Cytuj:
Alus "Bóg żywy" - określenie Boga przez Izraelitów w ST.
Żywy - jest określeniem stałej obecności Boga, czynnej, który reaguje na wezwania wyznawców.
"Ja Jestem" - tak jak przemawia do Mojżesza na górze Horeb, z ognistego krzaka:"Ja widziałem... i nasłuchałem się...postanowiłem...wysyłam cię"...
"Ja Jestem"- obecny dzień - uczestniczę w Twoim życiu, Twoich działaniach; i w nocy- czuwam gdy Ty śpisz.
No taka interpretacja też jest dobra Bóg żywo reagujący, obecny, przytomy, ale to bardziej rodzaj anioła struża. Tylko czy to jedyna interpretacja, bo skoro w Bibli wiele razy mówi się o synach Boga, to może jednak było to w znaczeniu Boga Wcielonego...
''06,01 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki.
06,02 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za
żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
06,03 Wtedy Bóg rzekł: Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż
człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat.
06,04 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga
zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze,
mający sławę w owych dawnych czasach.''
''01,06 Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed
Panem, że i szatan też poszedł z nimi.
01,07 I rzekł Bóg do szatana: Skąd przychodzisz? Szatan odrzekł Panu:
Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej.
01,08 Mówi Pan do szatana: A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na
całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający
grzechu jak on.
01,09 Szatan na to do Pana: Czyż za darmo Hiob czci Boga?''
Cytuj:
saxon Cytat:
Może Biblia mówi o katolikach, że nie rozumieją tego w co wierzą?
gdzie?
Dyzio A w co według Ciebie my wierzymy, Andelku?
Wyżej zapisy biblijne dowodzą, że Bóg biblijny, był żywo własną osobą, wręcz genetycznie czyli rodzinie, związany z tym światem, stawali przed nim synowie boży, ci mieli swych synów zrodzonych przez ludzkie dziewczyny, stawał też przed Bogiem szatan, gdzie dziś jest Bóg, synowie boży.
Czy może jest jakaś dogmatyczna katolicka wykładnia powyższego, że to nie prawda, a syn boży to był tylko wcielony w syna Miriam, Joszuę Bóga w Trójcy?
Czy mamy tylko wiarę czy też jest o tym jakaś biblijna wiedza...
Cytuj:
cieplutki. Tam gdzie kończy się ROZUM,mamy do czynienia z wiarą.
Katolicy nie rozumieją tego,w co wierzą?
Ty tu chyba specjalnie chcesz pluć oszczerstwami.
Dotykamy tu Tajemnicy Trójcy Świętej,której ROZUMEM nie ogarniemy.
Z tym zgodzą się wszyscy chrześcijanie.
Nadal nie znam Twoich intencji,po co o tym mówisz w tym temacie.
Co to ma z nim wspólnego?
Gdybyśmy ogarnęli Prawdę o Trójcy Świętej ROZUMEM,
to już nie byłaby wiara,tylko dowód teologiczno-naukowy.
Katolicy nie rozumieją tego,w co wierzą?
Uspokój się. Mam wrażenie,że na siłę chcesz wzbudzić dyskusję.
Nie chcesz rozmawiać o Prawdzie Dogmatycznej,tylko pragniesz
wypromować temat dyskusji,tak by inni z niego czerpali. Mylę się?
Nie wydaje mi się by Biblia formalnie cokolwiek mówiła o katolikach, chyba, że o ich interreakcjach z Biblią, w czasach jej spisania katolicyzmu nie było, przez pierwsze wieki po roku 30, chrześcijaństwo było sektą heretycką, formalnie Chrystus został ukrzyzowany za bluźnierstwo wobec judaizmu, chrześcijaństwo rozprestrzeniło się po wypędzeniu przez Rzymian żydów po ich powstaniach:
''od 63 r. p.n.e. podlegały Rzymowi jako państwo sprzymierzone, zaś w 6 r. n.e. stały się rzym. prowincją (Judea); w tym okresie w Palestynie żyło ok. 2,5 mln Żydów, w innych krajach ok. 5,5 mln. Panowanie Rzymian wywoływało protesty ludności żyd., która dwukrotnie wystąpiła przeciw obcej władzy; Rzymianie, tłumiąc powstanie 66?73, zburzyli Świątynię Jerozolimską (co spowodowało przekształcenie judaizmu, m.in. zanik hierarchii kapłańskiej), a po klęsce kolejnego powstania 132?135 prawie całą ludność żyd. wygnali z Judei.''
''63 p.n.e. wkroczenie Rzymian
37?4 p.n.e. rządy Heroda I Wielkiego
8/7 p.n.e. narodziny Jezusa
27?30 n.e. działalność Jezusa, ukrzyżowanie
ok. 46?57 podróże Pawła
ok. 49 tzw. sobór jerozolimski
51?57 listy: do Tesaloniczan, do Koryntian, do Filipian, do Galatów, do Rzymian
po 60 listy: do Kolosan, do Filemona, do Efezjan(?)
64?67 prześladowania chrześcijan za Nerona, śmierć Piotra i Pawła
przed 70 Ewangelia Marka, List do Hebrajczyków
po 70 Ewangelia Łukasza i Ewangelia Mateusza, Dzieje Apostolskie, listy pasterskie, listy powszechne (do 100)
80?90 rozejście się judaizmu i chrześcijaństwa''
Jak widać wszystko co może być katolicyzmem zaczeło się znacznie później niż spisanie NT a na pewno ST, więc trudo by Biblia coś wspominała o katolikach, czytałem teksty żydów którzy śmieją się z chrześcijan, że z żydowskiej książki historycznej pełnej ich legend, zrobili sibie pismo święte...
Niestety czytając Biblię muszę przyznać im rację.
Na pewno nie ja wymyśliłem ten temat

pytanie czym jest Biblia czym jest katolicyzm, jest chyba zasadnie w tym temacie
Cytuj:
motek
o nie całkiem tak - powinno być: "tam gdzie sie kończą naukowe dowody zaczyna sie wiara" - mozna świetnie rozumieć to w co sie wierzy (na Trójcy dogmaty sie nie kończą), mozna nawet rozumieć to, w co się nie wierzy!
Świetnie, że religia to nie same dogmaty

i można sobie jeszcze coś wiedzieć, co do dogmatów katolickich to przegłoswoano je na soborach w IV i późniejszych wiekach.
Osobiście wydaje mi się, że można wierzyć w Boga Niebieskiego całkowicie odrzucając ST i NT, a nawet wtedy jest to dużo łatwiejsze, bo logika tak bardzo nie cierpi... dlaczego mam wierzyć w jakieś dogmaty przegłosowane w starożytości, tylko dla tego, że potem ta quazibiurokratyczna organizacja porzymska, objęła terytorium na którym mieszkam?
ps. nie chodzi mi tylko o dogmat Trójcy, ale jakoś jest sprzeczny z biblinymi zapisami:
''(1) Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd
odbywa:
(2) Dokądże będziecie sądzić niegodziwie i trzymać stronę występnych?
(3) Ujmijcie się za sierotą i uciśnionym, wymierzcie sprawiedliwość
nieszczęśliwemu i ubogiemu!
(4) Uwolnijcie uciśnionego i nędzarza, wyrwijcie go z ręki występnych!
(5) Lecz oni nie pojmują i nie rozumieją, błąkają się w ciemnościach: cała
ziemia chwieje się w posadach.
(6) Ja rzekłem: Jesteście bogami i wszyscy - synami Najwyższego.''
... też wyżej zapis o synach Boga z Genesis.