|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
 pielgrzym do wynajęcia?
Cytuj: W archidiecezji lubelskiej księża wpadli na ciekawy pomysł. Jeżeli ktoś nie ma czasu, aby wziąć udział w pielgrzymce, może opłacić jej koszty osobom, których na to nie stać. Osoby, które będą uczestniczyć w pielgrzymce dzięki swoim fundatorom mają się modlić w ich intencjach - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Pomysłodawcą uruchomienia funduszu pod nazwą "Idę z Tobą" jest ksiądz Mirosław Ładniak z Lublina, który zaobserwował, że dla wielu osób kwota, którą należy zapłacić za udział w pielgrzymce jest zbyt wysoka. Ksiądz chciał pomóc osobom będącym w trudnej sytuacji materialnej. Każda osoba, która ma problemy finansowe, a ma ochotę wziąć udział w pielgrzymce powinna się zgłosić do swojego proboszcza, który zapisze ją na listę chętnych. Istnieje również druga lista, na którą wpisuje się tych, którzy chcieliby pójść do Częstochowy, jednak nie mają na to czasu. Proboszczowie pomagają następnie skontaktować się obu osobom oraz sprawdzają, czy osoba, która się do nich zgłosiła rzeczywiście potrzebuje finansowej pomocy. Osoby, której pójdą na pielgrzymkę, za którą zapłaci fundator będą się modlić w intencji przez niego wskazanej oraz z pielgrzymki wyśle kartkę z podziękowaniami. Ksiądz Mirosław Ładniak chce aby fundusz miał stałe miejsce w organizacji pielgrzymek. Pomysłodawca akcji liczy także, że fundatorzy będą pomagać innym również po pielgrzymce. http://www.malach.org/article.php/pielgrzym-do-wynajcia
Co sądzicie o takim pomyśle
W sumie - dzięki temu nie mający środków, a chęci, mogą wybrać się na pielgrzymkę.
A równocześnie - ktoś inny, komu szkoda czasu, może pieniędzmi zagłuszyć jakieś tam swoje wyrzuty sumienia, że jego życie religijne jest iluzją...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr cze 28, 2006 22:28 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Dziwne. Ale...
1. Część osób może pójść na pielgrzymkę.
2. Osoby które na to stać, być może to sfinansują.
3. W wyrażeniu wdzięczności przez modlitwę za ofiarodawcę nie widzę nic niewłaściwego. W modlitwie za tego, kto prosił, tym bardziej.
Pomysł był skierowany np do ludzi starszych, którzy co roku chodzili a teraz np z powodu wieku nie mogą... Starszych, chorych, z rodzinami które nie zawsze można zostawić...
I w końcu - nawet jeśli ktoś myśli w tonie "kupowania" - to w ostateczności "kupuje" modlitwę, nie łaski przecież. Można i w tej sposób podejść do pielgrzymowania - transakcji z Panem Bogiem. I niczego w życiu nie zmienić...
Tylko myślę, że jeśli dla kogoś Bóg jest ważny, to tego tak nie potraktuje, jeśli jest letni lub chłodny... to więcej nie zrobi, nie bęzie szukał. Więc też - niczego przez to nie zaniedba... A modlitwa za kogoś może uratować nawet tych, którzy jej nie oczekują, ani Boga w danej chwili nie szukają...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr cze 28, 2006 22:44 |
|
 |
ToMu
|
jo_tka napisał(a): 3. W wyrażeniu wdzięczności przez modlitwę za ofiarodawcę nie widzę nic niewłaściwego. W modlitwie za tego, kto prosił, tym bardziej.
Pomysł był skierowany np do ludzi starszych, którzy co roku chodzili a teraz np z powodu wieku nie mogą... Starszych, chorych, z rodzinami które nie zawsze można zostawić...
Ty chcesz w tym widzieć wyjście dla ludzi starszych, którzy nie mogą już iść.
A ja widzę w tym alternatywę dla ludzi, którzy mogą chcieć po prostu zapłacić za to, żeby ktoś szedł i za nich robił za "dobrego katolika". Bo zawsze można powiedzieć - ja chciałem, ale praca...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Cz cze 29, 2006 6:48 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: A ja widzę w tym alternatywę dla ludzi, którzy mogą chcieć po prostu zapłacić za to, żeby ktoś szedł i za nich robił za "dobrego katolika".
A co to jest ten "dobry katolik"? I dla kogo niby ma się nim wydawać?
|
Cz cze 29, 2006 7:47 |
|
 |
Kamyk
|
A postawy są pewnie i takie jak mówi jot-ka, jak i takie jak mówi ToMu.
Niektórzy naprawde nie mogą iśc, a szczerze chcą
A że niektórym sie nei chce, wiec zrobią pozory...
W każdym razie w obu przypadkach mamy dobre owoce, bo na pielgrzymke pójdą osoby, które szczerze chciały, a nie mogły z powodów finansowych, a teraz zostało im to umożliwione. Myśle że warto
|
Cz cze 29, 2006 9:09 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
ToMu napisał(a): A ja widzę w tym alternatywę dla ludzi, którzy mogą chcieć po prostu zapłacić za to, żeby ktoś szedł i za nich robił za "dobrego katolika". Bo zawsze można powiedzieć - ja chciałem, ale praca...
To samo mógłbyś powiedzieć o inicjatywach charytatywnych, czy to jednak znaczy, że są złe? Zawsze istnieje ryzyko, że ktoś wypaczy sens tego przedsięwzięcia, ale ja w tym widzę również okazję dla ludzi, którzy mają ważne intencje i chcą, za ofiarę, ażeby ktoś się w tych intencjach modlił. 
_________________ www.onephoto.net
|
Cz cze 29, 2006 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu zacytował: Cytuj: Pomysłodawcą uruchomienia funduszu pod nazwą "Idę z Tobą" jest ksiądz Mirosław Ładniak z Lublina, który zaobserwował, że dla wielu osób kwota, którą należy zapłacić za udział w pielgrzymce jest zbyt wysoka. Ksiądz chciał pomóc osobom będącym w trudnej sytuacji materialnej.
Poprostu suuuper pomysł.Znam ks.Ładniaka i ucieszył mnie ten pomysł.I to w naszej diecezji.Sądzę,że pomysł warty rozpowszechnienia nie tylko w naszej diecezji.Dziękuję ToMu.
|
Cz cze 29, 2006 14:05 |
|
 |
ToMu
|
Paschalis napisał(a): ToMu napisał(a): A ja widzę w tym alternatywę dla ludzi, którzy mogą chcieć po prostu zapłacić za to, żeby ktoś szedł i za nich robił za "dobrego katolika". Bo zawsze można powiedzieć - ja chciałem, ale praca... To samo mógłbyś powiedzieć o inicjatywach charytatywnych, czy to jednak znaczy, że są złe? Zawsze istnieje ryzyko, że ktoś wypaczy sens tego przedsięwzięcia, ale ja w tym widzę również okazję dla ludzi, którzy mają ważne intencje i chcą, za ofiarę, ażeby ktoś się w tych intencjach modlił. 
Idea pielgrzymki to podjęcie trudów i wyrzeczenia wędrówki samemu, osobiście.
W kwestiach charytatywnych - to kwestia wsparcia materialnego (co można zrobić od ręki - dają kasę, dokonując przelewu), albo pomagając własną pracą. Jest wybór.
|
Cz cze 29, 2006 16:35 |
|
 |
jo_tka
|
A prośbę "pamiętaj o mnie w modlitwie na Jasnej Górze, jak dojdziesz" też uważasz za niewłaściwą? Bo ktoś nie poszedł sam?
|
Cz cze 29, 2006 22:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie ToMu.Pamiętaj,że nie każdy przejdzie pieszo kilkaset kilometrów.A zatem pomysł ks.Ładniaka jest naprawdę super.Oczywiście jak ktoś ma siły na pielgrzymkę i warunki ku temu to może iść sam.Dziękuję.
P.S.
ToMu,czy wybierasz się na pielgrzymkę ?
|
Pt cze 30, 2006 8:39 |
|
 |
ToMu
|
Uważam ją za pójście na łatwiznę, gdy ktoś prosi o modlitwę a równocześnie sam mógłby iść na pielgrzymkę (a nie idzie).
|
Pt cze 30, 2006 8:40 |
|
 |
Paschalis
|
ToMu napisał(a): Paschalis napisał(a): ToMu napisał(a): A ja widzę w tym alternatywę dla ludzi, którzy mogą chcieć po prostu zapłacić za to, żeby ktoś szedł i za nich robił za "dobrego katolika". Bo zawsze można powiedzieć - ja chciałem, ale praca... To samo mógłbyś powiedzieć o inicjatywach charytatywnych, czy to jednak znaczy, że są złe? Zawsze istnieje ryzyko, że ktoś wypaczy sens tego przedsięwzięcia, ale ja w tym widzę również okazję dla ludzi, którzy mają ważne intencje i chcą, za ofiarę, ażeby ktoś się w tych intencjach modlił.  Idea pielgrzymki to podjęcie trudów i wyrzeczenia wędrówki samemu, osobiście. W kwestiach charytatywnych - to kwestia wsparcia materialnego (co można zrobić od ręki - dają kasę, dokonując przelewu), albo pomagając własną pracą. Jest wybór. Idea piegrzymki tak, ale nikt nie twierdzi, że idzie na pielgrzymkę jako sponsor rzeczywistego uczestnika. To by był rzeczywiście absurd. Chodzi natomiast o to, że można kogoś wesprzeć finansowo (pomagając mu iść na pielgrzymkę), i ten ktoś będzie się modlił w podanych intencjach. Taka modlitwa naprawdę może mieć dużą wartość i nie należy jej lekceważyć. Cytuj: Uważam ją za pójście na łatwiznę, gdy ktoś prosi o modlitwę a równocześnie sam mógłby iść na pielgrzymkę (a nie idzie).
A jeśli sam nie mógłby pójść na pielgrzymkę 
_________________ www.onephoto.net
|
Pt cze 30, 2006 10:34 |
|
 |
ToMu
|
No to jest inna sprawa.
Jak nie może, a chciałby - to jak najbardziej może poprosić kogoś, aby zaniósł jego intencje. A przy okazji - jeśli ma możliwość - wesprzeć pielgrzyma 
|
Pt cze 30, 2006 10:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|