Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 21:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Zrozumieć to, co mi się przytrafia. Znaki. 
Autor Wiadomość

Post Zrozumieć to, co mi się przytrafia. Znaki.
Witam serdecznie,

Cięszę się, że udało mi się odnaleź forum Wiary.pl Chciałbym się podzielić pewnymi zdarzeniami z mego życia (ostatnie miesiące), które wprawiają mnie w zdumienie. Jestem studentem, moja wiara jest chwiejna, choć głęboko w sercu jestem wierzącym człowiekiem.

Niedzielna noc, 26 marca 2006. Tydzień przed rocznicą śmierci Jana Pawła II. Przyśnił mi się papież Benedykt XVI. Snu już nie pamiętam, ale było to radosne przeżycie. Po tym śnie przez cały tydzień aż do 2 kwietnia codziennie spotykałem 3-4 siotry zakonne. Bez znaczenia, czy byłem u siebie w rodzinnym mieście, czy w Warszawie. Czy w ogóle nie wychodziłem z domu (spojrzałem przez okno).

Środa, 17 maja. Przyśniła mi się rozmowa z księdzem. Czwartek - tydzień przed pielgrzymką Benedykta XVI. Spotkałem 4 siostry zakonne (w tramwaju, autobusie, tramwaju, na spacerze) oraz księdza. Noc z czwartku na piątek. Przyśnił mi się papież Jan Paweł II. To były niezwykle wzruszające chwile. Wspólna rozmowa, uścisk. Sobota (wczoraj), wyjrzałem tylko za okno - ujrzałem siostrę zakonną. Dodam, że papież śnił mi się już w przeszłości. Za każdym razem było to radosne przeżycie.

Po tych przeżyciach odczuwam niesamowitą silną potrzebę pójścia do Kościoła. Co czynię. Abstrahując, dodam, że odczuwam przy sobie siłę, która mi pomaga w codziennym życiu. Która napawa mnie optymizmem i ratuje z dramatycznych sytuacji. Zdarza się, że moja intuicja i zdolność przewidywania przerażają inne osoby. Do tego stopnia, że się mnie boją.

Zadaję sobie pytanie, czy to wszystko coś znaczy? Czy to tylko przypadek?

Dziękuję z góry za komentarze.
Pozdrawiam

N maja 21, 2006 0:54

Trudno w Polsce nie spotykac na codzien po kilku ksiezy i zakonnic. Wobec tej nawaly propagandowej, trudno tez nie snic o tych 'fenomenach'.
Dziwilbym sie gdyby bylo odwrotnie!

Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)

N maja 21, 2006 7:06

Ale jeśli ma on prowadzić Cię do czegoś - Ty powinnaś już teraz wiedzieć, do czego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 21, 2006 9:45
Zobacz profil WWW

N maja 21, 2006 9:48

W tym sensie - jeśli zamierzasz podejmować jakąś ważną decyzję, i wahasz się - te znaki można uznać za znaki, jeśli w jakiś sposób jednoznacznie wskazały Ci drogę :)

N maja 21, 2006 9:53
Zobacz profil WWW
W tym sensie - jeśli zamierzasz podejmować jakąś ważną decyzję, i wahasz się - te znaki można uznać za znaki, jeśli w jakiś sposób jednoznacznie wskazały Ci drogę :)

Ja bym proponował wizytę u psychoterapeuty.

pozdrawiam,
michał

N maja 21, 2006 11:23

zalezy czy psychoterapeuta wierzy w Boga czy nie

N maja 21, 2006 12:27

Po prostu powinien umieć ustalić przyczynę tych "znaków" - albo to, co powoduje że wydaje się, że właśnie takie "znaki" widzi się.

N maja 21, 2006 16:56
Zobacz profil WWW

mi się wydaje że to jest jakiś znak , może po prostu chodzi o to abyś nie wątpił i mógł zbudować w sobie fundament , który nie pozwoli Ci się zmienić nawet gdy przyjdą jakieś trudnosci lub pokusy.

N maja 28, 2006 12:07
Tak na pewno jest to znak. Znak że pielgrzymki i rocznice powodują wzmożoną aktywność wśród zakonnic :D

N cze 04, 2006 16:14

Post cuda dobre czy złe?
po1 jeśli te twoje mysli o tym co widzisz skupiają cie bardziej na tym niz na modlitwie do Jezusa to to jest demon.

po2 by zrozumiec to zjawisko musisz się dużo modlić do J. Ch

polecam artykuł moze zrozumiesz o co mi chodzi: http://nowina.christian.net/fatima.htm

Wt lip 04, 2006 19:26
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Zadaję sobie pytanie, czy to wszystko coś znaczy? Czy to tylko przypadek?

Moim zdaniem potwierdza to twoje przekonanie że :
"głęboko w sercu jestem wierzącym człowiekiem".
Bycie takim człowiekiem nie jest kwestią przypadku tylko uwarunkowaniem przez środowisko zewnętrzne.

Śr lip 05, 2006 8:02
Czy zatem bycie ateistą nie jest uwarunkowane przez środowisko zewnętrzne ?

Bo sam fakt warunkowania przez jakieś środowisko może być neutralny. Liczy się np. to co to jest idea.

Śr lip 05, 2006 11:06

Sądze że jest.
Gdybym był odcięty od bodźców świadczących przeciwko wierze pewnie nadal bym ją wyznawał.
Antropomorfizacja otaczającego mnie świata to naturalny odruch w rozwoju człowieka.

Śr lip 05, 2006 15:43

Znaki mogą przydarzyć się każdemu, sztują jest jednak właściwie je odczytać. Klucz do właściwej interpretacji snu czy znaku tkwi bowiem w tym, by nie narzucać swoich intencji. Znak może bowiem oznaczać zupełnie coś innego niż sami tego chcemy. Dopiero po pewnym czasie zdołamy pojąć, co dany znak

Pn lip 24, 2006 21:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona