Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ? 

Zwykły pogrzeb katolicki. 62%  62%  [ 78 ]
Wikiński spływ do morza. 4%  4%  [ 5 ]
Słowiański kurhan. 6%  6%  [ 7 ]
Spalenie i rozsypanie prochów w jakimś romantycznym miejscu :) 29%  29%  [ 36 ]
Liczba głosów : 126

Autor Wiadomość

pozdrawiam

scriptor/outsider

Wt lis 29, 2005 12:46

Scriptor, nie powiedziałeś "nowalijki". Każdy z nas będzie wtedy martwy. Opowiedz sie szrzrej, nie zależy ci, co stanie się z twoim ciełem po smierci?

Ja np nie chciałabym, żeby moje prochy były rozsypane gdzieś nad morzem, czy oceanem. Statki prułyby fale wraz z moimi prochami. No, ale może wtedy ziściło by się moje marzenie o podróżach dookoła świata.
I każda cząstka mnie byłaby wszędzie po trochu, na całej kuli ziemskiej w jednym czasie.

Śr lis 30, 2005 11:33
Jakbys nie byla pochowana, to w scisle molekularnym i czasteczkowym sensie - tak bedzie.

Crosis

Śr lis 30, 2005 18:33

Crosis nawet jesli zostaniemy pochowani to za 5mln lat twoje czasteczki będą explorowały przestrzeń kosmiczna

:razz:

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr lis 30, 2005 22:38

Oj, Mieszek chyba masz rację, słoneczko się wypali za jakies 5 mln (czy mld?) lat i dokładnie tak się stanie.
Płcio przeciwna, macie rację, ale tu juz nieco wybiegamy w przyszłośc. :D

Cz gru 01, 2005 17:43
Opowiedz sie szrzrej, nie zależy ci, co stanie się z twoim ciełem po smierci?

a jakie to bedzie miało dla mnie znaczenie?
żadnego - przecież będę martwy :D

pozdrawiam
scriptor/outsider

Pt gru 02, 2005 15:16

Ok. upierasz się ciągle, że będziesz martwy. Wszyscy będziemy martwi, ale nasze dusze gdzieś sie podzieją. Fakt, w zapytaniu chodzi o nasze ciała. Ponad 50 forumowiczów oddało swoje głosy, mimo, że ja zliczyłamich tu tylko 36. No, nie wszyscy musieli się szerzej lub w ogóle wypowiadac.

Ale takie podejście podobne twojemu Scriptor mnie np nie zadowala, jest takie płytkie. To tak, jakby ciebie interesowała tylko ta krótka podróż zwana ziemskim żywotem. Ale i przeciez takie wypowiedzi, jak twoja autor tematu zaakceptuje, chociaż one (wypowiedzi) nic do tematu nie wnoszą.

Pt gru 02, 2005 17:09
Jak dla mnie skoro nie interesuje go co się stanie z jego ciałem to oznacza to, iż właśnie NIE interesuje go jego życie doczesne.

Pt gru 02, 2005 17:19
Ale takie podejście podobne twojemu Scriptor mnie np nie zadowala, jest takie płytkie. To tak, jakby ciebie interesowała tylko ta krótka podróż zwana ziemskim żywotem. Ale i przeciez takie wypowiedzi, jak twoja autor tematu zaakceptuje, chociaż one (wypowiedzi) nic do tematu nie wnoszą.

może położą me ciało na jakimś polu żeby lisy i gawrony miały ucztę?
a może jednak w sposób tradycyjny trafię do stołówki robali na najbliższym cmentarzu - :D
jakie to będzie miało dla mnie znaczenie jeśli będe martwy :D
żadnego :D
A w dniu zmartychwstania dostanę ciało spowrotem :D
co będzie przed tym dniem nie będzie miało znaczenia - prawda?
Ale może....
może bedą sprawiały mi przyjemność świeże kwiaty na grobie - najlepiej fiołki, do tego świece - wyskie ogrodowe - koniecznie kwadratowe - aha no i żeby polewac od czasu do czasu - najlepiej w weekendy mój grób dobrą wódeczką - zwłaszcza zimą - noce są takie chłodne....
trzeba będzie się ogrzac jakoś.....
tak koniecznie wódeczka - a leżący obok niech mi zazdroszczą :D

pozdrawiam
scriptor/outsider

Pt gru 02, 2005 19:49
Chaota, to nieprawda. MI tak naprawde to zwisa, te dywagacje sa w moim przypadku pol-zartem, pol-serio.

Ja chce zeby po mnie zostalo cos, co ludzie beda pamietac. Cialo to to raczej nie bedzie. Pogrzeb tez nie.

Crosis

Pt gru 02, 2005 23:56

Teraz można ciało skremować, a prochy przetworzyć w diament - i klejnot rodzinny gotowy...

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... ych,790661

Cytuj:
Na Zachodzie breloczki i pierścionki z takimi kamieniami robią furorę. Są ludzie, którym nie wystarcza stojąca w domu urna z prochami ukochanej osoby. Potrzebują pamiątki, którą mogą nosić przy sobie. A jeśli może być ozdobą - jeszcze lepiej. Na świecie oszałamiającą karierę robi więc przetwarzanie prochów zmarłych w diamenty.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr wrz 13, 2006 10:15

Teraz można ciało skremować, a prochy przetworzyć w diament - i klejnot rodzinny gotowy...
Ciekawe, podoba mi się, a jak takie praktyki komentuje Krk?

Śr wrz 13, 2006 13:07

Cytuj:
- Osobiście odradzałbym taką ekstrawagancję, bo sprawa jest kosztowna i katolik powinien zachować większą skromność. Ale jeśli ktoś się uprze i ma za dużo pieniędzy, to nie będzie to nic strasznego - tłumaczy ks. dr Dariusz Kowalczyk, Prowincjał Zakonu Jezuitów.

Mnie osobiście taki pomysł nie interesuje. Ja bym ani nie chciała trzymać prochów w domu, ani - tym bardziej - przetwarzać ich na diament i nosić na szyi :|

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr wrz 13, 2006 13:37

Kurhan brzmi romantycznie... Ale to chyba drogie :-(

Śr wrz 13, 2006 17:43

Zagłosowałem na "Spalenie i rozsypanie prochów w jakimś romantycznym miejscu :)".
Kremację uważam za czystą i symboliczną, a i pamiątka może zostać po zmarłym (prochy). Grzebanie w ziemi wydaje mi się strasznie obleśne - te robale i zgnilizna, fuj!

Śr wrz 13, 2006 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona