Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Okup 
Autor Wiadomość

Post Okup
Dla mnie okup nie był rzeczą zrozumiałą, nie rozumiałam samej istoty okupu,uważałam że nie był on wcale potrzebny, to nie było nic wielkiego dla Boga i Jezusa Chrystusa. Ale teraz wiem ile musiał Bóg poświęcić aby nas wyzwolić z pęt szatana, dać nam nadzieję, pokazał jak bardzo nas kocha.
Znalazłam w internecie pewną opowieść o okupie.
Był sobie kiedyś Georg Thomas - pastor w małym mieście Nowej Anglii. Pewnego niedzielno-wielkanocnego poranka przyniósł do kościoła zardzewiałą, pogiętą, starą klatkę na ptaki i postawił ją na kazalnicy. Brwi wszystkich się podniosły ze zdziwienia a w odpowiedzi pastor Thomas zaczął mówić:
" Szedłem wczoraj przez miasto i zobaczyłem małego chłopca idącego w
moim kierunku i wymachującego tą klatką na ptaki. Na dnie klatki
leżały trzy dzikie ptaszki, drżące z zimna i strachu. Zatrzymałem się i zapytałem:
- Co tam masz, synu?
-Tylko kilka starych ptaków - odpowiedział chłopak.
- Co zamierzasz z nimi zrobić? - zapytałem.
- Wziąć je do domu i się pobawić nimi. - odpowiedział – Podokuczam im trochę, później powyrywam pióra żeby je przestraszyć. Będę się dobrze bawił.
- No ale prędzej czy później znudzą ci się te ptaki. Co wtedy zrobisz?
- No, mam koty. - powiedział mały chłopak - One lubią ptaki. Zaniosę je im.
Pastor milczał przez chwilę.
- Ile chcesz za te ptaki, synu?
- Co?? Chyba pan nie chce tych ptaków. To tylko szare, stare polne ptaki. Nawet nie śpiewają. Nawet nie są ładne!
- Ile? - ponownie zapytał pastor.
Chłopiec zmierzył pastora jak gdyby był szalony i odpowiedział:
- 10 dolarów?
Pastor sięgnął do kieszeni i wyciągnął 10-cio dolarowy banknot. Wręczył go chłopcu. W mgnieniu oka chłopak zniknął. Pastor podniósł klatkę i delikatnie doniósł ją do końca alejki gdzie było drzewo i trochę trawy. Położywszy klatkę na ziemi, otworzył drzwiczki i delikatnie uderzając o szczebelki zachęcał ptaki to wyjścia, uwalniając je. To wyjaśniło dlaczego ta klatka znajdowała się na kazalnicy. I wtedy pastor opowiedział tę historię.
Pewnego dnia Szatan i Jezus mięli rozmowę. Szatan własnie wrócił z Edenu i chwalił się:
- Tak, właśnie złapałem cały świat ludzi tam na dole. Zastawiłem na nich pułapkę, zwabiłem ich. Wiedziałem, że nie będą mogli się oprzeć. Mam ich wszystkich!
- Co zamierzasz z nimi zrobić? - zapytał Jezus.
- No, zamierzam sie nimi pobawić! Nauczę ich jak się żenić, wychodzić za mąż a potem rozwodzić, jak nienawidzić i wykorzystywać siebie nawzajem, jak pić, palić i przeklinać. Nauczę ich jak wynaleźć broń i bomby i zabijać siebie nawzajem. Ale będzie zabawa!
- odpowiedział Szatan
- A co zrobisz kiedy skończysz? - zapytał Jezus.
- No, zabiję ich wszystkich - odpowiedział dumnie Szatan
- Ile za nich chcesz? - zapytał Jezus.
- Chyba nie chcesz tych ludzi. Oni nie są dobrzy. Po co, Ty ich weźmiesz a oni Cię znienawidzą. Będą pluć na Ciebie, przeklinać Cię aż w końcu Cię zabiją. Chyba nie chcesz tych ludzi!
- Ile? - zapytał ponownie Jezus.
Szatan spojrzał na Jezusa i zadrwił :
- Całą Twoją krew, łzy i Twoje życie.
Jezus odpowiedział:
- WYKONANE!
I wtedy zapłacił cenę.
Pastor podniósł klatkę, otworzył drzwiczki i wyszedł zza kazalnicy.

N kwi 30, 2006 12:29

Widzę, że czytacie opowieść o okupie, ale nikt nie odpowiada. Nikt nie zrozumiał?

So maja 13, 2006 16:28
No mi się podoba ta opowieść. Dobrze obrazuje tym wszystkim, którzy pragną to zrozumieć, ale nie potrafią sobie tego wyobrazić.

So maja 13, 2006 16:56

właśnie przeczytałam, jest bardzo przejmująca i chyba długo ją będę pamiętać

So maja 13, 2006 17:06

A mnie sie nie chce wierzyć zeby mogl istniec szatan. Ten chłopczyk był głupi i źle wychowany a szatan przecież posiada tyle wiedzy ze to nie mozliwe by był zły. wie też ze istnieje bóg i ze w koncu przegra. jest tu sprzeczność. wiec jak taka istota moze istnieć skoro ludzie o wiele mniejszej wiedzy (wsrod nich ateiści) wiedzą ze niektorych rzeczy nie powinno sie czynić

So maja 13, 2006 17:19

Właśnie o to chodzi - kiedyś pewien anioł stwierdził, że jest mądrzejszy od Boga (w takim uproszczeniu ;) ) i od niego odszedł. Chciał zrobić Mu "na złość" działając przeciwko Niemu. A jeżeli Bóg jest dobrem i miłością, to czym jest Jego przeciwieństwo?
Szatan jest mądry, ale nie tak mądry jak Bóg.
I chociaż wie, że w końcu przegra - robi "na złość" Bogu ("na złość babci odmrożę sobię uszy"), chce odciągnąć od Niego jak największą rzeszę ludzi.
A po za tym - skoro nie ma szatana - skąd wzięło się zło?
Odpowiesz?

So maja 13, 2006 18:17

Niektore dzieci robią na złość ale czemu szatan miałby tak postępować skoro wie wiecej od nas. jesli my zdajemy sobie sprawe ze robienie na zlosc jest dziecinne to i on o tym by wiedział. Przeciez przez takie głupie wybryki udowadniałby ze jest głupszy od Boga
A zło
Jak ktos robi cos złego to czesto z własnej winy a nie przez jakiegos tam szatana.
A kataklizmy, wybuchy wulkanów, tsunami,trzesienia ziemi nie sa naogół ludzkim dziełem. Kto stworzył Ziemię?

So maja 13, 2006 21:08

Szatan chce oddalić ludzi od Boga.

A ludzie nie robią źle ze swojej winy. Bóg stworzył ludzi dobrych. Sami z siebie nie zrobili się źli.

Ziemię stworzył Bóg.

Skąd się biorą kataklizmy - powinieneś się tego w szkole uczyć.

Czy jesteś wierzący?

So maja 13, 2006 21:42

Tylko po co razem z Ziemią stwarzał płyty kontynentalne, wprawiał je w ruch itd. gdzies juz o tym pisałem.
Czasem jestem wierzący, a czasem nie. w tym wzgledzie jestem pełen rozterek. ale nie bede ich usuwał na siłe tylko po to zeby sie poczuć lepiej. wole prawde ktora da sie sprawidzc a to czego sie nie da sprawdzić pozostanie dla mnie watpiliwe. denerwuje mnie głupia wiara służące tylko pocieszeniu

N maja 14, 2006 11:16

Czyli, że chcesz poznać tajemnice Boskie jak najszybciej? Jeszcze na ziemi? I od nas?

Hmm...

N maja 14, 2006 11:30

To jest jeden z moich zarzutów wobec Kk i innych wspolnot religijnych
Jesli twoj kościół głosi niesprawdzalne twierdzenia to ja dziekuję za nawracanie

N maja 14, 2006 11:41

Przecież po co się starać, aby było coś, co będzie trwałe...

N maja 14, 2006 11:52

Co trwałego? trwałe trwanie w błędzie byle by było przyjemnie? trwała wiara w jakies nieprawdzalne twierdzenia jakiegos guru, trawły zwiazek z jakąś sektą (jak zawał tak zwał) albo trwały ateizm, totalne porzucenie rozwoju duchowego?

Nie chce swojego swiatopoglądu wypełniac jakimiś pojęciam z kosmosu.

N maja 14, 2006 12:00

byle było przyjemnie

cóż...

N maja 14, 2006 12:21

N maja 14, 2006 12:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona