Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 12:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Ja wypisałam wszystkie możliwe. :D Przynajmniej tak mi się wydaje. :D

N sie 06, 2006 8:45

Co do podawania pasujących miejsc do danej odpowiedzi, to podaję wszystkie pasujące, lecz okazuje się, że nie raz to nie wszystkie.
Wracam jeszcze do pytania z poprzedniej tury odnośnie "widzenia sennego". W pytaniu mowa jest z jednej strony o "widzeniu" a z drugiej dookreślone jest ono przez "senne". W Piśmie Świętym znalazłem jedno miejsce, w którym pada stwierdzenie :o "widzenie senne". :spioch:

Pn sie 07, 2006 6:48

Ciekawe czy w tym etapie będą nagrody za wygraną turę i osobno za wygrany etap? :D
No, saxon przewidująco napisał, że ten etap nie ma tur, ale kto wie...

Pn sie 07, 2006 12:18

:D :D No tak Saxon napisał że bez tur ale to się jeszcze zobaczy!! :D :D

Pn sie 07, 2006 19:23

:razz: Pochylam się nad pytaniem 1 i dostrzegam pewne powiązanie z pytaniem 1 z poprzedniego etapu. Lektura o lectio divina miała nam ukazać, że "Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca" (Hbr 4,12). Teraz pytanie 1 ma nas zmobilizować do jeszcze praktyczniejszego doświadczenia tej prawdy. W świetle Słowa Bożego mamy oceniać nasze życie, konkretne sytuacje z naszych relacji czy to wobec siebie, bliźniego czy Boga. :biggrin:
Jest to wspaniały konkurs. Trochę się :cry: bo jak każdy konkurs jest on elementem pewnej rywalizacji, a ja nie brałem w nim udziału od początku, a już widzę jego koniec. :x
Mam nadzieje, że pojawi się coś nowego, choć wydaje się to dość odległe. Teraz to chyba wszyscy czekają na słońce 8)

Wt sie 08, 2006 6:39

No nie wiem jak Was ale u mnie dzisiaj słoneczko troszkę przypiekało. :okulary:

Wt sie 08, 2006 17:57

Cieszy mnie, że już Ktoś :lol: cieszy się słoneczkiem. Od rana u nas spore przejaśnienia. Mam nadzieję, że tak będzie przynajmniej do popołudnia, gdyż dziś mam pracę w terenie. :dres:
:hmmm: Zastanawiam się w jakiej konkretnie formie ma być odpowiedź na pytanie 1. Czy to może być np. forma świadectwa, czy też konkretny problem i wypisane cytaty mogące pomóc w jego rozwiązaniu.
Jakie są Wasze zdania w tej sprawie. :chat:

Śr sie 09, 2006 6:18

Szczerze mówiąc ta ja się też jeszcze zastanawiam co napisać i w jakiej formie.
U gośliniak dzisiaj spore przejaśnienia a u mnie zimno i w dodatku rano: :pada: . Teraz chyba przestało ale jest potwornie zimno.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich Konkursowiczów oraz Saxona!!

Śr sie 09, 2006 8:59

Pozdrawiam wszystkich serdecznie....,ukochanym górom ślę cmokasa hen do Halszki,Saxonowi owocnych rekolekcji i spotkań z uczestnikami konkursu życzę......
Kraków też raczej zimny i deszczowy,pogoda w ciągu dnia jak -cztery pory roku :D ale tropiki poszły w zapomnienie i bardzo dobrze.

Teraz zmagamy się z następnym wypracowaniem, więc życzę nam wszystkim.... wielu trafnych spostrzeżeń i przemyśleń.A tym którzy wypoczywają... naładowania akumulatorów. :spoko: :3majsie:

Śr sie 09, 2006 22:52

Witam wszystkich- właśnie wróciłam z Białorusi- poszło dobrze, na rekolekcje przychodziło ok. 70 dzieciaków, teraz pozostaje modlitwa o owoce :)
Przyznam, że pierwsze z sierpniowych pytań wydaje mi się najtrudniejsze jak do tej pory... Dobrze, że jeszcze wyjazd urlopowy przede mną, może mnie co natchnie w tym czasie...
Pozdrawiam zapracowanych i odpoczywających

Cz sie 10, 2006 14:06

Merunia, dzięki za tego cmokasa. Przyjmuję dla siebie i dla gór, a ponadto - posłuszna nie tylko Tobie, ale i Tuwimowi - kłaniam się górom, łąkom słonecznie kipiącym, świtom pienińskim, olśniewającym lazurom, olśnionym chmurom... i wszystkim cudnościom, co tu są we dnie i w nocy, w słońcu i w deszczu, a nawet we mgle.

Katalinko, Tobie też dzięki za wieści. :-D Dobrze, że są pomyślne. :-D

A co tam u baranka? Miała być relacja z wojaży po gorącej Hiszpanii i pirenejskich szczytach.

Wszystkim pozdrówka.

Cz sie 10, 2006 15:53
No cóż - od kilku minut mam nowy twardy dysk- poprzedni padł zaraz po powrocie z pielgrzymki. A jutro- rekolekcje :) Tak więc relacja będzie za jakiś tydzień :)

P.S. Dla mnie też to pierwsze pytanie jest najtrudniejsze - to prawie jak spowiedź :hmmm:

Cz sie 10, 2006 18:33

Okazało się że ślub, wesele, generalny remont... to za dużo na jeden raz.

Cz sie 10, 2006 20:03

Smutno, gdy trzeba zrezygnować z wcześniejszych planów, gdy wyobrażone sytuacje muszą się rozpłynąć. Ale, sachmet, nic to! Zaplanuj JUŻ przyszłoroczne rekolekcje. Może Ci to przyniesie ulgę, może znów ogarnie Cię radość oczekiwania... :3majsie: :)

Cz sie 10, 2006 21:06

A ja nie mogę jechać na rekolekcje :(

Rozumiem i także współczuję :cry: z powodu trudności w uczestnictwie w rekolekcjach. Już drugi rok z rzędu nie było mi dane uczestniczyć w rekolekcjach. Brak choćby kilku dni na wyciszenie, na wsłuchanie się w Słowo Boże głoszone podczas koferencji rodzi we mnie swoistą pustkę. Jest to jakby doświadczanie z jednej strony pragnienia słuchania Słowa Pońskiego a z drugiej jego braku (por. Am 8,11-12).
Wierzę, że nadejdzie czas łaski i znowu będę radował się wyjściem na pustynię, gdzie Bóg będzie mówił do mego serca i znowu pustynia zmieni się w step zielony. :razz:

Pt sie 11, 2006 7:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181 ... 234  Następna strona