|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Gimlas
|
 Błogosławieństwo
Na zakończenie mszy św. kapłan wymawia takie słowa: "Niech was błogosławi Bóg wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch święty"
Jak należy rozumiec te słowa błogosławienstwa? O czym wtedy nalezy myslec? Nie rozumiem troche, jak mam odbierac te słowa. I co mi daje te błogoslawienstwo Boga. W czym ma pomóc, do czego doprowadzic. Jakie sa skutki tego zdania wypowiadanego przez księdza. Czy wypowiadajac blogoslawienstwo ksiadz wprawia w czyn jakies siły, moc Boga, która nam poźniej towarzyszy? Na jak długo te błogosławienstwo wystarcza. Jaki wymiar duchowy ma takie zakonczenie mszy św.
[/b]
|
N wrz 24, 2006 20:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z "Mały słownik zwrotów, pojęć i symboli religijnych":
" Błogosławieństwo (...) jest wzywaniem imienia Bożego, w celu uproszenia pomocy od Boga dla jednostki lub wspólnoty."
A w artykule na www.goscniedzielny.pl pisze tak:
Cytuj: Błogosławieństwo Kapłan po raz kolejny i ostatni przypomina nam prawdę o Bożej obecności – „Pan z wami”. Następnie udziela błogosławieństwa, kreśląc znak krzyża nad zgromadzeniem. Ten znak oraz święte imię Boga – Ojca, Syna i Ducha Świętego są klamrą spinającą cały obrzęd Eucharystii. Znak krzyża na początku wprowadził nas w głąb misterium, teraz prowadzi do życia odnowionego spotkaniem ze Zmartwychwstałym.
|
N wrz 24, 2006 22:43 |
|
 |
Bob421
|
Gimlas, błogosławieństwo może pomóc w życiu po wyjściu z kościoła. Ale ono pomaga tym, którzy są otwiarci na łaskę Boga. Bóg nie jest nahalny - nie przyjdzie i nie powie: masz moje błogoslawieństwo i nie dyskutuj, tylko się ciesz. Jeśli błogosławiony jest otwarty na błogosławieństwo i szczerze go pragnie, to będzie widział jego skutki 
|
Pn wrz 25, 2006 18:42 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Mam dziwną pewność, że niektórzy ludzie - niekoniecznie żyjący w Kościele - cieszą się bardziej Bożym błogosławieństwem niż coponiektórzy katolicy...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt wrz 26, 2006 8:32 |
|
 |
Gimlas
|
Myślisz że Bog błogosławi osobom nieinteresującymi się sprawami wiary a pomija osoby bardziej zaangazowane? Na jakiej podstawie tak twierdzisz. Moze masz na mysli bogactwo.
|
Wt wrz 26, 2006 8:49 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|