Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Przeczytaj sobie teksty uchwał trzech sejmów Rzeczypospolitej.
|
Pt cze 09, 2006 9:11 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
znalezione w sieci:
Cytuj: W grudniu 2004 roku Kuria Metropolitalna wydała oświadczenie, w którym czytamy: „(...) ani Prymas Polski, ani Fundacja Budowy Świątyni Opatrzności Bożej nie zwracali się o pomoc budżetu państwa w jej finansowaniu”. Co więcej, ta sama Kuria ogłosiła apel skierowany do „do ludzi wyobcowanych z ideałów zawartych w dziele Świątyni Opatrzności”, aby w żadnym wypadku nie angażowali się w „dzieło”.
no comments
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Pt cze 09, 2006 9:16 |
|
 |
ziobro Adama
|
Leszek, Jan napisał(a): Przeczytaj sobie teksty uchwał trzech sejmów Rzeczypospolitej.
uchwała sejmu nie jest na szczęście ostatecznym wyrokiem, zwłaszcza kiedy łamie Konstytucję
|
Pt cze 09, 2006 9:19 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Dobry zwyczaj domaga się, żeby podawać źródło.
Przykro mi, ale stron antyklerykalnych linkować nie będziemy. baranek
|
Pt cze 09, 2006 9:19 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Z taką "racją" nie ma co dyskutować ani na nią się powoływać, gdyż jest to organ jawnie antychrystusowy.
Poza tym usiłujesz, posiłkując się poglądami antychrystusowego ugrupowania, zmienić temat, zacierając fakt, że najwyższe instancje Państwa Polskiego podjęły zobowiązanie do budowy Świątyni Opatrzności.
|
Pt cze 09, 2006 9:28 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie wnikam w to, czy władze kościelne zwracały się o pomoc, czy nie. Jakoś mi się wierzyć nie chce, że posłowie sami z siebie postyanowili utopić 20 milionów w tej budowie...
Kasa nie śmierdzi. Jak dają - to brać...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt cze 09, 2006 9:42 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Przestań wypisywać brednie. Nie posiadasz na temat budowy Świątyni Opatrzności Bożej odpowiedniej wiedzy i taki jest efekt - głupoty piszesz.
Wcześniej podałem link, który ukazuje całą problematykę. Możesz też tam przeczytać uchwałę sejmu z 1998 r.
|
Pt cze 09, 2006 11:00 |
|
 |
Kamyk
|
Ale co z tego że Sejm uchwalił, że nalezy wybudowac Świątynię Opatrzności? Zastanówmy sie czy ta decyzja jest słuszna. Bo dla mnie nie jest. Narusza neutralność światopoglądową państwa. Miesza Kościół z polityką.
|
Pt cze 09, 2006 11:29 |
|
 |
ziobro Adama
|
Leszek, Jan napisał(a): Z taką "racją" nie ma co dyskutować ani na nią się powoływać, gdyż jest to organ jawnie antychrystusowy. czy prawda może być "antychrystusowa" ? Leszek, Jan napisał(a): Poza tym usiłujesz, posiłkując się poglądami antychrystusowego ugrupowania, zmienić temat, zacierając fakt, że najwyższe instancje Państwa Polskiego podjęły zobowiązanie do budowy Świątyni Opatrzności.
a ty próbujesz zmienić temat i zatrzeć fakt, że najwyższe instancje Państwa Polskiego podeptały Konstytucję
|
Pt cze 09, 2006 12:47 |
|
 |
Dabar
|
Troszkę chciałem podsumować. Tak odnosząc się do dotychczasowych wypowiedzi.
Jeśli chodzi o samą budowę świątyni - jeśli ona powstanie, to znaczy że był to zamysł Boży. Jeśli sprawa upadnie - to znaczy że to dzieło ludzkie i jak ktoś wczesniej napisał - chore ambicje księdza Prymasa - każdy chce sobie wystawić jakiś pomnik za życia.
Natomiast ja sam nie jestem przeciwnikiem budowania nowych świątyń, sanktuariów itp. Zwracam tylko uwagę, że to, co jest fundamentem Kościoła - Głoszenie Jezusa - należało czynić, a tego drugiego nie zaniedbywać. Tymczasem kapłan po pierwsze nie ma być ekspertem w dziedzinie budownictwa, nie ma być politykiem, nie musi czuć się zobowiązany do wypełniania przyrzeczeń naszych przodków. Kapłan katolicki w dzisiejszym świecie ma przepowiadać Dobra Nowinę o Zbawieniu i szukać takich metod i środków wyrazu - tak nowoczesnych i skutecznych, żeby Słowo Boże dotarło do serca, umysłu i woli odbiorcy. A te metody jeśli mają być skuteczne - są kosztowne. To produkcja profesjonalnych filmów, prezentacje multimedialne, dobrze przygotowane ekipy ewangelizacyjne, grafika, plakaty, miejsca formacji o odpowiednim wyposażeniu technicznym, jak i socjalno - bytowym. Czytałem na tym forum wypowiedzi w innych grupach tematycznych - ktoś skarżył się strasznie, że nie mógł przeżywać rekolecji, bo było zimno, brudno i głodnie. Jeżeli w takich warunkach głosi się Słowo Boże to... szkoda słów. Dlatego "czepiam" się takich wielkich inwestycji, bo wobec takich faktów jak wyżej opisałem, nie powinny być one realizowane.
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
Pt cze 09, 2006 13:40 |
|
 |
ToMu
|
Leszek, Jan napisał(a): Przestań wypisywać brednie. Nie posiadasz na temat budowy Świątyni Opatrzności Bożej odpowiedniej wiedzy i taki jest efekt - głupoty piszesz.
A Ty, oczywiście, posiadasz...
Następny najmądrzejszy...
Jak dla mnie - możesz w tej budowie uwalić całe swoje zarobki, a nawet wziąć kredyt. Twoja sprawa. A mnie się nie podoba, że sejm przeznacza także moje pieniądze (20 mln wszystkich Polaków) na coś, co wg mnie jest zbędne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt cze 09, 2006 15:14 |
|
 |
R6
|
Trudniej sie modlić gdy jest sie głodnym , moze da sie jeszcze to robić w starych ciuchach, byleby sie przez nie zimno nie dostawało. dobrze by było jeszcze gdzieś mieszkać , w miejscu w ktorym człowiek sie nie pochoruje i nikt go po pijaku nie tłucze. takich i innych podstawowych rzeczy, miejsc brakuje jeszcze wielu ludziom, brakuje o wiele bardziej niż nowych swiatyn. Dopoki jest przynajmniej jeden taki człek nie powinno sie dać na nowe koscioły ani grosza. Poza tym u mnie w miescie nie ma pieniedzy na odnowienie zabytkowego koscioła. Ale ze mnie radykał 
|
Pt cze 09, 2006 15:30 |
|
 |
R6
|
NIECH NA CHWAŁĘ BOGA ROZSYPUJĄ SIE ZABYTKOWE SWIĄTYNIE.
Starocia jak wiadomo niewiele sa warte. 
|
Pt cze 09, 2006 15:33 |
|
 |
ToMu
|
Nie rozumiem, Baranku. Źródło to źródło - rzetelność informacji karze je ujawniać.

|
Pt cze 09, 2006 17:12 |
|
 |
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Następny najmądrzejszy...
Wydaje mi się, że to najpoważniejszy argument w tej dyskusji.
Może uznać czas, że nic twórczego już nikt dodać nie jest w stanie ...
So cze 10, 2006 1:56 |
|
|
|