnie będąc na Pasterce nie musimy już być na Mszy Św. tego samego dnia :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn lut 13, 2006 17:41

Cytuj:

Po prostu czas liturgiczny liczony jest inaczej niż czas astronomiczny lub kalendarzowy. W liturgii, jeśli następnego dnia wypada niedziela lub święto o randze uroczystości (np. Zwiastowanie Pańskie), to wtedy niedziela lub święto rozpoczyna się w przeddzień wieczorem. Stąd formularz mszalny z niedzieli, a nie z soboty.

Pn lut 13, 2006 18:44

kwestia rozrózniania tych Mszy Św. pochodzi zapewne od któregoś z nakazów by nie przyjmować komuni trzy razy na dzień, bo dwa wystarczy a więcej nie ma sensu i w dodatku jedna z komuni musi być z pełnym uczestnictwem we Mszy Św. ...

To nie tak. Żeby przyjąć pierwszą - nie musisz uczestniczyć we mszy. Żeby przyjąć następną - już musisz [z wyjątkiem niebezpieczeństwa śmierci].

Mieszek napisał(a):

Nie musimy, jak to już pisała Rozalka i Leszek, Jan.

Mieszek napisał(a):

Niedziela zaczyna się pierwszymi nieszporami, które odmawia się w sobotę wieczorem. Analogicznie wszystkie pozostałe uroczystości rozpoczynają się swoimi pierwszymi nieszporami wieczorem poprzedniego dnia.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn lut 13, 2006 21:41

nie wiem natomiast dalej dlaczego wprowadzono sobote jako niedzielę...
może chciano wskazac przy okazji, że biblijny porzekaz siedmiu dni stworzenia ma tez taki sam charakter jak owa sobota...

Nie wprowadzono, a wrócono do niej. I stworzenie świata do tego raczej wiele nie ma...
Zresztą proszę - z Mateusza:

Po Soborze Watykańskim II Kościół w pewien sposób wrócił do starożytnego sposobu liczenia czasu – od zachodu słońca do zachodu. W ten sposób w obecnym Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 r. przywrócono to, co istniało w Starożytności, mianowicie możliwość sprawowania niedzielnej Eucharystii w sobotę wieczór. W ogóle w Starożytności nie znano Eucharystii w niedzielę (w naszym rozumieniu niedzieli od 12 w nocy do 12). W pierwszych wiekach Kościoła Eucharystię sprawowano zawsze w nocy z soboty na niedzielę. Było to podyktowane również względami praktycznymi. Przecież chrześcijanie byli prześladowani, niewolnicy mogli iść na Eucharystię dopiero po zakończeniu swoich codziennych zajęć itd. Drugi powód – o wiele ważniejszy – przejście Chrystusa ze śmierci do życia dokonało się w nocy z soboty na niedzielę wielkanocną. O poranku wielkanocnym Chrystusa w grobie już nie ma. Dlatego chrześcijanie sprawowali „Paschę Pana” w nocy, aby kończyć ją o poranku. Zresztą Msza św. trwała dosyć długo – najczęściej kilka godzin. Przesunięcie Eucharystii na poranek niedzielny dokonało się dopiero po 321 roku, kiedy to Konstantyn Wielki ustanowił niedzielę dniem wolnym od pracy.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr lut 15, 2006 23:57
Moderator

Posty nie na temat zostały przeniesione do tego wątku: viewtopic.php?t=6683&start=15

Pozdrawiam :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

N lut 19, 2006 19:43

Angua, dziękuje za przekierowanie tutaj. Poszerzyła się moja wiedza :-)

Tak myśl: jeżeli uroczystość wypada w sobote to czy udział we Mszy Św. w sobotni wieczór oznacza, że było się na takowej zarówno w sobote jak i w niedziele? ;-)

Pn kwi 17, 2006 10:00

Angua, dziękuje za przekierowanie tutaj. Poszerzyła się moja wiedza :-)

Cieszę się :)

Cytuj:
Tak myśl: jeżeli uroczystość wypada w sobote to czy udział we Mszy Św. w sobotni wieczór oznacza, że było się na takowej zarówno w sobote jak i w niedziele? ;-)

Nie :) Ale jaka to jest msza zależy od tego, które święto jest "ważniejsze". Sprawdza się to w tabeli pierwszeństwa dni liturgicznych. Może się zdarzyć [aczkolwiek bardzo rzadko] że ważniejsza uroczystość od niedzieli wypadnie w sobotę - wtedy niedziela nie ma pierwszych nieszporów, a wieczorna msza jest mszą sobotnią. Na ogół jednak niedziela będzie miała pierwszeństwo, co oznacza, że zaczyna się już wieczorem w sobotę. W żadnym jednak wypadku jedna msza nie "załatwi" obu uroczystości.

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 10:50

Czyli Msza Św. w sobotni wieczór, kiedy w sobote wypada Święto, nie tylko nie "załatwia" obowiązku udziału w sobote i niedziele za jednym razem (co oczywiście było żartem :-) ), ale także (i o to mi chodziło) wyklucza, żeby za pomocą tej Mszy spełnić niedzielny obowiązek przy założeniu, że już wcześniej byliśmy na Mszy w ramach sobotniego Święta...

Pn kwi 17, 2006 12:09

To zależy od tego, jakie święto wypadło w sobotę. Jeśli pierwszeństwo ma niedziela, to msza w sobotę wieczorem będzie już mszą niedzielną. Ale jeśli ważniejsze jest święto sobotnie, to pójście drugi raz na mszę wieczorem nic nie wniesie do obowiązku niedzielnego. Tabelę pierwszeństwa dni liturgicznych znajdziesz na przykład tutaj, najlepiej sobie popatrz i przeanalizuj :)

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 12:20

Czyli wpłynąć na Mszę w sobotę wieczorem może:

1. Narodzenie Pańskie (25.12)
2. Objawienie Pańskie (6.01)
3. Uroczystości w okresie Bożego Narodzenia lub zwykłym, czyli:
- Świętej Bożej Rodzicielki Maryi (1.01)
- Św. Jana Chrzciciela (24.06)
- Św. Apostołów Piotra i Pawła (29.06)
- Wniebowzięcie NMP (15.08 )
- NMP Częstochowskiej (26.08 )
- Wszystkich Świętych (1.11)

Pozostałe uroczystości albo nie mają szansy być sobotą, albo wypadają w Wielkim Poście lub Adwencie...

4. Uroczystości własne (miasta, kościoła, zakonu itp)

Przynajmniej tak mi wychodzi :) I dopuszczam, że to może być dla Polski...

Cz kwi 20, 2006 18:14

Jak w USA Wszystkich Świętych nie wypadło w niedziele to świętowanie zostało przeniesione(!) na niedziele! Ciekawe co na to Kongregacja Kultu Bożego... chyba nic...

Cz kwi 20, 2006 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2