Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 22:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 "Bo kiedy ojciec rozgniewany siecze..." 
Autor Wiadomość

Post "Bo kiedy ojciec rozgniewany siecze..."
Większoś zna te słowa z ppopularnej piosenki koscielnej.Tylko co one znacza,bo mnie szokują.

So maja 20, 2006 17:31

Bóg jest Sędzią Sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.

So maja 20, 2006 19:47
Podobne słowa znajdziemy w znanym wielkopostnym hymnie z Liturgii Godzin[/url]

So maja 20, 2006 19:52

Słowa was oburzają :D Powinni was oburzać ludzie, którzy dopuszaczają te pieśni do użytku

So maja 20, 2006 19:56

To porównanie Maryi do matki ziemskiej - kiedy ojciec jest zły (bo to w końcu człowiek), albo nie chce na coś pozwolić, zazwyczaj idzie się z tym do mamy.

Tak samo z Maryją - jeżeli chcemy coś uprosić u Boga - najlepiej przez Jej pośrednictwo.

Pozdrawiam :)

So maja 20, 2006 20:06
Nie pasuje ci ten tradycyjny hymn z Godziny Czytań, który od zawsze się śpiewało w wielkim poście ? Inna sprawa, że "Serdeczna Matko..." zawierająca teksty lekko hm... kontrowersyjne z teologicznego punktu widzenia (żeby nie powiedzieć herezje), przynajmniej tak mi się wydaje...

Chodzi mi zwłaszcza o fragment:

"Niech Cię płacz sierot do litości wzbudzi!
Wygnańcy Ewy do Ciebie wołamy,
Zlituj się zlituj, niech się nie tułamy. "

Pozdro! :)

So maja 20, 2006 20:11
Hmm... widać monisia_gd szybciej pisała :)

So maja 20, 2006 20:12

Więcej pieśni śpiewanych w kościołach ma teksty, na widok których teologowie łapią sie za głowy. Jednak jest to poezja (wyższych lub niższych lotów - to pewnie materiał na kolejny wątek), a w tej dziedzinie sztuki występuje tzw "licencja poetica" i autor nie musi być tak bezwzględnie wiernu kanonom. Myślę, że tu mamy z czyms takim doczynienia.

So maja 20, 2006 20:25

Mnie słowo-siecze kojarzy sie z rzeżią..!Ojciec,ale który?Ten w "niebie"czy ludzki?No tak,słowa pieśni ułozone przez człowieka,ale dlaczego spiewa sie takie słowa nadal ?Przeciez to horror-siecze!

So maja 20, 2006 20:40
Można siec kogoś np. batem. A można powiedzieć, że kara boża to taki bat.

PS. Poza tym rymuje się do słowa "uciecze" ;-)

So maja 20, 2006 20:52

Ale przecież ojciec bóg nie moze siec bo to przeczyłoby jego miłości.

So maja 20, 2006 22:04
A Święty Gniew Boży ? Nie znaczy to oczywiście, że Bóg wyżywa się na kimś. Są takie słowa

"Ciężko mnie Pan pokarał,
Ale na śmierć nie wydał"

oraz

"Zastanawiajcie się więc nad Tym, który ze strony grzeszników taką wielką wycierpiał wrogość przeciw sobie, abyście nie ustawali, złamani na duchu. 4 Jeszcze nie opieraliście się aż do przelewu krwi, walcząc przeciw grzechowi, 5 1 a zapomnieliście o upomnieniu, z jakim się zwraca do was, jako do synów:
Synu mój, nie lekceważ karania Pana,
nie upadaj na duchu, gdy On cię doświadcza.
6 Bo kogo miłuje Pan, tego karze,
chłoszcze zaś każdego, którego za syna przyjmuje2.
7 Trwajcież w karności! Bóg obchodzi się z wami jak z dziećmi. Jakiż to bowiem syn, którego by ojciec nie karcił?" (Hbr12,3-7)

Pozdrawiam ! :)

So maja 20, 2006 22:48

NIe podobaja mi sie te słoewa,Jestem przeciwna biciu zwłaszcza dzieci.Bite dzieci bija swoje dzieci bo maja agresję w sobie kumulowaną przez lata.A nawet jeśli nie bija to maja już jako dorosłe osoby problemy psychiczne.Nawet jesli to metafora,te słowa przytoczone przez Ciebie to moznaby innej użyc,nie tak sadystycznej.

So maja 20, 2006 22:55

Zacytuję coś bardzo słusznego, a zarazem w tym samym temacie, tylko dotyczące nieco innej pieśni:

Cytuj:
– Czekam na normalne śpiewniki kościelne, w których nie byłoby rzewnych szansonetek uwłaczających godności miejsca – opowiada o. Kwiecień. – W których byśmy nie śpiewali o tym, jacy to my jesteśmy zakochani w Panu Jezusie, kiedy nie jesteśmy, albo że nasze serca zimne jak lód i próżny dla nas Twej męki trud, co jest absolutną herezją. W większości kościołów w Polsce w pierwszy piątek miesiąca wyznaje się nieskuteczność męki Chrystusa. Dopóki się nie wykona tej pracy, rzewne szansonetki będą zastępowały sakralne śpiewy. [o. Tomasz Kwiecień OP]

http://goscniedzielny.wiara.pl/wydruk.p ... 4436&katg=

:)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 21, 2006 9:38
Zobacz profil WWW
Ate, trochę nie rozumiem Ciebie na tym forum. Niby jesteś "przeciwna Pismu Świętemu", z drugiej strony wgłębiasz się w szczegóły wiary. No i jeszcze z uporem maniaka unikasz jasnej deklaracji własnej religii.

Wybacza ate, ale aby zrozumieć choćby taki obraz jak "gniew Boży" trzeba być osobą conajmniej próbującą wierzyć. Bóg się nie gniewa, nie wścieka, nie czuje źle dlatego iż grzeszymy. Pojęcie "gniewu Bożego" odnosi się do naszej wewnętrznej sytuacji.

Co zaś do piosenek, to rzeczywiście "serdeczna matko" przesadza z tym obrazem zły policjant-Bóg dobry policjant-Maryja. Ale i da się ją zrozumieć i niekoniecznie jako heretycką.

Natomiast co do cytatu ToMu, to nie rozumiem dlaczego dominikanin przyjął jezuicką retorykę "cały Kościół to banda heretyków, tylko my oświeceni ratujemy wiarę". Przecież ta pieśń, po której jeździ ów mnich to nie wyznaje nieskuteczności męki, tylko jest wołaniem o jej skuteczność.

N maja 21, 2006 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona