Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 8:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Skandal! Lenie w koncelebrze! 
Autor Wiadomość
Sam wybrałem koncelebrę, bo pewnie więcej okazji do koncelebrowania z Benedyktem XVI już miał nie będę.

A jest jakaś różnica z kim się celebruje? Wydawało mi się, że Ofiara jest jedna i ta sama niezależnie od osoby celebransa.

N maja 07, 2006 19:47

Były sobie 2 siostry Maria i Marta.Jedna obrała lepsza czastkę .Zawsze mnie frapowało,ktora?

Celniku z tego co piszesz i tak wynika ,że księza( w tym Ty)wolą oltarz niz udzielanie komunii.Tylko ta Maria i Marta tak mi po glowie chodza.....

a dlaczego frapowało skoro Pan Jezus sam na to pytanie odpowiedział - nie ta, która się krzątała dookoła - lecz ta, która była u Jego stóp.... :)

N maja 07, 2006 20:04

celnik napisał(a):
Sam wybrałem koncelebrę, bo pewnie więcej okazji do koncelebrowania z Benedyktem XVI już miał nie będę.

A jest jakaś różnica z kim się celebruje? Wydawało mi się, że Ofiara jest jedna i ta sama niezależnie od osoby celebransa.

to tylko tzw. "czepianie się" czy raczej brak szacunku dla papieża?

N maja 07, 2006 20:06
Moderator

1. Awo, już rozwiewam Twoje wątpliwości. Wystarczy doczytać :) Łk 10,38nn. Maria, czyli ta słuchająca, wybrała najlepszą cząstkę. Dlaczegóż i ja miałbym być jej pozbawiony? Tym bardziej, że już od soboty, od godz. 14:00 posługę Marty również będę pełnił. Do niedzieli, do 6:00 rano. Spowiadając w sektorze młodzieżowym. Poza tym to Kościół nakłada na mnie, jako proboszcza, odprawienie w tym dniu Mszy św. za parafian.

2. Tomku. Skoro w Eucharystii, której przewodniczy biskup (a tym bardziej Papież), najpełniej wyraża się tajemnica Kościoła, dlaczego nie mam prawa do przeżycia, chociaż raz, tej pełni? Dlatego, że jestem proboszczem w głuchej dolnej?

Zdaje się, że w tej rozmowie mimo wszystko ulegliśmy sugestii twórcy tego tematu. Ot, lenie. Nie chce się im. A Kościół? Po co w tej Eucharystii ma ukazywać się bogactwo jego darów i charyzmatów? Wystarczy, że będzie Papież? Zrobi za wszystkich?

N maja 07, 2006 20:12
Tomek Torquemada napisał(a):
celnik napisał(a):

to tylko tzw. "czepianie się" czy raczej brak szacunku dla papieża?

Ani jedno, ani drugie. To było "upierdliwe" pytanie mające na celu doprecyzowanie intencji Celnika. Jak można było parę razy w telewizji zauważyć, motywem, dla którego niektórzy duchowni koncelebrują z papieżem jest chęć zrobienia fotek cyfrakiem schowanym w rękawie.

Po kolejnym poście Celnika czuję się usatysfakcjonowany :-)

N maja 07, 2006 21:02

Koncelebra z Papieżem to prestiż dla kapłana. Rozdawanie Komunii to służba. Czyżby kapłani w imię prestiżu zapominali o służbie, do której są powołani?
Po co właściwie potrzebnych jest tylu koncelebransów? Msza będzie przecież tak samo ważna, gdy odprawi ją Papież tylko z biskupami, albo w ogóle sam, bez koncelebry.
Swoją drogą, skoro Msza papieska będzie odprawiana po łacinie, powinno się chętnym do koncelebry postawić warunek znajomości tego języka. Zaraz by się większość wykruszyła.

N maja 07, 2006 21:04
Moderator

Kurcze... tak źle i tak niedobrze. Biedni księża - nikomu nie dogodzą ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

N maja 07, 2006 21:06

Po co właściwie potrzebnych jest tylu koncelebransów? Msza będzie przecież tak samo ważna, gdy odprawi ją Papież tylko z biskupami, albo w ogóle sam, bez koncelebry.

Zrozum - wielu jest kapłanów, którzy raz w życiu mają okazję celebrować z papieżem. Więc czemu nie :?: Szafarzy jest wielu, akolitów również - ja się jakoś nie martwię, że nie będzie komu Komunii rozdawać.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 07, 2006 21:09
Zobacz profil WWW

Szafarzy jest wielu, akolitów również - ja się jakoś nie martwię, że nie będzie komu Komunii rozdawać.

No i właśnie to jest problem, że w imię własnego prestiżu (po to, aby potem się chwalić "koncelebrowałem z Papieżem") kapłani pozbawiają wiernych możliwości godnego przyjęcia Komunii św. Bo nie jest godnym przyjmowanie Komunii z rąk świeckiego. Wiem, w wielu krajach taka praktyka już ludziom spowszedniała. Ale w Polsce nie jest to na szczęście jeszcze ludziom obojętne.
Ja w każdym razie pod wpływem tej informacji podjąłem decyzję, że na Błonia nie idę. Wolę obejrzeć Papieża w telewizji, a na Mszę niedzielną pójść do kościoła parafialnego. W mojej parafii przynajmniej nie ma szafarzy, mam więc pewność że Komunię przyjmę z rąk kapłana.

N maja 07, 2006 21:25

Bo nie jest godnym przyjmowanie Komunii z rąk świeckiego.

To jest Twoje prywatne zdanie. Kościół uważa inaczej.
Chcesz powiedziedzieć, że nie przyjąłbyś komunii z ręki akolity (kleryka) albo szafarza nadzwyczajnego :?:

Jakub napisał(a):
Ja w każdym razie pod wpływem tej informacji podjąłem decyzję, że na Błonia nie idę. Wolę obejrzeć Papieża w telewizji, a na Mszę niedzielną pójść do kościoła parafialnego.

Śmieszne to jest, wiesz :?: Zabieram zabawki i idę do domu, bo jest nie tak, jak mi się podoba.
"Obejrzeć papieża w tv" - to raczej nie to samo, niż być samemu na mszy.
"Nie idę na mszę papieską, bo nie mogę zrozumieć że Kościół uważa inaczej niż ja" :?:

N maja 07, 2006 21:28
Zobacz profil WWW
Moderator

Wprowadzenie_Ogólne_do Mszału_Rzymskiego napisał(a):
Szczególnym uznaniem powinna się cieszyć koncelebracja, w której biorą udział prezbiterzy jakiejś diecezji ze swym biskupem w tzw. Mszy stacyjnej, zwłaszcza w bardziej uroczystych dniach roku liturgicznego (...)
Z tej racji zaleca się koncelebrację, ilekroć prezbiterzy spotykają się ze swym biskupem czy to z okazji ćwiczeń duchownych, czy na jakimś zjeździe. Wtedy to ukazuje się w sposób bardziej wyrazisty ów znak jedności kapłaństwa i Kościoła, który właściwy jest każdej koncelebracji.
OWMR 203

Tomku, możesz być pewny. Cyfraka nie mam. Nawet w komórce (której też zresztą rzadko zażywam). Na prestiżu mi nie zależy. Wartości człowieka nie mierzy się ilością fotek ze znanymi osobistościami.

Co do znajomości łaciny. Hmm.... Nie mam problemu z odmawianiem brewiarza w tym języku. Czasem nawet wolę, bo polskie tłumaczenie często bywa kiepskie.....

Ostatnio edytowano N maja 07, 2006 21:37 przez celnik, łącznie edytowano 1 raz

N maja 07, 2006 21:29
Moderator

W mojej parafii przynajmniej nie ma szafarzy, mam więc pewność że Komunię przyjmę z rąk kapłana.

To gdy Komunię świętą rozdaje szafarz Pan Jezus "wychodzi na spacer"?

N maja 07, 2006 21:36

Nie, dla niego to jest "świętokradztwo" albo Bóg wie co jeszcze.

Tak to jest, jak ludzie się uważają za najmądrzejszych.

N maja 07, 2006 21:37
Zobacz profil WWW
Ja w każdym razie pod wpływem tej informacji podjąłem decyzję, że na Błonia nie idę. Wolę obejrzeć Papieża w telewizji, a na Mszę niedzielną pójść do kościoła parafialnego. W mojej parafii przynajmniej nie ma szafarzy, mam więc pewność że Komunię przyjmę z rąk kapłana.

Bardzo słuszna decyzja. Przy podejściu jakie reprezentujesz to rzeczywiście najlepiej będzie jak zostaniesz w domu.

N maja 07, 2006 21:45

Świętokradztwem jest każde dotknięcie Ciała Chrystusa przez świeckiego. Dlatego zarówno przyjmowanie Komunii z rąk "szafarza", jak i przyjmowanie "na rękę" jest świętokradztwem.
Cytuj:
Chcesz powiedziedzieć, że nie przyjąłbyś komunii z ręki akolity (kleryka) albo szafarza nadzwyczajnego

Oczywiście że nie. Byłem kilka razy we Francji na Mszach z "szafarzami" i jeżeli Komunii nie rozdawał również kapłan (a księża francuscy takimi "drobiazgami" się zazwyczaj nie zajmują, zlecają je całkowicie świeckim), to do Komunii nie przystępowałem.
Cytuj:
"Nie idę na mszę papieską, bo nie mogę zrozumieć że Kościół uważa inaczej niż ja"

Kościół zalegalizował świeckich szafarzy i Komunię na rękę w 1988 roku, gdy w wielu zachodnich krajach już taka praktyka była rozpowszechniona. Sam byłem pierwszy raz we Francji w 1987 i widziałem, jak to zjawisko już wówczas było tam powszechne. Tak więc Kościół, zamiast tępić nadużycia, jedynie ustąpił przed faktami dokonanymi. W Polsce natomiast nigdy taka praktyka się nie wykształciła, więc nie wiem właściwie po co wprowadza się tych szafarzy. Na siłę, żeby było tak jak w innych krajach?
Cytuj:
To gdy Komunię świętą rozdaje szafarz Pan Jezus "wychodzi na spacer"?

Nie. Jest cały czas obecny i cierpi, że jest dotykany niegodnymi rękami. Na szczęście są jeszcze w Polsce kapłani którzy tak uważają, ubolewam że Ksiądz uważa inaczej.

N maja 07, 2006 21:52
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona