Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Ks.Czajkowski agentem SB. Kto następny? :-( 
Autor Wiadomość

Rzeczywiście. Beznadzieja !
A gdybyś się ofiarował, na zasadach wolontariatu, do pokierowania tym trudnym zadaniem ? Jako 'czynnik społeczny' ?

Ostatecznie, po ostatnim Soborze, świeccy już nie są tak przez kler dołowani i też mają prawo (i obowiązek) wypowiadania się w sprawach Kościoła.

Pt cze 02, 2006 19:44
Zobacz profil WWW

1. O bliskiej okazji popełnienia przestępstwa mówi prawo kanoniczne. Można się tego czepiać, ale list abpa Dziwisza był zlepkiem cytatów a KPK z uzasadnieniem.

2. Biskup ma prawo do własnego zdania i własnej oceny sytuacji. Ma prawo uważać analizę dokumentów bez analizy historycznej za niepełną. Ma obowiązek dbać o dobro swojej diecezji tak jak je rozumie. I szczerze powiedziawszy - innym biskupom nic do tego. To ten konkretny biskup jest pasterzem tej konkretnej diecezji.

3. Twoje zastrzeżenia robią na mnie wrażenie następujące:

Jestem przekonany że nic nie robią i nie zrobią. Dowodów na to specjalnie nie mam - ale oczekuję, że powinni to załatwić już zaraz i natychmiast. Ja tak uważam.

Osobiście radziłabym wziąć pod uwagę, że biskup ma się troszczyć o wszystkich księży z danej diecezji. Także tych, którzy być może byli agentami. Troszczyć nie znaczy ukrywać prawdę. Ale znaczy dotrzeć do prawdy. Pełnej, nie podejrzeń i supozycji z fragmentów dokumentów SB. Dotrzeć do prawdy o człowieku i jego roli w układzie. Inaczej jest to zabijanie społeczne ludzi. Co zresztą ks Zaleski w jakiś sposób robił w wywiadach - choć zapewne w najlepszej wierze i najlepszych intencjach...

Pt cze 02, 2006 20:22

Stanisław Adam napisał(a):
3 miesiące to rzeczywiście za krótki czas, na jakiekolwiek, nawet wstępne podsumowanie.
Chodzi mi o to, że nie ma żadnej możliwości sprawdzenia, czy ta komisja cokolwiek zrobiła. Żandego źródła z którego możnaby dowiedzieć się, czym w danym momencie się zajmuje. Nic.
Miło, że to zauważyłeś :)
Stanisławie, po co ta dyskusja? Gawiedź żada tylko igrzysk. Chleb już ma!

Pt cze 02, 2006 20:38

2. Biskup ma prawo do własnego zdania i własnej oceny sytuacji. Ma prawo uważać analizę dokumentów bez analizy historycznej za niepełną. Ma obowiązek dbać o dobro swojej diecezji tak jak je rozumie.

Tylko jeśli biskup do zeszłego roku przez ostatnie 25 lat był poza granicami kraju :?: Co więcej - wcześniej nie pracował praktycznie duszpasterstko, nie tylko jako biskup ale i kapłan :?: Nie mówiąc o tym - jest IPN w Krakowie, więc czemu nie zostawić kwestii historycznych ocenie historyków :?:

3. Twoje zastrzeżenia robią na mnie wrażenie następujące:

Jestem przekonany że nic nie robią i nie zrobią. Dowodów na to specjalnie nie mam - ale oczekuję, że powinni to załatwić już zaraz i natychmiast. Ja tak uważam.

Osobiście radziłabym wziąć pod uwagę, że biskup ma się troszczyć o wszystkich księży z danej diecezji. Także tych, którzy być może byli agentami. Troszczyć nie znaczy ukrywać prawdę. Ale znaczy dotrzeć do prawdy. Pełnej, nie podejrzeń i supozycji z fragmentów dokumentów SB. Dotrzeć do prawdy o człowieku i jego roli w układzie. Inaczej jest to zabijanie społeczne ludzi. Co zresztą ks Zaleski w jakiś sposób robił w wywiadach - choć zapewne w najlepszej wierze i najlepszych intencjach...

Może :?:

Porozmawiamy o tym, JAK się wyniki prac owej całej komisji pojawią. O ile w ogóle się pojawią...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt cze 02, 2006 20:41
Zobacz profil WWW

ToMu.Rzeczywiście. Beznadzieja !
A gdybyś się ofiarował, na zasadach wolontariatu, do pokierowania tym trudnym zadaniem ? Jako 'czynnik społeczny' ?
Ostatecznie, po ostatnim Soborze, świeccy już nie są tak przez kler dołowani i też mają prawo (i obowiązek) wypowiadania się w sprawach Kościoła.
Jesli w sprawach Kościoła, to myślę, że w sprawie takze Twoich grzechów, a nie tylko księzy, jesli się uważasz za członka Kościoła! Tymczasem nie słyszę, zebyś się domagał rozliczeń "katolickich" i niekatolickich dziennikarzy (podobno w swoim czasie 100% TW!), sędziów i prokuratorów, którzy by mieli sądzić duchownych...
To jakies podejrzane!

Pt cze 02, 2006 20:45

Jesli w sprawach Kościoła, to myślę, że w sprawie takze Twoich grzechów, a nie tylko księzy, jesli się uważasz za członka Kościoła! Tymczasem nie słyszę, zebyś się domagał rozliczeń "katolickich" i niekatolickich dziennikarzy (podobno w swoim czasie 100% TW!), sędziów i prokuratorów, którzy by mieli sądzić duchownych...
To jakies podejrzane!

To rozumowanie na zasadzie "nie ma sensu zajmować się problemem głodnych dzieci w Polsce, skoro w Afryce miliony umierają z głodu".

So cze 03, 2006 23:07

To rozumowanie na zasadzie "nie ma sensu zajmować się problemem głodnych dzieci w Polsce, skoro w Afryce miliony umierają z głodu".
Najeżdżanie tylko na księży jest potęgowaniem wrażenia co do popełnionego przez nich zła, na tle "bieli" innych grup społecznych.
Przy okazji: Niekaralnośc aborcji nie byłaby tak zła, gdyby w ogóle zniesiono karalnośc zabójstwa. Ale jesli na tle ogolnej ochrony zycia i karalności zabójstwa wyłączy się ochronę życia i karalność zabójstwa nienarodzonych, nabiera to znamion przyzwolenia!
Analogicznie jak obecna nagonka w sprawie TW jednej tylko grypy, przy zostawieniu w spokoju innych! To wyłączenie nabiera charakteru przyzwolenia, a to napietnowanie jednej tylko grupy jest jakby spotęgowaniem zła

N cze 04, 2006 7:50

Najeżdżanie tylko na księży jest potęgowaniem wrażenia co do popełnionego przez nich zła,

Jakim potęgowaniem :?: Wiele ludzi - dzięki takim jak Rydzyk - w ogóle nie dopuszcza do siebie myśli, że kapłan mógłby cokolwiek zrobić źle, nie mówiąc o tym że mógłby mieć kobietę na boku, czy choćby właśnie w poprzedniej epoce donosić to i owo...

Najpierw trzeba otwarcie powiedzieć - BYLI agenci w sutannach, BYLI tacy co współpracowali z własnej nieprzymuszonej woli, i jak widać komuś zależy żeby żyli sobie spokojnie, nie wracając do tego co było.

N cze 04, 2006 8:39
Zobacz profil WWW

Wiele ludzi - dzięki takim jak Rydzyk - w ogóle nie dopuszcza do siebie myśli, że kapłan mógłby cokolwiek zrobić źle, nie mówiąc o tym że mógłby mieć kobietę na boku, czy choćby właśnie w poprzedniej epoce donosić to i owo...
Najpierw trzeba otwarcie powiedzieć - BYLI agenci w sutannach, BYLI tacy co współpracowali z własnej nieprzymuszonej woli, i jak widać komuś zależy żeby żyli sobie spokojnie, nie wracając do tego co było.
"Komuś zależy, żeby ludzie (donosiciele) żyli sobie spokojnie..."
Człowieku, na jakim świecie żyjesz? Myślisz, że jak Wyborcza jakiegoś nazwiska nie opublikuje, to taki ksiądz nadal sobie bezkarnie żyje? Czy Ty cos wiesz o działaniu dziecezjalnych komisji od spraw duchowieństwa? Czy biskupi muszą Ci się tłumaczyć, dlaczego tego lub owego księdza tak, a nie inaczej traktują? Czy wiesz coś o działaniu skaramentu pokuty?
Ja wiem, że Wyborcza chce mieć jak najwięcej materiału do pisania a gawiedź - do śmiechu. Ale nie żądaj, żeby księża w tym musieli dobrowolnie uczestniczyć!
W ostateczności, jeśli działali jacyś księża donosiciele, to krzywdzili przede wszystkim swoich kolegów lub przełożonych. Zostaw więc zemstę im!!!

N cze 04, 2006 11:59

Czy wiesz coś o działaniu skaramentu pokuty?
ale nie moge sobie darowac ,zeby nie napisac(w koncu jestem gawiedż)Otoz moim skromnym zdaniem(gawiedzi) ten sakrament pokuty cos niespecjalnie zadzialal w przypadku owych ksiezy.Mianowicie:
1.Żal z a grzechy
2Postanowienie poprawy

N cze 04, 2006 12:58

Wprawdzie to było do Tomu cyt;
Czy wiesz coś o działaniu skaramentu pokuty?
ale nie moge sobie darowac ,zeby nie napisac(w koncu jestem gawiedż)Otoz moim skromnym zdaniem(gawiedzi) ten sakrament pokuty cos niespecjalnie zadzialal w przypadku owych ksiezy.Mianowicie:
1.Żal z a grzechy2Postanowienie poprawy
Może masz rację, ale czy na pewno? Czy wiesz wszystko o owych ludziach?

N cze 04, 2006 13:32

Wszyscy sbecy, te morlane zakały, które łamały ludzkie sumienia, którzy jak psy służli bolszewickiej władzy. Ujawnić SB-ków i ukarać. Wszystkich za samą przynależność. Ich nikt nie rusza. A tu takie rodzynki słyszymy, że zbrodniarz Pietruszka był 13.V.1981 r. na placu św. Piotra, że mógł być agentem KGB.

N cze 04, 2006 13:40

Atimeres - żal w przypadku obrabiania kogoś za jego plecami, obgadywania agentom, to byłoby po prostu przyznanie się do tego. A jakoś nie widać./

N cze 04, 2006 16:08
Zobacz profil WWW

Odebrałem wrażenie, że w całej akcji "Głos wiernych" chodzi Wam głównie o takie działanie pokutne obwinionych, aby publika była ustatysfakcjonowana.
A wydaje mi się, że grzechy raczej nie były publiczne; że rozrachunek powinien przebiegać głównie na linii winowajca-pokrzywdzony, ewentualnie w trójkącie: winowajca-pokrzywdzony-przełożony winowajcy, a nie winowajca-publika. Dlatego nie dziwię się, że winowajcy nie przyznają się publicznie. Mają do tego pełne prawo.
Mam wrażenie, że wymawianie się winowajców nie oznacza jednak, iż oni wcale nie pokutują lub nie pokutowali. Przecież o karach, które biskupi stosują wobec niektórych księży nawet konfratrzy mogą nic nie wiedzieć. Obecnie nawet większości suspens kapłanów nie ogłasza się wśród ksieży, ze względu na prawo winowajców do dobrego imienia.Tym bardziej nic nie wiadomo o tym, co dzieje się w konfesjonale.
Czy więc nie lepiej by było, aby Wasza inicjatywa "Głos wiernych" zamiast wprowadzania zmyślonego obowiązku publicznego kajania się obwinionych, skoncentrowała się na sygnalizowaniu przełożonym Kościoła istniejącego niezałatwionego problemu w konkretnych przypadkach?
Co Wy o tym tekście, skierowanym do grupy inicjatywnej "Głos wiernych" myślicie?

N cze 04, 2006 18:27

Najeżdżanie tylko na księży jest potęgowaniem wrażenia co do popełnionego przez nich zła, na tle "bieli" innych grup społecznych.

Jak już pisałem, nie jestem w ogóle wielkim fanem lustracji. Traktuję ją na zasadzie mniejszego zła: do tej pory mieliśmy właśnie dziką jej formę, ujawnianie pojedynczych przypadków, które powodowały właśnie potęgowaniem wrażenia zła na tle "bieli" całej reszty. Takie podejście uważam za krzywdzące dla dotkniętych nim osób.

Na tej samej zasadzie jestem za lustracją powszechną, obejmującą przynajmniej grupy tzw. "zaufania publicznego" (nauczyciele, dziennikarze,prawnicy itp, ale także duchowni). Przygotowaną całościowo przez kompetentnych ludzi, np. z IPN. Tyle, że od lat niewiele się w tej sprawie dzieje, a przynajmniej nie wiadomo, aby się coś działo.

Atimeres napisał(a):
Co Wy o tym tekście, skierowanym do grupy inicjatywnej "Głos wiernych" myślicie?

Tak jak sam pisałeś wyżej, taka zasada musiałaby dotyczyć wszystkich grup społecznych. Czyli w praktyce gruba kreska i zaniechanie lustacji. Mi to nie przeszkadza, bo nie byłem poszkodowany. Chciałbym tylko, aby zostało to jasno ogłoszone.

N cze 04, 2006 23:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona