Człowieczeństwo kłopotliwe
Autor |
Wiadomość |
Leoncoeur
|
@ Incognito
wpadles w sprytnie zastawiona pulapke.
Cytuj: Lucyno, nie wiesz co to jest martwe ciało? Zwłoki, trup, nieboszczyk. Ciało człowieka, w którym nie ma funkcji życiowych.
czyli jakby to odniesc do plodu ktory nie ma fal mozgowych i jest martwym cialem, uznajesz w tym plodzie jednak czlowieka :>
spoznilem sie z odkryciem tej pulapki ewentualnym odpowiadajacym Lucynie
martwe cialo - nie martwe cialo - plod.
on tak do konca nie jest martwy, bo zlozony jest z zywych komorek.
nie jest jednak imho jednak czlowiekiem.
podejscie katolikow ma racjonalne uwarunkowanie: zostal poczety - wiec ma dusze.
Jednak inni patrza na to inaczej i wg mnie poczecie nie ma racji bytu jako okreslanie zarodka czlowiekiem
Chocby z tego wzgledu, ze niektore ciaze ulegaja zanikowi w bardzo wczesnym stadium, nie mozna przeciez mowic o zaniku czlowieka :>
ciezko okreslic ta granice, gdzie zaczyna sie juz czlowiek - moze i te fale mozgowe, kto wie, moze to i dobra granica by byla.
Jezeli nie da sie jednak okreslic granicy w sposob oceniajacy płód z zewnatrz: "czlowiek czy nie", to lepiej byloby sprobowac z drugiej strony.
Ustalic do kiedy (okres ciąży) mozna legalnie przeprowadzac aborcje i nie nazywac tego zabojstwem - to nam ustali ta granice miedzy plodem, a (jak chca tego katolicy) czlowiekiem.
bylby to dobry kompromis i dla wierzacych i dla laikow bedacych 'prochoice'.
_________________ "Kiedy widzisz kobiete, pamiętaj: to diabeł! Ona jest swoistym piekłem."
KAPORATES
|
Cz sie 10, 2006 19:31 |
|
|
|
 |
Bozon
|
Incognito napisał(a): Nie tak dawno prowadziłem na katolik.pl dość zażartą dyskusję odnośnie aborcji dowodząc, że żaden moment w trakcie trwania ciąży nie jest momentem przełomowym (tzn. nie da się ustalić punktu w czasie, który możnaby w sposób uzasadniony za taki, przed którym człowieka jeszcze nie ma, a po nim już jest). Trzymałem się tej argumentacji zawzięcie, ale użytkownik o nicku art33 zwrócił uwagę na pewną rzecz: gdy fale mózgowe ustaną, ciała nie traktuje się jako człowieka, tylko jako martwe ciało, które można zakopać w ziemi lub spalić. Fale mózgowe są więc tym, co nadaje istocie prawa człowieka i pozwala uznać ją za żywego człowieka. Idąc z tym myśleniem na drugi koniec ludzkiego życia, należy uznać że płód nie jest istotą której przysługują prawa człowieka i która powinna być traktowana jak człowiek, póki tak długo jak nie ma mózgu w którym pojawiałyby się fale wyznaczające ludzkie życie. Może ktoś z Was znajdzie kontrargumenty dla takiego postawienia sprawy, ale póki co nie mogę zrobić nic prócz uznania go za uzasadnione i sensowne podejście.
Patrz mój post na 2 stronie z 08.08 i odpowiedź vvv poniżej.Na merytoryczną odpowiedź nie było go stać.
_________________ bessa wszystkich wessa
|
Cz sie 10, 2006 19:33 |
|
 |
Incognito
|
Tak, ten szacunek do ciała w KRK świetnie się wyraża rąbaniem ciał świętych na kawałki i wożeniem ich w zdobionych pudełkach po świecie.
A teraz mniej sarkastycznie - wiesz, że podczas Twojego życia atomy w Twoim ciele wymieniają się całkowicie i to, o ile dobrze pamiętam, nie jeden raz? Znaczy to, że teraz nie jesteś zrobiona z tego samego co przy urodzeniu. Ciało człowieka wymienia materię z otoczeniem, a po śmierci się rozkłada, rozchodzi w żołądkach robaków, staje elementami skłądowymi plechy grzybów. Gdyby Bóg miał odtwarzać ciało człowieka z dokładnie tego, co wchodziło w jego skład za życia, wyszło by więcej niż jedno ciało na człowieka (bo jak pisałem, ciało wymienia materię z otoczeniem), dlatego twierdzenie, że "właśnie to" ciało będzie wskrzeszone jest moim zdaniem bez sensu z powodu niemożności zdefiniowania czym "to ciało" dokładnie jest. Jak się spocisz i wypijesz szklankę wody, to ta woda stanie się elementem Ciebie.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz sie 10, 2006 19:34 |
|
|
|
 |
Bozon
|
Posiadanie mózgu to przynajmniej potencjalność posiadania
świadomości.Zespól komórek macierzystych jakim w istocie jest
embrion to potencjalnośc powstania żywej materii organicznej z ludzkim DNA.Na tym etapie można z niego stworzyć np.kość udową lub śledzionę.
Jesli od początku to jest człowiek to skąd możliwośc takiej dowolnej
manipulacji i dlaczego z dorosłym osobnikiem nie można zrobić tego
samego?
|
Cz sie 10, 2006 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito, szacunek do ciala zmarlego czlowieka a wskrzesznie ciala w dniu ostatecznym, i to w jaki sposob Bog to zrobi, nie staja ze soba w sprzecznosci.
Pobieranie relikwii z cial swietych ludzi to nie zadno "rabanie' wiec przebieraj w slowach, i nie zaslaniach sie sarkazmem.
Proponuje przeczytac ksiazke "Ja czlowiek" autorstwa o A.M Krapca.
a oto mala jej reklama
http://www.kul.lublin.pl/ksiegarnia/autor/krapiec.html
|
Cz sie 10, 2006 19:57 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Ja się tylko nieśmiało wtrącę, że też polecam Krąpca. Znakomicie pisze o wspomnianym gdzieś przeze mnie akcie stwórczym Boga. I rzeczywiście da się to zrozumieć 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz sie 10, 2006 20:12 |
|
 |
Bozon
|
Może jakiś fragment jeśli łaska.Byłoby z czym polemizować.W moje bibliotece pozycja niestety niedostępna. 
|
Cz sie 10, 2006 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bozon, Czlowieczenstwo klopotliwe jest przeciez tematem wiec nie ma sensu wprowadzac nowego watku.
A tak na marginesie - Niektorzy polemizuje ze wszystkim co katolickie, i co im sie nie podoba, tylko dla samego polemizowania, a nie dla szukania prawdy.
|
Cz sie 10, 2006 20:32 |
|
 |
Incognito
|
Myślę, że człowiek ma prawo uważać, że prawdę zna i nie jest zobowiązany do szukania prawdy od nowa w każdej dyskusji.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz sie 10, 2006 20:42 |
|
 |
Leoncoeur
|
@ Lucyna
jezeli ta religia jest sprzeczna z tym co ktos mysli, czuje, oraz czuje sie tą religia szczuty i ograniczany - to wybacz, ale jak ma inaczej niz z tym polemizowac? :>
to i tak najlagodniej jak mozna
a tak BTW, nie odnioslas sie do:
Cytuj: Jezeli nie da sie jednak okreslic granicy w sposob oceniajacy płód z zewnatrz: "czlowiek czy nie", to lepiej byloby sprobowac z drugiej strony. Ustalic do kiedy (okres ciąży) mozna legalnie przeprowadzac aborcje i nie nazywac tego zabojstwem - to nam ustali ta granice miedzy plodem, a (jak chca tego katolicy) czlowiekiem.
bylby to dobry kompromis i dla wierzacych i dla laikow bedacych 'prochoice'. to specjalnie, czy przegapienie (bo ciekaw jestem odbioru takiego pomyslu)
_________________ "Kiedy widzisz kobiete, pamiętaj: to diabeł! Ona jest swoistym piekłem."
KAPORATES
|
Cz sie 10, 2006 20:56 |
|
 |
Bozon
|
Lucyna napisał(a): Bozon, Czlowieczenstwo klopotliwe jest przeciez tematem wiec nie ma sensu wprowadzac nowego watku.
A tak na marginesie - Niektorzy polemizuje ze wszystkim co katolickie, i co im sie nie podoba, tylko dla samego polemizowania, a nie dla szukania prawdy.
"Prawda" która nie potrafi się obronić nie jest prawdą.
|
Cz sie 10, 2006 21:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moze odpowiem tym cytatem.
"Zycie ludzkie zaczyna się od poczęcia, zapłodnienia, i od tego momentu poczęta osoba jest istotą ludzką. Nie ma żadnego miejsca w macicy, w którym mogłoby dojść do zamiany czegoś, co nie jest osobą, w osobę. Nie ma żadnej nagłej zmiany w czasie rozwoju wewnątrzmacicznego i dlatego życie jest nieprzerwanym ciągiem od swojego początku aż do końca".
Prawda obroni sie zawsze sama, bez zbednych slow moich czy innego formuowicza, a bez Boga jest niemozliwa do odszukania.
|
Cz sie 10, 2006 21:52 |
|
 |
Leoncoeur
|
Cytuj: Moze odpowiem tym cytatem. fajny cytat  czyli zadnego kompromisu? typowe jak dla katolikow to sie nie dziw, ze tacy jak ja, beda ze swiatopogladem katolickim walczyc do ostatniej kropli krwi  Cytuj: Prawda obroni sie zawsze sama jezeli chodzi o prawde chrzescijanska, to srednio jej idzie ta obrona.
proces laicyzacji Polski zakonczy sie za jakies ~50 lat imho.
na pozna starosc bede mial radoche
KAPORATES
|
Cz sie 10, 2006 23:10 |
|
 |
Bozon
|
Lucyna napisał(a): Moze odpowiem tym cytatem. "Zycie ludzkie zaczyna się od poczęcia, zapłodnienia, i od tego momentu poczęta osoba jest istotą ludzką. Nie ma żadnego miejsca w macicy, w którym mogłoby dojść do zamiany czegoś, co nie jest osobą, w osobę. Nie ma żadnej nagłej zmiany w czasie rozwoju wewnątrzmacicznego i dlatego życie jest nieprzerwanym ciągiem od swojego początku aż do końca".
Prawda obroni sie zawsze sama, bez zbednych slow moich czy innego formuowicza, a bez Boga jest niemozliwa do odszukania.
A kogóż to OPINIA?
|
Pt sie 11, 2006 14:57 |
|
 |
danbog
|
Lucyna !
Cytuj: Nie ma żadnej nagłej zmiany w czasie rozwoju wewnątrzmacicznego i dlatego życie jest nieprzerwanym ciągiem od swojego początku aż do końca
Ależ jest taki punkt w rozwoju homo sapiens , gdzie stopień organizacji materii pozwala uzyskać nową jakość zwaną świadomością.
Właśnie ten punkt jest dla mnie początkiem człowieczeństwa.
Życie jest nieprzerwanym ciągiem , tylko że istnieje różnica jakościowa żyjącego organizmu przed uzyskaniem jakiegoś poziomu świadomości i ponim.
Dla mnie człowieczeństwo to cecha mogąca [ choć niekoniecznie ] wyłonić się z żyjącego płodu. Do póki to jednak nie nastąpi płód jest tylko zlepkiem komórek [ czasem humanoidalnym ] o wartości porównywalnej z innymi zlepkami komórek pozbawionymi świadomości.
|
Pt sie 11, 2006 19:36 |
|
|
|