Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 22:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Historia Waszej religijności 

Jak wyglądała Twoja przynależność do religii?
Wyznaję religię, w której się wychowałem 43%  43%  [ 30 ]
Byłem wychowany religijnie, ale teraz już nie wierzę 12%  12%  [ 8 ]
Zmieniłem wyznanie w stosunku do tego w którym się wychowałem 6%  6%  [ 4 ]
Byłem wychowany bez religii, ale obecnie uważam się za osobę wierzącą 6%  6%  [ 4 ]
Wychowywałem się jako ateista/agnostyk i nadal nie wyznaję żadnej religii 6%  6%  [ 4 ]
Przez jakiś czas zerwałem z religią w której byłem wychowany, ale wróciłem do niej 28%  28%  [ 19 ]
Liczba głosów : 69

Historia Waszej religijności 
Autor Wiadomość
Post Historia Waszej religijności
Od jednych słyszę "to coś niezrozumiałego, jak ktoś może zmieniać wyznanie". Od innych zaś, iż fakt że większość dzieci wyznaje religiję rodziców jest dowodem przeciw jej autentyczności. Powiedzcie jak to u Was wyglądało i co sądzicie o wszelkiej maści konwersjach.

N wrz 17, 2006 15:15

Mam dylemat pomiędzy pierwszą i ostatnią opcją w ankiecie. Ponieważ wyznaję katolicyzm, w którym byłem wychowany, ale nie zawsze byłem gorący. Przez spory okres czasu byłem letni, zbyt letni. Natomiast nigdy nie odrzuciłem Boga, Koścoła, katolicyzmu, zawsze byłem wierzący

N wrz 17, 2006 16:14

Ja za to odpowiedź ostatnia. Dużo czasu mi ten powrót zajął. Był czas buntu i kłótni z Bogiem. Ale On mnie znowu znalazł i powiedział: Co ty wyprawiasz? Wracaj!" No i jestem :-D

N wrz 17, 2006 16:21

Aby pogodzić się z Chrystusem musiałem opuścić Krk.

N wrz 17, 2006 16:25

No to ja mam dylemat jak Kamyk ;) Proszę o głosowaniowe instrunkcje od zefcia :)

Sama uważam, że aby wybrać naprawdę i na serio tę religię, w której się zostało wychowanym, trzeba wcześniej choć trochę odejść. Aby właśnie była to religia z wyboru a nie z przyzwyczajenia.

To trochę jak w Liście do Filemona. Co prawda chodzi o coś nieco innego, bo o zbiegłego niewolnika, ale można chyba i w tym kontekście interpretować. W każdym razie św. Paweł pisze tak: "Może bowiem po to oddalił się od ciebie na krótki czas, abyś go odebrał na zawsze, już nie jako niewolnika, lecz więcej niż niewolnika, jako brata umiłowanego."

A że się wybierze inną religię? Na pewno świadczy to o własnym wyborze :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N wrz 17, 2006 16:37
Ja tak samo - mogę się podpisać pod każdym słowem Kamyka.

N wrz 17, 2006 17:05
Oj, chyba w takiej sytuacji trzeba samemu się zastanowić, czy naprawdę się odeszło. Powiedzmy, że założyć sobie należy, że wówczas w czasie najgłębszego kryzysu odpowiadamy na to pytanie.

A takie pytanko dodatkowe - czy uważacie, że konwertyci są w tym co wyznają bardziej wiarygodni, mniej wiarygodni, czy nie ma to znaczenia?

N wrz 17, 2006 20:21
A takie pytanko dodatkowe - czy uważacie, że konwertyci są w tym co wyznają bardziej wiarygodni, mniej wiarygodni, czy nie ma to znaczenia?

Dla mnie wiarygodny jest ten kto wyznając jakąś religię rzeczywiście żyje tym w co wierzy. Jesli ktoś zmienił religię czy wyznanie bo w tej innej znalazł Boga i potrafi to pokazać swoją postawą to jest o wiele bardziej wiarygodny niż ktoś kto od dziecka "wyznaje" jakąs wiarę ale w rzeczywistości kończy się to u niego na powierzchownych gestach i obrzędach.

N wrz 17, 2006 20:40

Nie chodzi o to, że wybiera inną, a o to, że wie, co wybiera, wybiera świadomie i tym żyje.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

N wrz 17, 2006 21:28

Zostałem wychowany w katolicyzmie, odszedłem od niego podczas nastoletniego okresu buntu, później wraciłem i zacząłem się żywo interesować wiarą, dużo na ten temat czytać i dyskutować na forach (m.in. tym). Po kilku latach takiej aktywności odszedłem od wiary i jestem agnostykiem.
Konwersje oceniam neutralnie - ani nie uważam je za coś negatywnie świadczącego o człowieku, ani za pozytyw. Co do Twojego ostatniego pytania, zefciu, nie mogę na nie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo uważam to za sprawę zbyt złożoną by wyprowadzić ogólne stwierdzenie.

N wrz 17, 2006 22:18

Zaznaczyłem pierwszą odpowiedź - co bynajmniej nie znaczy, że nigdy nie miałem żadnego kjryzysu, czy wątpliwości.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn wrz 18, 2006 8:27
Zobacz profil WWW

Zaznaczylem ostatnia odpowiedz poniewaz przez jakis czas wogóle niewierzylem :? Naszczescie chyba sie nawracam :-)

Pn wrz 25, 2006 7:02
Zobacz profil WWW

Co do konwersji.

Czesto niestety konwersje są wynikiem niezrozumienia własnej wiary, sam to przezywałem, zachwyt inną tradycją bez zrozumienia własnej.
Ale prawdziwe zrozumienie, wynikające nie z chwili ale z długiego ciągu przemysleń, to konwertyci moga być prawdziwi w tym w co wierzą.

Może to zabrzmi dziwnie ale moim zdaniem nie powinno się przechdozić z katolicyzmu na prawosławie i odwrotnie. W tym wypadku zrozumienie różnic i ich proba osądzenia wykracza poza zdolności zwykłego człowieka.
Ortodoksyjni chrześcijanie powinni byc woli od prozelityzmu.
Prawosławny zachwycony liturgią zachodu ma możliwość uczeszczania do koscioła katolickiego, nie ma żadnego zakazu, wierzy w transubstancję, jak sa unickie kosioły prawosławne na zachodzie. Podobnie katolik, ma liczne tradycje wschodnie obecne w kosciołach unicich.

Konwersja musi byc pprzedzona odkryciem własnej wiary, bez tego bedzie to niepowazne.

Pn wrz 25, 2006 13:45
Zobacz profil WWW
opcja, na którą zagłosowałem to "Byłem wychowany religijnie, ale teraz już nie wierzę"

Pt wrz 29, 2006 8:09

Konwersja musi byc poprzedzona odkryciem własnej wiary, bez tego bedzie to niepowazne.

A odkrywanie własnej wiary polega chyba u większości z nas na jakiejś negacji, która prowadzi do prawdziwego znaczenia wierzeń, rytuałów, duchowości. Dlatego jest taka zbieżność między odpowiedzią pierwszą i ostatnią.
Chyba niewiele osób, które nie przeszły okresu takiego buntu przeciw wierze dzieciństwa, jest prawdziwie wierzącymi.

Pt wrz 29, 2006 8:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona