Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 16:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Może o przyszłości...? 
Autor Wiadomość

Post Może o przyszłości...?
Hej. Chcę zadać (wg. mnie) dziwne pytanie. Otórz od dłuższego czasu interesuję się teologią. I myślałam nad takim kierunkiem studiów. I tu nasuwa mi się pytanie: co dalej? Powiedzmy, ze już jestem po tych studiach i co mogę robić?
Katechetyka, ktoś powie. A coś jeszcze? Jakoś nie widzę siebie w roli nauczyciela :?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź :-)

Pn kwi 17, 2006 13:42
Zobacz profil WWW

mozliwa jest praca w mediach katolickich, ewentualnie studia doktoranckie (najpierw licencjat koscielny, nastepnie doktorat) z prawa kaonicznego, a po tym praca w sadzie kościelnym, z tym, że jest to finansowo raczej nieopłacalne, gdyz nies zarabia sie tam kokosow. co poza tym? mozna powiekszyc grono bezrobotnych, gdyż wcale na niektorych terenach ciezko jest dostac prace w szkole jako katecheta. :( wiem coś o tym :(

Pn kwi 17, 2006 14:45

Teologia daje Ci gruntowną wiedzę, po niej możesz pracować prawie wszędzie, masz również, podyplomówkę, więc bez problemu, a poziom wykształcenia jest tak dobry, że pracodawcy chętnie ztrudniają osoby po Teologii :)

Pn kwi 17, 2006 15:49
Zobacz profil WWW

Teologia to typowo hobbystyczny kierunek studiów, nie masz po nim konkretnego zawodu (chyba że katecheta). Możesz próbować w mediach katolickich, w jakichś radach, organizacjach religijnych, coś w tym stylu. Równie dobrze można podjąć jakąkolwiek prace niezwiązaną z teologią. Można też zrobić podyplomowe lub doktoranckie i próbować zostać na uczelni

Pn kwi 17, 2006 16:04

Teologia daje Ci gruntowną wiedzę, po niej możesz pracować prawie wszędzie, masz również, podyplomówkę, więc bez problemu, a poziom wykształcenia jest tak dobry, że pracodawcy chętnie ztrudniają osoby po Teologii :)

Mniej więcej tak, jak po filozofii w Polsce. Spróbuj a przekonasz się sama. Ale jeśli masz na względzie jakiekolwiek przyzwoite życie, to nie radzę. Chyba, że pod względem duchowym, jednak - jak zakładam - samym duchem wyżyc się nie da.

Pn kwi 17, 2006 16:09
Dobrze jest zrobić jeszcze jakiś inny kierunek, oprócz teologii, taki bardziej "pewny". Bo fakt, perspektywa dostania pracy po tych studiach na dzień dzisiejszy nie jest zbyt różowa...
Aczkolwiek uważam że dla samej siebie dobrze jest coś takiego postudiować, nawet jeśli pracy w tym zawodzie nie dostaniesz.

Pn kwi 17, 2006 16:24

Moge tylko posłużyć radą, że jeśli naprawde chcesz teologie studiować, to nioe rezygnuj z tego pomysłu :) Sam studiuje teologie i powiem Ci, że są to naprawde bardzo ciekawe i interesujące studia. Naprawde wielu rzeczy można sie dowiedzieć, wiele rzeczy zrozumieć

Pn kwi 17, 2006 16:31

To może ktoś mi zdradzi, czy da się robić podyplomówkę z teologii? Ewentualnie jakiegoś fragmentu [biblistyki na ten przykład]?

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 17:40

Tutaj są podyplomówki z teologii na Uniwersytecie Śląskim :)
http://www.wtl.us.edu.pl/article.php?74.255
Chociaż niektóre z nich nie są ściśle z teologii, niektóre tylko pokrewnie

Pn kwi 17, 2006 17:46

A tak serio - nawet życiowe te podyplomówki. A ja bym właśnie czysto hobbystycznie i nieżyciowo chciała :-D

W Krakowie, jak widzę, też tak praktycznie:
http://www.pat.krakow.pl/dzialy.php?id=podyplomowe

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn kwi 17, 2006 18:08

Jonathan nie sadze by ten kierunek na uczelniach swieckich dawal podbudowe duchowa. moze i na KULu gdzie dochodzi jeszcze pewna formacja duchowa to tak. poza tym faktycznie ciezko jest znalesc prace po samej teologii, stad moi znajomi albo studiuja lub studiowali cos innegho, albo pracuja w zawodach i miejscach zupelnie niezwiazanych z teologia. natomiast jesli chodzi o to, ze po teologii chetnie przyjmuja... no nie wiem, niektorzy maja uprzedzenie do "nawiedzonych" i nie hcca zatrudnioac ludzi ani po teologii ani zbyt zaangazowanych religijnie.

Pn kwi 17, 2006 21:35

To co po każdym kierunku- robić hamburgery w McD;]
A tak poważniej jestem zdania, że po prostu trzeba być elastycznym, niezależnie od kierunku studiów umieć się odnaleźć w otaczającej rzeczywistości.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn kwi 17, 2006 21:38

Wg mnie teologia to bardziej coś, co człowiek studiuje dla siebie, z pasji, z zainteresowania. Też nie widzę siebie kompletnie w roli katechety - w pracy z dziećmi.

Ale nie wykluczam, że postudiowałbym może po skończeniu jednych studiów :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt kwi 18, 2006 8:19
Zobacz profil WWW

ToMu ja po skonczeniu jednych studiow poszlam na teologie, gdyz od dawna bylo we mnie pragnienie by zostac katecheta, niestety... prawda jest taka, ze ciezko o prace zarowno w jednym jak i drugim zawodzie i prewnie sie skonczy tym, ze bede sprzedawac ziemniaki na miejscowym targowisku, pod warunkiem ze bede miala co sprzedawac :?

Wt kwi 18, 2006 10:03

Wg mnie teologia to bardziej coś, co człowiek studiuje dla siebie, z pasji, z zainteresowania. Też nie widzę siebie kompletnie w roli katechety - w pracy z dziećmi.

Ale nie wykluczam, że postudiowałbym może po skończeniu jednych studiów :)

Ano właśnie. Ale nie mam już siły na kolejne studia magisterskie; lepsza podyplomówka. Tylko czemu oni z teologii starają się wyłuskać coś tak potwornie praktycznego? :-D

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt kwi 18, 2006 11:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona