Cytuj:
1. Czemu chrześcijaństwo jest religią rozumu, a np. buddyzm nie?
A skad masz tą nazwe "religia rozumu"? A może chrześcijaństwo dlatego jest religią rozumu, że z Objawienia rozumowo wyprowadza swoje nauki?
Cytuj:
2. Czemu ludzie wierzą jeszcze w życie po życiu, jeżeli neurobiologia udowodniła w 100%, że dusza (nasza świadomość) jest TYLKO cielesna?
Przedstaw mi jakieś dowody na to, nie spotkałem sie jeszcze z takimi twierdzeniami
Cytuj:
3. Jeśli chrześcijanie nie posiadają dowodów na istnienie boga, to czemu w niego wierzą? Przecież ja też moge sobie stwożyć w umyśle jakieś bóstwo i mówić, że istnieje-nie mogę tego udowodnić, że istnieje, ale czy ty mi możesz to zaprzeczyć?
Wierzą właśnei dlatego, że nie mają dowodów. Czy gdybyśmy mieli dowody, to to jeszcze byłaby wiara? Nie, to byłaby wiedza.
Możesz sobie wierzyć w co tylko chcesz, nikt Ci nie broni. Być może nawet nikt ci nie zaprzeczy, jeśli Twoja wiara będzie spójna
Cytuj:
4. Tylko około 0,1% naukowców to ludzie wierzący. W takim razie wiara w różnych bogów nie ma oparcia o żadne dowody, czy ludzi nauki (oprócz nielicznych).
Primo, wiara w Boga jest oparta o dowody, tylko że nie naukowe. Secudno, co z tego że tylko 0.1% naukowców jest wierząca? To sie akurat ładnie wpisuje w trend laicyzacji społeczeństwa. Nie jest to żaden argument przeciw wierzącym