Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 9:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 przyjemnosc = grzech? 
Autor Wiadomość

osoba patrząca wyłącznie w kategoriach przyjemności

Takich osób nie brałem na myśl gdy pisałem wcześniejsze posty. Miałem wtedy na myśli normalne małżeństwa

Śr sie 30, 2006 20:08

jednym słowem seks to chec zblizenia sie do człowieka z Miłości do NIego , z uczucia a nie z tego powodu ze dzis jestem nadpobudliwy

Taki np. seks wieczorem, pierwszego dnia fazy niepłodności poowulacyjnej po 3 tygodniowej wstrzemięźliwości jest wyrazem Miłości. Gdzie tam małżonkom w głowie w takim podniosłym momencie jakieś nadpobudliwości i zaspakajanie chuci. Czysta, miłość przez wielkie M, toż to ofiara z siebie dla drugiego człowieka, dar serca. Niemal wisi w powietrzu pytanie -a może poczekamy jeszcze jeden dzień kochany małżonku ? To tak dobrze robi naszym wzajemnym relacjom. Droga żono, ależ oczywiście, poczekajmy, nie odczuwam wcale potrzeby zaspokojenia seksualnego, panuję nad swoimi emocjami...

Seks to seks, także w małżeństwie. Po co do niego dorabiać jakieś filozofie? Nie mówię o przedmiotowym traktowaniu małżonka i innych patologiach, ale o normalnym, kochającym się, czułym i nieegoistycznym pożyciu małżeńskim.[/url]

Cz sie 31, 2006 15:01
jest seksem tylko dla przyjemności i taki tylko ma cel.

Cytuj:
jak można tak płasko patrzeć na tak wielowarstowe zagadnienie?Pytajnik

Ech.. Rzeczywiście niefortunnie się wyraziłam. Ale tak, dla mnie seks oznacza przyjemność: przyjemność dawania kochanej osobie siebie, przyjemność bliskości, czułości, zrozumienia, radości i wspólnoty. I oczywiście duuużo przyjemności!
P.S. Określenie seksu "wielowarstwowym zagadnieniem" wydaje mi się równie niefortunne ;)

Pozdrawiam i życzę dużo "przyjemności" w życiu.

Cz sie 31, 2006 19:38

Taki np. seks wieczorem, pierwszego dnia fazy niepłodności poowulacyjnej po 3 tygodniowej wstrzemięźliwości jest wyrazem Miłości. Gdzie tam małżonkom w głowie w takim podniosłym momencie jakieś nadpobudliwości i zaspakajanie chuci. Czysta, miłość przez wielkie M, toż to ofiara z siebie dla drugiego człowieka, dar serca. Niemal wisi w powietrzu pytanie -a może poczekamy jeszcze jeden dzień kochany małżonku ?

Celne. :-D

Pn wrz 04, 2006 8:42

Cytuj:
Po co do niego dorabiać jakieś filozofie? Nie mówię o przedmiotowym traktowaniu małżonka i innych patologiach, ale o normalnym, kochającym się, czułym i nieegoistycznym pożyciu małżeńskim.

z tym mamy niestety coraz wiecej do czynienia

Pn wrz 04, 2006 11:50

Ale zauważ że osoba patrząca wyłącznie w kategoriach przyjemności nie będzie potrafiła zachować okresowej wstrzęmięźliwości by współżyć w dni niepłodne.

A c o z osobami które patrzą na seks w kategoriach przyjemności, ale stosują NPR i poddają się rygorowi okresowej wstrzemięźliwości tylko dlatego, że KK nie daje im innego wyboru ?

Pn wrz 04, 2006 14:38

OK ale

Cytuj:
Nie mówię o przedmiotowym traktowaniu małżonka i innych patologiach, ale o normalnym, kochającym się, czułym i nieegoistycznym pożyciu małżeńskim.[/url]

z tym mamy niestety coraz wiecej do czynienia

Czyli na razie uzgodniliśmy, że seks dla przyjemności w małżeństwie patologicznym to grzech. Ale co z seksem dla przyjemności w małżeństwie zdrowym? To ci dopiero zagwozdka !
No chyba że za patologiczne uznamy każde małżeństwo uprawiające seks, bo przecież:
"Kto obcuje z kobietami narażony jest na ,,skalanie swego ducha, tak samo jak ten, kto idzie przez ogień, naraża się na poparzenie stóp."
albo:
"Podstawą małżeństwa i podstawą rozpusty jest ten sam akt. Dlatego mężczyzna postępuje najlepiej, jeżeli nie tka kobiety."

Pn wrz 04, 2006 15:02

Teaz z tematu jest absurdalna, nie sądzicie :?: Jako ogólnik. No bo co - każda przyjemność jest grzechem :?: Oczywiście, że nie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn wrz 04, 2006 22:03
Zobacz profil WWW

Teaz z tematu jest absurdalna, nie sądzicie :?: Jako ogólnik.

Oczywiście, że jest. Ale zauważ, że wywody prowadzone tutaj małymi kroczkami zaczynaja do niej zmierzać :-D

Pn wrz 04, 2006 22:19

chodzi o pryjemność wynikajaca z Miłości,
natomiast czesto mamy doczynienia z seksem wolnym ...seks jako przyjemność - ale nie jako wyraz Miłości

Śr wrz 06, 2006 12:34

ToMu napisał(a):
Teaz z tematu jest absurdalna, nie sądzicie :?: Jako ogólnik.

Oczywiście, że jest. Ale zauważ, że wywody prowadzone tutaj małymi kroczkami zaczynaja do niej zmierzać :-D

Jeśli do takich wniosków mają prowadzić - jak najbardziej.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz wrz 07, 2006 6:55
Zobacz profil WWW

A c o z osobami które patrzą na seks w kategoriach przyjemności, ale stosują NPR i poddają się rygorowi okresowej wstrzemięźliwości tylko dlatego, że KK nie daje im innego wyboru ?

To oznacza, nie potrafią sami oceniać rzeczywistości oraz tego co jest złe a co dobre i bazują całkowicie na autorytecie kościoła.

Pt wrz 08, 2006 13:10

Nie podważajmy Autorytetu Św Kościoła ...

Głos Kościoła Św = Głos Chrystusa

N wrz 10, 2006 15:09
Ech, to jest jakieś w ogóle bzdurne. Seks jako wyrażanie miłości OK - zgadzam się. Seks powinien być wyrażaniem miłości ludzi, którzy są w stałym związku, którzy zadecydują, że tego chcą, że chcą się oddać drugiej osobie.
Ale co ma do tego małżeństwo niech ktoś mi wyjaśni? Żeby wziąć ślub nie trzeba się kochać, nie trzeba się nawet znać. Często rodzice wydaja swoje dzieci (ciągle się to zdarzaa kiedyś częściej) za kogoś w "interesach". Tacy obcy ludzie jak pójdą na mszę i powiedzą sobie "tak" nie sa sobie ani trochę bardziej bliscy i nie kochają się w ogóle. A uprawiają seks i może i mają nawet potem dziecko. To to nie jest grzech tylko to całe piękne "zjednoczenie kobiety i mężczyzny w akie miłości bla bla bla....", bo wcześniej poszli sobie do ołtaża.
Z drugiej strony para może się bardzo kochać od kilku lat. Przeżywają ze sobą część życia, trudności i problemy, ale nie mają kasy, żeby dać księdzu na udzielenie ślubu pomijając już w ogóle mozliwość zamieszkania ze sobą b rodzice nawet nie chcą o tym słyszeć. I takie osoby jak się kochają to popełanija straszny grzech bo nie poszli wcześniej do księdza.

To jest jakaś pomyłka w ogóle

A z tym, że seks wykluczający poczęcie jest grzechem... może niedokładni e czytałem Pismo Święte ale nie mogę sobie przypomnieć, gdzie Jezus o czymś takim mówił. Może gdzieś ze Starego Testamentu ??

Ja nie wiem (a może wiem) dlaczego ksieża tak strasznie przyczepili się do seksu, który jest jednym z normalnych zdrowych zachowań człowieka.

N wrz 10, 2006 21:44

Cytuj:
Pytanie moze sie wydawac dziwne,ale troche sie zgubilem czytajac wypowiedzi na forum.
Wynika z nich,ze seks tylko dla przyjemnosci jest grzechem (´nawet w malzenstwie).
A co z innymi czynnosciami, ktore robimy tylko dla przyjemnosci:
- czy jak ktos je cos dobrego, nie dlatego ze jest glodny w danej chwili ale dlatego ze to lubi
- czy jak ktos biega/cwiczy nie dla zdrowia tylko akurat lubi w ten sposob spedzac czas - sprawia mu przyjemnosc ruch na swiezym powietrzu
itd ...
Dochodze w ten sposob do pytania z tematu. Czy przyjemnosc to grzech, a jesli nie to gdze jest granica?

przyjemność i cierpienie nie sa zwiazane jednostronnie z dobrem lub złem już dawno temu człowiek wpadł na to by rozdzielać od siebie słowo "smaczne" od "dobre"
bo smaczen były grzyby trujące i wilcze jagody
za to bardzo niesmaczen często lekarstwa "nieco" później

jak widać wiele osób wchodzac w wiek dojrzewania jeszcze nie odróżnia tego co powinno odróżniać każde dziecko w wieku przynajmniej lat 5
a rozumieć gdy ma 9
zapewne to pan Pech chce by Polacy byli głabami
spiski podobno nie istnieja wiec pan Pech równiez nie istnieje dla waszego szcześcia ;-)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N wrz 10, 2006 22:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona