Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 22:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 sprzedajacy w kosciele 
Autor Wiadomość
Tyle tylko, że hanel zwierzętami ofiarnymi w połączeniu z wymianą pieniędzy powodowały desakralizację , komercjalizację kultu - gazety z pewnością nie są rzeczami używanymi do kultu ;)

Pt kwi 14, 2006 10:58

mamy nie robić "z domu Ojca targowiska". I nie ważne czy sprzedaje sie zwierzęta czy gazetki. W świątyni takie rzeczy nie powinny mieć miejsca

Pt kwi 14, 2006 11:15

Baranku - podałem konkretny przykład, niezwiązany z gazetami ale z prostym korzystaniem finansowo z przywiązania ludzi do papieża.

Zgadzam się z Tobą, Kamyku :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 14, 2006 12:58
Zobacz profil WWW

mamy nie robić "z domu Ojca targowiska". I nie ważne czy sprzedaje sie zwierzęta czy gazetki. W świątyni takie rzeczy nie powinny mieć miejsca

No, zależy jeszcze jak rozumieć słowo "targowisko"... Trudno powiedzieć, żeby ludzie targowali się przy tych gazetkach, żeby panowała wrzawa, zamieszanie i kłótnie...

Oczywiście, jeśli się da sprzedawać prasę gdzie indziej, to bardzo dobrze. Ale myślę, że czasem nie ma innej możliwości. Tym bardziej, że "sprzedaż" na ogół polega na wystawieniu koszyka na monety...

U mnie akurat w samym kościele nic się nie sprzedaje - wszystkie gazety leżą w zakrystii. A jeśli w danym dniu jest sprzedawane co innego [czy to baranki/świeczki/... caritasowe, czy płyta chóru parafialnego, czy album o historii parafii, czy co tam się zdarzy], to odbywa się to albo przed kościołem, albo w wejściu do kancelarii. I jak gazetki bym w kościele zaakceptowała, tak całej reszty już nie.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt kwi 14, 2006 15:50

U mnie akurat w samym kościele nic się nie sprzedaje - wszystkie gazety leżą w zakrystii. A jeśli w danym dniu jest sprzedawane co innego [czy to baranki/świeczki/... caritasowe, czy płyta chóru parafialnego, czy album o historii parafii, czy co tam się zdarzy], to odbywa się to albo przed kościołem, albo w wejściu do kancelarii.

I tak uważam powinno być. A u nas wczoraj po Mszy Wieczerzy Pańskiej wystawiono przed samym ołtarzem stoliki z chlebkami (taki u nas zwyczaj) i obok skarbony :shock:

Pt kwi 14, 2006 16:24

Jesli sprzedaż gazet religijnych słuzy rozwojowi duchowemu to nie mozna tego traktować jako targowisko, tym bardziej, gdy nie ma w Kościele straganów a gazetki leżą przy wyjściu z Kościoła i kazdy może wrzucić kilka złotych za wartość gazety a nie targować sie jak na targu.

Jakby sprzedawali ubrania, jedzenie czy inne rzeczy to rozumiem, ale gdy zachowujemy sie wkosciele jak ludzie i z czcią wychodzimy z Kościoła to nie widze przeszkód, aby w KOŚCIELE NIE SPRZEDAWAĆ GAZET RELIGIJNYCH. Nie przesadzajmy z tą religijnością, zastanówmy się czy w każdym przypadku tak troszczymy się o świątynię. Świątynia Boga nie jest sam Kościół, ale także my sami - jesteśmy przecież świątynia Ducha Świetego, jeśli popełniamy jakikolwiek grzech to także zaśmiecamy światynię, niszczymy ją.

Pozdrawiam

Pt kwi 21, 2006 21:12
Zobacz profil WWW

Tomasz - to proszę, abyś się odniósł do przypadku, który konkretnie podałem. Gdzieś na poprzedniej stronie to jest :)

So kwi 22, 2006 8:57
Zobacz profil WWW

to pewnie zależy od postawy tego kto sprzedaje
-jesli ktos chce na tym zrobić biznes to źle. Ostatnio w sąsiedniej aprafii spotkałam sie nawet z takim chwytem amrketingowym ze ksiadz w ogłoszeniach duszpasterskich zaczął czytać artykuł o jakiejś tam historii i w kulminacyjnym momencie przerwał - kupicie gazetkę, to się dowiecie.

-jeśli jednak sprzedaż gazet lub skiązek am słuzyć rozwojowi duchowemu wiernych, to sądzę ze jest to działalność duszpasterska. To dobra okazja zeby zakupic interesującą prasę lub literaturę religijną, nie kazdemu chce sie ganiać po ksiegarniach i kioskach.
Spotkałam sie z tym ze ksieza (np. u dominikanów) polecają naprawdę interesujace ksiązki. Wg mnie to OK.

Za to okropne jest dla mnie to co sie wyprawia pod Częstochową. Takie stosika to naprawdę najchetniej bym wywaliła. Już same tandeciarkse dewocjonalia mi sie ni podobają, ale już totalnym przegieciem było powieszenie obok siebie krzyżyków i medalików z wisiorkiem...z marihuaną...
albo obok konewek z matką boską karabinów-zabawek

So kwi 22, 2006 22:00
Zobacz profil WWW

to pewnie zależy od postawy tego kto sprzedaje
-jesli ktos chce na tym zrobić biznes to źle. Ostatnio w sąsiedniej aprafii spotkałam sie nawet z takim chwytem amrketingowym ze ksiadz w ogłoszeniach duszpasterskich zaczął czytać artykuł o jakiejś tam historii i w kulminacyjnym momencie przerwał - kupicie gazetkę, to się dowiecie.

-jeśli jednak sprzedaż gazet lub skiązek am słuzyć rozwojowi duchowemu wiernych, to sądzę ze jest to działalność duszpasterska. To dobra okazja zeby zakupic interesującą prasę lub literaturę religijną, nie kazdemu chce sie ganiać po ksiegarniach i kioskach.
Spotkałam sie z tym ze ksieza (np. u dominikanów) polecają naprawdę interesujace ksiązki. Wg mnie to OK.

Za to okropne jest dla mnie to co sie wyprawia pod Częstochową. Takie stosika to naprawdę najchetniej bym wywaliła. Już same tandeciarkse dewocjonalia mi sie ni podobają, ale już totalnym przegieciem było powieszenie obok siebie krzyżyków i medalików z wisiorkiem...z marihuaną...
albo obok konewek z matką boską karabinów-zabawek

Przypadek Częstochowy to wyjątkowe przegięcie, ale ktos musi chyba na to zezwalać. Ja bym nie wpuścił takich, którzy handluja jakimiś duperelami na takim terenie. Miejsca sakralne to nie miejsce na jakieś bibeloty, które nie służą rozwojowi duchowemy, raczej służą demoralizacji.

Jeśli chodzi o ten chwyt reklamowy gazetki, to uważam, że ten ksiądz słusznie zrobił. Opowie troszke o zawartości a później zaprasza do kupienia, a wierny zachęcony tym co tam jest kupi gazetę lub książkę - bardzo słuszne podejście.

Pozdrawiam

So kwi 22, 2006 23:24
Zobacz profil WWW
Kościelne światynie to bardzo dobre miejsce na biznes. Dużo klientów, dużo docelowych odbiorców. W Warszawie w kościele Popiełuszki jest nawet cały specjalny sklep z religijnymi książkami, pamiatkami, figurkami, różańcami i czym tam jeszcze.

pozdrawiam,
michał

N kwi 23, 2006 7:42

hmm...ta zapowiedź ksiedza tro raczje był tani chwyt rodem z telenoweli, bo sam artykuł raczej nie był bardz interesujący, głęboki, tylko po prostu początek bardzo rozbudził ciekawość jak sie skonczy...

N kwi 23, 2006 13:07
Zobacz profil WWW

Kościelne światynie to bardzo dobre miejsce na biznes. Dużo klientów, dużo docelowych odbiorców. W Warszawie w kościele Popiełuszki jest nawet cały specjalny sklep z religijnymi książkami, pamiatkami, figurkami, różańcami i czym tam jeszcze.

pozdrawiam,
michał

To akura uważam za przesadę, rozumiem drobne stoisko, ale sklep jest przesadą, nawet, gdy sprzedaje sie dewocjonalia. Takie punkty raczej powinny znajdować sie po za światynią, ale na terenie parfii, gdzieś obok.

Ale cóż, trzeba ludzi uduchawiać, jak sami nie chca zagladać do witryny po za światynia to trzeba robic witryny wewnątrz, aby zwrócić uwage na prasę katolicką. :biggrin:

Pozdrawiam

Wt kwi 25, 2006 16:29
Zobacz profil WWW
Wątpię, czy akurat taka była motywcja. Myślę, że chodziło przede wszystkim o kasę.

pozdrawiam,
michał

Wt kwi 25, 2006 16:35

Wątpię, czy akurat taka była motywcja. Myślę, że chodziło przede wszystkim o kasę.

pozdrawiam,
michał

Ale za takie rzeczy ponosi odpowiedzialność proboszcz danej parafii, jeśli zezwalałby na handel w samym Kościele dla kasy. Tylko, że to nie my będziemy rozliczać takich księży, ale Bóg, TAK WIĘC NIE MA CO SĄDZIĆ, ABYŚMY SAMI NIE BYLI SĄDZENI. :-)

Pozdrawiam

Wt kwi 25, 2006 23:42
Zobacz profil WWW

Każdy ksiądz Ci może powiedzieć, że nie chce zrobić interesu - chce tylko, żeby jego parafianie po prostu poczytali czegoś pobożnego, więc stawia stoisko i sprzedaje gazetki.

Wątpię w pobudki wielu takich księży, ale trudno... Ale jak ktoś dostawia do gazetek znicze, pełno gadżetów z papieżem itp - to przecież zwykła komercja, nic więcej: oby zarobić.

Śr kwi 26, 2006 10:37
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona