| Autor |
Wiadomość |
|
kaczuszka
|
wydaje mi się,że niektóre osoby lekko zboczyły z tematu,który brzmi-"kim jest dla mnie Jezus". tematem nie jest Jego poczęcie,ani też ówczesna fauna <bociany>,ani też to,w jakim domu żył i wychowywał się.
'KIM JEST DLA MNIE JEZUS"
to pytanie prędzej czy później zadaje sobie każdy człowiek.byc może się mylę i są tacy,którzy nad nim nigdy się nie zastanawiają.
dla mnie jest źródłem każdego dobra,jakie spotkało mnie w życiu.i największym bogactwem...

_________________ Nienasycony jednym dniem stworzenia,
coraz większej pożądam nicości,
aby serce nakłonić do tchnienia
Twojej Miłości.
|
| So cze 24, 2006 22:33 |
|
|
|
 |
|
Arked
|
miły facet napisał(a): Jonathan Sarkos napisał(a): Owianym legenda i mnóstwem nieścisłości człowiekiem, który przez splot przeróżnej natury wydarzeń zapoczątkował nową sektę i został z czasem wyniesiony do rangi Boga, a sekta, po latach, poprzez wiele arbitralnych decyzji, przede wszystkim zdeterminowanych ówczesną sytuacją polityczną (właściwie to lepiej użyć liczby bardzo mnogiej), stała się jedną z dominujących dziś na świecie, religii monoteistycznych. Hahaha ale się ubawiłem....hihihi Dawno nie czytałem podobnie płytkich dziwactw..hahahahaha Powiem tak: ja wiem a przekonamy się WSZYSCY.
Gdzie w tym poście widzisz dziwactwa? Poza tym pisz jasno co masz do powiedzenia a nie stwarzaj kiczowatych powiedzonek typu "ja wiem wszyscy sie pzekonają". Ja zrozumiałem post Sarkosa, a twój uważam za płytki a nawet dziwny...
|
| So cze 24, 2006 22:47 |
|
 |
|
varonilkrizis
|
Hm... jest dla mnie jednym z proroków, ktorzy podawali sie za synow bozych. Swoją drogą ostatnio w TV leciał domkument(ktorego niestety nie obejrzałem :/ ) o ludziach zyjacych przed i po Chrystusie, dokonujących podobnych cudów m.in wskrzeszeń. Hm...
|
| Śr lip 05, 2006 14:31 |
|
|
|
 |
|
pawis-66
|
Mt 16, 13 -17
Ja to samo co Szymon Piotr wyznaję
i jeszcze:
że tylko Jezus jest Panem .............
że jest Życiem i Zmartwychwstaniem ...............
i że tylko jeden jest Mistrz Chrystus .............
i w końcu jeszcze pytanie:
czy to można wyrazić słowami?
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
| Śr lip 05, 2006 15:23 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Odkrycia faktu wskrzeszen przed i po Chrystusie nie sa zadnym epokowym wydarzeniem, ktore mialoby swiadczyc przeciw Chrysusowi, a tak zrozumialam Twoja wypowiedz. Stary Testament podaje 3 przypadki wskrzeszenia:
1Krl 17: 20 - 23
Cytuj: Potem wzywając Pana, rzekł: O Panie, Boże mój! Czy nawet na wdowę, u której zamieszkałem, sprowadzasz nieszczęście, dopuszczając śmierć jej syna? Później trzykrotnie rozciągnął się nad dzieckiem i znów wzywając Pana rzekł: O Panie, Boże mój! Błagam cię, niech dusza tego dziecka wróci do niego! Pan zaś wysłuchał wołania Eliasza, gdyż dusza dziecka powróciła do niego, a ono ożyło. Wówczas Eliasz wziął dziecko i zaniósł z górnej izby tego domu, i zaraz oddał je matce. Następnie Eliasz rzekł: Patrz, syn twój żyje! 2 Krl 4, 20-37 - fragment mowiacy o wskrzeszeniu syna Szunemitki przez Elizeusza (nie bede wklejac, bo fragment jest dosc obszerny, ale mozna sobie latwo znalezc oraz 2Krl 13:20 Cytuj: Elizeusz umarł i pochowano go. Oddziały zaś Moabitów wpadały do kraju każdego roku. 21 Zdarzyło się, że grzebiący człowieka ujrzeli jeden oddział [nieprzyjacielski]. Wrzucili więc tego człowieka do grobu Elizeusza i oddalili się. Człowiek ten dotknął kości Elizeusza, ożył i stanął na nogi. Dz 9:: 36 - 42 Cytuj: Mieszkała też w Jafie pewna uczennica imieniem Tabita, co znaczy Gazela. Czyniła ona dużo dobrego i dawała hojne jałmużny. Wtedy właśnie zachorowała i umarła. Obmyto ją i położono w izbie na piętrze. Lidda leżała blisko Jafy; gdy więc uczniowie dowiedzieli się, że jest tam Piotr, wysłali do niego dwóch posłańców z prośbą: Przyjdź do nas bez zwłoki! Piotr poszedł z nimi, a gdy przyszedł, zaprowadzili go do izby na górze. Otoczyły go wszystkie wdowy i pokazywały mu ze łzami w oczach chitony i płaszcze, które zrobiła im Gazela za swego życia. Po usunięciu wszystkich, Piotr upadł na kolana i modlił się. Potem zwrócił się do ciała i rzekł: Tabito, wstań! A ona otwarła oczy i zobaczywszy Piotra, usiadła. Piotr podał jej rękę i podniósł ją. Zawołał świętych i wdowy i ujrzeli ją żywą. Wieść o tym rozeszła się po całej Jafie i wielu uwierzyło w Pana. w Nowym Testamencie podane sa dwa Dz 20: 9 - 12 Cytuj: Pewien młodzieniec, imieniem Eutych, siedział na oknie pogrążony w głębokim śnie. Kiedy Paweł przedłużał przemówienie, zmorzony snem spadł z trzeciego piętra na dół. Podniesiono go martwego. Paweł zeszedł, przypadł do niego i wziął go w ramiona: Nie trwóżcie się - powiedział - bo on żyje. I wszedł na górę, łamał chleb i spożywał, a mówił jeszcze długo, bo aż do świtania. Potem wyruszył w drogę. A chłopca przyprowadzono żywego ku niemałej radości [zebranych].
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Śr lip 05, 2006 15:42 |
|
|
|
 |
|
onlyjusti
|
storozku - dla Mnie jest Panem, Zbawcą i Nauczycielem. Tak po prostu, lub AŻ, bo wcale nie jest łatwo starać sie żyć na Jego wzór.
_________________ OnlyJusti
Wiara Czyni Cuda... =)
|
| Pn lip 10, 2006 10:58 |
|
 |
|
Koleś
|
Nie ma jednoznacznych dowodów na to,że Jezus istniał.A jeśli istniał to jego życie mogło sie róznić od takiego jakie opisuje Nowy Testament.A jesli nawet nie tak bardzo był tylko zwykłym człowiekiem
|
| Pt lip 14, 2006 14:31 |
|
 |
|
Bozon
|
Samozwańczym bogiem z lekką paranoją i przerostem ego.
Był i umarł, a jego szczątki spełniły zasadę zachowania masy
i energii. 
_________________ bessa wszystkich wessa
|
| Pt lip 14, 2006 18:59 |
|
 |
|
storozak
|
fizyka nie daje odpowiedzi na ten temat.Jezus jest potrzebą wielu ludzi.Poto nieludzki Bog stal sie ludzki,abysmy nauczyli sie wybaczac zlo zamiast go likwidowac.Boga milości nie trzeba się bać tylko go nasladować.Boimy sie tylko zlego.Jesli istnieje powiedzenie boj się boga to mosial powstac taki ktorego się nie boimy.
_________________ liczy się tylko to co myśle.o mnie www.kktj.pl kącik naukowy.
|
| Cz wrz 07, 2006 15:54 |
|
 |
|
Assur
|
Ja nie wierzę w jego istnienie. Wg mnie bardziej prawdopodobne jest, że jego postać powstała na bazie innych religii
|
| Cz wrz 07, 2006 16:01 |
|
 |
|
Assur
|
pisałem oczywiście o Jezusie (nie przeczytałem ostatniego posta)
|
| Cz wrz 07, 2006 16:02 |
|
 |
|
Kropka
|
Dla mnie Jezus jest uosobieniem miłości, poświęcenia dla drugiego człowieka i drogą do Ojca.
|
| Cz wrz 07, 2006 16:25 |
|
 |
|
No
|
Dla mnie Jezus był człowiekiem,dość charyzmatycznym przywódcom religijnym możliwe, że chorym psychicznie...
|
| Cz wrz 07, 2006 16:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"I wreszcie powtórz by Mnie nie uważali za kogoś nieistniejącego , lub za Osobę ,która była tylko bohaterem historycznym. Bo Ja Jestem „ TYM, KTÓRY JEST” zawsze żywy , zawsze obecny , zawsze czynny w sercu człowieka, jak wierny towarzysz, który nie zdradza lub opuszcza, lecz zawsze jest gotowy wyciągnąć miłujące Ramiona , ku Memu stworzeniu."
-"Pójdź ze Mną"1968 rok-więcej-
na www.tudoboga.republika.pl
|
| N wrz 10, 2006 7:07 |
|
 |
|
poszukująca
|
Jest dla mnie Bogiem, Nauczycielem, Miłosierdziem...
|
| Pn wrz 11, 2006 13:59 |
|
|
|